De ce uleiul moldovenesc costă mai ieftin în Franța? Opinia producătorului autohton

Producătorul autohton de ulei moldovenesc a oferit explicații despre prețul scăzut al uleiului din Franța și susține că, de fapt, este vorba despre ,,un truc de marketing”.

Группа Trans-Oil прокомментировала сведения о более низкой цене масла во Франции.

Grupul Trans-Oil Moldova a comentat postările apărute în rețelele de socializare că uleiul de floarea soarelui al mărcii moldovenești Floris este mai ieftin în Franța decât în Republica Moldova. Potrivit lui Stela Ostrovetski, directorul fabricii Floarea Soarelui, care produce ulei Floris, practic, pretul de vânzare al fabricii nu diferă pentru livrările pe piața internă și pentru export, iar compania nu poate fi responsabila de politica franceză de retail privind prețurile, relatează yellowpages.md.

Pe rețelele de socializare au apărut postări că uleiul de floarea soarelui al mărcii moldovenești Floris, în Franța, este mai ieftin decât în ​​Moldova. Atașate postărilor sunt capturi de ecran cu un preț de 1,49 euro (30,4 lei) pentru o sticlă de ulei în magazinul Emek Market din Franța și un preț de 34,58 lei pentru o sticlă de ulei într-un magazin din Moldova.

Există și postări cu un filmuleț în care un client în limba română arată un tejghea cu ulei Floris și spune că un magazin turcesc din Franța are un astfel de preț pentru uleiul de floarea soarelui moldovenesc.

De asemenea, o femeie întreabă pe cineva: „Mă întreb cât costă acest ulei în Moldova?”.

De menționat că pe pagina de Facebook a magazinului Emek Market sunt mai multe fotografii cu ulei de floarea soarelui, dar nu și de producție moldovenească, pe care este indicat același preț – 1,49 euro. De exemplu, o astfel de fotografie a fost publicată pe 4 ianuarie.

La rândul său, directorul fabricii Floarea Soarelui, care produce ulei Floris, Stela Ostrovetski, a dat asigurări că prețul de vânzare al fabricii pentru ulei, la export, este mai mare decât pentru piața internă a țării.

Ea a povestit cum se formează prețul în Moldova și în străinătate.

„La noi, uleiul adaugă 5-6 lei la preț până la raft – acestea sunt cheltuielile distribuitorilor și marja magazinului. Pentru a calcula prețul pe piața externă, se ține cont de „serviciul de transport”, marja distribuitorului și marja magazinului.

Drept urmare, o sticlă de ulei în străinătate, conform celor mai conservatoare estimări, nu poate costa mai puțin de 2 euro, adică vreo 40 de lei”, a explicat Ostrovetski.

Potrivit acesteia, nu știe de ce uleiul Floris se vinde la un asemenea preț în Franța. „Acesta nu este nimic mai mult decât o tactică de marketing, al cărui scop este atragerea clienților. De obicei, astfel de promoții sunt organizate pentru o cantitate limitată de produse și nu suportă o povară financiară pentru rețea sau magazin, ci doar atrag clienți. Considerăm un astfel de preț justificat în cazul în care este necesar să atragem atenția clienților și, într-adevăr, ei, aparent, au reușit acest lucru”, a concluzionat șefa de de la Floris.

Primăria intensifică măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal

Primăria Chișinău intensifică măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal.

Începând cu săptămâna curentă, sunt intensificate măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal.

Comercianții care doresc să își desfășoare activitatea în mod legal sunt încurajați să obțină actele permisive, să activeze doar în locuri speciale și să respecte normele și reglementările impuse.

Acțiunile se vor desfășura în toate zonele sectorului, cu accent pe punctele cunoscute ca fiind frecventate de comercianți neautorizați.

Totodată, reamintim cetățenilor importanța de a cumpăra produse doar din locuri autorizate, pentru a se asigura de calitatea și siguranța acestora.

