Alegerea președintelui Republicii Moldova, pe 1 noiembrie: Moldovenii infectați cu Covid-19 vor vota de acasă sau din spital

Moldovenii care în ziua scrutinului prezidențial nu vor putea ajunge la secțiile de votare din motiv că sunt infectați cu noul coronavirus, vor putea să-și exercite dreptul la vot fie acasă, dacă se află în autoizolare, sau la spital dacă se tratează.

separator

Pentru asta, cetățenii trebuie să solicite urna mobilă. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, scrie publika.md.

„Noi luăm în calcul și situațiile în care aceste persoane se vor afla atât la domiciliu cât și în unitățile sanitare, mă refer la spitale, în măsura în care o să prezentăm urna mobilă la solicitările persoanelor date să-și exprime votul. Nu va fi restricționat dreptul la vot doar din simplul motiv că persoana dată este bolnavă de COVID.”, a declarat Dorin Cimil, președintele CEC.

Pentru a putea vota cu urna mobilă, moldovenii diagnosticați cu COVID-19 vor trebui să anunțe birourile electorale prealabil, prin expedierea unei cereri. Acest lucru va putea fi făcut cu două săptămâni înaintea scrutinului şi chiar în ziua alegerilor, dar până la ora 15:00. Deocamdată nu este clar câți funcționari vor fi implicați în acest proces.

„E pregătit CEC ca să evalueze acel număr de persoane care la momentul exprimării votului vor solicita urna mobilă. Considerăm că numărul de funcționari stabilit pentru a duce urna mobilă va fi suficient pentru a face față acestui exercițiu.”, a mai adăugat acesta.

Funcționarii electorali vor fi obligatoriu echipați cu măști, mănuși și costume speciale. Urna mobilă și echipamentul va fi dezinfectat de fiecare dată când va fi folosit. Potrivit unei instrucţiuni elaborate de autorități, în ziua scrutinului prezidențial, fiecare secție de votare trebuie să fie dotată cu dezinfectant, iar la intrarea în încăpere va fi instalat pe podea un burete cu soluție dezinfectantă. Înainte de a intra în secție, fiecărui alegător îi va fi măsurată temperatura. Cei care vor avea mai mult de 37 de grade nu vor avea acces.

Totodată, în interior se vor putea afla concomitent un număr redus de persoane. De exemplu, dacă sunt două cabine de vot, atunci doar doi alegători vor putea fi prezenți.

Moldovenii vor fi îndemnați să vină cu propriul pix, iar pentru a evita contactul cu funcționarul electoral, alegătorii îi vor prezenta acestuia, de la distanță, actul în baza căruia își exercită dreptul la vot. În același timp, la fiecare trei ore se va dezinfecta secția de vot.

Copiii care vor fi plasați în carantina de 14 zile, nu vor obligați să prezinte certificate medicale. Precizările Ministerului Sănătății
Articolul anterior
Video. Un roboțel face triajul copiilor într-o grădiniță din Spania
Articolul următor