Exfolierea este vitală pentru sănătatea pielii

Specialiştii explică de ce exfolierea este vitală pentru ten.

Exfolierea este esențială pentru sănătatea pielii: lasă pielea mai luminoasă, curată și atenuează ridurile fine. Apoape oricine poate efectua periodic o exfoliere de calitate, iar dacă există anumite contraindicații la nivelul tenului, gâtul și decolteul pot beneficia aproape necondiționat.

Este important să folosiți cel mai eficient produs pentru tipul de ten pe care îl aveți. Exfolierea este contraindicata tenurilor afectate de eczeme sau alte probleme medicale, scrie doc.ro.

Cum se regenerează pielea

Pentru a înțelege mai bine importantă exfolierii ar trebui să ne  aducem aminte de mecanismul de regenerare al pielii. 

În timpul procesului de regenerare al pielii are loc o migrare a celulelor către suprafața. Aceste celule, la început tinere, îmbătrânesc și ajung să formeze la suprafața pielii un strat de celule cornoase (strat cornos) care se exfoliază (cad) în permanență.

Împreună cu sebumul secretat de glandele sebacee, aceste celule moarte îmbibă porii și îi dilată, ducând la apariția comedoanelor.  

Un alt motiv de îndepărtare al lor este faptul că ele împiedică hidratarea eficientă și de asemenea dau feței un aspect obosit și îmbătrânit. Prin exfoliere se favorizează rotația celulelor sau așa numitul “turn over” process prin care se aduc la suprafață celule noi. Ca urmare, pielea va fi mai hidratată și mai netedă, în general se va obține un aspect mai tânăr și mai luminos al feței.

Care sunt metodele de exfoliere?

Exfolierea poate fi mecanică sau chimică. 

Exfolierea mecanică: 

 • creme sau geluri cu microgranule: contraindicat tenurilor sensibile sau acneice 
 • microdermabraziunea –indeparteaza ridurile fine 
 • dermabraziunea- pentru riduri mai pronunțate, atenuarea urmelor lăsate de acnee și o piele în general mai uniformă și mai netedă

Exfolierea chimică:  

 • Enzimele- provin din extracte de fructe exotice că papaya și sunt recomandate mai ales tenurilor sensibile 
 • Acizii din fructe sau acizii alfahidroxilici ( pe scurt AHA) 

Acizii din fructe sunt de departe cei mai folosiți pentru exfolierea pielii; ei penetrează stratul cornos de la suprafața epidermei dizolvind liantul ce ține celulele împreună, realizându-se astfel îndepărtarea celulelor moarte. De asemenea elimină excesul de sebum, înlătură petele mai închise la culoare, stimulează producția de colagen și elastină, netezesc ridurile fine. Ca urmare, pielea devine mai clară, mai strălucitoare! Acizii din fructe sunt extrași din diferite plante ca trestia de zahăr (acidul glicolic), mere (acidul malic), etc. 

Cel mai des folosit este acidul glicolic. Aplicarea concentrațiilor mici între 20%-60% pot  fi efectuate în centrele de cosmetică în timp ce aplicațiile de peste 60% trebuie efectuate sub supraveghere medicală. Folosirea unui procentaj anume depinde de anamneză persoanei, starea prezența a tenului cât și de rezultatele pe care vrem să le obținem. De obicei se începe cu un procent mic și se crește în tratamentele următoare în funcție de reacțiile pielii și rezultatul final. În timpul aplicării și uneori după este de așteptat o senzație de usturime care dispare în jur de 30 min. Tenul poate deveni ușor uscat, dar o dată pielea nouă descoperită fațava deveni întinerită, proaspătă și vibrantă. 

Tot aici ar trebui să amintim de acidul betahidroxilic (pe scurt BHA) care datorită liposolubilității sale este recomandat pentru exfoliere tenurilor grase. De asemenea este apreciat și datorită proprietăților antiinflamatorii. 

