Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX revine și în acest an, cu cea de-a V-a ediție!

Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX revine feeric și în acest an! Cea de-a V-a ediție se va desfășura în septembrie cu proiecții în aer liber, aducând în premieră pentru țară cele mai bune filme documentare de nivel internațional, selectate și premiate la diverse festivaluri de renume mondial.

separator

Prin intermediul filmului documentar, MOLDOX își propune să creeze un dialog internațional și să contribuie la conștientizarea problemelor sociale, dincolo de granițele geografice sau limitele proprii.

Iar pentru că s-a ajuns la frumoasa vârstă de cinci ani, organizatorii își doresc să tragă un chef cinematografic în două capitale din țară – tradițional la Cahul (9-13 septembrie), cu 5 zile și 10 filme dintre cele mai bune, dar și la Chișinău (17-19 septembrie), unde în trei zile vor fi oferite cinefililor din centrul țării posibilitatea să savureze poamele cele mai dulci ale unui festival din sud!

La MOLDOX Lab se creează filme documentare

MOLDOX își dorește ca filmele documentare moldovenești să ajungă cât mai departe și, din acest considerent, în acest an atelierul Inspiration din cadrul MOLDOX Lab se va desfășura în 2 module: primul, în august, care va avea loc online, iar al doilea – într-un loc liniștit și creativ, lîngă orașul Cahul, un loc numai bun pentru o doză bună de inspirație. Atelierul va fi susținut de către producătorul suedez Hjalmar Palmgren și regizoarea de filme documentare din SUA, Melody Gilbert. Acesta va culmina cu Pitch@MOLDOX, unde proiectele de film documentar vor fi prezentate în fața unui juriu internațional format din experți din industria filmului documentar de la nivel european, care vor selecta patru proiecte pentru a participa la programe de networking și ateliere prestigioase din Europa. Încă nu e tîrziu să te înregistrezi, completând formularul de participare.

Ediția a V-a a MOLDOX Lab vine și cu o veste bună pentru tinerii dornici să contribuie la schimbarea socială în comunitățile lor prin intermediul filmului documentar. Astfel, pentru prima dată, atelierul Exploration va invita doritorii din întreaga țară să vină la Cahul, unde, împreună un tutore internațional, vor învăța să realizeze scurtmetraje documentare despre problemele din comunitățile lor. Stați pe fir, în curînd lansăm apelul de înregistrare!

Trandafir de la Moldova sau un festival pregătit în pandemie

Anul s-a trezit cu stîngul, supărat, și ne-a aruncat în aer toate agendele. S-au schimbat itinerarii, planuri de lucru, cu toții am învățat ce înseamnă Zoom, Google Meet, ne-am amintit parola de la Skype și am stat „la plajă” pe messenger împreună cu colegii, prietenii și rudele. E o „minunată” lume nouă! Iar noi nu ne-am pierdut entuziasmul, ne-am adunat, bucată cu bucată, și învățăm să ieșim din tipare și creăm altele noi! Și uite așa, am ales cele mai importante piese pentru tabloul acestui an, le-am aranjat frumos pe masa de lucru, ne-am inspirat din culorile și trandafirii frumos aranjați pe pînză de artista Vasiluța Vasilache și ne-am pornit să explorăm limitele unui 2020 mai mult decît provocator.

Notează-ți în calendar! Cahul 9-13 septembrie, Chișinău 17-19 septembrie.  

Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă.

Festivalul combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB.

Tarifele impuse Chinei de Donald Trump ajung la 145%, confirmă Casa Albă. Aurul atinge un nou record

Taxele vamale suplimentare aplicate Chinei de către Statele Unite ating în prezent 145%, se arată într-un decret al Casei Albe publicat, joi, în care se precizează condiţiile aplicării noii ofensive împotriva Beijingului anunţată miercuri de către Donald Trump, relatează AFP.

Potrivit acestui decret – în care este confirmată „pauza” unei părţi a texelor impuse celorlalte ţări -, creşterii cu 125% a taxelor vamale impuse Chinei anunţate miercuri de către Donald Trump i se adaugă cele 20 de procente existente la începutul lui martie, în cadrul luptei împotriva traficului cu fetnanil, un opioid puternic care cauzează o gravă criză sanitară în SUA.

