Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova a împlinit 5 ani de la fondare! Inovații și discursuri din cadrul evenimentului

Asociatia Femeilor Antreprenoriale din Moldova (AFAM) a sărbătorit 5 ani de la fondare! Evenimentul organizat cu sprijinul BERD și Guvernul Suediei, a adunat femei antreprenoare din țara noastră, reprezentanți ai Guvernului, societății civile și partenerilor de dezvoltare. Pe parcursul a cinci ani de activitate, AFAM a devenit cea mai mare comunitate de femei antreprenoare din Moldova, având peste 100 de membre active şi a organizat peste 200 de evenimente pentru membre, dar şi publicul larg.

separator

Până în prezent peste 200 de companii conduse de femei au obținut granturi pentru proiecte de consultanță în valoare de circa 870,000 euro, în domenii precum tehnologii informaţionale, marketing, managementul calităţii și strategie de business. Adițional, 500 de femei au beneficiat de instruire, programe de mentorat și networking.

Angela Sax, șefa oficiului BERD Moldova:

“Înțelegem cu toții că femeile antreprenoare au un rol important în crearea locurilor de muncă și stimularea creșterii economice. Suntem convinși că dezvoltarea oportunităților egale pentru femeile în afaceri constituie atât un aspect de egalitate de gen, cât și o prioritate economică. În acest context, în țările unde lucrăm, depunem eforturi considerabile pentru a ajuta femeile antreprenoare să înregistreze succese și să dezvolte cât mai multe afaceri. Programul Femeile în Afaceri al BERD este activ în Moldova din 2011, iar eu încurajez cu fermitate întreprinderile conduse de femei să aplice la program, acesta fiind adaptat necesităților specifice pieței locale.”

Chiril Gaburici, Ministrul Economiei și Infrastructurii, a declarat:

„Mă bucur să văd evoluția frumoasă a mediului de afaceri sub conducerea femeilor. În Republica Moldova există potențial de dezvoltare mult mai mare și îmi doresc să îl valorificăm împreună. Îmi doresc să vă implicați cât mai mult în activitatea economică și să veniți cu soluții altele decât sunt la moment, pentru că doar așa vom reuși să avem rezultatele dorite”.

E.S. Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei la Chişinău:

,,Antreprenoriatul feminin este un catalizator important pentru dezvoltarea economică şi socială a oricărei țări. Suedia este unul din statele lider la capitolul susţinerii întreprinderilor administrate de femei in Republica Moldova. Sper foarte mult că grație eforturilor comune, femeile antreprenoare din Republica Moldova vor reuși să își realizeze pe deplin potențialul, să își atingă obiectivele și, ca urmare, să accelereze creșterea incluziunii. În comparație cu femeile antreprenoare din ţările în curs de dezvoltare, femeile care au înființat și administrează afaceri în țările dezvoltate au posibilitatea să aleagă dintr-o gamă mai largă de resurse și oportunități, inclusiv accesul la capital, servicii financiare și programe de instruire. Ne dorim foarte mult ca același lucru să se întâmple şi în Moldova”.

,,În toţi aceşti ani, AFAM a făcut posibil ca vocea femeilor antreprenoare din Moldova să fie auzită în toată țara, dar și peste hotarele ei. În acest timp am învățat lucruri noi, dar și am împărtășit propriile experiențe. Am inițiat dialog politic la cel mai înalt nivel, vorbind despre succesele și provocările noastre. Am organizat activități culturale și de binefacere”, susțin membrele AFAM.

Galina Tomaș, medic nutriționist, fondatoarea UNICA Sport Moldova:

,,Am fost invitată să celebrez, alături de femeile cu inițiativă din Moldova, 5 ani ai Asociației Femeilor de Afaceri din țară. Sunt un grup de doamne puternice, care nu s-au mulțumit cu un loc secund într-o companie, ci și-au dorit să conducă, să miște lumea din loc, să ofere locuri de muncă altor cetățeni ai țării”.

Iată mai multe imagini din cadrul evenimentului!

Despre BERD

BERD este cel mai mare investitor instituţional din Republica Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 1,2 miliarde de euro în peste 120 de proiecte investiționale.

Despre AFAM

AFAM este un ONG creat de un grup de femei antreprenoare în 2013, care își propune promovarea și afirmarea femeilor antreprenoare și a femeilor care dețin poziții manageriale. AFAM întrunește peste 100 de membre, din peste 20 de domenii de activitate.

Sportivele Daniela Cociu și Maria Olărașu, întâmpinate cu flori la frontieră

Sportivele Daniela Cociu și Maria Olărașu, care au obținut o performanță remarcabilă la Cupa Mondială de canoe de la Szeged, au fost întâmpinate cu flori la revenirea în Republica Moldova.

