De ce foametea din Madagascar ar trebui să îngrijoreze întreaga lume. ,,Și în Europa resursele de apă vor deveni deficitare”

Madagascar este prima ţară din lume afectată de foamete în urma schimbărilor climatice, avertizează ONU. Potrivit climatologilor, din cauza schimbărilor climatice, în zonele unde plouă mult va ploua și mai mult, iar zonele aride vor deveni și mai secetoase.

NICASIO, CALIFORNIA – MAY 28: Dry cracked earth is visible as water levels are low at Nicasio Reservoir on May 28, 2021 in Nicasio, California. Marin County is under mandatory water-use restrictions that orders residents to refrain from washing cars at home, refilling pools and watering lawns once a week. According to the U.S. Drought Monitor, 16% of California is in exceptional drought, the most severe level of dryness. Justin Sullivan,Image: 613159852, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

În urmă cu mai bine de o lună, ONU a emis o alertă în această privinţă şi anunţa că peste 1 milion de oameni pot fi afectaţi de foamete.

Schimbările climatice sunt cauza principală a unei crize alimentare în curs de dezvoltare în sudul Madagascarului, a avertizat Programul Mondial al Alimentelor (PAM) al ONU, potrivit CNN.

Insula africană a fost afectată de cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii, care a împins 1,14 milioane de oameni „chiar la marginea foametei”, a spus directorul executiv al PAM, David Beasley.

„Avem de-a face cu o secetă care a depășit ce a existat în ultimii 40 de ani, e cea mai severă secetă din ultimele patru decenii.

Seceta influențează producția agricolă, iar provocarea securității alimentare va deveni mai dificilă, deoarece va fi necesar să se producă cu cel puțin 50% mai multe alimente până în 2050 pentru a hrăni întreaga populație. În toate sectoarele, agricultura e foarte dependentă de climă și foarte vulnerabilă.

Deși în Europa avem condiții climatice mai favorabile, chiar și aici vedem schimbări mai ales în jurul bazinului mediteranean, iar resursa de apă va deveni deficitară.

Problema cu schimbările climei e că din analizele climatologilor rezultă că în zonele unde deja plouă mult va ploua și mai mult, iar cele aride vor fi și mai aride”.

Mai ales în cazul unor țări precum Madagascar, cu condiții naturale climatice destul de problematice, schimbarea climei pune probleme mult mai mari. De aici consecința migranților climatici, care încep să caute acele zone unde să supraviețuiască, dacă nu mai au resurse de apă și de hrană în locul unde s-au născut.

”Efectele sunt globale, dar sunt nuanțate de factori locali, de tipul solului, de acoperirea solului și de tipul de climă”.

„Sunt zone mult mai vulnerabile natural, dar și ca infrastructură socio-economică. Țări precum Madagascar au ambele probleme, și condițiile naturale de climă, și contextul socio-economic.

Dacă vorbim de caracteristicile socio-economice, poți limita efectele climei, dar pentru asta ai nevoie de resurse umane, materiale și de tehnologie. Este important ca în tratatul de la Paris să se țină cont ca țările care vor avea de suferit ca urmare a schimbărilor climatice să fie ajutate cu transfer de tehnologie, cu granturi care să limiteze efectele secetei și să fie ajutate să se adapteze la aceste condiții.

Cazul copilei dispărute la competiția din Strășeni: Poliția a deschis o anchetă

O fetiţă de 10 ani s-a rătăcit în timpul unei competiții sportive organizată în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, raionul Strășeni. Autoritățile au fost alertate de dispariţia minorei abia spre seară și imediat au început căutările la care s-au alăturat sute de voluntari. După mai multe ore de căutări, fetiţa a fost găsită la 20 de kilometri distanţă de locul dispariției. Poliţia a demarat o anchetă. Mâine, Ministerul Educației și Cercetării va cere explicații de la organizatorii competiţiei şi de la Federația de Orientare Sportivă, scrie tvrmoldova.md.

Competiția sportivă a început la ora 13 și au participat, in grupuri, 150 de copii și 50 de adulți. Fiecare participant avea o hartă cu traseul de deplasare. În jurul orei 16, organizatorii au observat că o fetiță nu a ajuns la finish și s-au inceput căutările. Abia după ora 19 s-a cerut ajutorul la 112. Sute de poliţişti, alături de localnici, voluntari și pădurari, au pornit în căutarea fetiţei. Au fost implicate și drone cu termoviziune. După mai bine 10 ore de la dispariţie, copila a fost găsită de către pompierii voluntari din satul Sireţi, raionul Străşeni.

Radu Budeanu este unul din cei şase voluntari care a auzit strigătele copilei aflată lângă un iaz din apropierea satului Scoreni.

