Chișinăuienii vor putea plăti cu cardul bancar călătoria cu troleibuzul sau cu autobuzul

Locuitorii Capitalei vor putea plăti în curând cu card bancar călătoria cu troleibuzul sau cu autobuzul. Autorităţile municipale au semnat în acest sens memorandumuri cu două instituții bancare.

Potrivit înțelegerii, firmele vor suporta toate cheltuielile de instalare a dispozitivelor necesare în mijloacele de transport. Proiectul de taxare electronică va fi testat jumătate de an pe o rută de troleibuz şi una de autobuz.

Sunt însă și locuitori ai Capitalei care consideră că acest pas spre modernizare ar putea să fie o problemă pentru persoanele care nu au un card bancar, inclusiv pentru vârstnici:

„Sunt persoane care nu au posibilitatea să-şi facă card, dar, să te joci şi să pui banii pe bancomat. Cred că ar trebui să fie două opţiuni şi, şi. Pentru cei care nu au carduri, să nu-şi facă probleme”.

Cei mai speriaţi de idee sunt taxatorii, care se tem că vor rămâne fără lucru:

„Eu cred că nu o să fie aşa de bine. Aşa, este un taxator, avem şi noi un salariu, dar, dacă o să fie cu cardul o să fie doar şoferul” .

„Sunt foarte mulți taxatori care o să rămână fără lucru”.

Deocamdată, nu a fost anunțat un termen exact când anume va fi pus în practică sistemul de taxare electronică. Autorităţile municipale promit deja de mai mulţi ani implementarea acestuia concept. În 2017, CMC a aprobat și un plan de acțiuni, dar procesul este în continuare tărăgănat.

sursa: www.publika.md

Guvernul a aprobat noi reguli pentru operațiunile valutare de capital

Proiectul de lege promovat de Ministerul Finanțelor, care vizează ajustarea Legii nr. 62/2008 privind reglementarea valutară, a fost aprobat astăzi, 16 aprilie, de către Guvern. Scopul principal este liberalizarea unor operațiuni valutare de capital, prin relaxarea unor restricții și actualizarea cadrului legal.

Modificările legislative aprobate oferă mai multă libertate pentru investiții, permițând efectuarea unor operațiuni cu instrumente financiare străine fără autorizarea Băncii Naționale a Moldovei, transmite Știri.md.

Acestea includ titluri de stat pe termen lung (cu scadență de peste cinci ani) emise de țări din Uniunea Europeană sau OCDE, cu un rating de cel puțin AA/Aa, precum și acțiuni sau obligațiuni emise de companii sau grupuri care dețin același nivel de rating, din state ce îndeplinesc aceleași criterii.

O altă modificare vizează modul de afișare a cursurilor valutare de către casele de schimb valutar, acestea urmând să prezinte valutele într-o ordine clară și standardizată: euro și dolarul SUA, urmate de lira sterlină, leul românesc, hrivna ucraineană și, în final, celelalte valute.

Prevederile acestui proiect de lege vor contribui la creșterea accesului cetățenilor și persoanelor juridice la instrumentele financiare internaționale; reducerea barierelor valutare, precum și la diversificarea oportunităților investiționale.

Veteranii de război, inclusiv cel de pe Nistru, vor beneficia de alocații majorate și stagii de cotizare recunoscute

Veteranii de război, inclusiv cel de pe Nistru, vor beneficia de alocații majorate și stagii de cotizare recunoscute. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, o decizie în acest sens, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Proiectul presupune modificarea Legii privind protecția socială suplimentară și a celei cu privire la sistemul public de pensii. Astfel, vor fi introduse prevederi noi privind alocațiile lunare de stat, ajutoarele materiale anuale și modul de calcul al stagiului de cotizare pentru veteranii de război.

Una dintre cele mai importante schimbări se referă la includerea în stagiul de cotizare, în mărime triplă, a perioadelor de participare la acțiunile de luptă, inclusiv zilele de spitalizare și prizonierat.

Totodată, este prevăzută excluderea cazurilor de dublare a prestațiilor sociale pentru aceeași categorie de persoane, astfel fiind consolidată echitatea în sistemul de asistență socială. Casa Națională de Asigurări Sociale va continua plata alocațiilor și ajutoarelor materiale pentru beneficiarii actuali, fără necesitatea înregistrării repetate.

Măsurile au scopul de a asigura o protecție socială echitabilă pentru veteranii de război și membrii familiilor lor.

Guvernul aprobă modificări la legea privind gazele naturale

Guvernul Republicii Moldova a aprobat amendamente la Legea cu privire la gazele naturale pentru a combate dominația actuală a „Moldovagaz” pe piață. Proiectul de lege în acest sens a fost aprobat miercuri în cadrul ședinței Guvernului.

În nota explicativă a documentului se spune că, în pofida faptului că cota Moldovagaz pe piața cu amănuntul a gazelor naturale a scăzut cu aproximativ 7% – de la 97,69% în 2022 la 90,5% în prima jumătate a anului 2024 – compania continuă să domine piața, transmite Infotag.

Pentru o mai mare liberalizare, guvernul intenționează să clasifice consumatorii pe categorii. În prezent, numai consumatorii rezidențiali și micii consumatori non-casnici, precum și întreprinderile și instituțiile care furnizează servicii sociale, vor fi eligibili pentru furnizarea de gaze în conformitate cu tarifele reglementate, în timp ce restul vor trebui să intre pe „piața liberă”.

„În 2024, 87 de întreprinderi mari din Moldova achiziționau deja gaze naturale exclusiv de pe piață. Aceasta este semnificativ mai mult decât în 2023, când doar 27 de companii operau pe piața liberă. În doar un an, 60 de companii au decis să treacă la piața liberă a pieței gazelor naturale, consolidând astfel dezvoltarea pieței gazelor naturale din țară”, se spune în comunicat.

Modificările prevăd „implementarea unui mecanism de aplicare a unui tarif unic de distribuție a gazelor naturale în Republica Moldova”.

De asemenea, potrivit proiectului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va trebui să numească o nouă companie care să furnizeze gaze în regiunea transnistreană (această funcție este îndeplinită în prezent de Moldovagaz). 

Această decizie a fost luată „ca urmare a încetării furnizării de gaze către regiunea transnistreană de către Gazprom începând cu 1 ianuarie 2025”. De asemenea, această companie va fi responsabilă de crearea de rezerve de gaze, care ar trebui să reprezinte „cel puțin 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor casnici și al întreprinderilor și instituțiilor din regiune”.

Ce nu ați știut despre relația Diannei Rotaru cu sora ei, Tatiana Pleș
Articolul anterior
Situație dramatică în Cehia. Crematoriile sunt la capacitate maximă din cauza morţilor de Covid-19
Articolul următor
Close menu