Cum reușesc rușii să mai intre pe Facebook, Twitter și Instagram, după ce Vladimir Putin a interzis rețelele sociale ”occidentale” în Rusia

Regimul de la Kremlin a interzis, treptat, accesul la cele mai importante rețele sociale occidentale. După Facebook și Twitter, interzise la începutul lunii, a venit și rândul Instagram.

Regimul condus de Vladimir Putin se confruntă cu cele mai dure sancțiuni orientate vreodată împotriva Federației Ruse. La unele dintre acestea, însă, liderul de la Kremlin a găsit propriile variante de răspuns, iar în anumite situații reușește chiar să împuște doi iepuri deodată, scrie fanatik.ro.

Rușii nu mai au acces la Facebook, Twitter și Instagram

O astfel de situație este reprezentată de accesul rușilor de rând la rețelele sociale occidentale. Vladimir Putin le-a interzis cetățenilor pe care îi conduce să mai folosească Instagram, Facebook sau Twitter. Kremlinul a mers chiar mai departe și a deschis un proces împotriva Meta, companie pe care ar urmări s-o catalogheze drept ”extremistă.”

Rușii au rămas fără acces la Instagram încă de la miezul nopții de duminică, asta ca urmare a deciziei Facebook de a permite utilizatorilor din anumite zone să folosească limbaj instigator la ură împotriva invadatorilor. Autoritatea de reglementare în domeniul comunicațiilor chiar i-a îndrumat pe oameni să își descarce fotografiile și videoclipurile și să facă tranziția către ”platformele competitive” ale Rusiei. ”Trebuie să asigurăm sănătatea mentală a cetățenilor noștri, mai ales a copiilor și adolescenților, protejându-i de insulte și hărțuiri online”, arăta Roskommandzor în mesajul trimis cetățenilor.

Meta, desigur, și-a apărat poziția referitoare la schimbările de politici, justificând că ar fi greșit să-i împiedice pe ucraineni ”să-și exprime furia și rezistența față de forțele militare invadatoare.”

Blocarea Instagram a fost doar cel mai recent episod de acest fel. Acum, 80 de milioane de ruși (mai bine de jumătate din populația țării) au rămas fără acces la rețeaua socială. Influencerii din țară sunt afectați de această decizie a statului, pentru că nu-și mai pot desfășura activitățile aducătoare de venituri.

Înainte, însă, Facebook și Twitter au fost blocate în Rusia. Acestea sunt inaccesibile publicului larg încă din data de 4 martie. Rețeaua socială a lui Mark Zuckerberg a fost interzisă în țara condusă de Vladimir Putin, după ce aceasta a luat măsuri împotriva presei de stat ruse, pentru a limita diseminarea de informații false.

Facebook ar putea ajunge la tribunal în Rusia

Rusia a găsit și fundamentul legal prin care să poată deschide o acțiune în justiție ămpotriva Facebook, făcând referire la două articole, 208 și 205(1) din Codul Penal al Federației Ruse, care se referă la apelurile publice sau instigarea la activități extremiste și la asistarea în activități teroriste.

Rusia nu este prima țară din lume care încearcă să se izoleze digital de restul lumii. Făcând excepție de cazul Coreei de Nord, China este probabil cel mai important exemplu de țară care încearcă să impună o ”cortină de fier” asupra internetului, prin ”Marele Firewall”, compus din soluții tehnice, dar și din legi care să limiteze accesul chinezilor la informație străină. Aceste limite, însă, pot fi ocolite cu puțin efort și ceva cunoștințe, astfel că nu toți chinezii sunt, într-adevăr, rupți de realitatea din afara propriei țări.

Unii experți și activiști pentru drepturile digitale afirmă chiar că Vladimir Putin, fără să vrea, a dat naștere unui nou curent de educație digitală în rândul cetățenilor săi, care ar putea lucra împotriva sa în anii care vor urma.

Tot mai mulți cetățeni ruși descoperă cum să acceseze rețelele sociale blocate

Din ce în ce mai mulți ruși au descoperit tehnologia VPN (n.r. – rețea privată virtuală), dar și aplicațiile criptate de mesagerie, două unelte foarte bune pentru a rămâne informați și pentru a putea disemina, la rândul lor, noutăți, fără să se teamă de legile draconice ale regimului.

