,,Situația dificilă cu aprovizionarea cu gaze în Moldova a apărut din vina autorităților, datoria pentru gazul furnizat se ridică la 433 milioane dolari”, susține reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov, conform tass.ru.
„În prezent, s-a creat o situație foarte dificilă cu furnizarea de gaze rusești către Moldova. Vina pentru aceasta este în întregime a autorităților moldovenești. Vorbim de criza neplăților din partea Republicii Moldova pentru gazul rusesc”, a spus Kupriyanov.
El a explicat că Moldova a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat. „În prezent, suma datoriei este de 433 milioane dolari și, ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane dolari. Din anumite motive, reprezentanții Moldovei nu vor să recunoască suma acumulată și nici nu le place prețul la gaze, deși prețul aici este clar și transparent”, a adăugat el.
Totodată, Kupriyanov a spus că Gazprom este pregătită să prelungească contractul de furnizare de gaze către Moldova cu rambursarea integrală a datoriei.
„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească cere prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale pentru octombrie și noiembrie anul acesta. Gazprom face progrese bune și aici, a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie dacă partea moldovenească plătește integral pentru lunile septembrie și octombrie ale acestui an”, a spus el.
Totodată, Kupriyanov a remarcat că „dacă plata aprovizionării cu gaze nu este achitată integral și, în consecință, nu este semnat un nou contract de la 1 decembrie a acestui an, atunci Gazprom va opri livrările de gaze către Moldova”.
Kupriyanov a subliniat că nu există politică în situația cu aprovizionare cu gaze către Moldova, Gazprom nu poate funcționa în pierdere. ,,Aici nu este politică. Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate funcționa în pierdere, nu își poate permite să piardă plățile de impozite către bugetul FR. Există limite ale răbdării. Moldova însăși provoacă o criză”, a spus el.
Kupriyanov a adăugat că Gazprom nu înțelege informațiile care au apărut despre intenția existentă a autorităților moldovenești de a lichida întreprinderea Moldovagaz. „Trebuie să plătiți pentru bunurile primite la timp”, a subliniat el.
Pe 30 septembrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de furnizare a gazului până la sfârșitul lunii octombrie. Luna aceasta Moldova va importa gaze la prețul pieței – aproximativ 790 de dolari la 1.000 de metri cubi.
În același timp, anul trecut a plătit în medie 148,87 dolari pentru același volum, iar creșterea viitoare a prețului a stârnit îngrijorare în rândul publicului țării, scrie tass.ru. ,,În negocierile cu Gazprom, autoritățile moldovenești cer să scadă prețul, așteptându-se să plătească în medie 200-300 de dolari la 1.000 de metri cubi”.