Lovitură pe piața gazelor! Putin ridică miza și semnează un decret care ar putea agrava criza energetică

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret de transfer a drepturilor asupra proiectului de gaze naturale Sakhalin-2 către o nouă companie rusă.

Este o decizie care ar putea obliga proprietarii străini, inclusiv gigantul britanic Shell şi companiile japoneze Mitsubishi şi Mitsui să renunțe la investiția în proiect, relatează Bloomberg. Sakhalin Energy Investment Co., societatea care operează în prezent unitatea de export, are sediul în Rusia.

Decretul de 5 pagini semnat de Vladimir Putin motivează decizia prin existența unor amenințări la adresa intereselor naționale și a securității economice ale Rusiei, potrivit unui comunicat din 30 iunie, emis de Kremlin și semnat de Putin. Proiectul Sakhalin-2 include câmpului petrolier Piltun-Astokhskoye și cel de gaze naturale Lunskoye din largul insulei Sakhalin, situată în Marea Okhotsk.

Stakeholderii au la dispoziție o lună pentru a spune dacă vor investi în noua companie, iar cei care renunță riscă să nu fie compensați, se arată în comunicat.

Eforturile Kremlinului ar putea afecta piețele și mai mult

S-ar putea dovedi o decizie complicată pentru Shell deține o participație de 27,5% la Sakhalin Energy Investment Co. Gigantul energetic a anunțat că va părăsi acest proiect după ce Rusia a invadat Ucraina și a spus că nu se va angaja să facă noi investiții în țară. Directorul executiv Ben van Beurden a declarat la începutul acestei săptămâni că Shell încearcă să vândă pachetul de acțiuni, estimat la 4,1 miliarde de dolari. Principalele companii energetice de stat din China sunt în discuții cu Shell.

Lumea se confruntă deja cu creșterea prețurilor la combustibili iar Putin se folosește tot mai mult de gaz ca de o armă. În acest context, orice efort al Moscovei de a prelua activele energetice ar putea afecta și mai mult piețele. Majoritatea firmelor energetice occidentale încearcă să iasă din proiectele rusești, dar se străduiesc să găsească cumpărători.

Alte active energetice cheie ale Rusiei cu proprietari străini includ proiectul de dezvoltare de petrol Sakhalin-1 și proiectul de gaze naturale lichefiate Yamal. Giganții japonezi Mitsubishi și Mitsui dețin împreună 22,5% din proiectul Sakhalin-2, iar majoritatea gazului produs acolo este livrat în Japonia.

Deși Tokyo s-a grăbit să impună Rusiei o serie de sancțiuni pentru invadarea Ucrainei, premierul Fumio Kishida a declarat în martie că țara nu se va retrage din proiectul Sakhalin-2. Acțiunile Mitsui și Mitsubishi s-au prăbușit după ce Putin a semnat ordinul, potrivit Reuters. 

”Interesul nostru nu trebuie să fie subminat”, a declarat azi secretarul șef adjunct al guvernului japonez, Seiji Kihara. Guvernul japonez analizează modul în care ordinul lui Putin va afecta drepturile și interesele companiilor japoneze, precum și importurile de gaz lichefiat ale Japoniei. Producția continuă, a mai transmis acesta. 

”Credem că acest lucru ar putea avea ramificații uriașe pentru cumpărătorii de gaze și electricitate din Japonia”, au estimat analiștii companiei financiare Jefferies Japan. Japonia importă din Rusia aproximativ 9% din necesarul de gaz natural lichefiat, aproape toate importurile din țară provenind de la Sakhalin-2. Korea Gas Corp, care importă aproximativ 1,5 milioane de tone de gaz natural lichefiat pe an de la Sakhalin-2, a declarat că nu se așteaptă la o întrerupere a aprovizionării.

Potrivit decretului semnat de Putin, compania rusă Gazprom, care deține 50% din proiectele Sakhalin, va obține automat același pachet de acțiuni la noua companie. Dacă firmele străine vor participa la noul proiect al rușilor, trebuie să facă dovada drepturilor în vechea companie, iar Moscova are ultimul cuvânt dacă intră sau nu, conform decretului. De asemenea, va avea loc un audit pentru a determina ce daune au fost cauzate de acțiunile companiilor străine, iar companiile ar putea fi obligate să plătească despăgubiri guvernul rus, se mai arată în comunicat.

Gazprom nu mai plătește dividendele pentru 2021. Acțiunile s-au prăbușit 

Acţionarii Gazprom au decis la Adunarea Generală Anuală de joi ca grupul să nu plătească dividende pentru rezultatele din anul 2021. Este pentru prima dată în mai bine de două decenii. În luna mai, Gazprom a informat că boardul său a recomandat plata unor dividende de 52,53 ruble pe acţiune, adică un total de 1.244 de trilioane de ruble pentru anul 2021. Imediat după publicarea acestor informaţii, acţiunile Gazprom au scăzut cu peste 30% iar vineri au continuat să scadă cu 5,5%. Rubla a scăzut vineri cu peste 6% față de dolar, fiind cel mai slab nivel din ultimele 10 zile.

