Elevii de la Liceul „Liviu Deleanu” au revenit în sălile de clasă, după incendiul care a mistuit subsolul instituției

Elevii de la Liceul „Liviu Deleanu” din municipiul Chișinău au revenit luni, 22 aprilie, în sălile de clasă, a anunțat șeful adjunct al Direcției Educație, Tineret și Sport din Chișinău, Andrei Pavaloi, la ședința serviciilor capitalei. Potrivit acestuia, pe parcursul a două săptămâni au fost întreprinse mai multe măsuri pentru ca elevii să-și facă studiile în condiții sigure. Totodată, Pavaloi a menționat că în următoarea perioadă copiii vor primi alimentație la pachet, întrucât în blocul alimentar încă sunt necesare unele lucrări de reabilitare, în urma incendiului din 5 aprilie, scrie radiomoldova.md.

„Pentru următoarele două-trei săptămâni, copiii vor fi alimentați la pachet. Meniul pentru pachet a fost aprobat de către Centrul de Sănătate Publică, iar noi ne vom strădui să aducem în ordine cât mai rapid toate spațiile, astfel încât inclusiv siguranța alimentară a copiilor să fie la cel mai înalt nivel”, a declarat Andrei Pavaloi.

Amintim că la 5 aprilie curent, un incendiu a izbucnit în subsolul Liceului Teoretic „Liviu Deleanu” din capitală. La fața locului au intervenit 60 de salvatori și pompieri cu 10 unități de tehnică. În urma incendiului, niciun elev nu a avut de suferit.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), flăcările au izbucnit din cauza încălcării regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de sudură electrică. Costul final al lucrărilor de reparație nu a fost deocamdată anunțat, potrivit responsabililor de la Direcției Educație, Tineret și Sport din Chișinău estimativ, acesta se va ridica la un milion de lei.

Doi ucraineni, ghidați de un cetățean moldovean, prinși în timp ce încercau să treacă ilicit hotarele țării

La data de 14 februarie 2025, patrula mobilă a Sectorului Poliției de Frontieră Troițcoe a reținut trei persoane implicate într-o trecere ilegală a frontierei de stat. Incidentul a avut loc la aproximativ 4000 de metri de linia frontierei, unde au fost depistați doi cetățeni ucraineni, în vârstă de 25 și 54 de ani, ghidați de un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 32 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul cercetărilor, cetățenii ucraineni au declarat că, din cauza conflictului armat, au decis să părăsească ilegal teritoriul Ucrainei. Aceștia au stabilit în prealabil, contra sumei de 2000 de dolari, ca persoana din Republica Moldova să îi ajute să traverseze frontiera în mod fraudulos.

Ca urmare a intervenției operative a Poliției de Frontieră:

 Persoanele au fost reținute și conduse la sediul SPF Troițcoe pentru documentare. Pe faptul dat fiind pornită o cauză penală potrivit indicilor calificativi a infracțiunii de organizare a migrației ilegale;

 În urma măsurilor întreprinse de către angajații Poliției de Frontieră sub conducerea Procuraturii raionului Căușeni, a fost acumulat probatoriul necesar, cetățeanul moldovean fiind plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Cercetările continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Guvernul susține majorarea pensiilor pentru cei cu stagiu minim de cotizare de 40 de ani

Guvernul a avizat proiectul de lege care prevede majorarea pensiilor pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani, însă în prezent ridică pensia minimă, transmite IPN.

Proiectul prevede majorarea pensiei pentru limita de vârstă de la 2 777,86 de lei la 3 300 de lei pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.

Deputații care au elaborat proiectul precizează că astfel „va fi acordat un sprijin pentru pensionarii care, deși au avut o activitate îndelungată, primesc pensii mici din cauza salariilor plătite insuficient”. Printre beneficiari sunt persoane care au activat în educație, agricultură, asistență socială și în alte domenii.

Pensionarii din această categorie vor putea fi identificați în Sistemul informațional „Protecția Socială”, gestionat de Casa Națională de Asigurări Sociale. Respectiv, pensiile le vor fi mărite din oficiu, fără ca persoanele să depună cerere la casele teritoriale de asigurări sociale.

Potrivit datelor CNAS, în luna noiembrie 2024 au fost identificate 30 505 persoane cu stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani, care primesc pensia până la 3 300 de lei.

ATENȚIE, fals! CNAS NU solicită date bancare pentru transferuri

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că NU contactează beneficiarii prin telefon sau rețele de socializare pentru a solicita date bancare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Plata prestațiilor sociale se face exclusiv prin serviciul guvernamental de plăți MPay, fără a fi necesar să oferiți informații despre cardul bancar.
Dacă primiți un apel sau mesaj pe rețelele de socializare (whatsapp, viber, messenger, telegram) prin care vi se cer datele bancare sau alte informații confidențiale, vă rugăm:

Să nu oferiți aceste date.

Să raportați imediat incidentul autorităților competente.

Fiți prudenți și tratați cu precauție orice solicitare telefonică sau conversație online legată de datele dvs. financiare sau personale!

Șoferul suspect în cazul răpirii tinerei din Orhei, găsită moartă, riscă detenție pe viață
Articolul anterior
Decizie radicală în Italia. Ce se întâmplă, în Milano, după miezul nopții
Articolul următor