Agitație la Kremlin! Mesaje care ar putea fi trâmbițate astăzi, 21 februarie, de Putin. Coloană de mașini blindate, filmată în toiul nopții

O coloana de mașini blindate a fost filmată în timp ce se îndrepta spre Kremlin, în jurul orei locale 1:00, conform imaginilor postate de corespondentul special al Kyiv Post, Jason Jay Smart. Vladimir Putin va rosti marți un discurs în fața națiunii. Acesta vine cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea războiului în Ucraina, scrie digi24.ro.

Coloana blindată a președintelui rus Vladimir Putin a fost observată îndreptându-se în mare viteză spre Kremlin cu doar câteva ore înainte de discursul său în fața Adunării Federale a Rusiei pentru a marca aniversarea unui an de la invazia Ucrainei. Imaginile au fost postate pe rețelele sociale, iar corespondentul Kyiv Post însoțește imaginile cu mesajul ”Acest lucru este extrem de neobișnuit”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru televiziunea de stat: „Într-un moment atât de crucial și foarte complicat în dezvoltarea noastră, în viața noastră, toată lumea așteaptă un mesaj în speranța de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operațiunii militare speciale. ” Putin va prezenta, de asemenea, o analiză asupra situației internaționale, dar și viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancțiuni drastice, a anunțat Kremlinul, citat de presa rusă. Discursul urmează să înceapă la ora 9 GMT în centrul Moscovei, ora 11:00, ora României. Este primul discurs al lui Putin în faţa Adunării Federale din ultimii aproape doi ani, iar acesta va fi difuzat de toate posturile publice de televiziune din Federație.

După semnalul transmis ieri prin vizita la Kiev, într-o zonă, practic, de război, președinte Biden a sosit luni seară, 20 februarie, în Polonia. În acest timp, Vladimir Putin se vede nevoit să-și radicalizeze discursul, ca răspuns la gestul istoric făcut ieri de președintele SUA, scrie defenseromania.ro.

Luni seara, 20 februarie, președintele Biden a trecut granița ucraineano-poloneză; în stația de tren din orașul Przemiśl din estul Poloniei, un convoi de mașini îl aștepta pe președintele SUA. Biden a zburat cu Air Force One la Varșovia, unde va începe marți vizita sa oficială în Polonia.

Biden se va întâlni cu președintele polonez Andrzej Duda „între patru ochi”, după care vor urma ședințele plenare, inclusiv Summitul București 9 (B9), la care participă și președintele Iohannis.

Discursul lui Putin

La rândul său, Putin este așteptat să vorbească în fața Adunării Federale. Pe 21 februarie, străzile centrale ale Moscovei vor fi închise vehiculelor din cauza mesajului dictatorului Vladimir Putin.

NYT notează că discursul liderului de la Kremlin va relua temele propagate de Rusia în ultimii ani, cu ”adăugirile” lansate de propagandă după eșecurile armatei ruse din Ucraina.

Astfel, în primul rând, Putin va declara, încă o dată, că salvează atât Ucraina de „nazism”, cât și Rusia de pericolul de a fi cucerită de NATO. 

Lupta anti-NATO „a devenit un slogan unificator la Moscova”, scrie publicația.

De asemenea, președintele Federației Ruse va prezenta războiul din Ucraina „ca o bătălie pentru recâștigarea teritoriilor istorice rusești”.

Putin se va concentra asupra a ceea ce el numește „operațiunea militară specială” din Ucraina, va prezenta analiza sa asupra situației internaționale și va schița viziunea sa asupra dezvoltării unei Rusii asuprite de Occident.

Deși nu este de așteptat să vorbească direct despre mobilizare parțială, Președintele rus Vladimir Putin va încerca să strecoare în mințile rușilor că o astfel de măsură este necesară pentru apărarea patriei.

Oficialii americani de informații spun că au indicii privind un nou val de mobilizare. Vorbim despre sute de mii de oameni, care să se adauge la cei  300.000 de militari deja mobilizați.

A început construcția celui mai lung tunel rutier subacvatic din lume. Va dura 7 minute să ajungi din Germania în Danemarca

Cel mai lung tunel rutier și feroviar din lume este construit pe sub Marea Baltică și măsoară 18 kilometri. Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a inaugurat recent primul element de construcție al viitorui tunel feroviar care va lega cele două țări, scrie CNN citat de digi24.ro.

Se preconizează că lucrările se vor finaliza în 2029, iar acest tunel va contribui la tranziția ecologică a sectorului transporturilor. În plus, va reduce timpii parcurși între cele două țări. O călătorie traversată în prezent cu feribotul durează 45 de minute, iar prin tunelul subacvatic se va putea face în doar șapte minute. Se estimează că mașinile vor putea traversa Marea Baltică în doar zece minute pe cele patru benzi care vor fi construite. 

