Exfolierea este vitală pentru sănătatea pielii

Specialiştii explică de ce exfolierea este vitală pentru ten.

Exfolierea este esențială pentru sănătatea pielii: lasă pielea mai luminoasă, curată și atenuează ridurile fine. Apoape oricine poate efectua periodic o exfoliere de calitate, iar dacă există anumite contraindicații la nivelul tenului, gâtul și decolteul pot beneficia aproape necondiționat.

Este important să folosiți cel mai eficient produs pentru tipul de ten pe care îl aveți. Exfolierea este contraindicata tenurilor afectate de eczeme sau alte probleme medicale, scrie doc.ro.

Cum se regenerează pielea

Pentru a înțelege mai bine importantă exfolierii ar trebui să ne  aducem aminte de mecanismul de regenerare al pielii. 

În timpul procesului de regenerare al pielii are loc o migrare a celulelor către suprafața. Aceste celule, la început tinere, îmbătrânesc și ajung să formeze la suprafața pielii un strat de celule cornoase (strat cornos) care se exfoliază (cad) în permanență.

Împreună cu sebumul secretat de glandele sebacee, aceste celule moarte îmbibă porii și îi dilată, ducând la apariția comedoanelor.  

Un alt motiv de îndepărtare al lor este faptul că ele împiedică hidratarea eficientă și de asemenea dau feței un aspect obosit și îmbătrânit. Prin exfoliere se favorizează rotația celulelor sau așa numitul “turn over” process prin care se aduc la suprafață celule noi. Ca urmare, pielea va fi mai hidratată și mai netedă, în general se va obține un aspect mai tânăr și mai luminos al feței.

Care sunt metodele de exfoliere?

Exfolierea poate fi mecanică sau chimică. 

Exfolierea mecanică: 

  • creme sau geluri cu microgranule: contraindicat tenurilor sensibile sau acneice 
  • microdermabraziunea –indeparteaza ridurile fine 
  • dermabraziunea- pentru riduri mai pronunțate, atenuarea urmelor lăsate de acnee și o piele în general mai uniformă și mai netedă

Exfolierea chimică:  

  • Enzimele- provin din extracte de fructe exotice că papaya și sunt recomandate mai ales tenurilor sensibile 
  • Acizii din fructe sau acizii alfahidroxilici ( pe scurt AHA) 

Acizii din fructe sunt de departe cei mai folosiți pentru exfolierea pielii; ei penetrează stratul cornos de la suprafața epidermei dizolvind liantul ce ține celulele împreună, realizându-se astfel îndepărtarea celulelor moarte. De asemenea elimină excesul de sebum, înlătură petele mai închise la culoare, stimulează producția de colagen și elastină, netezesc ridurile fine. Ca urmare, pielea devine mai clară, mai strălucitoare! Acizii din fructe sunt extrași din diferite plante ca trestia de zahăr (acidul glicolic), mere (acidul malic), etc. 

Cel mai des folosit este acidul glicolic. Aplicarea concentrațiilor mici între 20%-60% pot  fi efectuate în centrele de cosmetică în timp ce aplicațiile de peste 60% trebuie efectuate sub supraveghere medicală. Folosirea unui procentaj anume depinde de anamneză persoanei, starea prezența a tenului cât și de rezultatele pe care vrem să le obținem. De obicei se începe cu un procent mic și se crește în tratamentele următoare în funcție de reacțiile pielii și rezultatul final. În timpul aplicării și uneori după este de așteptat o senzație de usturime care dispare în jur de 30 min. Tenul poate deveni ușor uscat, dar o dată pielea nouă descoperită fațava deveni întinerită, proaspătă și vibrantă. 

Tot aici ar trebui să amintim de acidul betahidroxilic (pe scurt BHA) care datorită liposolubilității sale este recomandat pentru exfoliere tenurilor grase. De asemenea este apreciat și datorită proprietăților antiinflamatorii. 

Cât de des? Se recomandă serii de 6 tratamente unul pe săptămână. Aceste produse folosite preventiv pot întârzia imbatrânirea pielii. Tenul va deveni mai catifelat, micile impurități vor dispărea, de asemenea ridurile fine. Se va observa și o îmbunătățire a conturului feței datorită stimulării colagenului. 

Trăiește o experiență de neprețuit și fii parte a Milano Fashion Week cu cardurile premium Mastercard de la Moldindconbank

Îți place să fii mereu în trend, iar lumea modei te fascinează și te atrage?  Moldindconbank și Mastercard îți oferă posibilitatea să participi la Fashion Week, desfășurat în perioada 19-25 septembrie 2023 la Milano, Italia.

Pentru a avea șansa de a trăi o experiență uimitoare în capitala modei, e necesar să efectuezi cel puțin 15 plăți de minim 1000 de lei fiecare cu cardul premium Mastercard de la Moldindconbank (PudraCard, Platinum Mastercard și World Elite Mastercard), în perioada 23 iunie-31 august 2023. În promoție sunt eligibile plățile efectuate la comercianții din Republica Moldova și din străinătate, precum și tranzacțiile online.

Câștigătorul marelui premiu va fi desemnat în cadrul unei extrageri speciale și va pleca la Milano pentru a participa la cel mai important eveniment de modă al anului și la toate prezentările de colecții vestimentare.

