A început marea călătorie prin galaxia Dual Space: Peste 100 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere alături de robotul Thespian și copilotul său, planeta Industrie Textilă

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat Săptămâna Învățământului Dual. Peste 100 de tineri au venit la bordul aeronavei să descopere alături de robotul Thespian și copilotul său, planeta Industrie Textilă. Acesta a fost primul din cele 6 evenimente, dedicate domeniilor: Industria textilă, Medicină, Agricultură, Automotive, Electronică și inginerie, și Industria alimentară.

Tinerii, care vor să-și descopere vocația, să îmbrățișeze o meserie interesantă și bine plătită, au mers în prima călătorie virtuală și au aflat informații utile despre oportunitățile care le oferă învățământul profesional tehnic prin sistem dual.

Natalia Grîu, Secretar de Stat în domeniul educației al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării: „Din anul 2014 Ministerul educației implementează învățământul dual ca o necesitate și ca o practică de succes pe care am reușit să o realizăm cu ajutorul oamenilor de vocație, partenerilor sistemului educațional din Republica Moldova care au susținut acest demers. Lansarea evenimentului de astăzi este parte a multiplelor acțiuni pe care le desfășurăm. Din anul 2015 când am avut primele promoții, 150 de tineri au ales să fie avangardiști și au preferat sistemul dual. În anul 2020-2021 numărul acestora a crescut de 10 ori, în prezent avem aproximativ 1500 de elevi. Asta înseamnă că pe durata ultimilor 6 ani, peste 4100 de elevi au beneficiat de studii în învățământul dual și acest lucru a fost datorită efortului managerilor instituțiilor de învățământ profesional tehnic.”

Învățământul dual se dezvoltă grație cooperării moldo-germane prin proiectul „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), care au contribuit la implementarea și dezvoltarea acestui sistem alternativ de studii începând cu anul 2016.

Angela Ganninger, Ambasador, Ambasada Germaniei în Republica Moldova: „Acest șir de manifestări a devenit, de fapt, o tradiție de-a lungul anilor. Susținem eforturile de consolidare a învățământului dual din Republica Moldova, încă din anul 2015. Această formă de instruire inițială oferă agenților economici oportunitatea de a-și asigura personalul calificat în funcție de propriile necesități. De asemenea, este o șansă sporită pentru tineri de a accede la locuri de muncă atractive și de a-și construi un viitor acasă.”

Caroline Tissot, Directoare, Biroul de Cooperare al Elveției: „ Ne bucurăm foarte mult că suntem împreună cu tinerele și tinerii, fiindcă acest eveniment este organizat pentru ei. În Moldova, doar o treime din tineri muncesc în domeniul în care s-au format. O problemă cheie este că oferta sistemului de educație nu corespunde cu cererea de pe piața muncii, astfel, au de suferit și companiile, pentru că fiecare a patra companie nu poate să găsească lucrători competenți. Pentru că necesitățile economiei în materie de competențe să fie asigurate, este important să lucrăm și să fortificăm trei lucruri, unul este ghidarea în carieră, doi, formarea pedagogilor și trei, implicarea companiilor private în procesul de instruire.”

Oana Vodiță, managerul proiectului „Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”: „Atât tinerii, cât și părinții se confruntă cu anumite incertitudini în ceea ce privește viitorul profesional. În momentul în care elevii pășesc în această galaxie a vieții cotidiene, angajatorii solicită o calificare bună, pe de o parte, și experiență în activitate, pe de altă parte. Drept răspuns vine sistemul de învățământ dual, fiindcă tinerii au ocazia să învețe, să se califice și să acumuleze experiență practică în același timp.”

Un alt partener al implementării sistemului de învățământ dual este Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, care este alături de mediul de afaceri și continuă să dezvolte parteneriate duale cu agenții economici din toate regiunile țării.

Mihai Bîlba, Vicepreședinte, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova: „Deja a devenit o tradiție să ne întâlnim cu tinerii, cu agenții economici și cu instituțiile de învățământ, unde discutăm despre oportunitățile pe care le oferă companiile și avantajele pe care le au toți cei implicați. Mulțumim celor 100 de companii care implementează învățământul dual. Menționez că anul acesta avem și mai multe solicitări din partea agenților economici, care doresc împreună să dezvoltăm competențele viitorilor specialiști. Circa 60% din elevi după absolvire se angajează în câmpul muncii, iar asta este îmbucurător și ne motivează să susținem în continuare mediul de afaceri din toată țara.”

Aventura a fost însoțită de un master class de excepție organizat de eleve-ucenice, un show muzical al renumitului toboșar Petru Moiseev, experiențele și istoriile de succes ale elevilor și tinerilor specialiști, un defileu de modă din creații vestimentare proprii și alte detalii cosmice. Nu au lipsit zâmbetele și întrebările adresate în direct lui Thespian pe pagina www.dual.md .

Partea mult așteptată a fost lansarea unui concurs, în care premiul mare este un iPhone 12. Următoarele călătorii vor fi pe 18, 20, 23, 25 și 27 Februarie. Astfel, tinerii sunt îndemnați să noteze datele în calendar, să se informeze corect pentru alegerea meseriei de viitor care li se potrivește și să câștige premiul mare.

Săptămâna Învățământului Dual face parte din campania națională de promovare a învățământului profesional tehnic prin sistem dual – „Înveți, Muncești, Câștigi”, lansată în 2018. Aceasta este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul cooperării moldo-germane prin proiectul ”Suport în promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde” implementat de Agenția pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Deputații au purtat astăzi panglici portocalii în piept

Astăzi, pe mesele deputaților au fost prezente mai multe stegulețe portocalii, iar o parte din aleșii poporului au purtat în piept o panglică de aceeași culoare. În spatele acestor simboluri stă o campanie de informare despre violența de gen, la care s-au alăturat mai multe instituții de stat, organizații internaționale, misiuni diplomatice și societatea civilă, scrie diez.md.

Campania se numește „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Potrivit Națiunilor Unite, în Republica Moldova, campania „16 Zile de Activism” este organizată de 23 de ani, iar culoarea ei simbolizează un viitor luminos, fără violență. Campania are și un hashtag: #NICIOSCUZĂ.

În cadrul ședinței plenare, deputata Doina Gherman a oferit mai multe detalii despre cazurile de violență și femicid înregistrate în Republica Moldova.

În 2023, la nivel mondial, 51 100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.

Aprobat: Avertismente șoferilor pentru încălcările care nu pun în pericol siguranța participanților la trafic

Șoferii care vor comite încălcări care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. Un PROIECT de modificare a Codului contravențional a fost votat în a doua lectură de 61 de deputați, scrie tvrmoldova.md.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ două condiții. Mai exact, este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea aceleiași contravenții. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare; conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect; nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic ale căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Modificările legislative au fost propuse de Ministerul Afacerilor Interne și vor intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Atac asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsc

În această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a punctelor de trecere a frontierei Briceni, Ocnița, Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „ Grimăncăuți -Vașkivțî”, „Bârnova-Voșcovo”, „Otaci-Moghilev-Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri care s-au produs pe teritoriul Ucrainei, informează Poliția de frontieră, scrie jurnal.md.

Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul.

În context, autoritățile de frontieră precizează că de la ora 08:05, PTF Otaci și PTF Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul UA.

La 09:20, acestea și-au reluat activitatea.

Vremea o ia razna: de la -20 de grade, la +13 grade săptămâna următoare
Articolul anterior
1.301 cazuri noi de Covid-19, confirmate în Moldova
Articolul următor