Linella vrea să cumpere rețeaua de magazine Fidesco

Consiliul Concurenței analizează operațiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza prin achiziționarea cotei de 100% din capitalul social al CIC ,,Fidesco” SRL (titularul mărcii – „Fidesco”) de către ,,Moldretail Group” SRL (titularul mărcii – „Linella”).

Părțile implicate în operațiunea de concentrare economică desfășoară activitate de comercializare cu amănuntul al produselor preponderent alimentare de consum curent, relatează Consiliul Concurenței.

În vederea stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial normal, autoritatea de concurenţă va analiza operaţiunea notificată, în conformitate cu Legea concurenţei nr. 183 din 11.07.2012 şi Regulamentul privind concentrările economice, aprobat prin Hotărîrea Plenului Consiliului Concurenţei nr. 17 din 30.08.2013.

Consiliul Concurenţei este interesat în obţinerea observaţiilor şi punctelor de vedere de la agenţii economici terţi referitor la modul în care concentrarea economică notificată, afectează sau poate afecta concurenţa de pe piaţa dată.

Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian

În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei în devenire, scrie protv.ro.

Andra: „A fost atât de bine. Doamne, ce frumos poți să cânți! Talentul nu te-a dezamăgit. Ești extraordinară!”

Mihai Bobonete: „Ai niște calități ieșite din comun. Cred că vei deveni o mare cântăreață”.

Mia Rusu are 12 ani și este din Chișinău, Moldova. Tânăra a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă, pasiunea pentru muzică descoperind-o la vârsta de cinci ani, atunci când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea.

​Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică.

Părinții ei, tatăl jurnalist și mama contabilă la un salon de frumusețe, au susținut-o în această călătorie. Mia a participat la toate concertele și festivalurile la care a avut ocazia, dorind să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.

Pasiunile Miei, însă, nu se opresc la muzică. În timpul liber, ea învață să creeze animații pe calculator și studiază programarea, lucrând cu determinare, pentru a înțelege toate aspectele acestui domeniu fascinant. Cu toate acestea, visul ei cel mare este să devină cântăreață de operă.

„Este o fată foarte curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. Ai atins toate notele! Bravo!”, a spus Andra, în timpul audițiilor.

„Mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Cred că ești făcută pentru muzică! Ai în față un drum lung, dar o să reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a mărturisit Dragoș Bucur, la audiții.

Cosmonautul rus, uitat și abandonat în spațiu: Povestea incredibilă a ultimului cetățean al URSS

În anii de tranziție tumultuoasă care au marcat sfârșitul Uniunii Sovietice și începutul unei noi ere pentru Rusia, povestea cosmonautului Sergei Krikalev se distinge ca o mărturie a sacrificiului și devotamentului uman. În timp ce lumea asista la sfârșitul unei superputeri, Krikalev orbita tăcut, la sute de kilometri deasupra Pământului, pe stația spațială Mir, scrie playtech.ro.

Era anul 1991, iar Uniunea Sovietică era în agonie. Boris Elțîn se afla în fruntea unei mișcări care avea să schimbe cursul istoriei. În timp ce ciocanul și secera erau îndepărtate de pe Kremlin, Krikalev se afla la 350 de kilometri de Rusia, orbitând Pământul cu 7.7 km pe secundă și încercând să înțeleagă ce se întâmpla pe planeta pe care o privea de sus.

Lansare într-o lume în schimbare

Sergei Krikalev a decolat de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan pe 18 mai 1991, împreună cu primul cosmonaut britanic, Helen Sharman, și colegul său sovietic, Anatoly Artsebarsky. Lansarea părea să fie o misiune de rutină, dar nimeni nu putea prevedea ce avea să urmeze.

După ce au andocat cu stația Mir, Krikalev și colegii săi s-au pregătit pentru o misiune care ar fi trebuit să dureze doar câteva luni. Dar, pe măsură ce evenimentele de pe Pământ se desfășurau, planurile lor s-au schimbat dramatic. Gorbaciov, liderul Uniunii Sovietice, implementa reforme economice și politice care, în loc să stabilizeze țara, au dus la creșterea nemulțumirilor și, în cele din urmă, la colapsul imperiului sovietic.

