13 spitale din țară au primit echipamente moderne de ecografie de la Intersos Moldova

13 instituții medicale din țară au primit, astăzi, câte un dispozitiv ecografic în formă de donație de la organizația umanitară Intersos Moldova, cu sprijinul financiar al GFFO, în parteneriat cu organizația neguvernamentală Action Meteor. Donația are valoarea totală de 128 de mii de euro. Aceasta a fost realizată conform planului de distribuție al Ministerului Sănătății și vine inclusiv pentru a acoperi necesitățile medicale ale refugiaților din Ucraina.

Marco Buono, șeful misiunii Intersos Moldova, a vorbit despre experiența umanitară din Moldova și a ținut să-și arate recunoștința pentru deschiderea de care dau dovadă autoritățile: „Intersos este prezentă în Republica Moldova încă din primele zile de război și de criză a refugiaților. Ne-am început activitatea aici prin acordarea asistenței medicale, prin oferirea consultațiilor de asistență medicală primară la Bus Hub-ul Palanca. Încă din primele zile, Ministerul Sănătății a fost deschis și a susținut activitatea noastră, fiind un partener incredibil în acele momente dificile. În următoarele luni am avut șansa să lucrăm împreună și să descoperim marele efort pe care Ministerul Sănătății l-a depus în ultimii ani pentru a oferi cea mai bună îngrijire celor care au nevoie de ea. Astăzi, ne bucurăm să putem contribui la aceste eforturi prin donația de utilaje de ultrasonografie. Această donație este posibilă datorită contribuției generoase a GFFO, printr-un proiect implementat de Action Medeor și Intersos, care arată că, acum mai mult ca niciodată, cooperarea internațională este ceea ce ne face mai puternici.”

Mesajul purtătorului de cuvânt al consiliului de administrație al organizației Action Medeor, Sid Peruvemba: „Action Medeor, împreună cu Intersos, activează în Moldova și Ucraina din martie 2022 pentru a atenua consecințele războiului pentru oamenii din Ucraina și Republica Moldova. Suntem aici încă de la începutul războiului. Țara și oamenii locului fac lucruri remarcabile, oferind ajutor umanitar celor care suferă din cauza războiului.” 

Organizația germană de ajutor medical a finanțat și achiziționat cele 13 aparate cu ultrasunete. „Dacă serviciile medicale mai bune vor atenua din suferința umană, înseamnă că am reușit să facem ce ne-am propus”, a adăugat reprezentantul organizației.

Cu un mesaj de recunoștință a venit Ion Prisăcaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății: „Din primele zile ale războiului, reprezentanții Intersos și-au arătat disponibilitatea să ofere asistență medicală refugiaților din Ucraina. 

Echipele Intersos au devenit parte a sistemului nostru când vorbim de acordarea asistenței medicale refugiaților, fiind dislocate în diferite regiuni și localități. În această perioadă au fost făcute evaluări ale sistemului de sănătate și asigurarea cu echipamente s-a dovedit a fi unul din cele mai mari minusuri. Respectiv, donația este foarte binevenită și astăzi va fi transmisă beneficiarilor: spitalelor din capitală, raioane și centre de asistență medicală primară. Este un suport esențial și le mulțumim colegilor de la Intersos, care au făcut un efort foarte mare pentru a achiziționa aceste echipamente, a le aduce în Moldova, a identifica specialiști pentru instruirea personalului medical care va lucra cu ele. Le dorim succes și sperăm să avem un parteneriat la fel de frumoase și cu rezultate foarte bune în continuare.”

Ce sunt ultrasonografele de model „Mirror 2 Touch”

Dispozitivele ecografice, modelul Mirror 2, integrează cea mai recentă tehnologie de procesare a imaginilor și oferă aplicații clinice versatile, inclusiv investigații abdominale, ginecologice, urologice, cardiace, vasculare, pediatrice.

