Maia Sandu invită afaceriștii japonezi să investească în câteva domenii din Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit în cadrul vizitei la Tokyo cu membrii Federației japoneze a oamenilor de afaceri, Keidanren, organizație care întrunește circa 1500 de companii și 150 de asociații și uniuni ale economiei nipone.

Șeful statului a mulțumit reprezentanților businessului nipon pentru interesul lor față de țara noastră și și-a exprimat aprecierea pentru investițiile japoneze din Moldova.

Președinta Maia Sandu a menționat că în prezent în Moldova există 13 companii cu capital japonez, care au deschis întreprinderi, au creat peste 6000 mii de locuri de muncă și astfel contribuie la dezvoltarea economică a țării noastre. Totodată, mai avem multe sectoare ce pot fi valorificate de investitorii japonezi, cum ar fi IT, agricultura sau energia regenerabilă.

Adio motoare pe benzină și motorină în UE! S-a votat acordul privind interdicția. Care e termenul limită?

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat luni acordul care marchează eliminarea motoarelor termice la autoturismele noi. Votul a fost dat după ce Germania, cel mai important producător european, a fost de acord să-și schimbe poziția, în schimbul unei derogări privind carburanții sintetici.

UE a votat interzicerea motoarelor cu motorină și benzină, dar și a hibridelor

Textul obligă automobilele noi să nu mai emită deloc dioxid de carbon (CO2) – interzicâ de facto vehiculele pe benzină, motorină şi hibride -, în favoarea celor electrice, relatează AFP și news.ro.

Textul va fi introdus pe ordinea de zi a unei reuniuni, marţi, a miniştrilor Energiei din UE, în vederea adoptării sale oficiale, anunţă preşedinţia suedieză a Uniunii.

Această reglementare este unul dintre pilonii planului euroean de luptă împotriva modificărilor climatice care ţinteşte atingerea neutralităţii carbonului în 2050.

Germania a obținut o concesie pentru o tehnologie alternativă,, după ce la începutul lunii martie a blocat planul, în ultimul moment, după ce acesta a fost adoptat de către Parlamentul European.

Pentru a-şi justifica răzgândirea – extrem de rară în acest stadiu al procedurii -, Germania a cerut Comisiei Europene (CE) să prezinte o propunere care să deschidă calea automobilelor care funcţionează cu carburanţi de sinteză.

Această tehnologie – controversată şi care se află în dezvoltare – constă în a produce carburant pe baza CO2 rezultat din activităţi industriale. Ea este apărată de producători de mărci de lux germani şi italieni şi urmează să permită folosirea motoarelor termice după 2035.

Această tehnologie este contestată de către ONG-uri de mediu, care o consideră costisitoare, energivoră şi poluantă.

Șoc în SUA. Cel puțin 6 morți, copii și profesori în atacul armat asupra unei școli. Cine a deschis focul

Șoc în Statele Unite. A fost deschis focul asupra copiilor dintr-o școală din Nashville, statul Tennesee. Au fost anunțate multiple victime – cel puțin trei copii și trei profesori au fost uciși în atacul armat de luni, alături de atacatoarea, care a fost ucisă de polițiști, potrivit unui bilanț provizoriu.

Imagine

Bilanţul preliminar al incidentului armat este de cel puțin șapte morţi şi numeroşi răniţi, printre elevii și profesorii școlii. Printre cei morți este și atacatorul. Potrivit celor mai recente informații, persoana care a deschis focul nu este o adolescentă, cum au anunțat inițial autoritățile. Persoana care a început să tragă era o femeie de 28 de ani. Poliția nu a dezvăluit numele, ci doar că a fost ucisă în schimbul de focuri. Femeia era înarmată cu două puști de asalt și un pistol. 

Atacul armat a durat 15 minute, potrivit ultimelor anunțuri ale Poliției.

Cel puțin trei copii și trei profesori au murit luni în urma focului deschis de un bărbat într-o şcoală generală din oraşul Nashville, Tennessee, potrivit Daily Mail, preluată de realitatea.net. Din primele informații, atacatorul a fost ucis de polițiștii care au intervenit în incident.

Autoritățile nu au anunțat dacă printre cei răniți sunt profesori sau elevi de la școală.

Imagine

Incidentul armat a avut loc luni, într-o şcoală generală – Școala Covenant de la marginea orașului Nashville. Incidentul a avut loc la scurt timp după ora 10 dimineața, scrie Sky News. Aici învață aproximativ 200 de copii, de la grădiniță până la clasa a șasea.

Departamentul de Poliție Metro Nashville a făcut anunțul pe Twitter: „Un incident armat a avut loc la Covenant School. Atacatorul a fost doborât și este mort”.

Poliția a anunțat că pentru siguranță elevii și profesorii să meargă la o biserică din apropiere pentu a se întâlni cu părinții lor.

Autorităţile au instituit un perimetru de securitate în jurul şcolii iar anchetatorii au deschis o anchetă și încearcă să afle motivul atacului.

Italia va interzice folosirea făinii de greieri în pizza. Care este motivul?

Italia va interzice utilizarea făinii fabricate din greieri, lăcuste și larve de insecte în pizza și va cere comercianților ca aceste produse să fie delimitate clar pe rafturile magazinelor.

Făina de greieri a ajuns în România. Cât costă un kilogram

Îngrijorați că insectele ar putea fi asociate cu bucătăria italiană, trei miniștri ai guvernului de la Roma au convocat o conferință de presă la Roma pentru a anunța patru decrete care vizează o represiune a făinii obținută din greieri, transmite protv.ro.

„Este fundamental ca această făină să nu fie confundată cu alimente produse în Italia”, a declarat Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii.

Plină de vitamine, proteine și minerale, făina obținută din greieri este considerată din ce în ce mai mult o modalitate ecologică de obținere a nutrienților, iar piața este prognozată să ajungă la 3,5 miliarde de dolari până în 2029.

Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente pentru larva de Tenebrio molitor şi pentru Locusta migratoria.

Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.

În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentaţie hrănitoare şi sănătoasă, având un conţinut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

În plus, insectele reprezintă o parte consistentă a alimentaţiei zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial.

Vestea zilei în medicină! Un vaccin experimental împotriva HIV la voluntari a generat anticorpi care pot neutraliza virusul
Articolul anterior
Editurile și librarii din Rusia se tem de revenirea cenzurii din epoca sovietică
Articolul următor