Exfolierea este vitală pentru sănătatea pielii

Specialiştii explică de ce exfolierea este vitală pentru ten.

Exfolierea este esențială pentru sănătatea pielii: lasă pielea mai luminoasă, curată și atenuează ridurile fine. Apoape oricine poate efectua periodic o exfoliere de calitate, iar dacă există anumite contraindicații la nivelul tenului, gâtul și decolteul pot beneficia aproape necondiționat.

Este important să folosiți cel mai eficient produs pentru tipul de ten pe care îl aveți. Exfolierea este contraindicata tenurilor afectate de eczeme sau alte probleme medicale, scrie doc.ro.

Cum se regenerează pielea

Pentru a înțelege mai bine importantă exfolierii ar trebui să ne  aducem aminte de mecanismul de regenerare al pielii. 

În timpul procesului de regenerare al pielii are loc o migrare a celulelor către suprafața. Aceste celule, la început tinere, îmbătrânesc și ajung să formeze la suprafața pielii un strat de celule cornoase (strat cornos) care se exfoliază (cad) în permanență.

Împreună cu sebumul secretat de glandele sebacee, aceste celule moarte îmbibă porii și îi dilată, ducând la apariția comedoanelor.  

Un alt motiv de îndepărtare al lor este faptul că ele împiedică hidratarea eficientă și de asemenea dau feței un aspect obosit și îmbătrânit. Prin exfoliere se favorizează rotația celulelor sau așa numitul “turn over” process prin care se aduc la suprafață celule noi. Ca urmare, pielea va fi mai hidratată și mai netedă, în general se va obține un aspect mai tânăr și mai luminos al feței.

Care sunt metodele de exfoliere?

Exfolierea poate fi mecanică sau chimică. 

Exfolierea mecanică: 

  • creme sau geluri cu microgranule: contraindicat tenurilor sensibile sau acneice 
  • microdermabraziunea –indeparteaza ridurile fine 
  • dermabraziunea- pentru riduri mai pronunțate, atenuarea urmelor lăsate de acnee și o piele în general mai uniformă și mai netedă

Exfolierea chimică:  

  • Enzimele- provin din extracte de fructe exotice că papaya și sunt recomandate mai ales tenurilor sensibile 
  • Acizii din fructe sau acizii alfahidroxilici ( pe scurt AHA) 

Acizii din fructe sunt de departe cei mai folosiți pentru exfolierea pielii; ei penetrează stratul cornos de la suprafața epidermei dizolvind liantul ce ține celulele împreună, realizându-se astfel îndepărtarea celulelor moarte. De asemenea elimină excesul de sebum, înlătură petele mai închise la culoare, stimulează producția de colagen și elastină, netezesc ridurile fine. Ca urmare, pielea devine mai clară, mai strălucitoare! Acizii din fructe sunt extrași din diferite plante ca trestia de zahăr (acidul glicolic), mere (acidul malic), etc. 

Cel mai des folosit este acidul glicolic. Aplicarea concentrațiilor mici între 20%-60% pot  fi efectuate în centrele de cosmetică în timp ce aplicațiile de peste 60% trebuie efectuate sub supraveghere medicală. Folosirea unui procentaj anume depinde de anamneză persoanei, starea prezența a tenului cât și de rezultatele pe care vrem să le obținem. De obicei se începe cu un procent mic și se crește în tratamentele următoare în funcție de reacțiile pielii și rezultatul final. În timpul aplicării și uneori după este de așteptat o senzație de usturime care dispare în jur de 30 min. Tenul poate deveni ușor uscat, dar o dată pielea nouă descoperită fațava deveni întinerită, proaspătă și vibrantă. 

Tot aici ar trebui să amintim de acidul betahidroxilic (pe scurt BHA) care datorită liposolubilității sale este recomandat pentru exfoliere tenurilor grase. De asemenea este apreciat și datorită proprietăților antiinflamatorii. 

Cât de des? Se recomandă serii de 6 tratamente unul pe săptămână. Aceste produse folosite preventiv pot întârzia imbatrânirea pielii. Tenul va deveni mai catifelat, micile impurități vor dispărea, de asemenea ridurile fine. Se va observa și o îmbunătățire a conturului feței datorită stimulării colagenului. 

