Regizorul rus Nikita Mihalkov, cunoscut și ca un propagandist, a numit-o pe Alla Pugaciova, artistă a poporului rus, „krîsă” (tr. șobolan), după ce a văzut-o ca fiind prezentă la ceremonia de rămas bun de la Mihail Gorbaciov. În replică, artista i-a răspuns cu un citat din filmul lui: „Domnilor, sunteți fiare, veți fi blestemați de propria țară”.
„Mă întreb la ce se așteptau când s-au întors în Rusia (vorbesc despre șobolanii care și-au trădat imediat patria)?”, a declarat Nikita Mihalkov.
Alla Pugaciova a venit cu o replică pe contul său de Instagram, unde a publicat o secvență din filmul „Sclava iubirii” (1975). În el, este vorba de toamna anului 1918, în toi fiind Războiul Civil Rus. Personajul principal Olga Voznesenskaia, interpretat de actrița Elena Solovei, i se adresează la finalul peliculei cazacilor albi care o urmăresc: „Domnilor, sunteți sălbăticiuni! Domnilor, veți fi blestemați de țara voastră, soldaților!”.
„Un film minunat, un regizor minunat. Unde a dispărut minunatul om Nikita Sergheevici Mihalkov?”, se întreabă Alla Pugaciova.
Moldova are de astăzi mai puține procuraturi teritoriale. Câte au rămas
De astăzi, 1 aprilie, a intrat în vigoare noua structură a procuraturilor teritoriale din Republica Moldova, aprobată prin ordinul procurorului general, Ion Munteanu. Numărul de procuraturi teritoriale a scăzut de la 36 la 14, transmite IPN.
Potrivit Procuraturii Generale, prin reorganizare se urmărește crearea unor condiții propice specializării procurorilor în domenii precum corupția, traficul de ființe umane, crima cibernetică și alte infracțiuni grave. Astfel, autoritățile speră să răspundă mai rapid și mai eficient noilor forme de criminalitate și să asigure o aplicare mai echitabilă a legii.
Prin restructurarea aplicată, mai multe procuraturi teritoriale din diferite raioane au fuzionat sau au fost absorbite, formând unități mai mari.
De exemplu, procuraturile Fălești, Sângerei și Glodeni au fuzionat cu procuratura municipiului Bălți, iar procuraturile din Briceni, Ocnița și Edineț s-au unit pentru a crea procuratura Edineț.
Același tip de reorganizare a avut loc și în alte regiuni ale țării, rezultând o concentrare a activității procuraturilor pentru a optimiza resursele și a îmbunătăți gestionarea acestora, precizează Procuratura Generală.
Procurorii vor continua să își desfășoare activitatea în oficiile secundare ale noilor unități formate.
Structura Procuraturii municipiului Chișinău nu a fost afectată.
Bill Gates le va lăsa moștenire copiilor săi mai puțin de 1% din averea sa, considerând că este mai bine ca aceștia să își construiască propriul succes decât să moștenească sume uriașe
Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat că le va lăsa copiilor săi mai puțin de 1% din averea sa, considerând că este mai bine ca aceștia să își construiască propriul succes decât să moștenească sume uriașe. Această tendință devine din ce în ce mai comună printre miliardarii din tehnologie, care aleg să doneze cea mai mare parte a averii lor în scopuri filantropice, conform Fortune.
Bill Gates: „Am decis că nu ar fi o favoare pentru ei”
Într-un interviu acordat podcastului Figuring Out With Raj Shamani, Bill Gates a explicat că deciziile privind moștenirea sunt personale, însă el a ales să nu le lase copiilor săi sume mari de bani.
„În cazul meu, copiii mei au primit o creștere și o educație grozavă, dar mai puțin de 1% din averea totală, pentru că am decis că nu ar fi o favoare pentru ei”, a spus Bill Gates.
Miliardarul a adăugat că nu dorește să creeze o „dinastie” și că nu îi obligă pe copii să conducă Microsoft, ci vrea să le ofere șansa de a-și construi propriile cariere și succese.
„Nu vrei ca ai tăi copii să fie vreodată confuzi cu privire la sprijinul tău pentru ei și dragostea ta pentru ei. Așadar, cred că trebuie să le explici de timpuriu filosofia ta: că îi vei trata pe toți în mod egal și că le vei oferi oportunități incredibile, dar că cea mai mare chemare pentru aceste resurse este să se întoarcă la cei mai nevoiași prin intermediul fundației”, a subliniat Bill Gates.