Produsele agricole din R. Moldova, fără taxe pe piața din Marea Britanie, pentru încă 5 ani

Mai multe produse agricole din R.Moldova vor ajunge pe piața britanică, fără contingente tarifare, pentru încă cinci ani. Autoritățile de la Chișinău și Londra au semnat document în acest sens, scrie deschide.md.

Protocolul prevede extinderea liberalizării comerțului cu Republica Moldova prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de 5 ani. Produsele supuse limitărilor cantitative conform Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare sunt: strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum: castraveți, dovleci, pere, caise, piersici, etc.

Potrivit autorităților, protocolul va contribui la sporirea schimburilor comerciale între cele două state, extinderea cooperării economice, precum şi va oferi noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune. Acest lucru îi va ajuta direct pe producătorii moldoveni, să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie, susțin reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Extindem pentru încă cinci ani importul de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit. O oportunitate imensă pentru agricultorii noștri! Aceasta înseamnă acces la o piață de peste 66 de milioane de consumatori. Stimați antreprenori, vă încurajez să beneficiați de această oportunitate. Iar noi suntem alături cu reforme și finanțare. Succesul vostru este prioritatea noastră” a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Continuăm să fim alături de Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse. Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. Liberalizarea tarifelor face parte dintr-un amplu pachet de măsuri pe care Marea Britanie l-a agreat cu Republica Moldova în ultimele luni. Dincolo de acest acord, sprijinul acordat de Regatul Unit se ridică la 30 de milioane de lire sterline și ajută Moldova să sprijine refugiații ucraineni, să își consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea pro-rusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția. Regatul Unit va continua să sprijine Moldova atât timp cât va fi necesar” a menționat ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine.

Inițiativa de liberalizarea a importului de produse din Republica Moldova vine din partea Regatului Unit, drept semn de solidaritate și suport pentru Republica Moldova și demonstrează angajamentul britanic privind susținerea parteneriatului strategic, extinderea cooperării între state, precum și oferă noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune.

Pe 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru 1 an. Drept urmare, aceasta va expira la 31 iulie 2024, fiind urmată de o perioadă de încă 5 ani, perioadă stabilită în protocolul semnat astăzi, 23 mai.

Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate majorări la exportul de prune – o creștere de la 45 la 495 tone; la struguri de masă – exportul s-a dublat; au fost înregistrate exporturi de mere și cireșe, care pe parcursul anilor precedenți nu se exportau către piața Marii Britanii.

Fostul inginer cadastral din Elizaveta, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Un fost inginer cadastral din cadrul Primăriei satului Elizaveta din mun. Bălți, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență.

Ofițerii CNA și procurorii au reținut, astăzi, un fost inginer cadastral din cadrul Primăriei s. Elizaveta, mun. Bălți, suspectat de comiterea traficului de influență asupra unor funcționari publici. Potrivit denunțului, ex-angajatul Primăriei ar fi pretins și primit mijloace financiare ce nu i se cuvin pentru a facilita procesul de eliberare a unor acte cadastrale.

Astfel, bănuitul ar fi pretins, acceptat și primit 15 000 de lei, iar ulterior alte 500 de euro, susținând că are influență asupra arhitectului-șef din cadrul Primăriei mun. Bălți și că îl poate determina să avizeze mai multe acte de urbanism pentru legalizarea unei construcții. De asemenea, acesta ar fi susținut că ar avea influență și asupra primarului sat. Elizaveta pe care îl poate convinge să grăbească aprobarea setului de documente fără a crea anumite impedimente la elaborarea și eliberarea certificatul de urbanism și a autorizației de construire.

Astăzi, în urma unor percheziții autorizate, persoana a fost reținută, fiind plasată în izolator pentru 72 de ore, iar cercetările pe caz continuă sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Moldovenii vor avea gaz din Azerbaidjan? Igor Grosu: „Există și în altă parte. Nu vine doar de la Gazprom”
Articolul anterior
NASA a publicat prima imagine clară a planetei Neptun. Aceasta a fost surprinsă de telescopul spațial James Webb
Articolul următor