Ieftiniri generoase la carburanţi

Ieftinirile la carburanți continuă. Asftel, conform prețurilor afișate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), mâine, 15 mai, șoferii vor plăti cu 28 bani mai puțin pentru un litru de benzină, iar pentru cel de motorină – cu 16 bani, scrie unimedia.info.

Așadar, litrul de benzină va costa 25,41 lei, iar cel de motorină 20,79 lei.

S-a dat drept femeie și a ademenit un cetățean străin pe rețelele de socializare. Ulterior, l-a răpit și l-a lăsat fără bani

Un bărbat de 29 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de tâlhărie, răpirea unei persoane și răpire de automobil.

Suspectul, locuitor al satului Chetrosu din raionul Drochia ar fi găsit o modalitate simplă de a face bani. Şi-a făcut un cont de facebook fals, în care s-a dat drept femeie şi a intrat în conversaţie cu un bărbat din altă țară, cu care a avut o înțelegere prealabilă de a se întâlni în Republica Moldova, în Drochia. 

Astfel, la data de 4 mai, bărbatul de  28 de ani, a venit de peste hotare în orașul Drochia unde a fost întâlnit de suspect care s-a dat drept verișorul femeii, cu pretextul că îl duce la ea. Acesta a urcat pe motocicleta suspectului și s-au deplasat într-o direcție necunoscută.

Ajunși în extravilanul satului Zgurița, la o clădire abandonată, suspectul a speriat bărbatul cu o armă asemănătoare celei de vânătoare, de model necunoscut, efectuând un foc vertical, după care a îndreptat arma în direcția victimei, cerându-i să-i predea toate bunurile și banii pe care îi are la el. Astfel, bărbatul a fost deposedat de bunuri și bani ce constituie echivalentul a 30 606,27 de lei. Apoi, l-a dezbrăcat de geacă și cu forța l-a dus în subsolul clădirii, unde l-ar fi legat la mâini și picioare de un pilon din beton, după care a plecat într-o direcție necunoscută. 

După câteva ore, victima a reușit să se dezlege și a ajuns într-un sat, unde a apelat după ajutor la săteni, aceștia anunțând imediat Poliția. 

Ca urmare a măsurilor speciale de investigație efectuate de ofițerii de  investigație ai INI, în comun cu Inspectoratul de poliție Drochia, sub conducerea procuraturii raionului, suspectul a fost identificat. Mai mult, oamenii legii au stabilit că acesta ar fi implicat și  într-un caz de  răpire de automobil, în noaptea de 6 spre 7 mai. Acesta ar fi pătruns într-o  gospodărie din satul Șuri, de unde ar fi sustras un Mercedes Vito.

În baza unei informații operative precum că suspectul se ascunde  în Chișinău, la 8 mai oamenii legii l-au reținut pe o stradă din capitală.  De asemenea a fost ridicat și autoturismul răpit. La fel, s-a stabilit că bănuitul intenționa  să  părăsească ilegal țara. 

Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru  furt și jaf, iar în martie 2024, a fost  eliberat din instituțiile penitenciare ale Franței și deportat în Republica  Moldova. 

În continuare membrii grupului de lucru  întreprind măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală,  pentru întărirea bazei probatorii, precum și depistarea armei de foc folosită la comiterea infracțiunii.

Aeroportul nu va putea fi privatizat

Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Anunțul a fost făcut de către deputatus PAS, Radu Marian care susține că „această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului”, scrie unimedia.info.

„Am înregistrat un amendament prin care vom include Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.

Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în  lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare.

Gruparea criminală șor încă controlează anumite spații comerciale la Aeroport și trebuie alungată de acolo. Vom crea condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a declarat Radu Marian.

Deputatul PAS Radu Marian salută intenția Agenției Proproetăți Publice de a relansa licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase.

Un fermier îşi hrăneşte purceii cu Cola
Articolul anterior
OMS este împotriva vaccinării obligatorii
Articolul următor