Călătoriile cu taxiul s-ar putea scumpi

Care ar fi cauza majorării costului pentru acest serviciu?

Costul asigurării obligatorii de răspundere civilă auto pentru taxi în municipiul Chișinău s-a majorat de la 1 august și a ajuns la 5014,8 lei pentru un automobil. Patronatul Transportatorilor Auto de Pasageri și Bagaje în Regim de Taxi (ATAT) precizează că aceasta este prima de referință aferentă asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (AORCA) pentru taxi și a crescut cu peste 550 de lei de la ultima majorare din vara 2020, scrie unimedia.info. Iată ce se arată într-o postarea de pe pagina de Facebook a Patronatului respectiv.

„Şoferii și companiile de taxi achită mai mult pentru un serviciu de asigurare care nu s-a schimbat structural. Orice teoretician economic ne va spune că majorările de costuri ale unui serviciu, mai ales când se fac fără a adăuga valoare acestuia, sunt imputate practic întotdeauna clienților prin majorarea tarifelor serviciului. Aceasta se va întâmpla, inevitabil și cu regret, în scurt timp pentru serviciile de taxi – o activitate economică cu rentabilitate destul de mică. ATAT, în calitate de asociație patronală a operatorilor de transport de persoane în regim de taxi, ne arătăm consternați de această mărire, cu atât mai mult cât în ultimii 2 ani prețul RCA a ajuns să crească în total cu cca 1500 de lei (valoarea AORCA în 2019 pentru taxi în Chișinău a fost 3548,16 lei). Majorarea dată, total inoportună, are loc în contextul unei situații economice care în pandemie a lovit din greu veniturile taximetriștilor – companiile de taxi au activat aproape 14 luni sub pragul de rentabilitate, iar recuperarea veniturilor după relaxarea măsurilor restrictive practic nici nu a început, că ramura noastră s-a pomenit în față unor provocări suplimentare severe: exodul șoferilor în alte domenii economice, incl. în afara țării, costul ridicat al pieselor auto, planificare urbană eșuată – lipsă locuri de parcare/așteptare dedicate taxiurilor, trafic dificil și ambuteiaje care înseamnă consum mai mare de combustibil, iar în final șoferii pot prelua și efectua mai puține comenzi. Considerăm, de asemenea, că creșterea nu este motivată economic, iar părerea companiilor de taxi sau consultări din partea noastră ca și asociație patronală nu au fost solicitate.”

Pornind de la situația descrisă, Patronatul Transporturilor își exprimă dezacordul față de aceste reglementări care vor mări tarifele serviciilor de taxi.

Familiile care au copii cu dizabilități severe vor primi compensații la căldură, indiferent de venituri

Familiile care au copii cu dizabilități severe vor primi compensații la căldură, indiferent de venituri. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat, astăzi, că autoritățile au operat modificări pentru luna decembrie, în cazul acestor gospodării: „Ei au explicat că din acel venit mai mare, o bună parte se duce pentru tratamente, servicii de reabilitare”, scrie unimedia.info.

„La moment avem aproximativ 6 mii de modificări pe dosare specifice, anticipăm că numărul va crește, pentru că unele sunt mai complicate și durează.

Plus, pentru decembrie am operat câteva modificări. Spre exemplu, am înțeles în noiembrie că am avut aproximativ 120 de familii în care erau preponderent copii cu dizabilități severe, iar veniturile lor erau mai mari și ei nu s-au calificat pentru a beneficia de compensații. Noi am examinat informația și solicitărie lor și am înțeles că e clar că un venit mai mare într-o familie unde există un copil cu dizabilități severe, nu înseamnă că acel venit e disponibil pentru a achita energia. Ei au explicat că din acel venit mai mare, o bună parte se duce pentru tratamente, servicii de reabilitare și o modificare pentru luna decembrie este că indiferent de venitul gospodăriei dacă în acea gospodărie este o persoană cu dizabilități severe, va beneficia de o compensație, în semn de solidaritate a noastră, a tuturor față de situația familiilor din RM care au în componență păersoane și în special copii cu dizabilități”, a declarat Alexei Buzu.

