Doi hipopotami cu secreții nazale, depistați cu Covid-19

Doi hipopotami de la Grădina Zoologică din oraşul belgian Anvers, care prezentau secreţii nazale în exces, au fost testaţi pozitiv cu COVID-19.

Doi hipopotami de la Grădina Zoologică din oraşul belgian Anvers, care prezentau secreţii nazale în exces, au fost testaţi pozitiv cu COVID-19, au anunţat vineri reprezentanţii stabilimentului, care vorbesc despre o premieră mondială pentru această specie de animale, informează AFP.

Hipopotamii au în permanenţă nasul umed, dar, „de această dată, ei expulzau secreţii nazale în exces, pe care le-am trimis să fie testate din motive de precauţie”, a declarat medicul veterinar Francis Vercammen, citat într-un comunicat.

„Am luat decizia de a testa acele eşantioane pentru COVID-19, iar testele au oferit acest rezultat surprinzător. Din câte ştiu, este vorba despre prima infectare confirmată la această specie. La nivel mondial, virusul a fost semnalat la maimuţe antropoide şi la feline”, a adăugat el.

Cele două femele de hipopotam, Hermien, în vârstă de 41 de ani, şi fiica ei Imani, în vârstă de 14 ani, nu prezintă niciun alt simptom şi nu par să fie suferinde.

Ca măsură de precauţie, Grădina Zoologică din Anvers a decis să închidă pentru vizitatori ţarcul în care trăiesc hipopotamii. Îngrijitorii au fost la rândul lor testaţi şi au avut rezultate negative. Ei trebuie de acum înainte să poarte un echipament de protecţie suplimentară şi să se supună în fiecare zi unor teste rapide de detectare a maladiei COVID-19.

Originea contaminării celor doi hipopotami nu este cunoscută. „Niciunul dintre îngrijitori nu a contractat boala recent, niciunul nu a prezentat niciun simptom”, au precizat reprezentanţii grădinii zoologice belgiene.

Belgia, puternic afectată în această perioadă de un nou val de infectări cu noul coronavirus, a înăsprit vineri restricţiile sanitare, anunţând inclusiv închiderea grădiniţelor şi a şcolilor primare pentru vacanţa de Crăciun încă din data de 18 decembrie, cu o săptămână mai devreme decât în alţi ani.

Belgia, o ţară cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, a înregistrat în medie 17.800 de infectări şi 44 de decese pe zi în ultima săptămână din cauza COVID-19.

sursa

Alertă cu bombă într-un avion pe cursa Londra – Chișinău. 220 de oameni erau la bord. Comandatul a cerut aterizarea de urgență la Iași

La bordul unui avion al companiei Wizzair, pe ruta Londra Chișinău, a fost semnalată prezența unei bombe. Comandatul aeronavei a cerut aterizarea de urgență pe aeroportul din Iași.

Autoritățile din Iași au lansat deja planul roșu de intervenție. Aeronava a aterizat pe aeroportul din Iași. Cursa inițială era Luton-Chișinău, dar din cauza alertei s-a luat decizia ca avionul să fie deviat. În zonă au fost trimise mai multe echipaje de la ISU, scrie presa româna.

Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că amenințarea a vizat Aeroportul din Chișinău. 

Aeronava a aterizat în siguranță pe Aeroportul Internațional Iași.

Panul roșu declanșat pentru amenințarea cu bombă la bordul aeronavei WIZZ Air Londra Chișinău a fost dezactivat. Toate ambulanțele revin la activitatea normală. 220 de pasageri se aflau în avion, care au fost debarcați si conduși la Terminalul II.

O nouă alertă cu bombă pe aeroportul din Chișinău

Panică pe Aeroportul Internațional Chișinău unde s-a înregistrat o nouă alertă cu bombă.

Toate persoanele au fost evacuate din clădire, iar avioanele care trebuiau să aterizeze au fost redirecționate.

O alertă cu bombă care s-a dovedit falsă s-a înregistrat pe Aeroportul Chișinău şi cu o zi în urmă.

„Ne certam la volan. Aveam viteză mare”. O șoferiță a intrat într-o stație plină cu oameni, la Tighina

Tânără care a intrat cu mașina într-o stație de așteptare plină cu oameni, la Tighina, în timp ce prietenul său beat, proprietarul automobilului, se afla alături în calitate de pasager, a povestit ce a precedat tragedia. Șoferița afirmă că înainte de impact tinerii se certau, iar ea se deplasa cu viteză excesivă.

Totodată, fata a declarat că deplasarea sa a fost împiedicată de un alt automobil, care a ieșit brusc de pe un drum adiacent, scrie Unimedia.info.

„M-am urcat la volan, prietenul era în stare de ebrietate. În mașină ne certam. Mergeam cu viteză excesivă, până la 100 de km. Mergeam, carosabilul era umed, lunecos, iar de pe drumul adiacent, drept în față a apărut un alt automobil. Am început să frânez, ambii am intrat în panică. Prietenul a mișcat brusc volanul și am derapat de pe traseu. În acest moment am auzit țipete și am înțeles că am ajuns într-o mulțime de oameni”, a declarat tânăra.

Totodată, șoferița a menționat că deține permis de conducere, dar în momentul accidentului nu îl avea asupra sa.

Tânăra care a intrat cu mașina într-o stație de așteptare a transportului public, la Tighina, unde o persoană a decedat și alte trei au fost rănite, a fost pusă sub acuzare. Aceasta riscă până la 5 ani de închisoare.

Accidentul grav a avut loc pe 17 aprilie curent, în stânga Nistrului. Un automobil a intrat într-o stație plină cu oameni, apoi a ajuns într-un gard.

Un liceu din Chișinău, în lista rețelei ,,Școlilor model” din țară

Liceul Republican cu Profil Sportiv din municipiul Chișinău se numără printre cele 35 de instituții de învățămînt care fac parte din Rețeaua Școlilor Model.

Instituția va beneficia de investiții pentru modernizarea infrastructurii, sălilor de antrenamente, terenurilor de sport și îmbunătățirea conținuturilor educaționale.

,,Am vrea să putem oferi mult mai multe pentru campionii noștri, de asta am decis să includem această instituție în acest proiect cu Banca Mondială și mizăm să avem investiții de până la 20 milioane de lei în următorii 2 ani de zile”, spune ministrul Dan Perciun.

Investițiile necesare pentru crearea Rețelei celor 35 de școli model se ridică la 70 milioane de euro, la etapa actuală fiind identificate 14,5 milioane de euro în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității educației”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.

sursa: www.noi.md

Un bărbat a venit la vaccinare cu un braț de silicon. Cum a fost prins?
Articolul anterior
Epidemiolog: România ar trebui să introducă teste obligatorii la intrarea în țară, inclusiv pentru cei vaccinați
Articolul următor