Un cunoscut lan cu levănțică din Moldova a ajuns motiv de discordie în rândul opiniei publice. Pandemia i-a ținut în casă pe moldoveni, mai bine de trei luni. În weekend, mai multe familii, cupluri și tineri îndrăgostiți au profitat de vremea frumoasă de vară și au mers să viziteze un mare lan de lavandă situat în raionul Criuleni. Pe loc, oamenii au uitat de distanțarea socială, s-au înghesuit să facă poze, iar circumstanțele au determinat autoritățile să ia măsuri drastice, astfel că accesul pe câmp a fost restricționat totalmente.
În câmp a descins poliția și i-a alungat pe toti cei prezenți și au pus panglică la intrare. Oamenii legii au descins în lan, după ce prim-ministrul Ion Chicu a scris pe Facebook:
“Nu v-atingem nici c-o floare”. Si nici cu amenzi, ca deja nu mai avem dreptul… Dar cand unii din voi veti fi internati in stare grava la spital – aratati medicului pozele cu levantica. Medicii de care noi, mioriticii, ne batem joc, vor aprecia ”frumosul” din noi”, a spus Ion Chicu.
Astfel, accesul în lan a fost interzis, iar antreprenorul a comunicat că locația nu ,,mai primește vizitatori”.
În urma acestei decizii, publicul s-a divizat în două tabere: unii au susținut decizia autorităților, alții însă sunt de părere că autoritățile nu acționat obiectiv. Accesul în lanul cu levănțică nu trebuia interzis complet, ci ajustat la normele sanitare de rigoare după exemplul altor țări care au făcut la fel, locația fiind o zonă de recreere în aer liber, aducând în acest context exemplul cu ,,piața centrală și alte destinații în care se constată aglomerare de oameni și continuă să funcționeze”.
Moldoveanca Nata Albot, fondatoare KLumea, stabilită în Canada, a menționat cu referire la acest caz, declarând că ar fi vorba despre un ,,exemplu de management defectuos”:
,,Nu știu a cui e decizia de a sista activitatea, a antreprenorului sau a autorităților, dar de ce să sistezi activitatea când trebuie puțin de transpirat pentru a elabora niște soluții. Dacă interdicția a venit din partea autorităților, e și mai grav. Autoritățile noastre trebuie să înțeleagă că rolul lor nu este de a fâlfâi cu bâta n aer, de a permite sau a interzice ceva. Rolul lor este de a gestiona, de a găsi soluții, de a încuraja și a oferi sprijin cetățenilor, antreprenorilor.
Dacă decizia este a antreprenorului, păcat pentru supărări inutile, care aduc pierderi de bani și dezamăgire. Am văzut în ultimele săptămâni cu câtă dăruire proprietarii câmpului au decorat locul cu instalații frumoase. Păcat că nu s-a dedicat măcar puțin și evitării acestei situații. Îmi permit să enumăr mai jos doar câteva soluții simple, care încă pot fi implementate pentru a putea profita de această perioadă, deosebit de imporatantă pentru agricultor.
1. Era nevoie de angajat câțiva oameni în plus pe perioada înfloririi levănțicii, care ar fi asigurat o organizare mai bună a primirii vizitatorilor și o gestionare eficientă a traficului de oameni.
2. Era necesar de elaborat mai multe intrări în câmp, inclusiv de amenajat cu decoruri acele zone. Asta ar fi permis aflarea mai multor oameni concomitent în câmp fără ca să se aglomereze în același loc.3. Era necesar un orar online, care ar fi permis gestionarea fluxului de vizitatori pe ore. Un vizitator nu are ce face în câmp mai mult de 1,5 ore. Acolo unde orele se umpleau cu maxim de vizitatori, nu se mai acceptau alte vizite.
4. Ar mai fi fost necesară vânzarea online a accesului pe câmp, ceea ce ar fi permis un controul asupra fluxului, disciplinarea vizitatorilor și evitarea situațiillor ca cea de azi.
Pandemia ne obligă pe toți să umblăm la obiceiurile noastre de viață. Nu e foarte plăcut să devii brusc mai îngrijorat de igienă, de timp, de măști, mănuși și de cei din jurul tău. Dar nu e imposibil.
Dragi antreprenori, nu vă supărați. Vreți să activați, dați dovadă de responsabilitate și ajustați-vă la noile condiții, dacă vreți să supraviețuiți”, a menționat Nata Albot.