În Coreea de Nord, uleiul de gătit se vinde acum la sticle de 50 ml

Nord-coreenii, grav afectați deja de pneuria de alimente și de creșterea prețurilor la mâncare din cauza stopării comerțului transfrontalier cu China, își procură cu greu ulei de gătit, un ingredient esențial al bucătăriei lor.

Înainte de criză, uleiul de gătit costa mai puțin de 10.000 de woni nord-coreeni, sau aproximativ 2 dolari americani per litru, dar acum s-a scumpit drastic și se găsește foarte greu, a declarat un rezident din Puryong, provincia Hamgyong de Nord.

„Acum, costă aproximativ 45.000 de woni nord-coreeni (aproximativ 9 dolari americani), dar rafturile sunt goale pentru că nu mai există stocuri”, a declarat sursa, sub protecția anonimatului.

„Dacă nu ai zahăr sau condimente, te poți lipsi de ele, dar uleiul este esențial pentru alimentația noastră. Și în aceste condiții, a trecut mult timp de când mulți oameni nu mai gătesc cu ulei”, a declarat nord-coreeanul.

Acesta a mai povestit că a reușit recent să cumpere o sticlă mică de ulei pentru a sărbători Anul Nou, dar în drum spre casă s-a întâlnit cu niște vecine care nu și-au putut ascunde invidia. „Una din ele nu-și mai amintea când a avut ulei ultima dată. O femeie care locuiește lângă mine a spus că nu a mai avut ulei din toamna lui 2020. Era invidioasă pe uleiul meu.”

Un rezident din orașul Manpo, provincia Chagang, a spus pentru RFA că, atunci când se găsește, uleiul este vândut în sticle neobișnuit de mici, de 50 sau cel mult 100 de mililitri.

„Dacă cineva este văzut transportând ulei de gătit ambalat în bidoane de 2 kilograme, toată lumea se uită la acea persoană cu invidie”, a spus sursa. „Am cumpărat o sticlă cu 500 de grame de ulei în urmă cu câteva luni și îl folosesc cu picătura. Autoritățile au spus că vor rezolva problema uleiului de gătit cultivând plante oleaginoase, cum ar fi floarea soarelui și fasolea de ricin, dar în realitate nu vedem nicio fermă cu aceste culturi. Oricum, producția națională ar fi probabil neglijabilă”, a declarat sursa.

Un terci de fasole roșie numit patjuk, mâncare populară tradițională de iarnă despre care se crede că alungă ghinionul în noul an, lipsește de pe cele mai multe mese ale nord-coreenilor, din cauza creșterii prețurilor.

„La fel ca și anul trecut, mulți oameni nu își permit să facă patjuk și în schimb fac terci din porumb”, a spus un locuitor din Hwanghae de Nord, care se învecinează cu Coreea de Sud.

„Puțini oameni au destui bani pentru a-și permite fasole, dar pentru cetățenii obișnuiți acest ingredient banal a devenit un lux”, a spus sursa.

Coreea de Nord are nevoie de ajutor alimentar extern pentru a-și satisface nevoile de bază, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite din 2 decembrie.

Coreea de Nord ar fi trebuit să importe 1,06 milioane de tone de cereale între noiembrie 2020 și noiembrie 2021 pentru a acoperi decalajul dintre cerere și ofertă, dar comerțul cu China a fost oprit din ianuarie 2020 din cauza pandemiei.

Din 1 iulie, 46 de tineri vor urma stagii plătite în cadrul Aparatului Președintelui, Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, ministerelor și altor autorități publice

Din 1 iulie, 46 de tineri vor urma stagii plătite în cadrul Aparatului Președintelui, Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, ministerelor și altor autorități publice. Persoanele selectate au participat, astăzi, la evenimentul de deschidere a celei de-a doua ediții a Programului de stagii plătite în serviciului public, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului.

Secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, a apreciat interesul stagiarilor selectați și a menționat că tinerii sunt bineveniți în administrația publică, pentru că aceștia au competențele și abilitățile necesare, dar și aduc un suflu nou în sistem. Oficiala a mai subliniat că tinerii au posibilitatea să contribuie la construirea Europei acasă, să vadă din interior cum au loc negocierile cu Uniunea Europeană și să urmărească întregul proces de aderare la blocul comunitar. 

„La baza integrării europene este serviciul public, de competențele și capacitățile administrației publice depinde foarte mult progresul Republicii Moldova pe calea integrării europene”, a declarat Ana Calinici. 

Stagiarii selectați în cadrul programului lansat de Guvern vor primi o bursă lunară neimpozabilă de 3000 de lei. După desfășurarea stagiului cu o durată de 480 de ore și obținerea calificativului „foarte bine”, aceștia vor putea fi angajați fără concurs sau plasați în corpul de rezervă al stagiarilor, pe o perioadă de 12 luni de la eliberarea certificatului de stagiu.

Totodată, 65 de tineri vor urma programul de stagii lansat de Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

Dorin Recean, în discuții despre pașii pe care țara noastră urmează să-i facă în procesul de integrare europeană

Integrarea europeană a Republicii Moldova va contribui la crearea unei comunități europene mai sigure și mai prospere. Despre beneficiile extinderii Uniunii Europene și pașii pe care-i urmează țara noastră în acest proces au vorbit prim-ministrul Dorin Recean și Olivér Várhelyi, Comisarul european pentru vecinătate și extindere, în cadrul unei întrevederi, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului.


Discuțiile s-au axat pe aspecte de securitate regională și consolidarea cooperării în acest domeniu, combaterea dezinformării și a amenințărilor hibride și etapele pe care țara noastră le urmează în procesul de aderare la Uniunea Europeană.


Premierul Dorin Recean a reconfirmat angajamentul autorităților în implementarea reformelor structurale și alinierea la standardele europene în domeniile cheie, cum ar fi justiția, drepturile omului, economia. În același timp, a fost solicitată sprijinirea și pe viitor a implementării acquis-ului comunitar, a dezvoltării infrastructurii și a procesului de reconstrucție a Ucrainei.


„Cu ajutorul politic, tehnic și financiar al partenerilor europeni am reușit să depășim șocul asupra economiei moldovenești, cauzat de războiul din țara vecină. Acum suntem hotărâți să creăm condiții pentru o creștere economică sustenabilă, pentru prosperitatea tuturor cetățenilor noștri”, a conchis prim-ministrul.

Contrabandă cu lingouri de aur pe Aeroportul Chișinău. O femeie intenționa să le transporte ilicit în Irlanda

A tăinuit mai multe lingouri de aur și intenționa să le transporte ilicit în Irlanda. Este vorba despre o cetățeană străină, în vârstă de 49 de ani, pasageră a cursei „Chișinău-Dublin”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Serviciului Vamal.

În Aeroportul Internațional Chișinău, femeia a fost identificată în fluxul de călători de către funcționarii vamali în conlucrare cu polițiștii de frontieră.

În cadrul controlului de securitate, echipa comună a descoperit în bagajul de cală a pasagerei 7 lingouri de aur, pe care aceasta nu le-a declarat.

Bunurile au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă sancționare contravențională.

„Poți ajunge să câștigi 10.000 $ pe lună!” Cu ce se ocupă și cum arată românca de succes plecată la Dubai în plină pandemie
Articolul anterior
China impune lockdown într-un oraș de peste un milion de locuitori după ce au fost descoperite trei cazuri asimptomatice de coronavirus
Articolul următor