După 10 ani de violență cumplită, Elena a avut curajul să-și schimbe viața

A pus capăt violenței din familia ei, abuzurilor interminabile ale soțului, suferințelor copiilor, care erau nevoiți să suporte batjocorile unui tată fără de milă. Zilele când erau nevoiți să o ia la fugă, de frică să nu fie bătuți cu bestialitate, au rămas în trecut.

separator

Astăzi, urmărește fericită zâmbetele inocente ale copiilor, jocurile lor nestingherite, dragostea cu care îngrijesc unul de celălalt. Povestea Elenei, mamă a cinci copii, este un adevărat act de curaj.

Zece ani de violență cumplită

A avut mai multe tentative de a-și părăsi soțul, dar a făcut-o doar după ce a fost bătută cu bestialitate. Acesta s-a înfuriat pentru că femeia a refuzat să-i dea puținii bani pe care i-a câștigat pe câmp. Ea își dorea să adune suma necesară pentru a renova câtuși de puțin casa în care locuiau. El, însă, suferind de patima alcoolului, avea nevoie de bani pentru a-și procura băuturi spirtoase. Și-a lovit soția cu un stâlp din beton, lăsând-o inconștientă. A transportat-o în casă și a lăsat-o acolo până și-a revenit. I-a interzis să părăsească casa până aveau să dispară urmele violenței. Atunci femeia a hotărât să plece.

Asistentul social a convins tânăra mamă să-și plaseze copiii în orfelinat. Trei dintre ei au ajuns în instituția rezidențială din localitate, iar mezinul a rămas în grija mamei întrucât pe atunci avea doar un an. Femeia, însărcinată cu al cincilea copil, și-a părăsit soțul. A plecat într-o altă localitate, fără a-i spune o vorbă. I s-a oferit adăpost temporar în casa unei cunoștințe, cu condiția că aceasta va îngriji de copiii ei și de fratele acestuia cât va fi ea plecată peste hotare.

Asistentul social din localitate a solicitat intervenția CCF/HHC Moldova și au elaborat un plan comun de asistență. “De la bun început mi s-a părut un caz dificil, care necesita o intervenție complexă. Trei dintre copiii ei se aflau într-un centru de plasament, iar mezinul risca să fie abandonat. Întreaga muncă era și mai dificilă din moment ce mama era stigmatizată de societate”, susține asistentul social comunitar Ioana Cotorobai.

Nenorocirile au adus-o în pragul disperării. Femeia era dispusă să-și abandoneze micuțul, care încă nu veniseră pe lume, în speranța că acesta va avea un viitor mai bun departe de ea.

Asistența CCF/HHC Moldova, crucială

Specialiștii și-au orientat eforturile întru crearea unor condiții prielnice de trai pentru copii, astfel încât cei trei micuți să revină în brațele mamei, iar ceilalți doi să crească alături de frați. “E bine lângă mama. Nu-mi plăcea la centru (de plasament), eram mulți copii, iar educatoarele erau rele cu noi”, e ceea ce a îndrăznit să puncteze Alexandru (10 ani) despre perioada de un an și jumătate pe care a petrecut-o în orfelinat. Cu mama alături și copilăria îi este frumoasă.

CCF/HHC Moldova a lansat inițiativa de a colecta banii necesari pentru a-i procura tinerei mămici și copiilor ei o casă. În colaborare cu Structura Teritorială de Asistență Socială raională, dar și alți parteneri bunul a ajuns în posesia Elenei.

Ulterior, casa a fost renovată treptat și dotată cu cele necesare – conectare la apă, construcția sobei, procurarea electrocasnicelor. Copiii spun că sunt fericiți în propria gospodărie, departe de tatăl lor.

“Îmi place să o ajut pe mama pe lângă casă. Fac tot ce-mi spune ea. Îmi doresc să plec la Moscova la muncă, să câștig bani și să-i aduc mamei să cumpere mâncare”, a menționat Adrian (9 ani). Și-au împărțit responsabilitățile cu un simț al corectitudinii. “Trebuie să o ajutăm pe mama, ea este singură și nu le reușește pe toate. Eu dimineață strâng paturile, dau mâncare la capră, o duc pe deal și când mă întorc facem curat în ogradă”, povestește Alexandru.