În săptămână care a început pe 28 februarie, 2,7 milioane de ruși au descărcat cele mai populare cinci aplicații de tip VPN pentru iOS și Android. Creșterea este semnificativă, cifra obișnuită fiind de trei ori mai mică.

Echipa Proton, un VPN elvețian, spune că a înregistrat o creștere cu 1.000% a numărului rușilor care și-au făcut cont pe platformă începând cu luna martie.

Pentru că rușii au din ce în ce mai puține opțiuni clasice dacă vor să-și dea mesaje pe internet, Signal a devenit un serviciu foarte popular în ultimele săptămâni. Doar în ultima săptămână, aplicația a fost descărcată de 132.000 de ori, o creștere cu 28% față de săptămâna anterioară. Și cei de la Cloudfare, o companie de infrastructură a internetului, afirmă că în Rusia se înregistrează din ce în ce mai mult trafic pe Signal.

Twitter, serviciu inaccesibil de mai bine de zece zile, poate fi acum folosit de către ruși prin intermediul unui site special, accesibil cu ajutorul serviciului Tor. Facebook a fost ceva mai prevăzătoare aici, având în vedere că rețeaua socială poate fi accesată prin intermediul Tor încă din 2014.

Lantern este un alt serviciu care poate devia traficul de internet astfel încât să evite blocajele impuse de autorități. Și acesta este descărcat din ce în ce mai mult, înregistrând o creștere de 2.000% în ultimele două luni. Dacă înainte erau doar 5.000 de ruși care foloseau această platformă, acum sunt peste 120.000, iar numărul e în continuă creștere. Majoritatea utilizatorilor Lantern (cam 2-3 milioane în toată lumea), provin din China și Iran, țări unde cenzura pe internet este foarte extinsă.

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc. Rusia confirmă atacarea unor infrastructuri energetice şi militare

Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi echipamente militare furnizate de statele occidentale Ucrainei, ca represalii în urma atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit Agerpres cu referire la agenţiile EFE şi DPA.

„Noaptea trecută, Forţele Armate ale Rusiei au efectuat un atac masiv cu arme de înaltă precizie şi rază lungă de acţiune cu lansare aeriană şi navală, precum şi cu drone împotriva instalaţiilor energetice ale Ucrainei (…) şi arsenalelor de proiectile furnizate armatei ucrainene”, semnalează ministerul rus.

Acest atac, adaugă acelaşi minister, a fost un răspuns faţă de „încercările regimului de la Kiev de a avaria instalaţii energetice ruseşti”, referire la atacurile ucrainene repetate asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil ale Rusiei.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în faţa acţiunilor ofensive desfăşurate de armata rusă pe diferite sectoare ale frontului.

Aceste atacuri ucrainene cu drone s-au axat în special pe lovirea rafinăriilor ruseşti, dar au fost de asemenea vizate diverse ţinte militare, în special aerodromuri şi amplasamente ale sistemelor antiaeriene, precum şi elemente de infrastructură.

În faţa acestor atacuri, Rusia a recurs la o serie de măsuri defensive, printre care, pe lângă sistemele antiaeriene foloseşte de asemenea mijloace de război electronic pentru a doborî dronele sau a le abate de la ţintă, precum şi plase anti-dronă amplasate deasupra elementelor cheie ale rafinăriilor. Însă marea extindere a sectorului energetic rusesc face imposibilă protejarea tuturor instalaţiilor aflate în raza de acţiune a dronelor ucrainene, unele ajungând chiar şi în zona Moscovei.

Noua salvă de rachete şi drone ruseşti lansată asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri a fost a opta din ultimele trei luni şi a ţintit regiunile Zaporojie şi Liov. Potrivit armatei ucrainene, în acest atac au fost lansate 16 rachete de diverse tipuri, printre care rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, rachete X-101 şi X-555, precum şi 13 drone kamikaze.

Armata ucraineană susţine că a doborât 12 din cele 16 rachete şi toate cele 13 drone. Cu toate acestea, compania energetică ucraineană Ukrenergo semnalează pagube produse de atacul rusesc şi întreruperi ale furnizării electricităţii până către miezul nopţii în zone de pe tot cuprinsul Ucrainei pentru efectuarea de reparaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că, în urma bombardamentelor succesive cu rachete şi drone, circa jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă. Un studiu efectuat de Universitatea de Economie din Kiev evaluează la 56,2 miliarde de dolari pagubele provocate infrastructurii energetice ucrainene.

