Ce se va întâmpla cu echipamentul de protecție, rămas neutilizat după alegeri

O parte din echipamentul medical compus din măști, termometre, viziere, rămas neutilizat după alegerile prezidențiale va fi transmis Ministerului Sănătății, care la rândul său îl va direcționa la spitalele din țară, conform necesităților. Decizia a fost luată astăzi de către CEC.

După numărarea cantităților recepționate de la organele electorale inferioare, transmiterea se va realiza prin intermediul SA „SanFarm-Prim”, iar ulterior bunurile vor fi repartizate instituțiilor medico-sanitare publice, conform necesităților, transmite unimedia.info.

Totodată, în contextul în care CEC poate organiza alegeri locale noi de două ori pe an și în eventualitatea prelungirii stării de urgență în sănătate publică, pentru optimizarea procedurilor de asigurare a echipamentului de protecție în procesul de organizare a scrutinului, va fi stocată o cantitate de echipament de protecție din cel nefolosit.

Este vorba despre 94 000 de măști de protecție și 500 de costume de protecție, această cantitate fiind estimată pentru activitatea a 70 de birouri electorale ale secțiilor de votare și participarea a 80 de mii de alegători.

Pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în cadrul alegerilor prezidențiale din acest an, au fost achiziționate măști și costume de protecție, mănuși, termometre, viziere, dezinfectanți în vederea dotării corespunzătoare a organelor electorale. În acest sens Guvernul a alocat peste 20 de milioane de lei.

Amintim că, anterior, un deputat a solicitat autorităților să ofere pensionarilor măștile de protecție rămase neutilizate în urma scrutinului prezidențial.

Celula de criză de la Guvern: Moldova este asigurată cu energie electrică în totalitate

Consumul de energie electrică al Republicii Moldova pentru ziua de 2 ianuarie a fost acoperit în deplină măsură. Pentru ziua de astăzi, 3 ianuarie, de asemenea, este asigurat volumul necesar de curent pentru malul drept, chiar dacă se estimează o creștere cu 10% a consumului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pentru 2 ianuarie, întreg volumul necesar de energie electrică a fost acoperit din surse interne și importul din România, după ce, începând cu 1 ianuarie, Republica Moldova nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. O creștere de peste 6 ori este înregistrată în cazul producției de energie din surse regenerabile.

În particular, sursele de energie utilizate pe 2 ianuarie au fost următoarele:

  • Import al energiei electrice (RO) – 48,22%
  • SA „Termoelectrica” – 30,88%
  • Energie regenerabilă –15,31%
  • SA „CET-Nord”– 4,43%
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,16%

Pentru astăzi se preconizează o creștere a consumului de energie electrică cu 10%, iar SA „Energocom” a rezervat deja capacitatea comercială suficientă la hotarul cu România, pentru a acoperi necesarul de consum pentru 3 ianuarie.

În același timp, cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia, în special, în orele de vârf 09:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului energetic. 

Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 2 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente. 

Pe malului stâng, MGRES/Centrala de la Cuciurgan a trecut la funcționarea pe cărbune și acoperă consumul de energie electrică necesar regiunii. Stocurile disponibile de cărbune ajung pentru o perioadă de 30 – 50 zile. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.

Recidivist condamnat la ani grei de închisoare pentru o crimă comisă cu cruzime extremă

Bărbatul care în aprilie 2024 a dat foc unui alt bărbat în urma unui conflict, provocându-i leziuni grave care au dus la deces și-a aflat sentința, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea recentă de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a unei sentințe de condamnare a unui bărbat de 43 de ani pentru comiterea infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, care s-a soldat cu decesul victimei (art.151 alin.4 din Codul penal).       

Astfel, potrivit sentinței, inculpatul a fost recunoscut vinovat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de 14 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis.

Conform învinuirii înaintate de către procurorii de la Chișinău, la data de 14 aprilie 2024, pe timp de noapte, inculpatul, în timp ce se afla în ospeție la un bărbat din mun.Chișinău, după consumarea în exces a băuturilor alcoolice, spontan și fără careva motive a inițiat un conflict cu acesta.

Pe fundalul escaladării conflictului, în  scop de răzbunare, în urma unor observații făcute de către partea vătămată inculpatului cu referire la trecutul său criminal și a statutului acestuia în lumea criminală, pe perioada ispășirii pedepsei în penitenciar, dânsul, manifestând o cruzime deosebită, a luat din preajma sa o sticlă cu benzină, pe care a aruncat-o peste corpul victimei și i-a dat foc.

Ulterior, victima a fost preluată de către ambulanță și transportată la IMSP „Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie”, pentru acordarea îngrijirilor medicale. În urma leziunilor suportate, care au fost apreciate drept grave conform raportului de expertiză, la 26 aprilie 2024, victima a decedat.

Inculpatul a pledat nevinovat. 

Acesta nu este la prima abatere de ordin penal, anterior fiind judecat pentru mai multe infracțiuni, petrecând în locurile de detenție peste 20 de ani.  

Urmărirea penală a fost exercitată de organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție Chișinău cu suportul ofițerilor de sector al Sectorului de Poliție Vadul lui Vodă.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

ULTIMA ORĂ! Tarife noi pentru energie termică în Chișinău, Bălți și Comrat. Locuitorii Capitalei vor plăti cu aproape 40% mai mult pentru încălzirea centralizată

Locuitorii din Chișinău, Bălți și Comrat vor plăti mai mult pentru căldură. Noile prețuri au fost aprobate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Locuitorii municipiului Chișinău vor achita mai mult pentru încălzirea centralizată. Asta după ce ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru căldura livrată de Termoelectrica, care de astăzi va fi de 2510 lei pentru o gigacalorie, în creștere cu 38 la sută față de prețul existent, scrie libertv.md.

În cadrul ședinței de astăzi, ANRE a aprobat noile tarife pentru energia termică, fără obiecții din partea furnizorilor. Aceste tarife vor fi aplicate consumatorilor în funcție de regiunea și furnizorul de energie termică.

Lista noilor tarife:

  • S.A. „Termoelectrica”: 2 510 lei/Gcal;
  • S.A. „CET-Nord”: 2 126 lei/Gcal;
  • Î.M. „Rețelele și Centralele Termice Comrat”: 3 222 lei/Gcal;
  • Î.M. „Servicii comunale Glodeni”: 2 205 lei/Gcal;
  • S.A. „Comgaz-Plus”: 3 603 lei/Gcal;
  • Î.M. „Antermo”: 2 293 lei/Gcal;
  • S.A. „Apă-Canal Chișinău”: 2 682 lei/Gcal.

Maia Sandu a participat la conferința europarlamentară „Femei lideri şi rolul lor în procesul de democratizare a ţărilor lor”
Articolul anterior
Caz șocant într-un spital. O femeie cu Covid-19 a fost deconectată din greșeală de la aparate
Articolul următor