Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX revine și în acest an, cu cea de-a V-a ediție!

Festivalul Internațional de Film Documentar MOLDOX revine feeric și în acest an! Cea de-a V-a ediție se va desfășura în septembrie cu proiecții în aer liber, aducând în premieră pentru țară cele mai bune filme documentare de nivel internațional, selectate și premiate la diverse festivaluri de renume mondial.

separator

Prin intermediul filmului documentar, MOLDOX își propune să creeze un dialog internațional și să contribuie la conștientizarea problemelor sociale, dincolo de granițele geografice sau limitele proprii.

Iar pentru că s-a ajuns la frumoasa vârstă de cinci ani, organizatorii își doresc să tragă un chef cinematografic în două capitale din țară – tradițional la Cahul (9-13 septembrie), cu 5 zile și 10 filme dintre cele mai bune, dar și la Chișinău (17-19 septembrie), unde în trei zile vor fi oferite cinefililor din centrul țării posibilitatea să savureze poamele cele mai dulci ale unui festival din sud!

La MOLDOX Lab se creează filme documentare

MOLDOX își dorește ca filmele documentare moldovenești să ajungă cât mai departe și, din acest considerent, în acest an atelierul Inspiration din cadrul MOLDOX Lab se va desfășura în 2 module: primul, în august, care va avea loc online, iar al doilea – într-un loc liniștit și creativ, lîngă orașul Cahul, un loc numai bun pentru o doză bună de inspirație. Atelierul va fi susținut de către producătorul suedez Hjalmar Palmgren și regizoarea de filme documentare din SUA, Melody Gilbert. Acesta va culmina cu Pitch@MOLDOX, unde proiectele de film documentar vor fi prezentate în fața unui juriu internațional format din experți din industria filmului documentar de la nivel european, care vor selecta patru proiecte pentru a participa la programe de networking și ateliere prestigioase din Europa. Încă nu e tîrziu să te înregistrezi, completând formularul de participare.

Ediția a V-a a MOLDOX Lab vine și cu o veste bună pentru tinerii dornici să contribuie la schimbarea socială în comunitățile lor prin intermediul filmului documentar. Astfel, pentru prima dată, atelierul Exploration va invita doritorii din întreaga țară să vină la Cahul, unde, împreună un tutore internațional, vor învăța să realizeze scurtmetraje documentare despre problemele din comunitățile lor. Stați pe fir, în curînd lansăm apelul de înregistrare!

Trandafir de la Moldova sau un festival pregătit în pandemie

Anul s-a trezit cu stîngul, supărat, și ne-a aruncat în aer toate agendele. S-au schimbat itinerarii, planuri de lucru, cu toții am învățat ce înseamnă Zoom, Google Meet, ne-am amintit parola de la Skype și am stat „la plajă” pe messenger împreună cu colegii, prietenii și rudele. E o „minunată” lume nouă! Iar noi nu ne-am pierdut entuziasmul, ne-am adunat, bucată cu bucată, și învățăm să ieșim din tipare și creăm altele noi! Și uite așa, am ales cele mai importante piese pentru tabloul acestui an, le-am aranjat frumos pe masa de lucru, ne-am inspirat din culorile și trandafirii frumos aranjați pe pînză de artista Vasiluța Vasilache și ne-am pornit să explorăm limitele unui 2020 mai mult decît provocator.

Notează-ți în calendar! Cahul 9-13 septembrie, Chișinău 17-19 septembrie.  

Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă.

Festivalul combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Rusia anulează carantina de 14 zile pentru străini și propriii cetățeni
Articolul anterior
Anchetă epidemiologică: o femeie asimptomatică a infectat cu coronavirus 71 de persoane, după ce a folosit liftul clădirii în care locuia
Articolul următor