Alegerile locale generale: Cetățenii vor putea vota în premieră și cu pașaportul

La alegerile locale generale din 5 noiembrie, cetățenii vor putea vota, în premieră, și cu pașaportul.

Potrivit secretarului Comisiei Electorale, Alexandru Berlinschi, noile modificări ale Codului Electoral prevăd ca termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de trei luni, până la data primului tur de scrutin, transmite RadioMoldova.

„La data de 5 august a expirat acea posibilitate de efectuare a oricăror modificări pe partea ce ține de domiciliu sau de reședință, dar totodată reamintesc că în cadrul acestor alegeri locale a fost extinsă lista actelor în baza cărora alegătorii pot vota. Adică până în prezent, când vorbeam despre secțiile de votare deschise pe teritoriul țării, un alegător putea să voteze în baza buletinului de identitate și a buletinului de identitate provizoriu. Acum alegătorul poate vota și cu pașaportul, chiar dacă vorbim despre alegeri locale generale. Însă aici este aplicată și o a doua regulă. În calitate de alegător trebuie să mă regăsesc în lista electorală de bază”, a declarat Alexandru Berlinschi.

Totodată, șeful echipei de analiză al misiunii Promo-LEX, Igor Bucătaru, a precizat că alegătorii care-și vor stabili domiciliul sau reședința într-o altă circumscripție mai târziu de 5 august, nu vor putea vota în cadrul alegerilor locale generale. La fel, aceste persoane nu vor putea vota nici în localitatea unde anterior au avut domiciliul.

Potrivit acestuia, modificarea în Codul Electoral a fost necesară pentru a împiedica migrația electorală.

„Întâmplător sau nu, dar în ajun de alegeri, de exemplu în anumite localități, se „umfla” numărul de alegători, apăreau persoane și schimbau reședința. În acest sens, acea migrație artificială, acel turism electoral era un fenomen recunoscut și demonstrat. Specificul alegerilor locale este că eu voi vota acolo unde am domiciliu sau reședința. La alegeri locale generale, cetățenii aflați peste hotare nu vor putea vota. Aici este o altă modalitate, probabil prin contribuții financiare, prin donații. Cei de peste hotare pot să doneze eventual pentru concurenți în cadrul campaniei electorale”, a declarat Igor Bucătaru.

Modificările la Codul Electoral au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie anul curent, cu excepția prevederilor referitoare la alegerile regionale, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Date ale clienților Yandex Taxi din Moldova ajung la FSB-ul rusesc. Măsura luată de autorități
Articolul anterior
Mama unei fetițe cu autism, batjocorită de un medic din capitală. Reacția instituției
Articolul următor