Locuitorii Capitalei, despre calitatea drumurilor, lipsa locurilor de parcare, ambuteiajele, transport public și gunoiul din oraș

Calitatea drumurilor, lipsa locurilor de parcare, ambuteiajele, transportul public și colectarea și sortarea deșeurilor menajere sunt problemele prioritare ale chișinăuienilor, conform ultimului sondaj realizat de Civis, la inițiativa Primăria Mea.

Printre cifrele care s-au schimbat față de cele din sondajul din 2019 este și gradul de satisfacție față de aspectul estetic, care a crescut de aproape două ori, dar și nivelul de informare despre activitatea Primăriei și a Consiliului Municipal, care, la fel, s-a îmbunătățit.

Construcțiile problematice s-au evidențiat și de această dată. 4 din 10 locuitori ai mun. Chișinău confirmă prezența șantierelor de construcții în vecinătatea lor și majoritatea au o atitudine negativă față de acestea.

În ultimii doi ani, nivelul de activism în capitală a scăzut, atât în ceea ce ține de participarea la consultări sau proteste, acțiuni de voluntariat sau semnarea unei petiții.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1001 de respondenți, iar marja de eroare este de +/- 3,1%. Suplimentar, au fost utilizate două eșantioane booster în Codru (242 de respondenți) și Durlești (243 de respondenți). Perioada de colectare a datelor a fost între 16 ianuarie – 21 martie 2022. Realizarea sondajului a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Prioritățile Chișinăului: drumuri, lipsa parcărilor și ambuteiaje. Problemele de mediu apar pe agendă

Întrebați spontan, adică prin întrebare deschisă, ce probleme are orașul, persoanele au răspuns:

– Calitatea drumurilor – 50%

– Lipsa spațiilor de parcare – 21% 

– Ambuteiajele – 19% 

– Transportul public – 18%

– Colectarea și sortarea deșeurilor menajere – 14%

În sondajul din 2019, topul problemelor era:

– Calitatea drumurilor – 48% 

– Calitatea trotuarelor – 20% 

– Lipsa curățeniei – 33% 

– Transportul public – orarul și numărul unităților de transport (13%) și calitatea unităților de transport (11%)

– Aspectul estetic – 15%

– Corupția – 13% 

Atunci când persoanele trebuie să menționeze cât de mulțumiți sau nemulțumiți sunt de starea anumitor lucruri din oraș, dintr-o listă anume, problemele de mediu și infrastructura pentru bicicliști și persoanele cu nevoi speciale –⁠ intră în top. 

Percepții privind problemele orașului, cetățenii sunt mai degrabă sau foarte nemulțumiți de:

1) Calitatea trotuarelor – 69%

2) Spațiile de parcare – 67% 

3) Calitatea drumurilor – 65% 

4) Infrastructură pentru bicicliști – 59%

5) Infrastructură pentru persoanele cu necesități speciale – 56%

6) Curățenia pe străzi – 53% 

7) Eforturile din domeniul ecologic – 52% 

8) Posibilitatea de a sorta deșeurile – 48% 

9) Transportul public – 48%

10) Terenuri sportive amenajate – 45% 

Gradul de satisfacție față de aspectul estetic al orașului a crescut de 2 ori comparativ cu studiul din 2019: de la 33% la 65%. Această tendință este valabilă atât la nivel de orașul Chișinău (în special), cât și la nivel de suburbii. Cei mai mulțumiți de felul cum arată orașul sunt cei din sectorul Centru, iar cei mai nemulțumiți cei de la Botanica. 

Totuși, 4 din 10 locuitori ai mun. Chișinău confirmă prezența șantierelor de construcții în vecinătatea lor, în special în sectoarele Centru (56%), Râșcani (51%) și Ciocana (50%), precum și în orașul Durlești (67%). Majoritatea locuitorilor care au șantiere de construcții în vecinătatea lor au atitudine negativă față de acestea, în special locuitorii din sectorul Ciocana și Durlești.

O problemă relevată, în special pentru locuitorii din sectorul Ciocana și or. Durlești și Codru este accesul limitat la infrastructură de recreere. Totuși, 1 din 4 locuitori confirmă că au acces la aceasta.  

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Putin a mințit din nou. Un procuror militar rus a recunoscut că aproximativ 600 de recruți au fost trimiși la război în Ucraina
Articolul anterior
Culmea prostiei! Un bărbat a hotărât să divorţeze pentru că soţia îi gătea zilnic acelaşi fel de mâncare
Articolul următor