Ambasadorul Rusiei la ONU a recunoscut că în Ucraina este război: „În război mor civili. Este o realitate tristă”

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a descris atrocităţile din oraşul ucrainean Bucha drept „o provocare înscenată”, negând în continuare că victimele civile întinse pe străzile oraşului ar fi fost ucise de soldaţii ruşi. Într-o declaraţie făcută luni la o conferinţă de presă, ambasadorul Nebenzia s-a îndepărtat de la linia oficială a Moscovei, care denumeşte invadarea Ucrainei drept „operaţiune militară specială, şi a vorbit despre „război”. „În război mor civili. Este o realitate tristă”, a spus ambasadorul Rusiei.

VIDEO.Ambasadorul Rusiei la ONU a recunoscut că în Ucraina este război: „În război mor civili. Este o realitate tristă”

„Încă de la început a fost clar că aceasta nu este altceva decât o altă provocare înscenată, ce vizează discreditarea şi dezumanizarea armatei ruse şi nivelarea presiunii politice asupra Rusiei”, a declarat Vasili Nebenzia într-o conferinţă de presă luni, potrivit Agerpres.

Ambasadorul Rusiei la ONU a mai afirmat că armata rusă nu a comis „atrocităţi împotriva populaţiei civile”.

„Nu este cazul, nu va fi niciodată cazul şi nu a fost niciodată cazul”, a spus ambasadorul. El a adăugat că Moscova are „dovezi faptice care demonstrează acest aspect” şi pe care intenţionează să le prezinte Consiliului de Securitate al ONU „cât mai curând posibil”.

O jurnalistă a insistat şi l-a întrebat dacă crede că civilii ucraineni mint când spun că au văzut cum rudele şi apropiaţii lor au fost ucişi de soldaţii ruşi.

„Acesta este un război. Şi în război se întâmplă orice. Nu se poate exclude faptul că în război mor civili. Este o realitate tristă. Dar înregistrările prezentate, în special cele din Bucha, nu ne lasă niciun dubiu că au fost fabricate. Au fost înscenate. Vom prezenta mai multe dovezi în acest sens”, a răspund Vasili Nebenzia.

El a explicat moartea civililor inclusiv prin faptul că ar fi fost folosiţi ca scuturi umane de către ucraineni, scrie digi24.ro.

„Nu puteţi nega că ucrainenii au folosit civili ca scuturi umane, s-au ascuns în spatele lor”, a mai spus Nebenzia.

Rusia a negat pe toate canalele că civilii găsiţi morţi pe străzile din Bucha ar fi victime ale soldaţilor ruşi şi acuză o înscenare a ucrainenilor. Imagini din satelit contrazic însă teoria Moscovei potrivit căreia masacrul de la Bucha ar fi fost „regizat” de ucraineni după ce forţele ruse s-au retras din oraş, adică după 30 martie, pentru a incrimina Rusia. Sateliţii au reperat încă de acum câteva săptămâni trupurile care zăceau pe străzi la Bucha.

Picturile unor eleve din Căușeni au ajuns în Parlament

Circa 30 de orașe și Capitale europene sunt prezentate de tineri în expoziția de pictură „Călătorie imaginară în Europa”, organizată de Parlament cu ocazia Zilei Europei.

Tablourile elevelor de la o Mănăstire din Căușeni au ajuns în ParlamentFoto: Studio-L

Autorii lucrărilor sunt tinerii din clasele cu profil de arte de la Liceul Teoretic „Grigore Grigoriu” de pe lângă mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus, raionul Căușeni, transmite studio-l.online.

Tablourile prezintă frumusețea orașelor și a capitalelor europene, diversitatea culturală a spațiului european, promovează mesajul de integrare europeană și de conservare a patrimoniului cultural comun al Europei. 

Exponatele reflectă complexe arhitecturale, locuri și clădiri de importanță istorică și de atracție turistică, monumente istorice și lăcașe de cult din diverse orașe europene. 

Selecția acestora a fost efectuată de tineri, aceștia optând pentru Bruxelles, Paris, Viena, Budapesta, Londra, Roma, Veneția, Vatican, Sofia, Târgu Jiu etc. Simbolic, este inclusă în acest circuit cultural și capitala Republicii Moldova, stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Tinerii propun o călătorie imaginară pe la Turnul Eiffel din Paris, Bazilica „Sfântul Petru” de la Roma, clădirea Parlamentului din Budapesta, Muzeul Louvre din Paris, ansamblul sculpturilor lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, Biserica „Sfântul Carol” din Viena, Podul Londrei, Primăria din Bruges, Castelul Alcazar din Segovia, Spania ș.a.

Lucrările sunt executate de 20 de tineri, sub îndrumarea profesorilor Efrosinia Mocan și Radu Gorodenco. Elevii au îmbinat diverse metode, folosind acuarelă, creion, grafică și tehnică mixtă. 