Toate aceste tarife se adaugă celor care existau deja la întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, potrivit News.ro.

Tarifele președintelui american Donald Trump „pentru cei mai mari ofensatori” au intrat în vigoare astăzi, 9 aprilie, iar China se confruntă cu cel mai mare tarif, de peste 100%.

Pe de altă parte, aurul – considerat o valoare de refugiu în războiul comercial declanşat de către Donald Trump – a crescut joi la un nou vârf istoric de 3.171 de dolari uncia, imediat după deschiderea pieţelor americane. Către ora 15.35 GMT (18.35, ora Moldovei), aurul creştea cu 2,83% la 3170,25 de dolari uncia.

Rușii au scos din manualele școlare mențiunea că scriitorul Nikolai Gogol este de origine ucraineană. „Este un ordin prezidențial”

În prezent, în școlile din Rusia, singurul manual utilizat pentru predarea literaturii în clasele V-IX este cel clasic, redactat de Vera Korovina. În versiunea actualizată, toate mențiunile privind originea ucraineană a scriitorului Nikolai Gogol, precum și referirile generale la Ucraina, au fost eliminate, relatează Verstka.

Potrivit unui fost angajat al editurii Prosveșcheniie, realizarea noii ediții a manualului a fost un proces dificil: „Este un ordin prezidențial pentru elaborarea unor manuale unificate. Căutăm o echipă de autori – toți oamenii rezonabili au refuzat. Se pare că, în curând, autorii vor fi recrutați în același mod în care se caută soldații”.

Fără „Kiev” sau „Ucraina

Cele mai evidente modificări de natură politică sunt cele referitoare la Nikolai Gogol. Biografia scriitorului a fost supusă cenzurii, în special în ceea ce privește locul său de naștere – Bolșiie Sorochinți, în provincia Poltava, teritoriu ce aparține Ucrainei de astăzi.

În manualele pentru clasele a V-a, a VII-a și a IX-a, această informație a fost eliminată.

„Am primit o indicație clară de la redacția Prosveșcheniie: în manuale nu trebuie să apară cuvintele „Kiev”, „Ucraina” și alte denumiri similare. Termenul a fost extrem de scurt, aproape două luni”, a precizat fostul angajat.

Publicația Verstka a comparat edițiile manualelor din 2023 cu cele din 2019. În vechea ediție pentru clasa a V-a, se menționa: „Gogol s-a familiarizat cu viața satului ucrainean și a îndrăgit profund basmele, cântecele și legendele ucrainene.”

În varianta actualizată, fraza a fost modificată astfel: „Gogol s-a familiarizat cu viața și obiceiurile satului și a îndrăgit profund poveștile populare, cântecele și legendele”.

Concluzia rămâne însă aceeași: Gogol „s-a legat profund de cultura rusă, al cărei rol important l-a apreciat încă din tinerețe”. Astfel, elevii ruși primesc constant o imagine a scriitorului ca aparținând exclusiv culturii ruse, fără vreo legătură cu Ucraina.

Gogol, „un adevărat patriot al Rusiei”

În aprilie 2024, toate școlile din Rusia au organizat o lecție tematică „Conversații despre important”, cu ocazia a 215 ani de la nașterea lui Gogol.

Scenariul lecției, destinat profesorilor, include prezentarea biografiei scriitorului, dar evită complet menționarea Ucrainei. Se pune accent, în schimb, pe dorința acestuia de a servi Imperiul Rus și se subliniază: „Nikolai Vasilievici Gogol este un adevărat patriot al Rusiei, care își iubește sincer patria, poporul rus și limba rusă.”

Textele lucrărilor lui Gogol sunt adesea prezentate în versiuni prescurtate. De exemplu, în ediția din 2023, din povestirea „Noaptea din ajunul Crăciunului”, au fost eliminate mențiunile despre Ucraina: „…Unii au neveste în Polonia; alții în Ucraina; unii chiar în Tureșcina”.

