Coronavirus: 6 pacienți din raionul Hâncești s-au vindecat

Potrivit informațiilor de la Ministerul Sănătății, numărul moldovenilor tratați de COVID-19 a ajuns la 22.

separator
Cei mai mulți au fost externați de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, acolo unde sunt internați pacienții cu forme de boală ce nu necesită îngrijiri speciale sau de respirație asistată, transmite telegraph.md.

Distribuția cazurilor tratate după teritorii:

Chișinău – 9;
Hâncești – 6;
Ialoveni – 2;
Cahul – 1;
Soroca – 1;
Râșcani – 1;
Florești – 1;
Basarabeasca – 1.

Elevii vor susține examene pentru a fi admiși la liceu

Elevii care vor să fie admiși anul acesta în clasa a X-a la cele mai solicitate licee vor avea de rezolvat teste mai complexe, în comparație cu exercițiile de la examenul național de a absolvire a gimnaziului, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov. Astfel, absolvenții vor susține examene de admitere la istorie pentru profilul umanist și la matematică pentru profilul real.

„Dacă examenul de capacitate este elaborat pentru un nivel mediu, atunci, în mod evident, pentru cei care optează pentru concursul de admitere în liceu, această probă va avea un grad avansat de complexitate. Nu putem să spunem în prezent că vom avea o probă foarte, foarte dură sau foarte, foarte grea, dar în mod evident că itemii sau subiectele care vor fi elaborate vor avea un grad mai sporit de complexitate decât cel de la examenele naționale”, a declarat directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, transmite radiomoldova.md.

Lilia Ivanov a mai spus că absolvenții vor susține aceste examene de admitere centralizat, într-o instituție de învățământ unde toți elevii vor scrie testul în condiții egale.

„Va fi o instituție, un centru unic în Chișinău, în care elevii vor susține această probă. Mă refer pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Dacă vor fi mai mulți solicitanți și acest număr va depăși capacitatea acelei instituții la care noi ne-am gândit, atunci vom organiza în două astfel de centre proba de examene”, a precizat Lilia Ivanov.

Precizăm că vechea metodologie a Ministerului Educației de admitere a absolvenților la licee presupunea că aceștia sunt admiși la liceu în baza concursului notelor primite la absolvirea gimnaziului. Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a anunțat deja că primește cereri din partea liceelor privind organizarea examenelor de admitere.

Reamintim că, din acest an, elevii cu media mai mică de șase nu vor mai fi înmatriculați la liceu.

Peste 50.000 de oameni au beneficiat de transport gratuit la Cimitirul Sfântul Lazăr

Primăria municipiului Chișinău informează că ieri, 12 mai, peste 50.000 de călători au fost transportați cu transportul public spre Cimitirul „Sfântul Lazăr”.

De asemenea, se anunță că, seara, responsabilii Primăriei au asigurat curățenia în cimitire și în preajma Cimitirelor. Cea mai mare concentrație a fost în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde erau mii de vizitatori.

Pentru transportarea cetățenilor conform programului stabilit, pe parcursul zilei de 12 mai, autoritățile locale au suplinit mai multe rute de autobuz și troleibuz, reducând, astfel, timpul de așteptare în stații. 

Astăzi, 13 mai, în continuare, Primăria Capitalei va pune la dispoziția cetățenilor transport gratuit, pe rutele de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, care pornesc de la Circ și circulă până la Cimitirul „Sfântul Lazăr”, unde se așteaptă un nou flux mare de pasageri, aproximativ celui înregistrat astăzi.

Suplimentar, itinerarul rutei de autobuz nr. 19 este prelungit până la strada Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ruta de autobuz nr. 26 la fel circulă până la strada Doina, fiind suplinită cu unități de transport suplimentare.

„În continuare, rugăm conducătorii auto să nu parcheze sau staționeze neregulamentar în locurile destinate autobuzelor de rută către Cimitirul „Sfântul Lazăr”. Or, păstrarea acestor locuri libere este esențială pentru buna organizare a serviciilor de transport și pentru a facilita accesul călătorilor către destinație. Mulțumesc colegilor și polițiștilor pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

Totodată, Primăria a menționat că, în timpul nopții și până dimineața, angajații s-au ocupat de ordinea și evacuarea deșeurilor din cimitirele din Capitală.

gallery images

Un moldovean care și-a bătut până la moarte soția, condamnat la muncă neremunerată de 130 de ore

Un bărbat, a cărui soție a decedat după ce a bătut-o, a fost condamnat la 130 de ore de muncă neremunerată și obligat să achite cheltuielile de judecată, în valoare de 2.820 de lei. Decizia a fost pronunțată pe data de 8 mai de magistrata Elena Marandici de la Judecătoria Soroca, sediul Florești. Decizia judecătorească are la bază recunoașterea vinovăției, declarațiile unui martor și rezultatele expertizei medico-legale.