Un moldovean, transportat la Chișinău cu avionul SMURD România, după un accident suferit în Serbia

Astăzi, în premieră, un cetățean moldovean, victimă a unui accident produs în Serbia, a fost transportat la Chișinău cu avionul SMURD România. Despre acest lucru anunță Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, într-o postare pe facebook.

Accidentul a avut loc pe data de 16 iunie, în Serbia.

Pacientul a suferit multiple traume și arsuri, acesta fiind preluat de la spitalul de urgență din Belgrad de către echipajul aero-medical SMURD România și transportat în siguranță la Chișinău.

Un reanimobil cu echipă înalt specializată de terapie intensivă al CNAMUP a transportat pacientul de la Aeroport la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Chișinău.

Ministrul Sănătății mulțumește echipelor de medici sârbi, români și moldoveni pentru serviciile acordate și înaltul profesionalism.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, elicopter şi ambulanţă

Tot mai multe incidente cu implicarea copiilor. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitaliceacă atrage atenția asupra faptului că se atestată o situaţie îngrijorătoare privind incidentele cu implicarea copiilor, iar consecințele sunt grave.

La data de 19 iunie, ora 14:34 un băiat de 14 ani din raionul Călărași s-a electrocutat după ce s-a scăldat într-o cadă în spatele casei și a pus mâna udă la priză. Sora mai mare a observat și a stins contorul de lumină, alertând părinții. Echipa PAMU Onișcani din cadrul SAMU Călărași intervenită la locul solicitării a depistat băiatul în stare gravă și de urgență l-a transportat la spital cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali.

În seara zilei de 19 iunie, un copil de 9 ani s-a ales cu un traumatism abdominal în urma căderii de la înălțimea de 2,5 metri din copac. Părinții l-au dus de sine stătător la spital, de unde a fost preluat în stare gravă și transportat cu monitorizarea parametrilor vitali de echipa SAMU Ocnița la IMSP Spilalul Clinic Municipal Bălți.

La data de 20 iunie, ora 16:00 un minor de 11 ani dintr-o localitate din Orhei, a fost preluat în stare gravă, de o ambulanță, după ce a fost lovit de un cal. S-a constatat că copilul aflându-se în preajma casei a fost lovit de propriul cal cu copita în regiunea temporală a capului. În urma incidentului, copilul s-a ales cu traumatism cranio-cerebral grav și a fost transportat de urgență de echipa PAMU Chiperceni din cadrul SAMU Orhei la spital.

În seara zilei de 20 iunie, într-o localitate din raionul Strășeni un adolescent de 14 ani a fost mușcat de un șarpe care s-a dovedit a fi viperă. Copilul aflându-se în câmp a găsit un șarpe pe care intenționa să-l prindă și jucându-se a fost mușcat de degetul mâinii stângi. Rudele au solicitat ambulanța. Imediat a intervenit echipa SAMU Strășeni, care a acordat primul ajutor medical și a transportat copilul la IMSP Spitalul Raional Strășeni. Ulterior prin intermediul altei echipe AMU a fost transportat la IMSP Institutul Mamei şi Copilului.

Siguranța copiilor este responsabilitatea adulților, cât și a tuturor membrilor societății. Conștientizând riscurile, vom putea proteja copiii de ele, evitând situațiile de urgență. Pentru a minimaliza astfel de incidente și consecințe grave, echipa IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă părinții să manifeste mai multă responsabilitate în supravegherea copiilor mai ales în perioada vacanței de vară. Astfel puteți evita tragediile şi vă puteţi bucura în continuare de zâmbetele lor și de liniştea familiei dumneavoastră.

În caz de situații de pericol iminent, nu ezitați să solicitați ambulanța la numărul 112.

Rusia a evitat intrarea în incapacitate de plată. A achitat cu întârziere o parte din datoria publică
Articolul anterior
Cum își convingea Vladimir Putin criticii să dispară din viața politică a Rusiei! „Am văzut o persoană pe care n-am mai vrut să o văd niciodată în viața mea”
Articolul următor