ATENȚIE la fraudele cu investiții online! Poliția vine cu precizări

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice al INI anunță că, pe parcursul anului 2024, la nivel național, au fost înregistrate peste 1000 de infracțiuni cu utilizarea tehnologiilor informaționale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest an, ofițerii Inspectoratului național de investigații a IGP au documentat activitatea ilicită a mai multor grupări infracționale, specializate în fraudele cu investiții care includeau tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede și scheme piramidale, unde victimele erau atrase prin publicitatea sponsorizată de pe rețelele de socializare sau apeluri telefonice cu utilizarea aplicațiilor de mesagerie rapidă, în mod special „WhatsApp” și „Telegram”.

Prezentându-se drept reprezentanți ai companiilor sau burselor de valori, sub pretextul investițiilor și asistenței în tranzacționarea criptomonedelor, aceștia obțin de la victime mijloacele financiare.

La fel, în vederea atragerii interesului persoanelor de a investi în platformele fantomă, infractorii răspândesc pe rețelele de socializare, în mod special “Facebook” și ”Instagram”, clipuri video create cu ajutorul inteligenței artificiale, folosind secvențe audio, foto și video trucate, ale demnitarilor de stat, politicienilor, sau persoanelor cunoscute publicului larg. De menționat că, aceleași grupări deseori apelează victimele prezentându-se drept avocați sau juriști, comunicându-le că îi pot ajuta în restituirea banilor pierduți, fapte care nu corespund adevărului.

Pentru prevenirea unor astfel de fraude, Poliţia recomandă REPETAT:

# Nu accesați link-uri din surse necunoscute sau dubioase.

# Evitați înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare, în special a celor care promit câștiguri fabuloase.

# Nu introduceți datele Dvs personale sau datele de contact în anunțurile respective.

#Nu divulgați nimănui informațiile Dvs personale, datele cardului bancar sau ale conturilor de acces la aplicațiile web/mobile banking.

#Nu transmiteți bani persoanelor pe care nu le cunoașteți în realitate sau în care nu aveți încredere deplin.

#Nu oferiți persoanelor necunoscute acces la dispozitivele Dvs prin aplicații de acces la distanță, cum ar fi: AnyDesk, TeamViewer, indiferent de promisiunile primite.

#În cazul în care totuși ați decis să efectuați o investiție, asigurați-vă că acea companie este înregistrată oficial, are sediu și există demult pe piața de afaceri.

#Încercați să căutați în Internet cât mai multe informații despre această companie sau platformă, iar ulterior mergeți la ei în oficiu să discutați față în față cu un reprezentant.

În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea bancară care Vă deservește cardul.

Percheziții în sudul țării: polițiștii au ridicat mai multe arme și muniții în raioanele Vulcănești și Taraclia

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu angajații Inspectoratului de Poliție Taraclia, în perioada octombrie – decembrie, au efectuat percheziții domiciliare în raioanele Vulcănești și Taraclia la persoane suspectate că ar deține ilegal arme, muniții precum și muniții speciale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, de la domiciliile a cinci bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, polițiștii au ridicat 30 de cartușe de calibrul 7,62 mm, un încărcător cu 9 cartușe de calibrul 5,45 mm, o armă pneumatică de model IJ-22 de calibrul 4,5 mm, 12 cartușe cu glonț de calibrul 5,45×39 mm pentru pistol mitralieră AK-74, 1550 cartușe de calibrul 5,6 mm, două arme pneumatice de model necunoscut, o mină antitanc TM-62U, mină anti infanterie PMN-1, două grenade RKG-3.

Bunurile au fost transmise pentru efectuarea expertizei balistice și traseologice,  iar polițiștii continuă cercetările sub toate aspectele legale pentru stabilirea  circumstanțelor în care armele au fost dobândite, inclusiv acțiuni procesuale de stabilire a scopului păstrării acestora, precum și altor persoane implicate.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune, riscă închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de deținere, port şi folosire a armei.

Mărturiile unui preot după ploaia salvatoare de pe insula Evia
Articolul anterior
Conaţionalii din diasporă vor fi ajutaţi să deschidă afaceri în ţară
Articolul următor