Infracțiunea a avut loc la 10 februarie 2024, în jurul orei 22:00, la domiciliul soților. Inculpatul, care se afla sub influența alcoolului, în urma unui conflict cu soția sa, i-a aplicat în mod deliberat numeroase lovituri cu pumnii, picioarele și cu un scaun pe diferite părți ale corpului, transmite newsmaker.md.

Potrivit mărturiei uneia dintre fiicele cuplului, părinții săi consumau alcool și se certau adesea, iar tatăl o bătea pe mama. Femeia însă refuza întotdeauna să raporteze abuzurile la Poliție. În seara zilei de 9 februarie a mers în vizită și i-a găsit în stare de ebrietate. Ea a observat, de asemenea, că mama sa avea vânătăi pe față, însă aceasta a negat că soțul ei, adică tatăl martorei, ar fi bătut-o. A doua zi și-a vizitat din nou părinții și, la fel, a observat urme de bătaie.

În jurul orei 22:00, martora și-a sunat mama pentru a se asigura că totul este în regulă, dar i s-a spus că deja se culcaseră și că totul era bine. A doua zi dimineață, sora ei a sunat-o să o întrebe unde este mama, deoarece aceasta nu răspundea la telefon. Apoi a apelat telefonul mamei, iar tatăl său i-a răspuns, spunându-i să vină urgent la ei. Când a intrat în casă, martora a văzut-o pe mama ei întinsă cu fața în jos pe podea și multe pete sânge în jurul acesteia. L-a întrebat pe tatăl ei, care stătea pe pat, ce s-a întâmplat, la care acesta i-a răspuns că mama sa nu se simțea bine și că a chemat o ambulanță. Aceasta i-a verificat pulsul și a văzut că mama nu mai respira și a sunat imediat la Serviciul 112. Până la sosirea ambulanței și Poliției, a observat că pereții din cameră erau acoperiți cu picături de sânge, iar lenjeria de pat era plină de sânge. Când fiica l-a întrebat ce s-a întâmplat, tatăl nu a scos niciun cuvânt, ci doar repeta „Ce e de făcut?”.

Potrivit expertizei medico-legale, femeia a murit din cauza unei insuficiențe cardiace acute, cauzate de infarctul miocardic repetat pe fondul unei cardiopatii ischemice cronice. La examinarea cadavrului au fost depistate leziuni corporale: vânătăi în partea stângă a capului și urechii stângi, hemoragii în țesuturile moi epicraniene pe stânga, echimoze și excoriații în regiunea feței, echimoze în regiunea toracelui, abdomenului, spatelui, membrelor superioare și inferioare, provocate de acțiunea unui obiect traumatic cu o suprafață dură (nu sunt excluse loviturile cu pumnul, piciorul, scaunul), apărute cu 1-2 zile înainte de deces, care nu au legătură directă cu decesul. Medicii au calificat leziunile ca fiind „ușoare”.

În cadrul examinării cazului în instanța de judecată, Procuratura a cerut ca bărbatul să fie judecat în baza articolului din Codul penal privind violența domestică. Acesta vizează lovirea, comiterea altor acte de violență care implică vătămări corporale ușoare sau alte vătămări minore ale sănătății. Infracțiunea se pedepsește cu 150 până la 180 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau cu până la patru ani de închisoare.

La rândul lor, moștenitorii defunctei și avocatul inculpatului, prezenți la audiere, au cerut o sentință mai blândă, având în vedere că bărbatul și-a recunoscut vina, se căiește sincer și a solicitat o pedeapsă justă de muncă neremunerată pentru fapta comisă.

Astfel, bărbatului i s-a stabilit o pedeapsă de 130 de ore de muncă neremunerată. De asemenea, instanța a admis cererea Procuraturii privind încasarea cheltuielilor de judecată, în valoare de 2.820 de lei, din contul inculpatului.

Actorul Andrew Jack, din Star Wars, a fost răpus de Covid-19
Articolul anterior
Peste 100 de viziere de protecție fabricate cu susținerea Universității Tehnice din Moldova au ajuns la Nisporeni
Articolul următor