Fructe puține și scumpe, din cauza primăverii capricioase. Pierderile estimate de specialiști sunt și de 90%

Aceasta primăvară capricioasă, cu mari diferențe de temperatură, a bulversat copacii deja înfloriți, iar cel mai mult au avut de suferit caișii și piersicii.

Prognoze: Fructe puține și scumpe, din cauza primăverii capricioase

În livezile în care noaptea s-a lăsat înghețul, pierderile estimate de specialiști sunt și de 90%. În consecință, în piețe vom avea fructe puține și scumpe, transmite protv.ro.

Dacă ziua pomii fructiferi s-au bucurat de 15 grade, noaptea au tremurat, pentru că s-au înregistrat temperaturi negative. Într-o livadă de caiși din județul Alba, România, este dezastru.

Florin Motea, șef de fermă Aiud: „Trei, patru zile au fost temperaturi de -2, -3 grade. A determinat o distrugere a pistilului în timpului înfloritului. Dacă ar fi să comparăm cu 2019 unde am obținut 15 tone la hectar, în momentul de față nu știu dacă vom ajunge la 1.000 de kg, o tonă.”

Ion Caplan,  director stațiune de cercetare Valu lui Traian: „Un an foarte capricios. Pierderea este foarte mare. Avem soiuri care practic nu mai au deloc floare, 100% pierdere, soiuri care au pierdut 50% și unele care au pierdut 80%.”

Nu se vor face prea multe caise și piersici nici în zona de vest.

Iosif Vasadi, fermier: „Problema a fost că a fost iarna atât de blândă și pomii au intrat în vegetație, deci metabolismul a pornit și puțin îngheț, de minus 4-5 grade, în asemenea condiții, deja îngheață pomii, deci stilul, stigmatul, la pomii fructiferi. Dacă îngheață pistilul, degeaba rămân petalele.”

Szerzo Laszlo, fermier: „Problema foarte mare este, ici-colo, numai câte o floare. Am avut parte de un îngheț târziu. Pe un pom normal, din ăsta, noi estimăm o producție de 20-30 de kg, piersică de calitate. Acum, după cum se vede, maximum cinci, șase bucăți sunt pe pomul respectiv.”

Așadar, și anul acesta vor fi pline piețele de fructe aduse din alte țări. Afectați de înghețul târziu au fost, din păcate, și cireșii de mai.

În Moldova se așteaptă un nou val de îmbolnăviri după sărbătorile pascale
Articolul anterior
Examenele de bacalaureat ar putea fi anulate. Inițiativa propusă de Igor Dodon
Articolul următor
Alte articole interesante