Alegerea președintelui Republicii Moldova, pe 1 noiembrie: Moldovenii infectați cu Covid-19 vor vota de acasă sau din spital

Moldovenii care în ziua scrutinului prezidențial nu vor putea ajunge la secțiile de votare din motiv că sunt infectați cu noul coronavirus, vor putea să-și exercite dreptul la vot fie acasă, dacă se află în autoizolare, sau la spital dacă se tratează.

separator

Pentru asta, cetățenii trebuie să solicite urna mobilă. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, scrie publika.md.

„Noi luăm în calcul și situațiile în care aceste persoane se vor afla atât la domiciliu cât și în unitățile sanitare, mă refer la spitale, în măsura în care o să prezentăm urna mobilă la solicitările persoanelor date să-și exprime votul. Nu va fi restricționat dreptul la vot doar din simplul motiv că persoana dată este bolnavă de COVID.”, a declarat Dorin Cimil, președintele CEC.

Pentru a putea vota cu urna mobilă, moldovenii diagnosticați cu COVID-19 vor trebui să anunțe birourile electorale prealabil, prin expedierea unei cereri. Acest lucru va putea fi făcut cu două săptămâni înaintea scrutinului şi chiar în ziua alegerilor, dar până la ora 15:00. Deocamdată nu este clar câți funcționari vor fi implicați în acest proces.

„E pregătit CEC ca să evalueze acel număr de persoane care la momentul exprimării votului vor solicita urna mobilă. Considerăm că numărul de funcționari stabilit pentru a duce urna mobilă va fi suficient pentru a face față acestui exercițiu.”, a mai adăugat acesta.

Funcționarii electorali vor fi obligatoriu echipați cu măști, mănuși și costume speciale. Urna mobilă și echipamentul va fi dezinfectat de fiecare dată când va fi folosit. Potrivit unei instrucţiuni elaborate de autorități, în ziua scrutinului prezidențial, fiecare secție de votare trebuie să fie dotată cu dezinfectant, iar la intrarea în încăpere va fi instalat pe podea un burete cu soluție dezinfectantă. Înainte de a intra în secție, fiecărui alegător îi va fi măsurată temperatura. Cei care vor avea mai mult de 37 de grade nu vor avea acces.

Totodată, în interior se vor putea afla concomitent un număr redus de persoane. De exemplu, dacă sunt două cabine de vot, atunci doar doi alegători vor putea fi prezenți.

Moldovenii vor fi îndemnați să vină cu propriul pix, iar pentru a evita contactul cu funcționarul electoral, alegătorii îi vor prezenta acestuia, de la distanță, actul în baza căruia își exercită dreptul la vot. În același timp, la fiecare trei ore se va dezinfecta secția de vot.

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

Copiii care vor fi plasați în carantina de 14 zile, nu vor obligați să prezinte certificate medicale. Precizările Ministerului Sănătății
Articolul anterior
Video. Un roboțel face triajul copiilor într-o grădiniță din Spania
Articolul următor