Informație oficială: Țările în care moldovenii pot călători inclusiv cu pașaportul biometric

La 1 iulie 2021 Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor-terțe, rezidenții cărora nu ar trebui să fie afectați de restricțiile temporare aplicate în contextul pandemiei covid-19 la frontierele externe ale UE în ceea ce privește călătoriile neesențiale. Republica Moldova de rând cu alte țări a fost inclusă în această listă. Restricțiile de călătorie urmează a fi eliminate treptat de către statele membre ale Uniunii Europene.

Este important de precizat că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale Uniunii. Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale statelor spațiului Schengen.

Deocamdată, Danemarca nu a participat la adoptarea recomandării, dar poate decide să o aplice. De asemenea, Irlanda nu a participat la adoptarea recomandării și nu este legată de prevederile acesteia. Adițional, Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia urmează să aplice recomandarea în calitate de state ale spațiului Schengen.

În acest context, cetățenii Republicii Moldova și cei cu reședința legală în țara noastră vor putea efectua călătorii neesențiale în statele spațiului Schengen, fiind în posesia unui rezultat negativ al testului PCR pentru diagnosticarea covid-19 în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv.

Vor fi scutiți de obligația deținerii rezultatului negativ al testului PCR pentru diagnosticarea covid-19 următoarele categorii de persoane:

  • personalul din sectorul transporturilor;
  • lucrătorii transfrontalieri și
  • persoanele vaccinate împotriva covid-19, în cazul în care statul de destinație acceptă dovada vaccinării.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă consultarea la etapa planificării unei călătorii a alertelor săptămânale publicate pe pagina web a ministerului de externe la compartimentul „Călătorește în siguranță: MAEIE explică restricțiile de călătorie peste hotare”, precum și politicile companiilor de transport avia, rutier sau feroviar pentru pasageri.

Totodată, rămân valabile cerințele aplicate în contextul regimului fără vize cu UE, inclusiv deținerea pașaportului biometric valabil, confirmării destinației și scopului călătoriei, asigurării medicale și mijloacelor financiare suficiente.

Republica Moldova a fost inclusă în lista Uniunii Europene în contextul îmbunătățirii situației pandemice aferente covid-19, în special cu referire la numărul total al cazurilor noi notificate raportat la 100 000 de locuitori pe parcursul a 14 zile, tendința stabilă sau în scădere în privința apariției cazurilor noi, rata de testare și rata testelor pozitive. Lista menționată este actualizată o dată la 2 săptămâni. În cazul înrăutățirii situației epidemiologice Republica Moldova ar putea fi exclusă din această listă.

Totodată, este de menționat că includerea Republicii Moldova în lista revizuită a țărilor terțe pentru care ar trebui eliminate restricțiile de călătorie și recunoașterea în statele membre ale UE a certificatelor de vaccinare eliberate de către Republica Moldova reprezintă două procese separate, care nu se substituie unul pe altul.

Diplomația Republicii Moldova, în cooperare cu autoritățile naționale continuă promovarea obiectivului recunoașterii certificatelor de vaccinare moldovene de către statele membre ale UE printr-o decizie unilaterală a unui stat membru al UE sau printr-o înțelegere bilaterală cu Republica Moldova.

Concomitent, sunt purtate discuții cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea clarificării procedurii viitoare de echivalare la nivelul Uniunii Europene a certificatelor emise în statele terțe cu certificatul digital al UE privind COVID.

Nuntă de poveste pentru Prințesa Iman a Iordaniei

Prinţesa Iman, fiica regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, s-a căsătorit duminică cu un finanţist de origine greacă în cadrul unei ceremonii organizate la palatul regal din apropierea capitalei Amman, scrie tabuhighlive.ro.

Televiziunea de stat iordaniană a difuzat ceremonia căsătoriei dintre prinţesă, născută în 1996, şi Jameel Alexander Thermiotis, la care au fost prezenţi regele, regina Rania şi alţi membri ai familiei regale, precum şi familia mirelui.

Prințesa a purtat o rochie de mireasă semnată Dior și un voal impunător din dantelă. Concepută de Maria Grazia Chiuri, ținuta de mireasă a onorat vălul impunător cu ocazia nunții prințesei de la Beit Al Urdun, reședință privată a tatălui ei, regele Abdullah al II-lea.