El, în postura de frate mai mare, s-a sfiit să ceară ceva pentru el, în schimb mi-a spus că surioara lui de cinci ani și-ar dori o păpușă. Cele două pe care le avea le-a dăruit copilelor din mahala. Ceilalți doi copii ai Elenei au trei și respectiv un an.

Recent, Alexandru a suportat o intervenție chirurgicală la organele reproductive din cauza nenumăratelor lovituri aplicate de tatăl său. Bărbatul nu a fost pedepsit pentru nelegiuirile sale. A fost solicitată intervenția autorităților, dar bărbatul a fost diagnosticat cu dizabilitate mintală. Am păstrat anonimatul acestei familii, întrucât bărbatul nu a încetat să-și caute femeia în toată această perioadă.
Soluții vor exista mereu

Familia respectivă a trecut prin o sumedenie de probleme: sărăcie, violență, diverse forme de abuz, instituționalizarea copiilor, gânduri de abandon, singurătate și provocări. “Soluțiile vor exista mereu. Important e să ai curajul să ceri ajutorul oamenilor din jur, să-ți iubești copii și să întreprinzi toate cele necesare să le oferi un mediu adecvat. Elena a avut curajul să evadeze, dragostea față de copiii ei au făcut posibilă schimbarea”, a menționat managerul de programe CCF/HHC Moldova Livia Marginean.

Toată experiența prin care au trecut acești copii și-a lăsat amprenta. În pofida zâmbetelor schițate, tristețea din ochii lor nu poate fi disimulată. Femeia își dorește un viitor promițător pentru ei. “Îmi doresc să muncesc, să le pot oferi copiilor mei tot de ce au nevoie, să aibă un viitor mai bun”, mărturisește Elena.

Această familie se regăsește în programul CCF/HHC Moldova din vara anului 2018. Specialiștii CCF/HHC Moldova, în colaborare cu actorii comunitari, au realizat o serie de acțiuni prevăzute în planul individual de intervenție. Tânăra, victimă a violenței, avea nevoie de consiliere psihologică. Li s-a facilitat accesul la indemnizațiile sociale, serviciile medicale și școlarizare. Femeia a primit sfaturi cum să-și gestioneze venitul lunar, să-și educe și să-și responsabilizeze copiii, dar și cum să gestioneze consecințele anilor de violență.

Niciun semn că Putin vrea o pace reală în Ucraina

Serviciile secrete americane nu văd niciun semn al disponibilității lui Putin pentru o pace reală în Ucraina. Serviciile secrete americane și aliații lor cei mai apropiați apreciază că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu și-a abandonat obiectivul de a prelua controlul deplin asupra Ucrainei, scrie digi24.ro.

NBC News își bazează raportul pe conversații cu patru oficiali occidentali ai serviciilor de informații și doi oficiali ai Congresului SUA. Toate cele șase surse NBC News indică faptul că, în conformitate cu datele actuale ale serviciilor de informații, Putin încă mai crede că poate rezista mai mult decât Ucraina și Europa pentru a cuceri în cele din urmă întregul teritoriu ucrainean. O sursă din Congres a declarat că SUA nu vede niciun indiciu „că Putin este interesat în acest moment de un acord de pace real”. O sursă occidentală de informații a remarcat că Putin „crede că este învingător”, în ciuda pierderilor grele suferite de Rusia pe câmpul de luptă. Sursele sunt de acord că dictatorul rus ar putea fi de acord cu o „încetare a focului” în Ucraina, deoarece aceasta i-ar oferi timp pentru a-și reconstrui forțele armate. Acestea sunt sceptice cu privire la dorința lui Putin de a instaura o pace autentică, dar sugerează că acesta ar putea folosi „discuțiile de pace” pentru a evalua eventualele concesii și pentru a încerca să reintre pe arena internațională. Sursele NBC News consideră, de asemenea, că Putin nu intenționează să retragă trupele ruse din Ucraina sau să repoziționeze forțe sau echipamente departe de vestul Rusiei.

Negocieri Săptămâna trecută, președintele american Donald Trump i-a sunat atât pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunțând începerea „imediată” a negocierilor privind „pacea” în Ucraina. Marți, Rusia și SUA au purtat discuții în Arabia Saudită, unde ambele părți au convenit să continue pregătirea negocierilor privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, au convenit să numească echipe la nivel înalt pentru discuțiile legate de Ucraina. Corespondentul Fox News la Casa Albă, Jacqui Heinrich, a raportat că SUA și Rusia discută un plan de pace în trei etape pentru Ucraina, care include o încetare a focului, alegeri în Ucraina și, în cele din urmă, semnarea unui acord final.

