Ministrul Mediului: ”Nu există niciun pericol și avem destulă apă în Nistru!”

„Astăzi nu avem niciun pericol și avem destulă apă în Nistru”, susține Ministrul Mediului în contextul în care e alertă hidrologică pentru Nistru, Prut, dar și râurile mici. Sergiu Lazarencu reiterează că râul Nistru este esențial pentru Republica Moldova, fiind sursa principală de apă pentru o mare parte a țării și pentru municipiul Chișinău, subliniind importanța protejării acestuia.

„Nistru e comoara noastră, e sursa cea mai importantă de apă, 80% din teritoriul Republicii Moldova și aproape 100% pentru municipiul Chișinău de asta e important să îl păstrăm și să ținem la el, nepoluându-l. Principalele surse de poluare sunt, pe de o parte, apele uzate, o altă sursă de poluare sunt de la fertilizanții agricoli și o sursă vizibilă și ține mult de educația noastră și responsabilitatea noastră civică e poluarea din plastic. Una din sursele principale sunt PET-urile și cu această ocazie fac apel la populația Republicii Moldova să fim mai responsabili fiindcă asta se răsfrânge a ceea ce consumăm noi zi de zi”, a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, transmite TVR Moldova.

Totodată, ministrul amintește despre vizita recentă a Ministrului Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strelets, în cadrul căreia a fost abordat subiectul gestionării eficiente a fluviului Nistru.

„Vizita recentă a domnului Strelets în Republica Moldova demonstrează aceasta, e prima dată în istoria Republicii Moldova când un ministru al mediului vine la noi. Suntem în legătură permanentă cu dumnealui. Am avut o discuție foarte constructivă, am agreat anumite chestii, ne-a făcut o invitație la Kiev. Cel mai important e că am discutat inclusiv despre respectarea regulamentului pentru bazinul Nistru. Astăzi, acest regulament se respectă și debitul este de minimum 100 de metri cubi pe secundă. Din păcate, se speculează foarte mult pe acest aspect, astăzi nu este niciun pericol. Noi suntem în perioada apelor mici, iar situații de acestea se întâmplă în mai mulți ani. Lacul de la Dnestrovsc, de fapt, este un avantaj ori dacă nu era el, situațiile și acele poze pe care le-am văzut ar putea fi în alți ani și asta e natural. Astăzi, acest lac de la Dubăsari este un avantaj pentru că în perioada de inundații este o barieră împotriva viiturilor, în perioada de secetă poți regla debitul de care e necesar de apă potabilă, pentru irigare și astăzi nu avem niciun pericol și avem destulă apă în Nistru”, a declarat Ministrul Mediului.

În același timp, Sergiu Lazarencu vine cu o rugămite către cetățenii Republicii Moldova de a consuma rațional apa.

„Eu cred că e nevoie să consumăm rațional pe tot parcursul anului. Resursele naturale nu sunt inepuizabile, de asta consumul rațional e important în fiecare anotimp. Reiterez că barajul de la Dnestrovsc și lacul de acumulare ne ajută ca noi să avem debitul necesar pentru a aproviziona toată țara cu apă potabilă, inclusiv pentru irigare”, menționează ministrul.

Întrebat care ar fi pericolele pentru Republica Moldova dacă barajul de la Naslavcea ar fi distrus într-o eventuală bombardare în Ucraina, ministrul a răspuns: „Într-adevăr, ar fi pericole. Totuși, este foarte greu, discutând cu specialiștii tehnici, în ultima perioadă am avut mai multe discuții pe acest subiect, e foarte greu să distrugi acest baraj în totalmente. Dacă l-ai distruge în totalmente, ar fi pericol în zona lacului de acumulare Dubăsari, până acolo relieful ne ajută să nu fie aceste pericole. Noi am făcut anumite calcule și simulări. Totuși sper să nu se ajungă la asta. În caz de ceva noi vom reacționa și avem un plan de reacție.”

