La Chișinău, s-a defășurat Conferința științifică cu participarea internațională „Holodomorul – crimă împotriva umanității”

Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Academiei de Științe a Moldovei și Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova au organizat, astăzi, Conferința științifică cu participarea internațională „Holodomorul – crimă împotriva umanității”. Evenimentul a fost dedicat foametei organizate în Ucraina, în anii 1932–1933 și 1946-1947 și foametei organizate în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, în anii 1946-1947.

separator

Denumit “Holodomor”, de la “holod” – foamete și ”mor” de la moarte, în limba ucraineană, foametea din Ucraina a fost reunoscută drept un genocid pe plan mondial de către 14 state (SUA, Canada, Marea Britania, Estonia, Argentina, Australia, Italia, Ungaria, etc), iar 63 de țări au susținut la ONU introducerea termenului de “Holodomor” în dicționarul politic internațional.

La eveniment au participat reprezentanții mediului academic din Moldova și Ucraina, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republcia Moldova, ai instituțiilor de stat, jurnaliști și membri ai societății civile.

În cadrul conferinței, au fost analizate evenimentele tragice și episoadele teribile din istoria genocidului, îndeptat împotriva cetățenilor sovietici, și anume înfometarea a milioane de oameni, din cauza căreia femei și bărbați, copii și vârstnici s-au stins în chinuri.

Președinta CFUM, Dna Valentina Moraru, a declarat:

”De Ziua comemorării victimelor Holodomorului, care se organizează de către ucrainenii din Moldova a V-lea an, noi am fost alături de Ambasada Ucrainei și Institutul de cercetări juridice, polictice și sociologice, în constituirea primei Conferințe științifice din R. Moldova despre foametea organizată de regim sovietic. Milioane de persoane din Ucraina și Moldova Sovietică, inclusiv copii și femei gravide, au murit rapuși de foame la ordinul conducerii Uniunii Sovietice. Pe teritoriile, care nu au suferit de foametea niciodată din istoria scrisă, recoltele din 1932-1933 și 1946-1947, desi indestulatoare, au fost confiscate condamnînd populația la foamete cumplită. Așa cum arată datele oficiale desre Holodomorul, mureau în medie 17 persoane pe minut, 1000 la fiecare ora. Decese cauzate de foamete în Moldova Sovietică se estimează oficial la 115 de mii de persoane. Adevărul despre numărul de victime nu va fi cunoscut niciodată întrucît datele statistice corecte nu există. Important este să nu uităm despre crimele regimuluii sovietic”.

Foametea ucraineană (1932-1933 și 1946-1947), cunoscută și ca Holodomor, a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de morți estimat oficial la 4 milioane. În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat și alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înțeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni.

Foametea organizată în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în anii 1946–1947 a fost cauzată de lipsuri alimentare majore. Colectarea forțată a produselor alimentare de la populația rurală a dus la epuizarea oricărei surse de existență. Numărul oamenilor care au murit de foame între decembrie 1946 și august 1947 în RSSM nu este cunoscut, unele surse dau un minim de 115.000 de oameni care au decedat, altele menționează cifra de 216.000, 250.000 și 300.000, la aceștia adăugându-se alți 350.000 de oameni, care au fost afectați de malnutriție, dar care au reușit să supraviețuiască.

A venit la un salon din Chișinău să-și cumpere mașină nouă, dar s-a pomenit că i-au dispărut banii din rucsac

Un bărbat a alertat poliția, după ce din rucsac i-ar fi dispărut câteva zeci de mii de euro, în timp ce se afla la un salon auto. Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de ieri, în jurul orei 12:20, într-un salon auto Geely de pe strada Calea Ieșilor din sectorul Buiucani al capitalei, scrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor demne de încredere,  din cadrul salonului auto, dar care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, bărbatul ar fi venit să cumpere o mașină împreună cu un amic. Acesta i-ar fi dat rucsacul unui amic și l-ar fi atenționat să aibă crijă de el, căci acolo ar fi o sumă mare de bani.

Ulterior, acesta a stabilit că din rucsac i-ar fi dispărut bani în sumă de 30 000 de euro și a alertat poliția.

Solicitată telefonic, Natalia Stati, ofițerul de presă a confirmat cazul pentru PulsMedia.MD și a declarat că:

„lP Buiucani a fost sesizat precum că pe str. Calea Ieșilor, un bărbat în timp ce se afla în salonul auto a depistat lipsa mijloacelor bănești în sumă de 30 000 euro. În urma măsurilor întreprinse de către ofițerii de investigație, banii au fost depistați la domiciliul bărbatului”.

