Chișinăuienii vor putea plăti cu cardul bancar călătoria cu troleibuzul sau cu autobuzul

Locuitorii Capitalei vor putea plăti în curând cu card bancar călătoria cu troleibuzul sau cu autobuzul. Autorităţile municipale au semnat în acest sens memorandumuri cu două instituții bancare.

Potrivit înțelegerii, firmele vor suporta toate cheltuielile de instalare a dispozitivelor necesare în mijloacele de transport. Proiectul de taxare electronică va fi testat jumătate de an pe o rută de troleibuz şi una de autobuz.

Sunt însă și locuitori ai Capitalei care consideră că acest pas spre modernizare ar putea să fie o problemă pentru persoanele care nu au un card bancar, inclusiv pentru vârstnici:

„Sunt persoane care nu au posibilitatea să-şi facă card, dar, să te joci şi să pui banii pe bancomat. Cred că ar trebui să fie două opţiuni şi, şi. Pentru cei care nu au carduri, să nu-şi facă probleme”.

Cei mai speriaţi de idee sunt taxatorii, care se tem că vor rămâne fără lucru:

„Eu cred că nu o să fie aşa de bine. Aşa, este un taxator, avem şi noi un salariu, dar, dacă o să fie cu cardul o să fie doar şoferul” .

„Sunt foarte mulți taxatori care o să rămână fără lucru”.

Deocamdată, nu a fost anunțat un termen exact când anume va fi pus în practică sistemul de taxare electronică. Autorităţile municipale promit deja de mai mulţi ani implementarea acestuia concept. În 2017, CMC a aprobat și un plan de acțiuni, dar procesul este în continuare tărăgănat.

sursa: www.publika.md

Premieră pentru Poliția Națională: Aceasta a fost dotată cu un laborator criminalistic cibernetic de ultimă generație

Forțele de ordine din Republica Moldova beneficiază, începând de astăzi, de un nou laborator de criminalitate cibernetică. Laboratorul va consolida capacitatea autorităților de a preveni, investiga, combate criminalitatea informatică, oferind tehnologie avansată și expertiză specializată în domeniul investigațiilor digitale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită instrumentelor de ultimă generație, angajații Inspectoratului General al Poliției vor putea analiza și gestiona amenințările cibernetice în timp real, ceea ce va  proteja și mai mult spațiul digital al țării noastre. Aceștia vor putea colecta, analiza și utiliza probe digitale în cadrul anchetelor, pentru o identificare mai rapidă a infractorilor cibernetici. Tot aici, experții în criminalistică vor avea acces la programe de formare continuă. Prin simulări realiste, ei vor învăța să detecteze și să contracareze atacurile informatice, pregătindu-se pentru scenarii complexe care pot afecta infrastructura digitală a țării. Specialiștii vor putea testa măsuri de securitate într-un mediu controlat, în contextul în care amenințările cibernetice sunt tot mai persistente.

În același timp, îmbunătățirea capacităților tehnice ale forțelor de ordine va facilita schimbul de informații și experiență cu instituțiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană și din alte state partenere, precum și combaterea infracțiunilor transfrontaliere.


Laboratorul  a fost deschis și echipat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului EU4Security Moldova, implementat de CEPOL.Odată cu operaționalizarea laboratorului, Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare își extinde capacitățile de investigare a incidentelor cibernetice și de identificare a vulnerabilităților critice. Astfel, Republica Moldova face un pas important în alinierea la standardele europene.

Krasnoselski îi mulțumește președintei Comisiei Europene pentru gaz

Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a adresat un mesaj de mulțumire șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce Bruxelles-ul a decis să acorde un grant în valoare de 64 de milioane de euro pentru ca Republica Moldova să depășească criza energetică provocată de Rusia pe malul stâng al Nistrului, scrie nm.md.

„În numele meu și al întregii regiuni transnistrene, vă exprim recunoștința față de dumneavoastră și colegii dumneavoastră pentru sprijinul oferit și eficiența de care ați dat dovadă”, a scris Krasnoselski pe canalul său de Telegram.

„În Republica Moldova, a avut loc ședința Comisiei pentru situații de urgență în cadrul căreia s-a decis furnizarea de gaze europene către regiunea noastră. În prezent, se discută aspectele tehnice ale implementării acestei decizii. Acest lucru a fost posibil datorită implicării dumneavoastră. Vă mulțumesc.”

Compania Moldovagaz a început să livreze regiunii transnistrene, pe 1 februarie, gazele oferite ca împrumut de guvernul de la Chișinău și Uniunea Europeană pentru a preveni căderea presiunii în conducte și o criză umanitară, după ce livrările de gaze rusești au încetat cu o lună mai devreme.

Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, că aceste livrări au început la 08:30, iar cantitățile pompate în sistemul de conducte din stânga Nistrului sunt suficiente „pentru a menține presiunea”.

Acest volum va fi suficient pentru perioada 1-10 februarie.

Gazul furnizat cu ajutorul UE va fi destinat consumatorilor casnici, instituțiilor publice și întreprinderilor mici de pe malul stâng al Nistrului. În schimb, Centrala de la Cuciurgan va furniza gratuit energie electrică malului drept pentru aceeași perioadă.

Gazul european pornește spre regiunea transnistreană

Gazele europene pornesc spre regiunea transnistreană. Ministerul Energie a publicat mai multe imagini cu deschiderea robinetului la statia de măsurare a gazelor de la Tocuz-Căușeni, după ce în urma cu puțin timp CSE a autorizat achiziția de către Energocom a gazelor către regiunea transnistreană, scrie radiochicinau.md.

Amintim că, astăzi Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat achiziția de către Energocom a gazelor naturale pentru stânga Nistrului. 

Potrivit deciziei, Energocom trebuie să cumpere de pe bursele europene un consum ce nu va depăși 3 milioane metri cubi de gaze naturale zilnic.

Gazele achiziționate vor fi transmise în rețeaua națională a Republicii Moldova, administrată de Vestmoldtransgaz, și ulterior către Tiraspoltransgaz.

Ce nu ați știut despre relația Diannei Rotaru cu sora ei, Tatiana Pleș
Articolul anterior
Situație dramatică în Cehia. Crematoriile sunt la capacitate maximă din cauza morţilor de Covid-19
Articolul următor
Close menu