Live! După două luni în spațiu, astronauții Bob Behnken și Doug Hurley se întorc pe pământ cu ajutorul capsulei SpaceX Dragon

Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul capsulei SpaceX Dragon la sfârșitul lunii mai urmează să revină înapoi pe Pământ duminică seară. Călătoria a început în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 00.15 (ora Moldovei). Decuplarea capsulei a fost un succes la ora 2.37 și urmează călătoria pe orbită până la amerizarea programată în Florida Misiunea este o nouă premieră pentru NASA și SpaceX, marcând prima reîntoarcere din spațiu a unui echipaj pe o capsulă privată.

separator

Astronauții americani Bob Behnken și Doug Hurley revin duminică, 2 august, pe Pământ după două luni în spațiu. Cei doi au fost lansați pe 30 mai din Florida de o rachetă SpaceX, devenind primii astronauți trimiși pe Stația Spațială de o companie privată, SpaceX, a lui Elon Musk, sub contract cu NASA. Misiunea este una istorică, prin lansarea de astronauți de pe pământ american, după o pauză de aproape un deceniu.

Nava spațială SpaceX Crew Dragon, „Endeavour”, programată să se deblocheze de la stația spațială duminică, 2 august, la ora 2.34 (ora Modovei), s-a decuplat la ora 2.37.

Duminică, în prima oră a dimineții, au fost făcute ultimele teste de comunicații și presiune înainte de decuplarea finală. Cei doi astronauți americani au intrat până la ora 1.00 în cabina capsulei Dragon, iar trapele dintre capsulă și ISS erau în curs de închidere. După 20 de minute, ultima trapă a fost închisă.

Astfel că la ora 1.20, capsula Dragon era prinsă de ISS cu 12 cârlige și un „cordon ombilical” pentru legătura informațională între capsulă și stație.

Următoarele etape presupun retragerea cordonului și desfacerea cârligelor. Ulterior, capsula inițiază câteva arderi foarte scurte ale motorului pentru a se distanța de ISS.

La ora 2.20, capsula era pregătită de decuplare. Cârligele au fost retrase la ora 2.30, odată cu acel „cordon ombillical”. Au urmat două foarte scurte arderi ale motorului pentru a îndepărta capsula Dragon de ISS.

Pentru cei doi astronauți de la bordul Capsulei Dragon urmează acum o cursă de circa 19 ore până la momentul când vor ameriza în Golful Mexic, în apropiere de coasta Floridei, duminică seară, în jurul orei 21.42 (ora Moldovei).

sursa: www.realitatea.net

Ministerul Apărării informează cetățenii despre un nou exercițiu militar bilateral care va avea loc în țara noastră

Ministerul Apărării informează cetățenii despre un nou exercițiu militar bilateral care va avea loc pe teritoriul R. Moldova.

Fără panică: Deplasări ale tehnicii militare pe drumurile din țară

Potrivit autorităților, este vorba despre exercițiul militar „Swift Response-2024”, care se desfășura în perioada 9-16 mai, timp în care vor avea loc mai multe deplasări ale unităților de tehnică militară pe drumurile naționale din centrul și nordul R. Moldova.

Antrenamentele care vor include salturi cu parașuta și trageri de luptă din armamentul ușor de infanterie, au ca scop dezvoltarea capabilităţilor şi creșterea nivelului de interoperabilitate între militarii participanți, precum și punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedurilor moderne de instruire militară individuală şi colectivă.

Totodată, pentru salturile cu parașuta, vor fi implicate și două aeronave militare C-130 Hercules, din cadrul comandamentului SUA în Europa și Africa. Toate măsurile de siguranță necesare în timpul antrenamentelor vor fi respectate fără a perturba activitatea publică.

Exercițiul „Swift Response-2024”, face parte din exercițiul multinațional „Defender Europe 24” și are loc în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2024.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și România

În data de 8 mai 2024, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Româno-Britanice” din municipiul Galați, România, vor găzdui Consiliul Regional al Elevilor din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova. Tinerii entuziaști vor experimenta o serie de activități educaționale deosebite și vor descoperi locuri inedite ale localității.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și RomâniaImagine simbol

Inițiativa de schimb cultural și educațional marchează un moment deosebit în colaborarea României cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Este o ocazie de a împărtăși nu doar cunoștințe și experiențe, ci și de a construi punți de prietenie și înțelegere între tinerii din ambele țări, transmite www.stiri.md.

Programul special pregătit pentru acești elevi va cuprinde o gamă variată de activități, de la activități interactive la excursii captivante în jurul orașului Galați. Acești tineri vor avea ocazia să exploreze bogata noastră moștenire culturală, să descopere frumusețea naturii locale și să interacționeze cu elevi din Școala Gimnazială Româno-Britanică.

„Ne angajăm să oferim acestor elevi o experiență memorabilă și educativă, care să îi încurajeze să-și dezvolte pasiunile și să-și extindă orizonturile. Suntem convinși că acest schimb cultural va contribui la formarea lor ca cetățeni responsabili și deschiși către diversitatea lumii în care trăim”, susține Liliana Tcaciuc, profesoară din cadrul Școlii Româno-Britanică, municipiul Galați, România. 

Primăria Chișinău anunță cum va circula transportul public de Paștele Blajinilor

Transportul public din Chișinău va circula în regim special de Paștele Blajinilor, 12-13 mai, anunță municipalitatea.

Astfel, în perioada menționată, va fi prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la strada Doina, Cimitirul „Sfântul Lazăr”, după cum urmează: tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

Totodată, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” și „D”.

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar: tur – str. Vasile Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Alexandr Pușkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renașterii Naționale, str. Poștei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renașterii Naționale, str. Albișoara, str. Vasile Alecsandri. Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

Ruta suplimentară de autobuz „D”, „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe  traseul rutei în cauză se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: în sens direct – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; în sens opus – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

Ruta de autobuz nr. 27, „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe traseul rutei în cauză se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

Autobuzele de pe ruta „D” va circula între orele 07:00 și 20:00, iar cele de pe rutele „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

De asemenea, potrivit Primăriei, pe 12 și 13 mai, va fi organizată circulația troleibuzelor rutei nr. 26 „bd. Mircea cel Bătrân – str. Ceucari”, iar numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, 25, 28 va fi suplinit după necesitate.

O fetiță din Moldova a obținut locul II la un concurs internațional de pian
Articolul anterior
Piscinele s-ar putea redeschide, dar cu anumite condiții
Articolul următor