Captiv în spațiu

În timp ce tancurile rusesc rămâneau la Moscova și Uniunea Sovietică se dezintegra, Krikalev și Artsebarsky primeau vești tulburătoare: zborurile de schimb programate pentru a-i aduce acasă au fost anulate din cauza tăierilor bugetare. În loc să se întoarcă pe Pământ, ei au fost nevoiți să rămână pe Mir, încercând să mențină stația funcțională în ciuda resurselor limitate și a incertitudinii care plana asupra viitorului lor.

Krikalev avea o fiică de nouă luni acasă și, în conversațiile săptămânale cu soția sa, Elena, înțelegea că lucrurile se înrăutățeau. Inflația galopantă eroda valoarea salariului său de cosmonaut, iar familia sa se lupta să se descurce. Când Krikalev a cerut miere și lămâi pentru a-și ridica moralul, acestea nu au putut fi găsite. În cele din urmă, a primit un borcan de hrean în loc.

Speranța și sacrificiul

Krikalev a continuat să orbiteze Pământul, devenind tot mai conștient de schimbările dramatice de acasă. Lovitura de stat din august 1991 și prăbușirea Uniunii Sovietice au făcut ca situația să fie și mai incertă. El a fost informat că nu există bani pentru a-l aduce înapoi pe Pământ și a fost nevoit să rămână răbdător și dedicat misiunii sale.

În cele din urmă, în martie 1992, a sosit vestea mult așteptată: guvernul german a plătit 24 de milioane de dolari pentru a trimite un cosmonaut pe Mir, iar banii au finanțat zborul de întoarcere al lui Krikalev. Pe 25 martie 1992, după mai mult de 10 luni în spațiu și peste 5.000 de orbite complete, Krikalev a fost adus înapoi pe Pământ.

Un erou necunoscut

Krikalev a stabilit un record pentru cel mai lung timp petrecut continuu în spațiu la acea vreme, dar realizările sale au fost eclipsate de evenimentele istorice de pe Pământ. Orașul său natal, Leningrad, se numea acum Sankt Petersburg, iar comunismul, ideologia care a facilitat cariera și zborurile sale în spațiu, era acum discreditat pe scară largă.

Deși a avut nevoie de săptămâni pentru a se recupera de la efectele zborului spațial, Krikalev nu a renunțat la pasiunea sa. A zburat de patru ori, inclusiv ca membru al primei echipe comune ruso-americane a navetei spațiale și ca rezident pe termen lung al Stației Spațiale Internaționale.

Sergei Krikalev rămâne un simbol al devotamentului și sacrificiului pentru explorarea spațială și un exemplu al ultimei pagini din epopeea sovietică în spațiu. Honorat atât de Uniunea Sovietică, cât și de Rusia, el este un erou necunoscut pentru mulți, dar povestea sa incredibilă merită să fie spusă și apreciată.

Istoria unui tânăr homosexual care își dorește o viață liberă aici, în Moldova

Daniel Cebotari are 27 de ani și traiește în Chișinău. A fost căsătorit, iar după o perioadă foarte scurtă de timp a realizat că nu iubește femeile.„Credeam că m-am îndrăgostit, dar mi-am dat seama că am făcut cea mai mare prostie. Am realizat că nu pot să o iubesc ca pe soția mea, nu aveam acea atracție fizică de a mă apropia de ea. Trei luni după nuntă vorbeam de divorț, pentru că am realizat că eram atras de persoane de același gen ca și mine”, a povestit Daniel în cadrul unui Monolog pe canalul lui Dorin Galben, conform Unimedia.info.

Daniel a crescut singur la părinți, nu are nici frați sau surori, iar de mic copil a fost crescut de bunici, părinții fiind ocupați cu construcția casei. Era unicul nepot și avea tot ce își dorea.

Nu a simțit lipsa părinților, până ce mama sa nu a plecat la Moscova

„Mama a plecat în perioada când eu treceam din clasa a IV în a V, iar în acea perioadă aveam cel mai mult nevoie de ea. În tipul celor 9 ani de studii am fost mereu criticat de modul meu de a vorbi, pentru că eu m-am născut cu o malformație „fără cerul gurii”, iar din cauza asta tot ce mâncat avea reflux de ieșire înapoi.

