Calitatea drumurilor, lipsa locurilor de parcare, ambuteiajele, transportul public și colectarea și sortarea deșeurilor menajere sunt problemele prioritare ale chișinăuienilor, conform ultimului sondaj realizat de Civis, la inițiativa Primăria Mea.
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2022/06/kljhgfghjkl.gif)
Printre cifrele care s-au schimbat față de cele din sondajul din 2019 este și gradul de satisfacție față de aspectul estetic, care a crescut de aproape două ori, dar și nivelul de informare despre activitatea Primăriei și a Consiliului Municipal, care, la fel, s-a îmbunătățit.
Construcțiile problematice s-au evidențiat și de această dată. 4 din 10 locuitori ai mun. Chișinău confirmă prezența șantierelor de construcții în vecinătatea lor și majoritatea au o atitudine negativă față de acestea.
În ultimii doi ani, nivelul de activism în capitală a scăzut, atât în ceea ce ține de participarea la consultări sau proteste, acțiuni de voluntariat sau semnarea unei petiții.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1001 de respondenți, iar marja de eroare este de +/- 3,1%. Suplimentar, au fost utilizate două eșantioane booster în Codru (242 de respondenți) și Durlești (243 de respondenți). Perioada de colectare a datelor a fost între 16 ianuarie – 21 martie 2022. Realizarea sondajului a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
Prioritățile Chișinăului: drumuri, lipsa parcărilor și ambuteiaje. Problemele de mediu apar pe agendă
Întrebați spontan, adică prin întrebare deschisă, ce probleme are orașul, persoanele au răspuns:
– Calitatea drumurilor – 50%
– Lipsa spațiilor de parcare – 21%
– Ambuteiajele – 19%
– Transportul public – 18%
– Colectarea și sortarea deșeurilor menajere – 14%
În sondajul din 2019, topul problemelor era:
– Calitatea drumurilor – 48%
– Calitatea trotuarelor – 20%
– Lipsa curățeniei – 33%
– Transportul public – orarul și numărul unităților de transport (13%) și calitatea unităților de transport (11%)
– Aspectul estetic – 15%
– Corupția – 13%
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2022/06/kjhghjk.gif)
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2022/06/jghjkjh.gif)
Atunci când persoanele trebuie să menționeze cât de mulțumiți sau nemulțumiți sunt de starea anumitor lucruri din oraș, dintr-o listă anume, problemele de mediu și infrastructura pentru bicicliști și persoanele cu nevoi speciale – intră în top.
Percepții privind problemele orașului, cetățenii sunt mai degrabă sau foarte nemulțumiți de:
1) Calitatea trotuarelor – 69%
2) Spațiile de parcare – 67%
3) Calitatea drumurilor – 65%
4) Infrastructură pentru bicicliști – 59%
5) Infrastructură pentru persoanele cu necesități speciale – 56%
6) Curățenia pe străzi – 53%
7) Eforturile din domeniul ecologic – 52%
8) Posibilitatea de a sorta deșeurile – 48%
9) Transportul public – 48%
10) Terenuri sportive amenajate – 45%
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2022/06/hghfghjk.gif)
Gradul de satisfacție față de aspectul estetic al orașului a crescut de 2 ori comparativ cu studiul din 2019: de la 33% la 65%. Această tendință este valabilă atât la nivel de orașul Chișinău (în special), cât și la nivel de suburbii. Cei mai mulțumiți de felul cum arată orașul sunt cei din sectorul Centru, iar cei mai nemulțumiți cei de la Botanica.
Totuși, 4 din 10 locuitori ai mun. Chișinău confirmă prezența șantierelor de construcții în vecinătatea lor, în special în sectoarele Centru (56%), Râșcani (51%) și Ciocana (50%), precum și în orașul Durlești (67%). Majoritatea locuitorilor care au șantiere de construcții în vecinătatea lor au atitudine negativă față de acestea, în special locuitorii din sectorul Ciocana și Durlești.
O problemă relevată, în special pentru locuitorii din sectorul Ciocana și or. Durlești și Codru este accesul limitat la infrastructură de recreere. Totuși, 1 din 4 locuitori confirmă că au acces la aceasta.