La brațul fratelui ei mai mare, tânăra de 26 de ani se alătură logodnicului ei, Jameel Alexander Thermiotis, îmbrăcată într-o rochie Dior Haute Couture de culoare albă, cu decolteu și manșete din dantelă, asortată cu o diademă și un voal lung. Mama ei, Regina Rania, a ales și ea să poarte o rochie Dior pentru nunta fiicei sale. Un model plisat de culoare ecru, cu mâneci evazate și guler, alunecând până pe podea.

Printre invitați au fost prezenți și frații și surorile prințesei. Cea mai mică, Salma, în vârstă de 22 de ani, a îmbrăcat o rochie roz cu umeri lejeri și cu brâu cu o bijuterie verde, cu balerini ascuțiți argintii. Cumnata sa, mireasa Prințului Moștenitor, purta o rochie galbenă care i se drapează peste brațul drept. În curând va fi în locul Prințesei Iman, deoarece nunta acestuia din urmă este programată pentru începutul lunii iunie. Un an festiv, marcat de rochii elegante.

Prinţesa Iman, absolventă a Şcolii de Design Parsons din New York, este fiica cea mare a cuplului regal al Iordaniei şi a doua în ordinea succesiunii la tron, după prinţul Hussein ben Abdullah al II-lea.

Soţul ei, născut în 1994 în Venezuela, într-o familie de origine greacă, lucrează în domeniul finanţelor la New York.

Palatul regal a anunţat logodna cuplului în iulie anul trecut.

Câți euro costă să trăiești o lună în Franța. Cât costă chiria și cât trebuie să plătești pentru mancare

Dacă vă gândiți să vă mutați în Franța sau să vizitați un oraș din această țară, ar fi indicat să va informați cu privire la costurile de acolo.

Cum salvează americanii Franţa din nou. Turiştii de peste ocean i-au  înlocuit pe ruşii bogaţi care asigurau succesul turismului din Hexagon |  adevarul.ro

Platforma costulvietii.com oferă o listă de prețuri actualizate pentru 2023, conținând numeroase produse și servicii.

Poți să calculezi cam cât te costă să umpli coșul de cumpărături, în Franța, după ce studiezi o listă cu prețurile pentru carne, fructe, legume, produse lactate, cereale, băuturi alcoolice și răcoritoare:

Pâine (250g)= 1.68€
Un cofrag de ouă= 3.41€
Un kilogram de aripioare de pui= 11.10€
Un kilogram de mere= 2.81€
Un litru de lapte= 1.10€
Un kilogram de brânză făcută în zonă= 17.36€
Un kilogram de varză= 1.27€
Un kilogram de ceapă= 2.19€
1 kilogram de cartofi= 1.97€
1 kilogram de roșii= 3.22€
1 Kg de portocale= 2.70€
1 kilogram de banane= 2.10€
O sticlă de apă de 1.5L= 0.76€
O sticlă de vin fără alcool= 2.21€
O sticlă de 0.33L de bere din import= 2.61€

Prețuri la restaurantele din Franța

Vezi lista cu prețurile pentru cafea, apă, sucuri, meniul zilei, hamburgeri ș.a. și află cât costă mâncarea la un restaurant din Franța:

Mâncare pentru o persoană la un restaurant ieftin= 16.50€
Mâncare pentru două persoane la un restaurant de calitate= 64.65€
Un meniu McDonald’s= 9.90€
Cafea cu lapte= 3.12€
O doză de Coca-Cola sau Pepsi (0.33l)= 2.87€
O sticlă cu apă (0.33l)= 1.88€

Prețuri pentru haine și încălțăminte în Franța

Te-ai întrebat cât costă o rochie sau o pereche de blugi în Franța? Iată răspunsurile:

O pereche de pantofi din piele la costum= 118.58€
O pereche de blugi= 86.14€
O rochie de vară pentru doamne= 37.87€
O pereche de încălțăminte Nike= 91.88€