Stati a mai menționat că în acest caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Crimă teribilă în ajunul Crăciunului, la Strășeni: Un tânăr a fost înjunghiat de concubinul mamei sale

Un tânăr a ajuns la spital, după ce a fost atacat cu cuțitul de către concubinul mamei sale, cu care ar fi consumat alcool. Cazul a avut loc ieri-seara, în jurul orei 18:30, într-un apartament de pe strada Ștefan cel Mare din orașul Strășeni, scrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, aintervenția unei ambulanțe, dar și a unui echipaj de poliție, a fost solicitatăp de către un vecin care l-a găsit pe tânărul în vârstă de 31 de ani, însângerat în curtea blocului de locuințe.

La fața locului s-a deplasat că victima împreună cu mama sa și concubinul ei, ambii în vârstă de 55 de ani, ar fi consumat alcool, ulterior între tânăr și concubinul mamei sale s-a iscat un conflict carea fost la un pas de a culmina cu o tragedie.

Bărbatul ar fi luat un cuțit de bucătărie cu care i-a aplicat trei lovituri în regiunea gâtului și feței victimei. Ultimul, după ce a văzut intențiile agresorului, a fugit din apartament în curtea blocului. 

Tânărul a fost transportat la spital pentru a i se acorda ajutorul medical, iar cuțitarul a fost reținut pentru 72 de ore, pe numele său fiind inițiat un dosar penal.

Acesta nu este la prima abatere de la lege fiind anterior condamnat pentru comiterea unei alte crime.

Acum două zile. un alt individ care anterior a fost condamnat pentru omor, și-a înjunghiat mortal concubina de 80 de ani, pe strada Armenească din Chișinău.

Avertizările salvatorilor – lansarea focurilor de artificii reprezintă un pericol eminent!

În perioada sărbătorilor de iarnă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să evite lansarea focurilor de artificii, pentru ca bucuria Crăciunului să nu fie umbrită de evenimente nedorite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest sens, salvatorii avertizează că utilizarea materialelor pirotehnice reprezintă un pericol pentru siguranța și viața personală, acestea cu ușurință pot să provoace incendii de proporții, arsuri, traumatisme, dar și diverse incidente grave.

De aceea, pentru prevenirea situațiilor de risc în perioada magică a sărbătorilor de iarnă, salvatorii îndeamnă cetățenii să nu lanseze artificii și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare.

Totuși, oamenii care optează pentru lansarea focurilor de artificii, sunt îndemnați să țină cont de recomandările specialiștilor. Astfel, este interzisă lansarea materialelor pirotehnice de la balcoane, în holuri, în curțile blocurilor de locuit, cât și în apropierea caselor, vehiculelor, spațiilor forestiere, locurilor aglomerate, dar și în zonele cu acces limitat.

De asemenea nu se recomandă purtarea articolelor pirotehnice în buzunare, ținerea acestora în mâini, precum și îndreptarea artificiilor în direcția oamenilor și animalelor.

O atenție deosebită în perioada sărbătorilor de Crăciun, trebuie acordată și regulilor de siguranță în procesul de împodobire a pomului și decorare a locuințelor. Pompierii îndeamnă oamenii să evite amplasarea bradului în apropierea surselor de căldură și a materialelor combustibile, cum ar fi draperiile și piesele de mobilier. Bradul trebuie să fie fixat în condiții de siguranță pe un suport metalic, iar crengile acestuia nu trebuie să atingă tavanul casei.

Mai mult, este interzis aprinderea lumânărilor în apropierea pomului, indiferent daca este natural sau artificial, acesta se poate cu ușurință să se aprindă, provocând incendii de proporții. Totodată, în vederea prevenirii unui scurt circuit care ar putea genera un incendiu, pompierii îndeamnă oamenii să deconecteze instalațiile și ornamentele electrice pe timp de noapte și atunci când părăsesc locuința.

Salvatorii reamintesc tuturor cetățenilor că un comportament responsabil poate salva vieți omenești, iar pentru a ne bucura de magia sărbătorilor de iarnă alături de cei dragi este important să respectăm regulile de securitate personală.

Înscrie-te și participă la programul “Femei cu idei” și află cum să contribui la soluționarea problemelor din comunitatea ta!
Articolul anterior
Ciuperci umplute cu legume – o rețetă delicioasă
Articolul următor