Specialiștii spun că utilajele sunt o platformă inteligentă de gestionare a pacienților, care face ca sistemul să fie ușor de utilizat. Acestea încorporează o serie de tehnologii avansate de imagistică, inclusiv imagistică paralelă multi-fasciculată puternică, imagistică vasculară premium, focalizare de recepție dinamică în timp real, imagistică 3D și panoramică.  

Instituțiile medicale care vor beneficia de utilajele USG sunt Institutul Mamei și Copilului, Spitalul de Stat, Policlinica de Stat, Clinica Universitară de Asistență Primară a Universității de Medicină „Nicolae Testemițanu”, lnstitutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” și spitalele raionale din Cantemir, Orhei, Dondușeni, Fălești, Telenești, Hîncești, Rîșcani și Centrul de Sănătate Sângerei. 

Sergiu Gladun, managerul Institutului Mamei și Copilului, beneficiar al donației, spune că aceasta îi va ajuta să presteze servicii medicale de cea mai înaltă calitate mamelor și copiilor refugiați din Ucraina. „După începerea războiului din Ucraina, instituția noastră a tratat 994 de cazuri de femei și copii din Ucraina, a oferit peste 2.300 de consultații și a efectuat 60 de intervenții chirurgicale la copiii refugiați. De asemenea, 137 de femei refugiate din calea războiului din Ucraina au născut aici în siguranță.”

Action Medeor (AM) este coordonatoarea proiectului „Ajutor de urgență prin acordarea de îngrijiri psihosociale și medicale pentru populația afectată de război din Moldova și Ucraina”, finanțat de Ministerul Federal de Externe al Germaniei (GFFO) din aprilie 2022, implementat de Intersos în Moldova și în regiunea Odesa din Ucraina.

Elveția a câștigat Eurovision Song Contest 2024

Elveția este câștigătoarea celei de-a 68-a ediție a Eurovision Song Contest 2024. Artistul Nemo cu piesa „The Code” a adus țării sale victoria.

Elveția a câștigat Eurovision Song Contest 2024

În urma voturilor, interpretul a acumulat 591 de puncte, 365 de puncte fiind din partea juriului, iar 226 de puncte i-a oferit publicul.

Pe locul doi a ajuns Croația, iar pe trei – Ucraina. Apoi, au urmat, în ordine Franța, Israel, Irlanda, Italia, Armenia, Suedia și Portugalia

Eurovision Song Contest 2024 s-a desfășurat la Malmö, Suedia, ca urmare a victoriei de anul trecut a interpretei Loreen, cu piesa „Tattoo”. Prima semifinală a avut loc pe 7 mai, iar cea de-a doua semifinală pe 9 mai. Țara câștigătoare a fost desemnată în cadrul finalei de pe data de 11 mai.

Amintim că Natalia Barbu, reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2024, care se desfășoară la Malmo, Suedia, a evoluat în prima semifinală a concursului muzical. Interpreta, care a participat cu piesa ,,In the middle”, nu a reușit să se califice în finală.

Aurore boreale spectaculoase vor fi și în weekend

Cerul va fi din nou cuprins sâmbătă şi duminică de aurore impresionante ca urmare a unei furtuni solare extreme care a început să lovească Pământul la începutul weekendului, provocând temeri de perturbare a reţelelor de energie electrică.

Furtuna este cauzată de o serie de ejecţii de masă din coroana solară, transmite France Presse.

Din Tasmania până în Franţa, fotografii ale aurorei boreale realizate de amatori şi profesionişti deopotrivă au fost postate pe reţelele de socializare începând de sâmbătă dimineaţa, însoţite de comentarii de uimire.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seară, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA.

Furtuna ar urma să continue cel puţin până duminică, cu sosirea unor ejecţii suplimentare de masă coronală, a precizat NOAA sâmbătă pe X într-o prognoză actualizată, indicând că au fost semnalate nereguli în reţeaua electrică şi degradarea comunicaţiilor de înaltă frecvenţă şi a GPS.