Totodată, am pregătit și 40 de premii intermediare – parfumuri exclusiviste Priceless de la Mastercard. Setul Priceless este format din două parfumuri: Passion și Optimism, care pot fi folosite separat, precum și stratificate, creând astfel o aroma unică. Pentru a intra în tombolele pentru acest premiu elegant și cu arome florale, e suficient să achiți de cel puțin 5 ori în sumă de minim 1000 de lei per tranzacție cu cardul tău premium la fiecare etapă a promoției.

Mai multe plăți, mai multe șanse de câștig!

Detalii în Regulamentul promoției ”Trăiește o experiență de neprețuit și fii parte a Milano Fashion Week cu cardurile premium Mastercard de la Moldindconbank”.

Moldindconbank – mereu alături!

Guvernul lucrează pentru a asigura zboruri de pe Aeroportul Internaţional Chişinău spre orice colț al lumii

În prezent, Guvernul lucrează pentru a se asigura că de pe Aeroportul Internaţional Chişinău se poate zbura în orice colţ al lumii, a declarat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului | IPN

Ea a spus la postul N4 că „în prezent sunt în desfăşurare negocieri active cu marile companii cu privire la venirea acestora în Moldova pentru a efectua zboruri”, transmite Infotag. 

Ministrul a remarcat că, până în prezent, Aeroportul din Chişinău a aplicat taxe, al căror cuantum depăşeşte taxe similare din aeroporturile din ţările din regiune.

„Am redus taxele şi continuăm să lucrăm pentru a crea condiţii atractive pentru transportatorii aerieni internaţionali”, a spus ministrul.

Întrebată de ce are nevoie Ministerul pentru a face Aeroportul din Chişinău atractiv, confortabil şi convenabil pentru operatori şi pasageri, Dabija a spus: „Timp şi investiţii, care nu sunt suficiente în buget în acest moment”.

Potrivit ei, Guvernul, Ministerul şi autorităţile aviatice ale Republicii Moldova lucrează simultan la implementarea unei direcţii comune: atragerea marilor transportatori aerieni şi investitori străini pentru dezvoltarea infrastructurii Aeroportului.

Întrebată despre soarta Aeroportului din Mărculeşti, ea a spus că până la sfârşitul anului 2023 ar trebui pregătită o evaluare a acestui bun al statului şi un plan de fezabilitate pentru dezvoltarea lui.

Lilia Dabija este mulţumită că Parlamentul a aprobat modificări la bugetul pentru anul 2023, potrivit cărora bugetul Fondului rutier a fost majorat cu peste 730 de milioane de lei, iar bugetul Fondului de dezvoltare regională – cu 300 de milioane de lei, ceea ce va permite derularea activităţilor planificate în anul curent.

Ea a amintit că Moldova dezvoltă infrastructura rutieră datorită sprijinului financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, al Băncii Europene de Investiţii şi al Băncii Mondiale.

„Le-am demonstrat acestor instituţii financiare că putem folosi finanţarea oferită de ele pentru dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova. În 2022, au fost reparaţi peste 300 de kilometri de drumuri, precum şi s-au refăcut alte 53 km de drumuri”, a menţionat ministrul, spunând că se luptă din toate puterile pentru asimilarea bugetelor Fondului rutier şi a Fondului de dezvoltare regională în proporţie de 100%.

Prigojin spune că armata rusă se retrage în zonele Zaporojie și Herson: „Nu există niciun succes militar. Se scaldă în propriul sânge”

Armata rusă se retrage în mai multe sectoare în sudul şi estul Ucrainei, anunţă vineri şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, care contrazice astfel anunţuri ale Kremlinului, potrivit cărora contraofensiva ucraineană este un eşec, relatează AFP.

Prigojin, despre rușii din Herson: Se scaldă în propriul sânge

„Armata rusă se retrage în zonele Zaporojie şi Herson, iar forţele armate ucrainene avansează. Acelaşi lucru se întâmplă la Bahmut. Inamicul va penetra tot mai adânc în apărarea noastră. Nu există niciun control. Nu există niciun succes militar”, declară Prigojin într-un interviu video publicat de serviciul său de presă pe Telegram, transmite digi24.ro

Militarii ruşi „se scaldă în propriul sânge”, declară el, un mod de a spune că suferă pierderi grele. 

Declaraţiile şefului Wagner, care nu pot fi verificate în mod independent, le contrazic pe cele ale preşedintelui rus Vladimir Putin şi ale ministrului acestuia al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit cărora armata rusă „respinge” toate asalturile ucrainene.

Pe de altă parte, Ucraina a anunţat tot vineri unele înaintări în sud, unde trupele au înregistrat un „succes paţial”, potrivit unui purtător de cuvânt militar, Andrii Kovaliov. 

În est, armata ucraineană „continuă să oprească ofensiva trupelor ruse”, iar „confruntări armate deosebit de dificile continuă”, a anunţat el. 

„Forţele noastre ale Apărării au oprit ofensiva inamicului în zona Kupiansk şi Lîman”, a anunţat, la rândul său, pe Telegram, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.

Un fermier îşi hrăneşte purceii cu Cola
Articolul anterior
OMS este împotriva vaccinării obligatorii
Articolul următor