RADU BUDEANU, voluntar: „Noi strigam, strigam. Ea sărmana nu se auzea. Se auzeau zgomote mari de la motociclete. Când am găsit-o, era chiar pe un drumuşor în pădure. Singuri nu ştiam unde ne aflăm. Ea venea în întâmpinarea noastră. Era sărmana cu harta aceea în mână de la concursul ăsta care a fost. Stătea cu ea în mână, întuneric, nu avea nicio lumină. Era speriată fata. A spus că a stat lângă un copac acolo, dar totul bine”.

ALEXANDRU IORGA, viceprimarul localităţii Sireţi, Străşeni: „În apropierea unui iaz de unde se începe localitatea Scoreni, după două ore de căutări, fetiţa a răspuns la strigătele băieţilor. Era în stare bună. Nu era speriată tare, doar că îi era frig, tremura sărmana”.

Voluntarii au anuntat că fetita a fost gasită. Ea a fost predată Poliţiei şi unui echipaj de la Ambulanţă.

A adormit lângă un copac: Noi detalii despre fetița de 10 ani dispărută în pădure în timpul unei competiții

Fetița de 10 ani din raionul Sângerei, care a fost dată dispărută sâmbătă în timpul unei competiții naționale de orientare desfășurate în pădurea dintre Căpriana și Ciobanca, a fost găsită teafără, după ore întregi de căutări. Potrivit Nataliei Mereuță, una dintre persoanele implicate în misiunea de căutare, copila s-a rătăcit în timpul alergării, a obosit, s-a oprit lângă un copac și a adormit. A fost trezită abia după miezul nopții de zgomotul mașinilor și al ATV-urilor Poliției.

Potrivit Nataliei Mereuță, fetița a reacționat doar când a auzit o voce care semăna cu cea a antrenorului său. Familia spune că aceasta fusese învățată să nu interacționeze cu străinii, ceea ce ar putea explica lipsa ei de reacție inițială, transmite Știri.md.

„Andreea a reacționat doar atunci când a auzit o voce care i s-a părut familiară — semăna cu vocea antrenorului ei. Acasă a fost învățată să nu vorbească cu străinii, lucru care ar putea explica de ce nu a răspuns mai devreme la apelurile celor care o căutau”, a povestit Mereuță într-o postare pe rețelele sociale.

Cazul a stârnit un val de reacții, inclusiv critici legate de organizarea competiției și de siguranța copiilor în astfel de evenimente. Cu toate acestea, antrenorii și susținătorii orientării sportive subliniază beneficiile acestei activități pentru dezvoltarea fizică și mentală a copiilor.

„Orientarea sportivă dezvoltă independența, rezistența în situații necunoscute, dar și capacitatea de a lua decizii rapide. Prin acest sport, copiii își antrenează memoria spațială și vizuală, învață să se orienteze și să se adapteze în medii necunoscute — abilități utile în viața de zi cu zi”, a explicat Mereuță, care este și specialist în neurodezvoltare.

Ea a adăugat că această experiență, deși traumatizantă pentru copil și familie, a scos în evidență și importanța solidarității umane.

„Zeci de oameni s-au mobilizat imediat, fără să aștepte o recompensă. Au venit cu lanterne, ATV-uri, cu vocea și inima lor. E o dovadă că avem în jur mulți oameni buni”, a conchis Natalia Mereuța.

Amintim că, o fetiţă de 10 ani s-a rătăcit în timpul unei competiții sportive organizată în pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, raionul Strășeni

Toate subdiviziunile Poliției Naționale au fost alertate, fiind mobilizați zeci de polițiști, localnici, voluntari și pădurari. În operațiune au fost utilizate drone și alte mijloace tehnice. Situația a fost cu atât mai delicată cu cât fetița nu avea la ea telefon sau vreun dispozitiv de localizare.

După ore întregi de căutări intense, fetița a fost găsită în jurul orei 02:30 noaptea, la o distanță de aproximativ 20 de kilometri de la locul dispariției. Copila se afla în pădure și a reacționat la strigătele echipelor de salvare, ieșind singură în întâmpinarea acestora.

FSB-ul rusesc acuză Ucraina că recrutează agenți în Moldova pentru a comite atacuri teroriste în Rusia

FSB afirmă că serviciile de informații ucrainene recrutează moldoveni pentru a fi trimiși în Rusia și a comite acte de sabotaj și terorism, susține serviciul rus de informații, citat de komersant.ru

Astăzi, 14 aprilie, FSB a raportat arestarea a doi cetățeni moldoveni care au colaborat cu Ucraina. Inclusiv, în Samara, Rusia, au fost reținuți doi ruși recrutați de serviciile de informații ucrainene, în Moldova.

În videoclipurile publicate de la interogatoriu, un moldovean susține că în 2024, la instrucțiunile unui „angajat ucrainean din serviciile speciale”, a fotografiat o bază militarădin Crimeea.

Tânărul moldovean de 29 de ani care a murit în Belgia. Durere fără margini!
Articolul anterior
Un șofer beat la volan, cu un copil minor pe bancheta din față, conducea cu viteză mărită
Articolul următor
Close menu