De asemenea, Centrul Naţional de Meteorologie Spaţială din China a emis sâmbătă o alertă roşie, avertizând că furtuna solară va continua pe tot parcursul weekendului şi este posibil să aibă un impact asupra sistemelor de comunicaţii şi navigaţie, potrivit Ximhua, care relatează că au fost observate aurore boreale în jumătatea de nord a ţării.

Această furtună se datorează exploziilor de particule energetice şi câmpurilor magnetice emanate de Soare, a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Shawn Dahl, de la Centrul de prognoză meteo-spaţială (SWPC) al NOAA.

Ultimul eveniment care a atins nivelul 5 a fost în octombrie 2003, un episod numit „Furtunile de Halloween”. În acel moment, în Suedia au avut loc întreruperi de energie electrică, iar în Africa de Sud au fost avariate transformatoare.

Soarele se află în prezent aproape de vârful său de activitate, într-un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care au fost observate cel puţin şapte îndreptate spre Pământ, provin de la o pată solară cu un diametru de aproximativ 17 ori mai mare decât cel al Pământului. Ele se deplasează cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi de reţele electrice din America de Nord au fost notificaţi să ia măsuri de precauţie, a precizat Dahl.

NOAA este în contact foarte regulat cu NASA, care asigură siguranţa astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care sunt mai vulnerabili la radiaţiile solare.

O alertă de radiaţii a fost, de asemenea, emisă, dar numai de nivel 1 pe o scară de 5, deci nu provoacă îngrijorare în acest moment.
Miliardarul Elon Musk, a cărui reţea de internet Starlink are aproximativ 5.000 de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat pe X că aceştia sunt „sub o presiune mare, dar până acum rezistă”.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia Aviaţiei Civile americane (FAA) a declarat că nu se aşteaptă la consecinţe majore.

Furtunile geomagnetice pot perturba instrumentele de navigaţie şi transmisiile radio de înaltă frecvenţă, a explicat autoritatea americană de reglementare a aviaţiei, adăugând că a sfătuit companiile aeriene şi piloţii să anticipeze posibilele perturbări.

Cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859, potrivit NASA. Cunoscut şi sub numele de evenimentul Carrington, acesta a perturbat grav comunicaţiile telegrafice. 

sursa

Alcoolul, interzis în stațiunile Ibiza și Mallorca. Turiștii care vor fi prinși riscă amenzi uriașe 

Măsură fără precedent în turism! Vânzarea alcoolului va fi interzisă în două stațiuni preferate de petrecăreții din Europa. Este vorba despre Ibiza și Mallorca. Turiștii, dar și localnicii care vor fi prinși cu o sticlă deschisă riscă amenzi uriașe. 

Guvernul regional a decis să înăsprească legea, adoptată încă din 2020, privind interzicerea consumului de alcool. Astfel, se va aplica și unor locuri turistice populare, inclusiv Playa de Palma din Mallorca și Sant Antoni din Ibiza, unde petrecerile și alcoolul sunt la ordinea zilei.

Practic între orele 21:30 și 8.00 dimineața, oamenii nu vor mai avea voie să consume alcool. În schimb, acesta va fi legal în continuare pe ambarcațiunile destinate petrecerilor. Cei care nu respectă noua măsură se vor alege cu amenzi în valoare de până la 1.500 de euro.

”Decretul privind turismul responsabil” vizează zone din municipalităţile Palma şi Llucmajor din Mallorca, inclusiv staţiunea Playa de Palma şi staţiunea preferată de britanici, Magaluf. Se va aplica de asemenea în Sant Antoni de Portmany, din Ibiza.

Fiecare dintre aceste zone va primi 4 milioane de euro anual pentru implementarea decretului. Banii provin din taxe turistice.

Terasele barurilor şi restaurantelor, precum şi alte locuri autorizate în mod expres pentru consumul de alcool sunt exceptate de la această interdicţie.

sursa

Grav accident la o benzinărie din Comrat. O șoferiță a avariat trei mașini
Articolul anterior
Imagini emoționante cu săteni din Robotîne, eliberați de soldații ucraineni: „Nu plânge, suntem în siguranță acum”
Articolul următor