Cât înseamnă 1% din averea lui Bill Gates
Însă, chiar și 1% din averea lui Bill Gates îi va plasa pe cei trei copii ai miliardarului în top 1% – definit de consultanții imobiliari globali Knight Frank ca fiind o persoană cu o avere de 5,8 milioane de dolari sau mai mult.
Asta pentru că, potrivit Bloomberg Billionaire’s Index, averea lui Bill Gates valorează 162 de miliarde de dolari, iar 1% din această valoare netă înseamnă 1,62 de miliarde de dolari. Gates a dezvăluit anterior pentru Daily Mail că fiecare dintre copiii săi va primi „doar” 10 milioane de dolari, explicând că le oferă astfel oportunități, dar fără să le „umbrească” identitatea.
Copiii lui Bill Gates și-au văzut părinții luptând pentru cauze precum eradicarea poliomielitei, salubrizarea apei și vaccinurilor împotriva bolilor mortale, pentru a numi doar câteva dintre eforturile de care tatăl lor speră că vor fi „mândri”.
„Am văzut cazuri în care copiii chiar le spun părinților lor să fie mai filantropi. Cred că generația tânără se împotrivește uneori ideii de a moșteni averea”, a mai adăugat cofondatorul Microsoft.
Filantropia, noul trend în rândul miliardarilor tech
Bill Gates nu este singurul miliardar din tehnologie care nu își lasă averea moștenire.
Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs, a declarat că averea de miliarde de dolari moștenită de la fondatorul Apple nu va fi transmisă celor trei copii ai lor.
„Mi-am moștenit averea de la soțul meu, căruia nu i-a păsat de acumularea de avere. Fac acest lucru în onoarea muncii sale și mi-am dedicat viața pentru a face tot ce pot pentru a o distribui eficient, în moduri care să ridice indivizii și comunitățile într-un mod durabil”, a spus ea pentru New York Times, în 2020.
Rusia spune că „nu poate accepta” acordul de armistițiu în varianta propusă de SUA
Rusia spune că ia în considerare în mod serios propunerile SUA privind încheierea războiului din Ucraina, dar că „nu poate accepta” acordul de armistițiu în forma actuală propusă de președintele Donald Trump, relatează Daily Mail.
Moscova a reiterat faptul că dorește ca SUA să țină cont de ceea ce Rusia socotește drept cauzele fundamentale ale conflictului, a declarat marți un diplomat rus pentru presa rusă.
„Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a declarat viceministrul de externe Serghei Riabkov.
„Din câte observăm, nu există în ele loc pentru cerința noastră principală, și anume să rezolvăm problemele legate de cauzele profunde ale acestui conflict”, a spus el, într-un interviu acordat revistei „International Affairs”.
„Sunt total absente, or asta trebuie soluționat”, a subliniat el.
Trump i-a mustrat duminică atât președintele rus Vladimir Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, exprimându-și frustrarea față de faptul că luptele continuă într-un război pe care promisese să-l oprească rapid.
Trump a insistat că se înregistrează progrese în negocieri, dar a spus că va lua în considerare impunerea de noi sancțiuni dacă va considera necesar, pentru a pune presiune asupra Moscovei.
De asemenea, el l-a acuzat pe Zelenski că a încercat să se retragă dintr-un acord cu SUA privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei.
Ucraina a avut o primă rundă de consultări cu SUA cu privire la ceea ce el a spus că este cea mai recentă versiune a acordului privind minereurile, a declarat marți ministrul ucrainean de externe Andrii Sibiha.
Putin a refuzat practic o propunere a SUA privind o încetare imediată și totală a focului de 30 de zile.
De asemenea, o încetare parțială a focului în Marea Neagră, care ar putea permite transporturi mai sigure, nu a fost implementată din cauza condițiilor impuse de negociatorii de la Kremlin.
Rusia tărăgănează un acord în Marea Neagră în scopul de a „frâna eforturile pentru o încetare generală a focului și a extrage concesii suplimentare de la Occident”, potrivit unei analize publicată luni de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington.
Zelenski s-a exprimat tranșant în analiza sa asupra evoluțiilor în mesajul său zilnic de duminică seara.
„Moscova își bate joc în mod flagrant de eforturile partenerilor noștri de a promova o agendă de pace”, a spus el.
Putin a exclus anterior o întrerupere temporară a ostilităților, motivând că de aceasta ar beneficia doar Ucraina și aliații săi occidentali, în măsura în care ar permite armatei ucrainene să-și refacă arsenalele.
El a insistat că Moscova dorește un acord cuprinzător care să asigure o soluționare definitivă a războiului din Ucraina.