Ucraina testează roboți tereștri care pot învinge bruiajul electronic al rușilor de pe câmpul de luptă

Ucraina lucrează la noi tipuri de drone de luptă controlate prin fibră optică, care pot trece de bruiajul rusesc. Acestea nu zboară, ci sunt roboți tereștri, scrie Business Insider.

Brave1, o operațiune guvernamentală ucraineană care facilitează inovarea în cadrul industriei de apărare, a declarat pentru publicația citată că dronele controlate prin fibră optică sunt foarte căutate de armata Kievului, deoarece sunt imune la războiul electronic tradițional.

Operațiunea a găzduit recent un eveniment în Ucraina unde au fost testate șapte UGV-uri (Unamnned Ground Vehicle, vehicul terestru fără echipaj uman, n.r) cu fibră optică .

În comparație cu dronele cu fibră optică, care zboară zilnic în luptă, tehnologia este încă în stadiu incipient, dar organizația a declarat că a identificat câțiva roboți promițători.

Brave 1 a declarat că, pe baza testelor, cele mai bune roluri pentru UGV-urile controlate prin fibră optică sunt probabil misiunile de luptă sau de autodetonare, mai degrabă decât sarcinile logistice, unde un robot care se deplasează înainte și înapoi pe același traseu ar putea să își încurce cablurile sau să se agațe de un obiect de pe sol.

Spre deosebire de conexiunile prin unde radio, care sunt vulnerabile la bruiajul semnalelor electronice, cablurile de fibră optică mențin o legătură stabilă între o dronă și operatorul acesteia pe o rază de câțiva kilometri. Ele asigură o transmisie video de înaltă calitate, iar inamicul se poate apăra cu greu în fața lor.

Conexiunile prin cabluri de fibră optică au fost limitate la dronele cu conexiune video pentru opertaor, dar Ucraina încearcă acum să extindă utilizarea acestei tehnologii la vehiculele terestre fără echipaj (UGV) din cauza războiului electronic rusesc și pentru că undele radio pot fi afectate de teren.

Cablurile de fibră optică pot contribui la asigurarea unei conexiuni mai stabile.

UGV-urile sunt roboți controlați de la distanță care pot executa misiuni logistice și de luptă, cum ar fi livrarea de muniție pe linia frontului, evacuarea soldaților răniți, lansarea de atacuri asupra pozițiilor trupelor, amplasarea de mine terestre și explozia lângă vehiculele blindate.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat anterior pentru Business Insider că el crede că UGV-urile vor fi „următoarea tehnologie care va schimba jocul” în război.

Atât Kievul, cât și Moscova au folosit deja acești roboți în luptă. Unii sunt echipați cu mitraliere și camere cu termoviziune pentru misiuni pe timp de noapte.

Noile UGV-uri cu fibră optică ar fi o evoluție în acest spațiu tehnologic. Cablurile de fibră optică „pot servi, de asemenea, ca un canal de comunicare alternativ pentru controlul UGV-urilor în situații în care alte tipuri de conexiuni nu sunt disponibile din cauza interferențelor radio puternice”, a declarat Brave1.

Brave1 a explicat că, deoarece știe acum că UGV-urile pot funcționa cu cabluri de fibră optică, organizația trebuie să dezvolte tactici pentru roboți. Aceasta face acest lucru cu ajutorul forțelor militare și de securitate ucrainene.

Kievul intenționează să obțină mii de astfel de sisteme în acest an.

Testele UGV sunt cel mai recent exemplu de interferență electronică care alimentează o cursă tehnologică cu miză mare între Ucraina și Rusia. Cele două armate caută în permanență soluții inovatoare pentru a-și menține în funcțiune dronele și roboții.

Roboții tereștri au fost mai puțin obișnuiți în timpul războiului decât roiurile de drone aeriene, dar joacă deja un rol important. Ucraina operează, de asemenea, o flotă de drone navale, pe care Kievul s-a bazat pentru a lovi flota rusă din Marea Neagră.

Rusia anulează carantina de 14 zile pentru străini și propriii cetățeni
Articolul anterior
Anchetă epidemiologică: o femeie asimptomatică a infectat cu coronavirus 71 de persoane, după ce a folosit liftul clădirii în care locuia
Articolul următor
Close menu