Cât de des? Se recomandă serii de 6 tratamente unul pe săptămână. Aceste produse folosite preventiv pot întârzia imbatrânirea pielii. Tenul va deveni mai catifelat, micile impurități vor dispărea, de asemenea ridurile fine. Se va observa și o îmbunătățire a conturului feței datorită stimulării colagenului. 

Șapte membri ai unei familii au murit după ce au consumat aceeași mâncare. Doi copii fără apetit au scăpat

Șapte membri ai unei familii au murit, cauza deceselor fiind suspectată ca fiind otrăvirea alimentelor consumate.

Fratele mai mare al bărbatului care și-a pierdut cele două soții și cinci copii a vorbit despre tragedia petrecută în satul Kaura din Nigeria.

Întrebat dacă decesele au fost cauzate de alimente consumate, Mallam Umar Yabo a spus: „Ei bine, trebuie să acceptăm ceea ce s-a întâmplat ca pe un act al lui Dumnezeu, pe care nimeni nu îl poate contesta. Noi nu putem înțelege sau identifica exact ce a dus la moartea lor”.

Mâncarea era făcută din porumb

„Tot ce pot să vă spun este că mâncarea, care era făcută din porumb și pregătită de femei în noaptea precedentă, a fost tot ceea ce au mâncat toți membrii familiei, inclusiv soțiile, înainte să ne culcăm cu toții cu o seară înainte. Au păstrat mâncarea rămasă pe acoperișul din fața casei pentru aer curat. Când s-au trezit dimineața, au dat jos mâncarea rămasă și au folosit-o pentru a pregăti mâncare proaspătă, pe care au mâncat-o cei șapte defuncți”, a mai spus bărbatul în vârstă de 47 de ani.

„Trei dintre cele șapte persoane au murit la scurt timp după masă, iar pe celelalte patru le-am dus de urgență la spitalul din apropiere, unde medicii ne-au confirmat decesul. Nu putem atribui moartea lor otrăvirii sau altei cauze, pentru că nu era prima dată când ne păstram resturile de mâncare în acest fel”, a adăugat Yabo.

Ce vârste aveau copiii și soțiile care au murit după ce au consumat alimente lăsate pe acoperiș

Toată familia era acasă când cinci dintre copii au început să se plângă de dureri de stomac. Aceștia aveau vârste cuprinse între opt și 14 ani. Soțiile decedate aveau 37 de ani.

Nu au fost efectuate autopsii, întrucât familia s-a grăbit să îi îngroape imediat pe cei decedați din motive religioase, potrivit lui Yabo.

Cele două soții au lăsat în urmă un bebeluș care nu ar fi putut mânca alimentele suspecte și doi copii de trei și cinci ani, care nu se simțeau bine și nu aveau apetit, astfel că nu au consumat din mâncare.

sursa: www.stirileprotv.ro

Copii și tinerii sunt invitați să participe la concursul de desen ”Implicare prin reciclare”

Hârtia poate lua multe forme, de la avion până la un carnet. Noi, trebuie să ne asigurăm că ea ajunge la coșul de reciclare. De acolo începe aventura către o formă nouă.

Toamna aceasta, AVI Moldova cu suportul Kaufland Moldova anunță ediția a doua a concursului de desen pentru tineri de la 6 la 16 ani în cadrul campaniei „Implicare prin reciclare” care are ca scop sensibilizarea publicului despre necesitatea de reciclare separată a hârtiei.

În prima ediție a campaniei au participat 36 de copii cu lucrările lor, unde au împărțit viziunea lor despre un mediu mai curat și sustenabil. Volumul total al hârtiei colectate spre reciclare s-a dublat.

Pentru a implica un număr cât mai mare de oameni în mișcarea „Implicare prin reciclare”, ediția din acest an va desfășura în orașele Chișinău, Ungheni, Orhei.

Lucrările câștigătoare în concurs, vor fi expuse în magazinele Kaufland din fiecare oraș în care va avea loc campania.