Sportivele din Moldova au cucerit medalia de argint pe distanța 200 de metri, cu un timp de 43.66.

„De menționat că Daniela este polițistă de frontieră, iar la revenirea în Moldova, echipa a fost călduros întâmpinată la PTF Leușeni de către colegii polițiști de frontieră. Aceștia le-au oferit flori și le-au urat succese în toate competițiile sportive”, comunică Poliția de Frontieră.

Tandemul Daniela Cociu – Maria Olărașu va reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris, având deja calificarea în caiac-canoe.

Parlamentari germani propun ca NATO să apere spațiul aerian ucrainean

Parlamentari germani, atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție, au susținut ideea ca țările europene din cadrul NATO să apere spațiul aerian deasupra vestului Ucrainei de pe teritoriul alianței, scrie publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citată de The Kyiv Independent.

Parlamentari germani propun ca NATO să apere spațiul aerian ucraineanFoto: libertatea.ro

Publicația germană notează că unii experți, precum Nico Lange de la Conferința de Securitate de la München, sau generalul-locotenent Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au sugerat doborârea rachetelor rusești deasupra regiunilor de frontieră ale Ucrainei de către forțele antiaeriene ale Poloniei și României, transmite libertatea.ro.

Oficialii polonezi au menționat, de asemenea, această posibilitate, dar nu au fost prezentate decizii concrete. 

„Apărarea spațiului aerian deasupra Ucrainei dinspre Polonia și România nu ar trebui exclusă pe termen lung”, a declarat Anton Hofreiter, din partea Partidului Verzilor, aflat la guvernare. Parlamentarul german a adăugat totuși că, în prezent, această chestiune „nu este în discuție”, deoarece aliații se concentrează pe furnizarea de ajutor suplimentar pentru apărarea Kievului.

Berlinul s-a dovedit a fi un lider în ceea ce privește sprijinul pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, lansând o inițiativă care vizează asigurarea unor sisteme suplimentare de apărare aeriană și promițând Kievului cel de-al treilea Patriot al său. 

Agnieszka Brugger, colega lui Hofreiter din partea Partidului Verzilor, a declarat, de asemenea, că ar fi corect „să fie amplasate sisteme de apărare antiaeriană la granițele țărilor vecine, astfel încât și părțile vestice ale Ucrainei să poată fi protejate”.

Roderich Kiesewetter, de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU, de opoziție), a comentat că țările occidentale ar putea doborî avioanele rusești fără pilot lansate spre Ucraina.

„Acest lucru ar ușura povara asupra apărării antiaeriene ucrainene și i-ar permite să protejeze frontul”, a spus Kiesewetter, comparând acest lucru cu momentul în care SUA și alte țări occidentale au protejat spațiul aerian al Israelului fără a deveni parte la conflict. 

Marcus Faber, de la Partidul Liber-Democrat (FDP) din coaliția de guvernare, a fost și el de acord că, în principiu, „spațiul aerian deasupra regiunilor de frontieră ucrainene” ar putea fi „protejat de apărarea aeriană de pe teritoriul NATO”.

Cu toate acestea, Faber a remarcat că sistemele de apărare antiaeriană și rachetele sunt deja deficitare, iar aprovizionarea cu muniție pe termen lung trebuie asigurată. „În aceste condiții, cred că este posibil”, a adăugat Faber. 

Orice formă de implicare a forțelor occidentale în războiul ruso-ucrainean rămâne foarte controversată. Atunci când președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că desfășurarea de trupe occidentale nu ar trebui exclusă, mai mulți lideri, inclusiv cancelarul german, Olaf Scholz, au respins categoric această opțiune.

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Atleta din Republica Moldova Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba aruncarea ciocanului. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la ParisFoto: Mec.gov.md

Potrivit MEC, sportiva a reușit această performanță în cadrul Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria, unde a înregistrat rezultatul de 75.95 metri și a ocupat locul I. Normativul de calificare la Olimpiada de Vară este de cel puțin 74 de metri.

De asemenea, la competiția din Bulgaria, Zalina Marghieva a doborât și recordul național la această probă, pe care îl deținea tot ea din 2019, cu rezultatul de 74.74 metri.

Pentru Zalina Marghieva va fi a cincea participare consecutivă la Jocurilor Olimpice de Vară, un record pentru atletismul din Republica Moldova.

Participarea sportivei la Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria a fost posibilă cu sprijinul financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat 13 cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Foto: Mec.gov.mdgallery images

Distracție și multe emoții pozitive! Activități pentru copii la Festivalul Medieval
Articolul anterior
Andra a lansat cea mai hot piesă latină a verii „Sudamericanca”, în colaborare cu Pachanga
Articolul următor