McDonald’s îşi vinde restaurantele din Rusia unui afacerist local

McDonald’s a anunţat joi că a încheiat un acord pentru a-şi vinde afacerea din Rusia actualului său licenţiat de pe piaţă, Alexander Govor.

Angry Birds and closed McDonald's — five things to know today | Fortune

Govor va achiziţiona toate restaurantele McDonald’s din Rusia şi le va opera sub un nou brand, transmite mediafax.ro. 

De asemenea, el a fost de acord să păstreze angajaţii timp de cel puţin doi ani şi să finanţeze salariile angajaţilor corporativi care lucrează în 45 de regiuni ale ţării până la încheierea tranzacţiei şi a obligaţiilor existente faţă de furnizori, proprietari şi utilităţi.

Condiţiile financiare ale tranzacţiei nu au fost dezvăluite, transmite CNBC.

McDonald’s a declarat luni că se aşteaptă să înregistreze o taxă necash de la 1,2 la 1,4 miliarde de dolari, legată de investiţia sa netă în Rusia şi pierderile din valută străină.

Vânzarea este de aşteptat să se încheie în următoarele săptămâni, dacă va obţine aprobarea de reglementare. Înseamnă sfârşitul unei ere pentru gigantul fast-food, care a intrat pentru prima dată în ţară cu doar câteva luni înainte ca Uniunea Sovietică să se dizolve.

„McDonald’s din Rusia a întruchipat însăşi noţiunea de glasnost şi a căpătat o semnificaţie uriaşă”, a scris CEO-ul Chris Kempczinski într-o scrisoare către sistemul McDonald’s, luni, după ce compania şi-a anunţat intenţia de a vinde.

În cele trei decenii de la deschiderea primei locaţii la Moscova, McDonald’s şi-a crescut afacerea din Rusia la aproximativ 850 de restaurante. Compania deţinea aproximativ 84% din acele restaurante, în timp ce restul erau operate de francizaţi. Deţinerea mai multor restaurante generează venituri mai mari pentru companie, dar o deschide la riscuri mai mari în perioade de tulburări sau de criză economică.

La începutul lunii martie, după ce Kremlinul a invadat Ucraina, McDonald’s a declarat că îşi va închide temporar restaurantele din Rusia. Compania a declarat la sfârşitul lunii aprilie că suspendarea operaţiunilor sale în Ucraina şi Rusia din cauza războiului a costat-o 127 de milioane de dolari în primul trimestru. 

Un elev de 13 ani din Telenești, internat în stare de comă după consum de țuică

Un copil de 13 ani din raionul Telenești ar fi băut țuică în incinta gimnaziului, iar apoi a ajuns la spital, în stare de comă. Medicii afirmă că asemenea situații sunt destul de frecvente. Directorul gimnaziului, unde învață băiatul, a refuzat să comenteze acest caz, transmite Jurnaltv.md.

Totul s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut. Potrivit unei persoane apropiate copilului, care ne-a oferit detalii sub protecția anonimatului, elevul din clasa a VII-a ar fi consumat țuică la școală, împreună cu un alt coleg. Băiatul s-ar fi îmbătat atât de tare, încât nici nu a putut urca în autobuzul școlar ca să meargă acasă.

ANONIM: „Șoferul a văzut în ce stare este și a refuzat să-l ia. El a fost nevoit să meargă pe jos, dar în starea în care era, nu a putut să ajungă acasă. A căzut undeva și a adormit.”

Copilul de 13 ani ar fi zăcut pe marginea drumului în frig, până l-a observat un trecător, care l-a învelit cu o pătură și a chemat ambulanța. Sursa noastră susține că băiatul face parte dintr-o familie unde deseori se consumă alcool.

ANONIM: „Am vorbit cu băiatul. El nu vede în asta o problemă.”. Citește continuarea aici.

​Incendiu la o rafinărie din Rusia. Circa 100 de metri pătrați au ars

Un incendiu a izbucnit miercuri la o rafinărie din regiunea Rostov din sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, și a fost ulterior stins, a anunțat presa de stat, citând Ministerul pentru Situații de Urgență, transmite Reuters.

​Incendiu la o rafinărie din Rusia: Circa 100 de metri pătrați au ars

„În regiunea Rostov, orașul Novoșahtinsk, a fost primit un mesaj la ora 10:24 a.m., ora Moscovei, despre un incendiu pe teritoriul unei uzine de prelucrare a produselor petroliere”, a precizat ministerul, transmite tv8.md.

Incendiul a izbucnit pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați și a fost stins aproximativ o oră mai târziu, a relatat agenția de știri Interfax, adăugând că mica rafinărie aparținea unei companii numite Resource LLC.

Potrivit informațiilor preliminare, incendiul a fost cauzat de o „încălcare a procesului tehnologic”.

Novoșahtinsk se află la aproximativ nouă km de granița cu Ucraina. O altă rafinărie din Novoșahtinsk a fost lovită de două drone în iunie anul trecut, în ceea ce autoritățile au numit „acțiuni teroriste de la granița de vest”, cu referire la Ucraina.

Incendiul de miercuri a fost al doilea în două zile produs la o rafinărie rusă, după incidentul de marți de la o unitate Lukoil din Nijni Novgorod, la est de Moscova.

Doi cetățeni moldoveni din Turcia au fost evacuați în siguranță în România

O aeronavă C-27 Spartan a aterizat la Otopeni din Turcia având la bord 13 români și 2 cetățeni din Republica Moldova. Printre ei a fost și o mamă cu 2 fetițe, cu vârstele de 3, respectiv 5 ani. Soțul femeii, cetăţean turc, a rămas în zona distrusă de cutremur, scrie stirileprotv.ro.

În avion au fost şi 9 studenți, plecați din țară prin programul ERASMUS, împreună cu profesorul care îi însoțea. În momentul seismului aceștia erau cazați la un hotel din Kahraman-maraş, zona cea mai afectată de cutremur. Ei au fost preluați de o echipă de salvare și transportați în siguranță pe aeroportul Adana, de unde au ajuns în România.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Toată lumea este într-o stare mulțumitoare, totuși sunt epuizați. Acest zbor a fost foarte complicat. Vorbim de persoane care au fost din păcate expuse în mod direct cutremului și nemijlocit față de grupul anterior. Un prim grup pleacă la Gara de Nord, un al doilea grup pleacă la Otopeni. Sunt și doi cetățeni din R. Moldova, care vor pleca prin mijloace proprii în această noapte la Chișinău.”

Aeronava ar fi trebuit să ajungă în România în cursul dimineții de marți, conform autorităților. Însă, a decolat cu 12 ore mai târziu. Şi asta pentru că mama cu cele 2 fetițe au ajuns foarte greu la aeroport, din cauza infrastructurii distruse.

Ministerul Afacerilor Externe deocamdată nu a venit cu o reacție.

Cunoscutul pediatru ucrainean Evgheni Komarovsky: ,,Lumea va fi nevoită să trăiască într-o nouă realitate. Să construiești un viitor bazat pe ură nu este posibil”
Articolul anterior
O fostă parlamentară din Norvegia este acum medic pe câmpul de luptă din Ucraina
Articolul următor