Mama lui Navalnîi, mesaj către Vladimir Putin: „Cer ca trupul lui Aleksei să fie predat imediat, ca să-l pot îngropa omenește”. VIDEO!

Liudmila Navalnaia, mama principalului opozant al lui Vladimir Putin, a făcut marți un apel direct către președintele rus prin care îi cere să-i predea trupul fiului său pentru a putea fi înmormântat, relatează The Moscow Times citat de libertatea.ro.

„Fac un apel la tine, Vladimir Putin, decizia depinde doar de tine. Lasă-mă să-mi văd în sfârșit fiul”, spune Liudmila Navalnaia într-un videoclip filmat în fața închisorii unde fiul ei a murit vineri. „Cer ca trupul lui Aleksei să fie predat imediat, astfel încât să-l pot îngropa omenește”, a adăugat ea.

Anchetatorii ruși le-au transmis familiei și avocaților lui Navalnîi că nu-i vor elibera trupul timp de cel puțin două săptămâni, întrucât efectuează un „examen chimic” pentru a determina cauza morții sale.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit vineri într-o colonie penitenciară aflată la aproximativ 65 de kilometri de Cercul Arctic, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de „extremism”, pedeapsă considerată pe scară largă drept una politică. Aleksei Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021 direct de pe aeroportul din Moscova când s-a întors în țară după ce a primit tratament în Germania pentru că a fost otrăvit cu Noviciok, tentativa de omor pusă pe seama Kremlinului. Aliații lui Navalnîi și țările occidentale au dat vina pe autoritățile ruse pentru moartea lui, acuzații pe care Kremlinul le-a numit „absolut nefondate și vulgare”.

Văduva opozantului, Iulia Navalnaia, a promis luni că va face publice detaliile care să dovedească „de ce exact Putin l-a ucis pe Alexei” și a promis că va continua munca soțului ei.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Avocata în dosarul accidentului de la Sângera, indignată de sentința prea blândă pentru polițistă: ”Este inadmisibil! Instanța nu a apreciat corect viața unui om”
Articolul anterior
Primele semne ale cancerului de pancreas
Articolul următor