La 1 an de zile am fost operat la Chișinău, pe atunci tehnologia nu era ca acum, iar după acea operație am fost nevoit să port o proteză pe parcursul unui an de zile.

Am fost cicălit de când am intrat în școală și până m-am văzut ieșind de acolo cu diplomă. Mi-au propus să rămân până în clasa a 12, dar am refuzat din cauza cicălelilor și a faptului că am realizat că mă inhib în mine. Mi-am luat diploma și am plecat la colegiu de agricultură, unde am avut parte de o experiență foarte frumoasă pe parcursul a 4 ani”, spune tânărul.

Din perioada adolescenței iubea mai mult să petreacă timpul cu fetele, nu vedea ce poate învăța de la băieți, nu era genul lui de a se ascunde cu băieții și a fuma sau a bea câte un pahar de vin, atunci și-a dat seama că el gândește altfel decât băieții de seama lui

„Permanent în școală eram agreat de ce stau în grup cu fetele, dar nu cu băieții. Sincer atunci nu am atras atenția că am altă orientare, dar eu mă simțeam mult mai bine cu ele pentru că erau mai mature, iar eu aveam ce învăța de la ele. Eu mă regăseam în acea prietenie, iar toți mă întrebau dacă nu cumva sunt și eu o fetiță ca ele”, a adăugat Daniel.

Fiind numit „gay” de colegii de clasă, a încercat să caute informație despre LGBT și despre ce înseamnă a fi gay, el crezând că aceasta era o boală care necesită tratament.

„Eram lovit cu picioarele în fund, dar eu treceam peste asta foarte repede, cel mai mult îmi era frica ca de aceste cuvinte să nu audă părinții”, a menționat Daniel.

Fiind în anul II sau III de studii a făcut cunoștință cu o fată, iar relația lor a durat foarte puțin, soarta însă i-a reîntâlnit peste 1 an, în timp ce Daniel lucra ca chelner

„Am început a ieși împreună, lucrurile erau destul de serioase, iar eu am crezut că m-am îndrăgostit. Credeam că ea este unica femeie cu care aș dori să-mi petrec tot restul vieții. Așa am decis să o cer de soție.

Am ales inelul, ea a acceptat, iar peste 2 săptămâni am făcut cunoștință cu părinții.

Mama mea s-a împrietenit cu soția mea foarte bine, erau ca 2 prietene, atunci mi-am da seama că am pus piciorul în prag, iar acum urmează nunta.

Cererea a avut loc la sfârșit de septembrie, iar pe 22 noiembrie am jucat nunta, a fost exact așa cum mi-am dorit eu. Eu i-am ales ei rochia, iar ea mie costumul”, a spus Daniel.

Peste puțin timp a realizat că nu se mai înțeleg, iar el nu are mai avea atracția de a se apropia intim de soția sa

„Ea ma sunat, iar eu i-am zis că vreau să bag divorțul. Ne-am văzut față în față, iar ea s-a pus în genunchi și m-a rugat să nu divorțăm.

Mi-a dat o palmă, a aruncat verigheta pe masă și a plecat. Atunci mi-am dat seama că niciodată nu îmi mai doresc să mă căsătoresc.

Iată atunci lumea a început a vorbi despre motivul despărțirii, e gay spunea lumea din sat”, a spus tânărul.

A venit și timpul când tânărul le-a mărturisit părinților că el are atracție față de persoanele de același gen ca și el, iar ei au crezut că e o glumă

„Tata a reacționat negativ, îmi spunea să mă duc la medici, iar eu le-am cerut ca acest subiect să fie închis. Atunci mi-am făcut valiza, aveam în buzunar doar 1500 de lei așa am decis să plec să-mi caut un job. Așa am plecat iar de atunci timp de 6 luni nu am vorbit deloc cu părinții mei”, a spus Daniel.

Cum a trecut de critici, ce crede despre situația dată, dar și cum își traiește viața acum poți asculta în monologul de mai jos:

Video! Două familii, evacuate din blocul cuprins de flăcări din centrul capitalei
Articolul anterior
Un bebeluș a fost rănit cu bisturiul în timpul operației de cezariană
Articolul următor