„Acţionarii au decis că, având în vedere situaţia actuală, nu este recomandabilă plata dividendelor pentru anul 2021. Priorităţile actuale ale Gazprom în prezent sunt implementarea programului de investiţii, inclusiv gazificarea regiunilor din Federaţia Rusă, şi pregătirea pentru iarna care urmează. Desigur trebuie să fim pregătiţi să ne îndeplinim obligaţia de a plăti taxe mai mari”, a declarat directorul financiar de la Gazprom, Famil Sadygov.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

sursa: www.observatornews.ro

Un nou val de praf din Sahara ajunge în regiunea noastră! Va ajunge tot mai des la noi

Din nordul Africii vor ajunge în România în seara zilei de marți, dar și miercuri, mase de aer ce aduc și praf saharian, anunță ANM. Ca urmare a ploilor prognozate în România, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în mai multe zone din țară, scrie presa română.

Un episod intens de praf din Sahara a putut fi observat în România în 24 aprilie.

În perioada 21 – 22 mai circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei.

În seara zilei de marți (21 mai) și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice, în timp ce miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României.

Ca urmare a ploilor prognozate în țara noastră, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate mai sus.

Praful ajunge tot mai des pe la noi

Datele colectate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE arată că în ultimele luni au fost multe episoade în care masele de aer din nordul Africii au adus cantități de praf din Sahara.

În general în anotimpul rece erau mai rare aceste transporturi din nordul Africii, însă iarna 2023-2024 a fost ieșită din comun din multe puncte de vedere. Seceta din zona Mediteranei și din Maghreb – dar și schimbările intervenite în caracteristicile circulației maselor de aer – par să fi contribuit la o tot mai intensa prezență a nisipului saharian în Europa.

”O seară în parc”! Concert uimitor, de care avem cu toții nevoie! Pe 6 iunie, la Teatrul Verde

Muzica ne unește, ne alină sufletele și ne oferă acea stare de armonie, de care avem cu toții nevoie. Din acest motiv, grandiosul concert ”O seară în parc” din acest an este mult mai așteptat și cu o semnificație extrem de profundă. 

La mijloc de vară, îți dăm din nou întâlnire în inima Chișinăului, la a 6-a ediție, a celui mai mare concert de muzică simfonică din țară.

Vom petrece împreună momente de vis, ghidați de notele muzicale ale celor mai frumoase și selecte piese. 

Pe scenă vor răsuna vocile unor artiști remarcabili, de talie internațională, precum:  

– Eugen DOGA

– Monica Anghel

– Paula Seling

– Mariana Bulicanu

– Bogdan Mihai

– Alin Stoica

– Iana Novac

– Natalia Barbu

– Cătălin Josan

– Dumitru Mâțu

– Cristina Scarlat

– Lilia Istrati

Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra Extinsă a Teatrului Național de Operă și Balet, dirijor Dumitru Cârciumaru.

Te așteptăm pe 6 iulie, începând cu ora 19:30 la Teatrul Verde (renovat), să te bucuri de „O seară în parc” absolut magnifică.

Cumpără bilete AICI!

Vezi cum a fost ”OSP 2018”, ”OSP 2019”, ”OSP 2021”, ”OSP 2022”, ”OSP 2023

Organizator: iTicket

Parteneri Generali: Mastercard|maib

Parteneri: Primăria Municipiului ChișinăuCastel Mimi

Parteneri Media: TV8, KissFM

Prețuri:

Sector A – 490 lei

Sector B – 390 lei
Sector B ”Family” (2 adulți + 3 copii până la 12 ani) – 790 lei

Sector C – 290 lei

*Copiii până la 5 ani intră gratuit. Loc pe scaun nu este inclus.

**Pensionarii au 30% reducere la procurarea biletului în oficiul iTicket (str. Vl. Parcalab 27) (la prezentarea carnetului de pensionar cu prezenta posesorului de carnet – obligatorie, biletul cu reducere este pentru Sectorul B sau C). Reducerea este valabilă până la 3 iulie.

***Accesul va fi permis începând cu ora 17:30.

Republica Moldova, prima țară care a semnat un acord de securitate cu UE

Prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles, au semnat Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Premierul a menționat că documentul ne va ajuta să consolidăm domeniul apărării, să sporim securitatea cibernetică și să contracarăm tentativele Rusiei de a interveni în procesele noastre democratice. 

În context, premierul a reiterat că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cel mai bun mecanism pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova. 

„Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău, adăugând că astfel va fi sporită alinierea țării noastre la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi  consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană. 

„Alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova devine mai puternică și mai rezistentă atât din punct de vedere politic, cât și economic. Ne bucurăm să vedem aceeași deschidere și din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a conchis Dorin Recean. 

Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Dorin Recean efectuează, în perioada 20 – 21 mai, o vizită de lucru la Bruxelles, unde va conduce delegația națională la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană. 

O femeie și fiicele sale, spulberate de pe trotuar de o mașină: Șoferița nu avea permis
Articolul anterior
Tată înregistrat de vecini strivindu-şi fiica sub roţile maşinii. A trecut de două ori peste trupul fetei de 19 ani, ucisă în faţa casei din Anglia
Articolul următor