Tunelul, al cărui nume oficial este Fehmarnbelt Fixed Link, va avea o lungime de 18 kilometri, este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură. Până la 2.500 de persoane vor lucra direct la proiectul de construcție. Michael Svane de la Confederația Industriei Daneze, una dintre cele mai mari organizații de afaceri din Danemarca, a declarat pentru CNN în 2022 că el crede că tunelul va fi benefic pentru întreprinderi din afara Danemarcei. Va fi cel mai lung tunel combinat rutier și feroviar din lume. Acesta va cuprinde două autostrăzi cu două benzi – separate de un pasaj de serviciu – și două căi ferate electrificate. Ideea de a se construi un tunel pe sub Marea Baltică a luat naștere în 2011, când s-a decis ca o legătură între insula Lolland din sudul Danemarcei și insula Fehmarn din nordul Germaniei. Lucrările pe partea daneză au început în iulie 2022, iar pe partea germană un an mai târziu. Întreaga construcție va costa 55,1 miliarde de coroane (8 miliarde de dolari) și va fi plătită de utilizatorii din Danemarca. Guvernul danez va decide taxa de drum pentru tunel într-o etapă ulterioară.   În prezent, traficul între peninsula scandinavă și Germania prin Danemarca poate fi efectuat fie cu feribotul prin Fehmarnbelt, fie pe o rută mai lungă prin podurile dintre insulele Zealand, Funen și peninsula Iutlanda.

Un bărbat din Dondușeni a murit electrocutat

Un bărbat de 81 de ani, din raionul Dondușeni, a murit după ce s-ar fi electrocutat. Cadavrul a fost descoperit în locuința lui, astăzi, fiind alertată Poliția.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că bărbatul s-a electrocutat, fiind vorba de un suicid, transmite Știri.md.

Cadavrul a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru a stabili exact cauza decesului.

Poliția a inițiat un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

O țară din Europa, prima din lume care începe vaccinarea oamenilor împotriva gripei aviare

O țară din Europa începe, în premieră mondială, vaccinarea oamenilor împotriva gripei aviare. Vaccinul va fi oferit celor cu vârste începând de la 18 ani care prezintă un risc crescut de a contracta virusul H5N1, scrie digi24.ro.

Finlanda intenționează să ofere vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare de săptămâna viitoare unor lucrători expuși la animale, au transmis marți autoritățile sanitare finlandeze, devenind prima țară din lume care face acest lucru, scrie Reuters. Țara nordică a cumpărat vaccinuri pentru 10.000 de persoane, fiecare constând din două injecții, ca parte a unei achiziții comune UE de până la 40 de milioane de doze pentru 15 națiuni de la producătorul CSL Seqirus.

Într-o declarație pentru Reuters, compania australiană a declarat că Finlanda va fi prima țară care va lansa vaccinul pentru populație. „Vaccinul va fi oferit celor cu vârsta de 18 ani sau peste care prezintă un risc crescut de a contracta gripa aviară din cauza muncii lor sau a altor circumstanțe”, a transmis Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL) într-un comunicat. Tulpina H5N1 a gripei aviare a ucis sau a provocat sacrificarea a sute de milioane de păsări de curte la nivel global în ultimii ani și s-a răspândit din ce în ce mai mult la mamifere, inclusiv la vaci din Statele Unite și, în unele cazuri, și la oameni.

Finlanda nu a detectat virusul la oameni

Nu au fost detectate cazuri de gripă aviară la om în Finlanda, dar autoritățile vor să lanseze programul de vaccinare, având în vedere riscurile de transmitere pe care le prezintă fermele sale de blană. „Condițiile din Finlanda sunt foarte diferite prin faptul că avem ferme de blană unde animalele pot ajunge în contact cu animalele sălbatice”, a declarat pentru Reuters medicul șef Hanna Nohynek de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL). Focare pe scară largă de gripă aviară printre nurci și vulpi la fermele de blană în aer liber din Finlanda au dus anul trecut la sacrificarea a aproximativ 485.000 de animale pentru a împiedica răspândirea virusului atât la animale, cât și la oameni. Vaccinurile vor începe să fie disponibile probabil încă de săptămâna viitoare în unele părți ale Finlandei, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al THL. Finlanda a procurat vaccinuri pentru persoanele pe care le consideră a fi expuse riscului, cum ar fi lucrătorii de la fermele de blană și păsări de curte, tehnicieni de laborator care se ocupă de mostre de gripă aviară și medicii veterinari care lucrează ca ofițeri de control al animalelor în regiunile în care sunt situate fermele de blană. Oamenii care lucrează în sanctuare care îngrijesc păsările sălbatice, în ferme de animale sau în curățarea spațiilor, cum ar fi fabricile de procesare a subproduselor de origine animală, vor primi, de asemenea, vaccinuri, a transmis THL. În cazul în care ar avea loc infecția umană cu gripa aviară, contactelor apropiate ale unui caz suspectat sau confirmat li se va oferi vaccinul.

Gruparea extremistă pro-rusă din care fac parte fanii echipei de fotbal Partizan Belgrad, cărora li s-a interzis intrarea în Republica Moldova. Liderul lor a fost reținut în Serbia
Articolul anterior
Canalele din Veneția rămân fără apă. Italia se confruntă cu o nouă alertă de secetă
Articolul următor