AVI Moldova împreună cu Kaufland Moldova și-au propus să sporească eforturile de reciclare a hârtiei, și încurajează familiile, copii și tinerii să-și creeze obișnuința de a colecta și recicla hârtia. În acest sens, in perioada 3 – 23 octombrie, 2022 se va desfășura concursul desenelor ”3 R: Reducere, Reutilizare, Reciclare” unde copii sunt încurajați să ilustreze viziunea lor despre cum este să „fii eco”, să duci un mod de viață mai sustenabil, cum să ai grijă de mediul înconjurător prin reciclare și separare a deșeurilor.

Concursul se va desfășura în 3 etape în perioada octombrie – decembrie 2022

ETAPA I

Colectarea lucrărilor.
Toți doritorii sunt încurajați să transmită lucrările lor pe adresa de mail evs@avimd.org, cu următoarele mențiuni:

 • Nume, Prenume, vârsta.
 • Instituția de învățământ, clasa.
 • Localitatea.

Lucrările se vor depune în perioada 3 – 24 octombrie. După care urmează a fi selectate 5 lucrări de către juriul concursului. Urmăriți pagina Avi Moldova pentru a fi la curent cu toate detaliile. Participanții concursului vor fi informați despre rezultate prin email sau la telefon.

ETAPA II

În a doua etapă, cele 5 lucrări selectate vor fi afișate într-o expoziție publică, în care fiecare locuitor a orașelor: Chișinău, Orhei și Ungheni va putea vota în incinta magazinelor Kaufland cu ajutorul unui QR code pentru lucrarea preferată.

Toți participanții  vor fi  premiați cu un set de cadouri.

ETAPA III


Câștigătorul concursului va fi anunțat la final de Noiembrie, iar pictura câștigătoare din fiecare oraș va fi imprimată pe caietele produse din hârtia reciclată și vor fi donate școlilor.

Încurajăm toate instituțiile de învățământ, centrele de creație și centrele pentru copii și adolescenți să se alăture acestei inițiative și să se implice în promovarea Reciclării Hârtiei.

Înainte de a aplica încurajăm tinerii să ia cunoștință cu Regulamentul concursului: https://civic.md/anunturi/concursuri/65954-regulament-concurs-de-desene-pentru-tineri-implicare-prin-reciclare.html

Pentru înregistrarea în concurs, lucrările scanate sau fotografiate vor fi expediate la adresa de email: evs@avimd.org nu mai târziu de 23 octombrie 2022, ora 23:59.
Scrisoarea va fi însoțită de:

 • Numele, Prenumele aplicantului;
 • Vârsta;
 • Orașul în care locuiește;
 • Instituția în care învață;
 • Titlul și scurta descriere a lucrării
 • Date de contact: e-mail și telefon.

Miss Crimeea 2022, pusă să-și ceară scuze și amendată cu 40 de mii de ruble după ce a cântat melodia ucraineană ”Chervona Kalina”

„Mrs. Crimeea – 2022”, Olga Valeeva, a fost forțată să-și ceară scuze și amendată de justiția rusă cu 40 de mii de ruble după ce a cântat, alături de o prietenă, o melodie ucraineană, scrie digi24.ro.

Femeia care a cântat alături de Valeeva a fost condamnată la 10 zile de arest, în timp ce Valeeva a primit o amendă de 40 de mii de ruble.

Cele două au fost acuzate de discreditarea Forțelor Armate ale Federației Ruse și propaganda simbolurilor organizațiilor extremiste.

Imagini cu cele două femei în timp ce își cer scuze au fost postate pe canalul Telegram al Ministerului Afacerilor Interne din Crimeea.

Melodia „Chervona Kalina” a devenit unul dintre imnurile războiului din Ucraina.

Un fermier îşi hrăneşte purceii cu Cola
Articolul anterior
OMS este împotriva vaccinării obligatorii
Articolul următor