În Republica Moldova a fost dat startul celei de-a treia etape de imunizare. Până în acest moment, 202.883 doze de vaccin Covid– 19 au fost administrate în țara noastră. Membrii Comitetului Național de Coordonare a Imunizării au aprobat contigentele de persoane care vor fi imunizate. Procesul de vaccinare se desfășoară în cadrul Centrelor de vaccinare din țară, dar și prin organizarea echipelor mobile care se vor deplasa la persoanele vârstnice, care nu au posibilitatea să se deplaseze în acest scop.
Medicii care au avut de suferit în urma pandemiei Covid-19 îndeamnă cetățenii să se imunizeze deoarece numai în acest mod poat fi redus riscul de forme grave și decese în rândul populației și putem beneficia de relaxări comunitare.

Mesajul Alinei Bîtcă, doctor în medicină, medic cardiolog:
,,Părinții mei s-au îmbolnăvit de coronavirus. Fiind internați și fiind încercate toate metodele de tratament, atât europene cât și locale, nu a fost posibilă stabilizarea stării de sănătate și, părinții mei au decedat de Covid.
Când a fost oferită oportunitatea de a mă vaccina, am știut exact că trebuie să o fac, deoarece riscul de infectare este foarte mare și în cazul acesta nu se știe care vor fi consecințele. Îndemnul meu ca medic, ca om care și-a pierdut părinții în urma infectării cu coronavirus: îi îndemn absolut pe toți să se vaccineze, fiind că astfel se oferă șansa de supraviețuire în caz de infectare”, este mesajul medicului.
Amintim că, începând de astăzi, cetățenii se pot programa online la vaccinare împotriva COVID-19, accesând platforma națională www.vaccinare.gov.md. Astfel, cei care sunt eligibili pentru vaccinare la această etapă vor introduce datele la secțiune programare, iar cei care nu sunt eligibili la această etapă, se vor înregistra în lista de așteptare.
Astfel, fiecare persoană va selecta, raionul, localitatea conform adresei de domiciliu și Centrul de vaccinare disponibil în regiunea respectivă, precum și luna, data, ora dedicată vaccinării.
Pentru programare, utilizatorii platformei vor avea nevoie de buletinul de identitate sau orice act care conține IDNP-ul. La fel, aceștia sunt îndemnați să păstreze confirmarea și să se prezinte fără întârziere la Punctul de vaccinare, potrivit programării stabilite.
În cazul în care solicitantul va fi informat că nu este eligibil pentru etapa respectivă sau nu sunt locuri disponibile pentru vaccinare, acesta se va înregistra pentru a fi inclus în lista de așteptare. În momentul disponibilității unor doze de vaccin, va fi contactat pentru a se programa la vaccinare.
Pentru accesarea și programarea eficientă la vaccinare prin intermediul platformei, MSMPS a elaborat și lansat un tutorial video unde sunt explicate toate detaliile și etapele de programare. Acesta poate fi accesat aici.