Doliu în lumea muzicii. Artistul Poporului Tudor Zgureanu s-a stins din viață

Artistul Poporului Tudor Zgureanu a trecut la cele veșnice. Compozitorul, dirijorul și profesorul universitar avea 85 de ani.

„S-a stins dragul nostru profesor, cel care a slujit cu credință Arta și a format, de-a lungul carierei sale pedagogice și artistice, generații de dirijori și profesori, astăzi nume notorii, care duc faima țării noastre pe toate meridianele lumii”, se arată în necrologul distribuit de Uniunea Muzicienilor din Moldova.

Ministerul Culturii al Republicii Moldova a transmis condoleanțe rudelor, familiei, colegilor și tuturor celor „în a căror inimi și rugăciuni va trăi mai departe cel care a fost Teodor Zgureanu”.

Maestrul s-a născut pe 4 mai 1939 în Condrătești, Bălți. Şi-a început cariera muzicală la Casa de Creaţie Populară, a fost dirijor al Capelei Corale Academice „Doina” a Filarmonicii Naţionale, dirijor al Capelei corale „Moldova” a Radioteleviziunii din Chișinău. Din 1987 a activita în calitate de profesor, șef al catedrei „Dirijat coral” al Institutului de Artă din Chișinău şi dirijor al corului „Renaissance”.Teodor Zgureanu a fost membru de onoare al Academiei „Amadeus Europe” de la Paris.

Un bebeluș de 8 luni a murit din cauza rujeolei, la Iași

Un bebeluș de numai opt luni a murit după ce s-a îmbolnăvit de rujeolă. Din primele informații, băiatul nu era eligibil pentru vaccinarea cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă). Micuțul a intrat în contact cu mama și fratele său în vârstă de doi ani, care prezentau simptomatologie clinică de rujeolă și astfel s-a produs infectarea, scrie presa română.

„Trendul descendent înregistrat de acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care ne confruntăm. Această scădere a ratei de vaccinare anti-rujeolică se datorează în principal campaniei anti-vaccinare desfășurată pe rețelele de social-media în ultimii ani. Tocmai de aceea se efectuează și la nivelul județului Iași o informare cât mai obiectivă a părinților cu privire la importanța respectării schemelor naționale de vaccinare pentru a se asigura cea mai bună protectie posibilă. Astfel, Vaccinarea protejează atât persoana vaccinată, cât și persoanele din jur”, a transmis DSP Iași.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Iași, la nivelul comunei Moțca, acoperirea vaccinală este foarte mică, având în vedere refuzul populației de a se prezenta la cabinetele medicilor de familie în vederea vaccinării.

Instituția publică recomandă ca toate persoanele nevaccinate, copii și contacții adulți să se prezinte la medicul de familie pentru imunizare.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment dat în viață se poate infecta. Vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare și se poate efectua gratuit la medicul de familie, copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, la un an și la vârsta de 5 ani. În situația epidemiei actuale, vaccinul ROR se administrează și copiilor cu vârsta de 9 – 11 luni.

Încă doi preoți au părăsit Mitropolia Moldovei

Doi preoți au fost opriți din a oficia slujbe religioase, începând cu data de 5 iulie curent, anunță Mitropolia Moldovei într-un comunicat.

Este vorba despre parohul bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ciorescu și clericul mănăstirii „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni.

„În urma părăsirii samavolnice și lipsite de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare și încălcarea jurământului depus la hirotonie, Prot. mitr. Vasile Stamati, paroh al bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ciorescu, municipiul Chișinău și ierom. Antonie, (Constantin Cantemir), clericul mănăstirii „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni, raionul Edineț, au fost opriți de a oficia cele sfinte începând cu data de 5 iulie 2024”, este comunicatul Mitropoliei Moldovei.

Trei zile de festival! Când începe „Te Salut, Chișinău!”
Articolul anterior
Muzeul Național de Istorie prezintă drama românilor basarabeni. Expoziție comemorativă, la 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări
Articolul următor