Suferința unui tânăr care s-a născut cu sindromul alcoolic fetal. Mama sa a băut toată sarcina

Mama lui Mario, un tânăr din Leeuwarden, Olanda, a băut atât de mult în timpul sarcinii încât copilul s-a născut cu Sindromul Alcoolic Fetal (SAF). Tânărul și-a descris în detaliu suferința prin care trece.

,,M-am născut în stare de ebrietate. Când mama era însărcinată cu mine, a băut mult. Unii bebeluși nu supraviețuiesc în astfel de situații, dar eu am supraviețuit. Alcoolul mi-a împiedicat creierul să se dezvolte. Adulții au enzime care descompun alcoolul, dar bebelușii nu le au încă. Creierul meu e ca o nucă stafidită. Când o nucă e frumoasă, i se văd bine toate liniile care se conectează unele cu altele. Dar la mine, conexiunile astea se intersectează urât. Din cauza asta, stau foarte prost cu memoria. Dacă trebuie să fac duș la 7 dimineața și primesc un SMS, uit să mai fac duș. Gătitul e un dezastru: nu mă descurc cu trei oale pe foc în același timp. Nu țin minte nici parolele, nici pin-ul bancar, nici numele oamenilor.

Mereu m-am simțit prost la școală. Nu puteam participa la nimic. La un moment dat, am avut două săptămâni la dispoziție să învăț pentru un examen, dar nu mi-am putut băga în cap conținutul respectiv. După șase ani de engleză, n-am făcut nimic. Am învățat din greu și degeaba. Foarte frustrant. Până la urmă, am învățat să am grijă de animale la o școală profesională, cu mari eforturi.

Sunt cu trei ani mai tânăr decât sunt, de fapt. Sufăr și de dislexie, ADHD și autism. Asta nu înseamnă că nu sunt sociabil – ba chiar sunt o persoană foarte socială – dar am trăsături compulsive. Aprind și închid lumina de mai multe ori, deschis și închid ușile de două ori, îi înnebunesc pe cei din jurul meu. Acum am un tic în care îmi trosnesc gâtul.

Am crescut într-o familie adoptivă. Am ajuns la părinții mei adoptivi când aveam trei săptămâni. Aveau deja doi fii. Sunt niște bomboane de oameni. Au fost lângă mine și la bine, și la greu. Și am făcut multe prostii. Am furat din casă. Persoanele care suferă de SAF au conștiința subdezvoltată și nu realizează consecințele acțiunilor lor. Pot înjura pe cineva până îl distrug. Intram în magazin cu cinci dolari, dar dacă îmi doream ceva mai scump, pur și simplu furam. După o vreme am realizat că nu e bine ce fac, dar atunci nu îmi dădeam seama. Am fost deseori agresiv. La școală am strâns de gât un coleg până s-a învinețit. Probabil că de aia nu am prea avut prieteni.

La pubertate, umblam în găști de cartier periculoase. Ai zice că o persoană născută cu SAF nu vrea să bea alcool, dar eu am băut. Vodcă, bere, de toate. Ca să uit de probleme și să-mi îngrop emoțiile. De multe ori, când ai acest sindrom, afli de el mult mai târziu. E o listă întreagă de tulburări și probleme. Părinții adoptivi au descoperit că am asta când aveam 13 ani. M-a durut mult să aflu că mama mea naturală a fost atât de iresponsabilă când eram în burta ei.

Treptat, am învățat să-mi gestionez mai bine emoțiile. În copilărie, am stat de vorbă cu doisprezece psihiatri. Și am fost mereu sub supraveghere. Le-am făcut viața grea părinților mei.

Acum îmi merge mai bine. Sunt chiar fericit. Locuiesc la o fermă din Leeuwarden și sunt mereu consiliat și ghidat. Am grijă de animalele de la fermă. Avem porci, pisici, găini, iepuri. Și un ponei, e femelă și e însărcinată.

M-am împrietenit cu membrii comunității și asta mă bucură mult. Sunt mai matur și mai calm. Mă exprim prin muzică, îmi place să fac rap. Merg la biserică duminica împreună cu un vecin. Din când în când, sunt chemat în școli ca să le ofer elevilor informații despre SAF. Sunt informații dure, dar utile. Avem nevoie ca oamenii să ne înțeleagă, de asta îmi spun povestea. Uneori îmi fac griji pentru viitor. Mi-ar plăcea să am un job permanent, o relație. Dar oare e realist? În prezent nu am o iubită, dar mi-ar plăcea. E complicat, abia mă descurc singur. Dar dacă voi primi în continuare sprijin și consiliere, o să evoluez. Sper că Dumnezeu are pregătit și pentru mine ceva frumos.

sursa

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

De ce Filip Kirkorov nu va aduce Moldovei o victorie la Eurovision 2021, în viziunea criticului muzical Serghei Sosedov
Articolul anterior
Un bărbat, lovit mortal pe o trecere de pietoni din sectorul Botanica
Articolul următor
Close menu