Trump s-ar putea întâlni cu Putin în curând

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat că s-ar putea întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, până la sfârşitul acestei luni, scrie evz.ro.

Trump, încrezător într-un acord cu Putin

El a respins comentariile privitoare la o îngrijorare a Ucrainei provocată de faptul că nu a fost inclusă la prima rundă de discuţii americano-ruse din Arabia Saudită.

Întrebat dacă se mai aşteaptă să se întâlnească cu Putin înainte de sfârşitul lunii februarie, Trump a răspuns sec: „Probabil”.

La conferinţa de presă susţinută marţi la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach pentru a informa presa cu privire la discuţiile americano-ruse de la Riad, Trump s-a declarat mai „încrezător” în posibilitatea unui acord cu Moscova în urma acestor negocieri.

De asemenea, președintele SUA s-a declarat „total în favoarea” prezenţei trupelor europene de menţinere a păcii în Ucraina.

Anterior, secretarul de stat Marco Rubio declarase că cele două părţi nu au stabilit o dată pentru un summit Trump-Putin pentru a discuta despre Ucraina.

„Cred că am puterea de a pune capăt acestui război”, le-a mai spus Donald Trump jurnaliștilor.

Trump, dezamăgit de reacția lui Zelenski

De asemenea, preşedintele Statelor Unite s-a arătat „dezamăgit” de comentariile Kievului în legătură cu absenţa Ucrainei de la discuţiile ruso-americane din Arabia Saudită.

Trump a arătat că Kievul ar fi putut încheia o înţelegere cu Rusia în urmă cu trei ani, pentru a evita invazia.

„Astăzi am auzit: «Oh, nu am fost invitaţi». Ei bine, aţi fost acolo timp de trei ani, ar fi trebuit să-i puneţi capăt, nu ar fi trebuit să începeţi niciodată. Aţi fi putut face o înţelegere”, le-a reproşat Trump liderilor Ucrainei.

Președintele american a mai spus că Ucraina ar trebui să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare.

„Nu este un lucru care ţine de Rusia, este ceva care vine de la mine şi care vine şi din multe alte ţări”, a spus Donald Trump.

Noi alegeri în Ucraina ar putea fi o condiție

Mai multe surse diplomatice străine, citate de Fox News, au afirmat că cererea ca Ucraina să organizeze noi alegeri ar putea fi o parte esenţială a unui acord de pace, în condițiile în care atât SUA, cât şi Rusia consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are şanse reduse de a mai câştiga un nou mandat.

Donald Trump a mai spus că nu se va opune ca europenii să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina.

Comentariul a venit după ce liderii europeni au discutat despre trimiterea trupelor de menţinere a păcii pentru a oferi garanţii de securitate în cazul unui acord de pace. „Să avem trupe acolo ar fi în regulă, nu m-aş opune deloc”, a spus Trump.

De cealaltă pare, Rusia a transmis, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, că se opune desfăşurării de trupe NATO în Ucraina, chiar şi sub pavilionul UE.

Trump s-a mai folosit de prilej pentru a-l critica pe predecesorul său Joe Biden în legătură cu modul în care a gestionat situaţia din Ucraina.

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Franța ar putea beneficia de pensii și de alte prestații sociale

Cetățenii R. Moldova stabiliți în Franța ar putea beneficia de pensii și de alte prestații sociale. Un acord în domeniul securității sociale urmează a fi negociat și semnat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul la avizul consultativ care prevede începerea negocierilor, scrie tvrmoldova.md.

Inițiativa de a încheia un acord în domeniul securității sociale aparține autorităților din Republica Moldova și este condiționată de numărul mare de moldoveni stabiliți cu traiul în Republica Franceză. Tratatul se va aplica tuturor persoanelor supuse legislației unui sau ambelor state contractante. Printre acestea figurează angajați, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare etc. Beneficiarii vor primi pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de boală obișnuită și pensii de urmaș.

Pensiile vor fi acordate conform principiului proporționalității. Mai exact, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare pe teritoriul propriu.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state.

Stela Mikșanski și-a botezat fetița. Și a îmbrăcat rochia de mireasă, din nou!
Articolul anterior
A slăbit 14 kg, iar transformarea este vizibilă
Articolul următor
Close menu