Misterul Cleopatrei, aproape dezlegat! Un tunel secret, scos la lumină

Cea mai importantă descoperire a secolului 21 a fost făcută în Egipt. Mormântul Cleopatrei, unul din misterele lumii antice, iese la lumină, scrie evz.ro.

Mormântul Cleopatrei, un mister istoric, pe punctul de a fi scos la lumină. În umbra orașului antic egiptean Taposiris Magna, o descoperire ar putea rescrie cărțile de istorie. Aceasta dezvăluie unul dintre cele mai mari mistere ale antichității.

Acestă descoperire remarcabilă, un tunel secret situat la 13 metri adâncime, a fost calificat ca un „miracol geometric” de comunitatea arheologică. Tunelul, descoperit de arheologul Katharine Martinez din Republica Dominicană, se întinde pe o lungime impresionantă de 1.300 de metri. Se strecoară prin straturile de gresie, având o înălțime de doi metri și prezentând o minune a ingineriei antice.

Între anii 320 și 1303 d.Hr., o serie de cutremure au lovit coasta, provocând prăbușirea unor părți ale templului și înghițirea acestora de către valuri. Săpăturile anterioare au dezvăluit o rețea de tuneluri care se întindeau de la Lacul Mariout până la Marea Mediterană.

În 2009, pe atunci Ministrul Antichităților, Zahi Hawass, a spus: „Dacă am descoperi mormântul Cleopatrei și al lui Marc Antoniu, ar fi cea mai importantă descoperire a secolului 21. Dacă nu am descoperi mormântul Cleopatrei și al lui Marc Antoniu, tot am făcut descoperiri semnificative aici, în interiorul și în afara templului.”

Mormântul Cleopatrei, încă ascuns

Taposiris Magna, al cărui nume se traduce prin „Mormântul Mare al lui Osiris”. O zeitatea egipteană a lumii de dincolo. Templul a fost fondat de Ptolemeu al II-lea Filadelful între 280 și 270 î.Hr. Acest oraș, situat pe marginea vestică a Deltei Nilului, a intrigat de mult timp savanții pentru semnificația sa istorică și mitologică bogată. Descoperirea recentă a tunelului sub ruinele unui templu dedicat lui Osiris adaugă o nouă provocare arheologică.

Designul și construcția acestui tunel prezintă o asemănare izbitoare cu tunelul Apheteleion găsit pe insula grecească Samos. O realizare inginerească din secolul al VI-lea î.Hr. care se întinde pe 1.036 de metri. Cunoscut pentru tehnicile sale sofisticate de boltire și considerat o minune inginerească a timpului său, tunelul Apheteleion subliniază natura remarcabilă muncii depuse.

În ciuda structurii sale impresionante, scopul tunelului recent descoperit rămâne învăluit în mister. Mai ales că cu părți din el încă sunt aflate sub apă. Dar există speranțe! Katharine Martinez, care conduce cercetarea arheologică din 2004, crede că acest tunel ar putea duce la mormântul de mult căutat al Cleopatrei VII. Ultimul faraon al Egiptului Antic. O astfel de descoperire ar fi monumentală, oferind informații fără precedent despre viața și locul de odihnă final al uneia dintre cele mai cunoscute figuri din istorie.

O mulțime de dovezi arheologice susțin ipoteza

Semnificația Taposiris Magna este subliniată și mai mult de dedicarea sa lui Osiris și Isis, zeitatea aleasă de Cleopatra pentru protecție. Situl are sculpturi ale lui Isis și monede care poartă imaginile Cleopatrei și lui Alexandru cel Mare, sugerând importanța sa în timpul domniilor lor. Aceste descoperiri susțin teoria că Taposiris Magna ar putea fi, într-adevăr, locul de odihnă final al Cleopatrei. O ipoteză pe care descoperirea tunelului o întărește.

Acest miracol geometric, ascuns sub nisipuri timp de milenii, stă acum ca un testament al ingeniozității ingineriei antice. Pe măsură ce arheologii continuă să exploreze și să interpreteze această descoperire semnificativă, lumea așteaptă secretele ce ar putea fi dezvăluite de Taposiris Magna.

Tunelul a scos deja la iveală unele comori: un bloc rectangular de calcar și fragmente de ceramică. Arheologii care lucrează la sit estimează că săpăturile ulterioare ar putea oferi informații suplimentare.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Vacanță ieftină în Grecia! Insula discretă care atrage tot mai mulți turiști, mai accesibilă decât Santorini. Imagini de poveste

Înainte de începerea sezonului estival, ofertele de vacanță pentru Grecia sunt la mare căutare. De cele mai multe ori, turiștii caută variante accesibile de cazare, însă țin cont și de serviciile puse la dispoziție de hoteluri. Insula Santorini este inclusă pe lista destinaților exclusiviste, având în vedere prețurile piperate ale unităților de cazare din zonă. O alternativă mai ieftină, însă la fel de impresionantă este insula Serifos, scrie evz.ro.

O destinație mai accesibilă decât Santorini sau Mykonos, Serifos este căutată mai ales de cei care fug de aglomerație. Insula oferă o gamă largă de experiențe pentru turiști, inclusiv pentru cei pasionați de istorie, precum și de secretele  Greciei antice. De altfel, turiștii vin un această regiune și în afara sezonului estival.

În această perioadă, temperaturile medii variază între 15-20 de grade Celsius, iar în timpul verii de situează între 25-30 de grade. În zilele toride, mercurul poate urca în termometre până la 35 de grade Celsius.

Destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie

Numele insulei este legat de numeroase legende. Localnici spun că Serifos a fost locuită de ciclopi. De altfel, în centrul acesteia se află peștera ciclopului Polifem, celebră prin mitul lui Ulise.

Satul Chora se află în inima insulei și  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Livadi. Zona se aseamănă puternic cu Santorini. Casele mici și albe, străduțele înguste și însorite sau numeroasele lăcașuri de cult amintesc de această destinație faimoasă.

Tragedie în Capitală! Un tânăr s-a înecat în lacul de la Valea Morilor, în această seară

Un tânăr s-a înecat în lacul de pe teritoriul parcului Valea Morilor din Chișinău. Trupul neînsuflețit al victimei a fost recuperat din apă de salvatori în această seară. Informațiile au fost confirmate pentru NM de purtătoare de cuvânt a Poliției capitalei, Natalia Stati, scrie NM.md

Oamenii legii au fost alertați pe 21 mai, la ora 18:04, că un tânăr s-ar fi înecat în lacul din parcul Valea Morilor. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate. În urma lucrărilor subacvatice efectuate de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, trupul neînsuflețit al tânărului a fost scos din apă.Toate circumstanțele se stabilesc.

Un olandez a avut o experiență complet neașteptată cu un român și vrea ca toată lumea să-i cunoască povestea
Articolul anterior
Pe ce data va fi Paștele ortodox și Paștele catolic în 2024
Articolul următor