Prețuri pentru serviciile din Franța

Cât de costă să navighezi pe internet sau să dai un telefon din Franța

Rata pe lună pentru internet ADSL= 31.36€
Rata pentru apă, gaze și electricitate pe o lună pentru un apartament de 80 m²= 163.43€
1 minute call with a prepaid phone= 0.19€
Un bilet la cinema= 11.10€
Abonament lunar la sală= 36.00€
Plata pentru o oră de tenis de câmp= 16.19€
Un pachet de 20 de țigări= 10.83€
Plana lunară pentru grădiniță= 647.51€
Costuri școlare anuale= 10,436.75€

Prețul pentru transport în Franța

Cât costă un bilet pentru transportul în comun sau un litru de benzină în Franța

Bilet cu o singură călătorie pentru transportul în comun= 1.71€
Abonament lunar pentru transportul în comun= 70.03€
Prețul minim pentru taxi= 2.76€
O oră de mers cu taxiul= 27.74€
Preț / km pentru taxi= 1.94€
Toyota Corolla 1.6l 97kW= 27,375.45€
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline= 25,613.78€
1 litru de benzină= 2.17€ Prețuri pentru chirie sau pentru cumpărarea unei case / apartament în Franța

Cât costă chiria sau o casă în Franța

Chiria pentru un apartament cu un singur dormitor în centru= 829.46€
Chiria pentru un apartament cu un singur dormitor în suburbii= 645.66€
Chiria pentru un apartament cu trei camere în centru= 1,798.40€
Chiria pentru un apartament cu trei camere în suburbii= 1,252.41€
Preț / m² în centru= 6,877.73€
Preț / m² în suburbii= 4,924.27€
Prețul unui apartament mic în centru= 412,663.62€
Prețul unui apartament mare în centru= 756,549.96€
Prețul unui apartament mic în surburbii= 295,456.16€
Prețul unui apartament mare în suburbii= 541,669.62€

De câți bani am nevoie pentru o zi în Franța

La final, iată și bugetul necesar pentru a călători în Franța

Bugetul minim pe zi *= 68.24€
Bugetul Viaggio Travel pentru o familie de 1 copil= 179.17€
Bugetul de călătorie pentru o familie de 3 copii= 312.62€

* Bugetul minim (1 persoană – 1 zi): acest buget a fost calculat pentru o persoană aflată în trecere și cuprinde două mese (pe stradă sau la magazin), o noapte într-un hotel sau motel, două sticle de apă, o bere și un bilet de metrou sau autobuz.

Rolex nu mai face față cererii de ceasuri. Ce decizie a luat producătorul

Grupul elvețian Rolex SA, cel mai mare producător mondial de ceasuri de lux, a decis să pună la punct trei facilități temporare de producție care vor începe să producă ceasuri de lux în 2025, în încercarea de a răspunde la cererea fără precedent pentru produsele sale, arată Bloomberg citat de tabuhighlive.ro.

Construcția acestor facilități temporare de producție amplasate în cantonul Fribourg va începe la finele acestui an, a confirmat Rolex într-un email trimis Bloomberg. Aceste facilități temporare de producție vin după ce Rolex a decis să cheltuie un miliard de franci elvețieni (1,1 miliarde de dolari) pentru a construi o nouă uzină importantă la Bulle, tot în cantonul Fribourg, care ar urma să demareze operațiunile în 2029, arată Agerpres. 

Potrivit Bloomberg, Rolex a precizat că lucrările la o facilitatea temporară de producție, cu o suprafață de aproximativ 9.000 de metri pătrați, ce va fi amplasată la Romont, Elveția, vor începe în a doua jumătate a acestui an, iar debutul producției este programat pentru 2025. 

O altă facilitate temporară de producție va fi construită la un parc industrial din Villaz-Saint-Pierre, Elveția, care va intra în funcțiune în 2024. „Noua uzină de la Bulle, la fel ca și aceste trei facilități temporare, vor permite Rolex să își extindă capacitatea de producție, să susțină creștere și să facă față cereri din ce în ce mai mari”, a informat compania într-un comunicat de presă. 

Rolex produce aproximativ un milion de noi ceasuri pe an și generează vânzări estimate la 8,7 miliarde de dolari.

Maia Sandu promite să dezvolte promovarea produselor moldovenești peste hotare
Articolul anterior
Moldovenii vaccinați sau cei care au avut Covid în ultimele 180 de zile, scutiți de carantină la intrarea în România
Articolul următor