„Este o ocazie frumoasă să prezentăm la Parlament munca și talentul elevilor noștri și să-i încurajăm să se perfecționeze. Lucrările acestor tineri sunt apreciate în cadrul mai multor concursuri și festivaluri naționale și internaționale, ocupând adesea locuri de frunte pentru originalitate”, a spus Efrosinia Mocan, profesoară de pictură. 

Expoziția este deschisă pentru vizitatori până pe 17 mai, în zilele de luni până vineri, între orele 8.00 – 17.00.

Economie la parada Moscovei de Ziua Victoriei: Un singur tanc a fost expus

Anual, în data de 9 mai, Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei, organizând o mare paradă în onoarea victoriei ţării asupra Germaniei naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Economie la parada Moscovei: Un singur tanc a fost expus

Anul acesta, Rusia a expus un singur tanc în cadrul manifestaţiilor, acelaşi model care a fost prezent şi anul trecut, transmite mediafax.ro.

Până la invazia Rusiei în Ucraina, Moscova organiza această paradă într-un mod fastuos, cu zeci de tancuri şi avioane care survolau cerul.

În fiecare an, de 9 mai, Rusia celebrează Ziua Victoriei, care marchează victoria ţării împotriva Germaniei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial. Sărbătorirea implica, de fiecare dată, parade fastuoase, în cadrul cărora erau etalate tancurile, avioanele şi elicopterele ruseşti.

Anul acesta, Rusia a expus un singur tanc în cadrul ceremoniei – Tancul T34, din epoca sovietică, folosit în al Doilea Război Mondial –, acesta fiind prezent şi la parada care a avut loc anul trecut, notează Sky News. În paralel, Moscova alocă resurse semnificative de armament şi vehicule militare în războiul din Ucraina.

În discursul său de azi de la Moscova, Vladimir Putin a încercat să vorbească despre capacităţile militare ale ţării sale.

Preşedintele rus şi-a folosit discursul de Ziua Victoriei din acest an pentru a încerca să avertizeze că forţele de luptă ale Rusiei sunt ,,mereu pregătite”, dar a recunoscut că ţara trece printr-o ,,perioadă dificilă”, întrucât ,,viitorul patriei depinde de noi”, relevă sursa citată.

,,Astăzi, de Ziua Victoriei, suntem conştienţi de acest lucru şi mai acut”, a spus el înainte de a avertiza: ,,Forţele noastre strategice sunt întotdeauna pregătite de luptă”.

Putin a declarat joi că Rusia va face tot posibilul pentru a evita o confruntare globală, dar nu va permite nimănui să o ameninţe.

De asemenea, el a folosit discursul pentru a trimite un mesaj trupelor ruseşti care luptă în Ucraina, încercând să le ridice moralul în timp ce războiul continuă să se prelungească.

Coroanele din plastic sunt nocive pentru sănătate și mediul ambiant

Oameni cumpără acum, înainte da Paștele Blajinilor, obiecte de tot felul, pe care le consideră necesare în ziua când merg la mormintele celor dragi.

Spre exemplu, coroane din plastic. Acestea sunt nocive! Ar fi bine ca lumea să renunțe la flori artificiale și să meargă la cimitir cu flori vii, ne spun experții în mediu. Unii cetățeni sunt de acord, alții – nu. Ce argumente au aceștia din urmă, vedeți în continuare, transmite jurnaltv.md.

Oamenii spun că aleg flori artificiale deoarece sunt mai rezistente.

Specialiștii ne spun că principala problemă cu florile artificiale apare atunci când acestea devin deșeuri. Ajung în sol și îl otrăvesc, afirmă Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Ion Bulmaga, șef, Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „Ca orice material din plastic acestea au o perioadă de reciclare în mediul natural de zeci și sute sau chiar mii de ani. Iar acest lucru evident că se reflectă și asupra calității solului atunci când acestea nimeresc.”

O soluție ar fi ca oamenii să opteze pentru flori vii.

Ion Bulmaga, șef, Inspectoratul pentru Protecția Mediului: „Cea mai bună opțiune este optarea pentru florile vii, deoarece acestea sunt biodegradabile, ulterior nu au un impact atât de semnificativ atunci când nimeresc în sol. Și deși de la an la an este o tendință de îmbunătățire a poziției cetățenilor față de folosirea acestor coroane din plastic, totuși încă este foarte mult de lucru.”

Pentru depozitarea deșeurilor în locații neautorizate oamenii riscă amenzi între 600 și 1.200 de lei. Iar în cazul în care deșeurile din plastic sunt incendiate împreună cu alte categorii de deșeuri, amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei.

Confesiuni cutremurătoare ale celor care au reuşit să supravieţuiască măcelului din Bucea
Articolul anterior
Rușii au lansat 4 rachete de croazieră spre vestul Ucrainei, de pe teritoriul Republicii Belarus. Toate au fost distruse de forţele de apărare aeriană ucrainene
Articolul următor