Moscova amenință din nou Chișinăul: Vom răspunde cu o reacție „adecvată” în cazul escaladării situației din Transnistria

Ministerul rus de Externe afirmă că deține informații privind concentrarea formațiunilor militare ucrainene în apropiere de regiunea transnistreană a R.Moldova. În acest sens, Moscova amenință că va reacționa „adecvat” în cazul în care forțele ucrainene vor pune la cale o provocare. Afirmațiile au fost făcute de către viceministrul rus de externe, Mihail Galuzin, într-un interviu pentru agenția rusă TASS. Oficialul de la Moscova a specificat că Rusia își va apăra conaționalii, armata și munițiile dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, scrie Deschide.md.

„Există informații despre concentrarea formațiunilor militare ucrainene în apropiere de Transnistria. Situația în jurul acestei regiuni este cu adevărat complicată, noi ținem cont de evaluările conducerii de acolo. Deocamdată, potrivit declarațiilor liderului Transnistriei, V. Krasnoselski, un pericol direct de escaladare a situației nu există”, a declarat Galuzin. 

Viceministrul rus de externe a mai spus că Moscova urmărește cu atenție situația de pe Nistru și admite orice scenariu privind evoluția evenimentelor, motiv pentru care în regiunea transnistreană a R.Moldova se află contingentul pacificator rusesc în componența Forțelor Comune de Menținere a Păcii.

„Cu toate acestea, nu ar trebui să existe îndoială că Forțele armate ale Rusiei vor reacționa adecvat la provocarea regimului de la Kiev, dacă aceasta totuși va avea loc și va asigura protecția conaționalilor noștri, a contingentului pacificator rusesc, militarilor Grupului operativ al armatei ruse și depozitelor de muniții din Cobasna. Orice acțiune care va pune în pericol securitatea acestora va fi percepută în raport cu dreptul internațional ca atac asupra Federației Ruse”, a mai spus acesta.

Autoritățile rusești, potrivit lui Galuzin, sunt îngrijorate de statutul limbii ruse în Republica Moldova, invocând că 80% din cetățeni într-o anumită măsură posedă limba rusă și aproximativ 1 milion de oameni folosesc rusa ca limbă de comunicare. O altă chestiune evidențiată de Galuzin a fost respectarea dreptului la libera exprimare pentru vorbitorii de limba rusă. 

Galuzin a mai spus că au devenit frecvente și cazurile de discriminare a cetățenilor ruși prin „controale umilitoare” la frontieră și aplicarea refuzului de intrare în R.Moldova.

„În permanență atragem atenția autorităților moldovenești la discriminarea sistemică a populației vorbitoare de limba rusă. Cerem Chișinăului îndeplinirea angajamentelor internaționale în domeniul drepturilor omului”, a declarat viceministrul de externe de la Moscova.

Autoritățile R. Moldova au cerut Rusiei în repetate rânduri să își retragă armata și munițiile de pe teritoriul R.Moldova și să nu se implice în treburile interne ale țării. 

Pe parcursul anului, pentru 3092 de cetățeni ruși a fost interzisă intrarea în R.Moldova. Aceștia, potrivit autorităților de frontieră, nu își puteau motiva scopul vizitei și, mai mult ca atât, prezentau pericol pentru securitatea țării. Printre persoanele interzise au fost politehnologi ruși, reprezentanți ai autorităților din Rusia implicați în campaniile electorale din Republica Moldova.

De menționat că Rusia aplică în raport cu R.Moldova tacticile utilizare în război hibrid – Chișinăul fiind atacat în diverse forme: șantaj energetic, atac cibernetic, tentative de destabilizare prin organizarea protestelor în masă.

Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro

Un studiu realizat de două centre europene de cercetare dezvăluie că Turcia a devenit o ţară cheie pentru reexportarea produselor petroliere ruseşti în valoare de miliarde de euro către Uniunea Europeană (UE), eludând astfel sancţiunile impuse de Bruxelles şi de G7, informează EFE, citată de Agerpres. De la aplicarea sancţiunilor din februarie 2023 până în februarie 2024, UE a importat produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti (Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin), potrivit unui studiu al Centrului Finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) din Bulgaria.

În această perioadă, 86% din produsele petroliere importate de Turcia au venit din Rusia, potrivit studiului.

Raportul subliniază că, în 2023, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător de produse petroliere ruseşti din lume, importând 18% din totalul exporturilor ruseşti.

De la intrarea în vigoare a interdicţiei UE şi G7, din februarie 2023 şi până în februarie 2024, Turcia a importat produse petroliere ruseşti în valoare de 17,6 miliarde de euro, generând 5,4 miliarde de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

UE a importat 5,16 milioane de tone de produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti: Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin, dintre care niciunul nu are rafinării, potrivit documentului.

Studiul indică faptul că produsele petroliere ruseşti sunt reexportate din Turcia către UE, profitând de lacunele legale care permit amestecarea ţiţeiului în terminalele de depozitare şi export a acestor produse.

Documentul mai precizează că consumul intern de produse petroliere în Turcia a crescut cu 8% în 2023. Însă importurile maritime de produse petroliere au crescut cu 56%, ceea ce ar sugera că Turcia reexportă aceste mărfuri, dincolo de satisfacerea cererii interne.

Un exemplu notabil din raport este un caz din mai 2023, când terminalul petrolier Toros Ceyhan din portul Ceyhan a primit 26.923 de tone de motorină din portul Novorossiisk din Rusia. Zece zile mai târziu, terminalul a trimis un volum similar de motorină către rafinăria MOH Corinth din Grecia, profitând de o lacună care permite intrarea produselor petroliere ruseşti amestecate.

Cele cinci state membre ale UE cu cele mai mari importuri de petrol din Turcia între februarie 2023 şi februarie 2024 sunt Grecia, Ţările de Jos, Italia, Spania şi România, scrie EFE, citat de Economedia.

Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

„Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovceansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră, informează AFP, preluat de Agerpres.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian

În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei în devenire, scrie protv.ro.

Andra: „A fost atât de bine. Doamne, ce frumos poți să cânți! Talentul nu te-a dezamăgit. Ești extraordinară!”

Mihai Bobonete: „Ai niște calități ieșite din comun. Cred că vei deveni o mare cântăreață”.

Mia Rusu are 12 ani și este din Chișinău, Moldova. Tânăra a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă, pasiunea pentru muzică descoperind-o la vârsta de cinci ani, atunci când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea.

​Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică.

Părinții ei, tatăl jurnalist și mama contabilă la un salon de frumusețe, au susținut-o în această călătorie. Mia a participat la toate concertele și festivalurile la care a avut ocazia, dorind să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.

Pasiunile Miei, însă, nu se opresc la muzică. În timpul liber, ea învață să creeze animații pe calculator și studiază programarea, lucrând cu determinare, pentru a înțelege toate aspectele acestui domeniu fascinant. Cu toate acestea, visul ei cel mare este să devină cântăreață de operă.

„Este o fată foarte curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. Ai atins toate notele! Bravo!”, a spus Andra, în timpul audițiilor.

„Mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Cred că ești făcută pentru muzică! Ai în față un drum lung, dar o să reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a mărturisit Dragoș Bucur, la audiții.

Momentul în care o femeie fură flori din scara unui bloc de locuit din Capitală
Articolul anterior
O sală de concerte modernă a fost inaugurată la Puhoi. Maia Sandu a participat la eveniment
Articolul următor