Ne mândrim! 50 de selecții, 7 nominalizări și 6 premii la festivalurile internaționale în 2018, pentru regizorul moldovean Dumitru Grosei

Regizorul moldovean Dumitru Grosei ne duce faima peste hotarele țării, fiind declarat cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film în anul 2018. Anul trecut, cinci dintre filmele lui Dumitru Grosei și un proiect de lung-metraj în lucru au adunat 50 selecții oficiale în 23 țări de pe toate continentele, ca Italia, Marea Britanie, Germania, Elveția, Grecia, SUA, Canada, Rusia, Estonia, China, Brazilia, Maroc, Taiwan, Nigeria, Liban ș.a.

separator
Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni, R. Moldova. Între anii 1992-94 a studiat la Facultatea de Drept, Universitatea din Iași, iar în 1999 a absolvit facultatea de Regie Film la UNATC București. În 1995 a fost regizor secund al faimosului regizor francez Bertrand Tavernier, la filmul CAPITAINE CONAN.

În prezent, Dumitru Grosei locuiește la Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova ,,Alternative Cinema”. Între anii 2016 și 2017, a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova. Din 2015, este directorul evenimentului cinematografic anual ”Zilele Filmului Românesc la Chișinău”, unde sunt proiectate cele mai importante și recente filme românești.

,,Ecouri” (Moldova, 2015) este un film experimental de scurt metraj, ficțiune, în regia lui Dumitru Grosei. Filmul a avut în 2018 șapte selecții oficiale, dintre care două nominalizări și un premiu. Din cauza viciilor sale, o tânără femeie își strică relația cu bărbatul, dar ea luptă cu viciile și nu-și pierde speranța că într-o zi îl va readuce acasă.Selecții oficiale:
– Atlanta Playhouse Film Festival (Georgia, SUA);
– Indie Best Films Festival (California, SUA);
– Constanta International Film Festival 2018 (Constanța, România);
– AltFF Alternative Film Festival (Toronto, Canada);
– CineKasimanwa: Western Visayas Film Festival (Roxas, Filipine);
– International Short Film Festival Pune (Pune, India).
– Inshort Film Festival (Lagos, Nigeria).

Nominalizări:
– Semi-finalist (Indie Best Films Festival, California, SUA);
– Best Light Designer – Dumitru Grosei (International Short Film Festival, Pune, India).

Premii:
– Best Poster (AltFF Alternative Film Festival, Toronto, Canada).

,,Cadoul” (Moldova/România, 2015) este un film de scurt metraj, ficțiune. În 2018, producția a acumulat 16 selecții oficiale, dintre care 2 nominalizări și un premiu. Un copil primește de la tatăl său drept cadou de Crăciun un binoclu, dar băiatul vrea mai mult, el vrea să meargă cu tatăl la vânătoare.

,,Today artist, tonight taxist” (2018, Moldova/România), este un film de scurt metraj ficțiune, care, în 2018, a obținut 5 selecții oficiale, dintre care 1 nominalizare.

Filmul este despre ultimele ore din viața unui tânăr ratat din Chișinău, care nu este nici rocker, nici șofer de taxi, nici măcar un prieten. În consecință, el face un accident, în care moare cu un client german, care a venit să caute mormântul bunicului său, mort în cel de-al II-lea război mondial.

,,Călărași – un ținut la poarta raiului” (Moldova/România, 2018) este un film documentar de lung metraj, în regia lui Dumitru Grosei. În 2018, filmul a avut 6 selecții oficiale, dintre care 4 premii.

Premii:
– Cel mai bun film pe tema „Etnoecologie – natură și oameni indigeni” (International Ecological Film Festival TO SAVE AND PRESERVE, Khanty-Mansiysk, Russia);
– Trofeul festivalului ”Cel mai bun film etnografic” (Zlatna International Ethnographic Film Festival, Zlatna, România);
– Cel mai bun film documentar (Constanta International Film Festival, Constanța, România);
– Premul I – DOC SECTION, Categoria: Istorie și Patrimoniu (Amorgos Tourism Film Festival, Amorgos, Grecia).

,,Dante Cafe” (Moldova, 2018) este un scurt metraj experimental cu durata de 2 min. 25 sec. În 2018, filmul a acumulat 8 selecții, printre care se include și o nominalizare. Momentul când ajungi la sfârșitul vieții și constați că ai mers pe un drum greșit, dar nu mai poți schimba nimic.

Nominalizări:
– Best Experimental Film (Alternative Film Festival, Toronto, Canada).

,,Călătorie în timp – de la Bonn la Speia” (Moldova) este un proiect de film documentar de lung-metraj, aflat în etapă de producție. Proiectul a fost selectat la 6 forumuri importante dedicate finanțărilor proiectelor industriei cinematografice europene.Stefan Koch, un bărbat din orașul Bonn, descoperă în sertarul mamei sale decedate o scrisoare a bunicului său, adresată tatălui și niște documente oficiale, care atestă moartea bunicului în cel de al Doilea Război Mondial, în Moldova, la câteva mile mai la nord de satul Speia. Stefan se pornește în căutarea mormântului bunicului său. Inițial el are dificultăți în căutările sale, din cauza barierelor lingvistice și culturale. Mai târziu el întâlnește niște oameni deschiși, care îl fac să înțeleagă că nu există de fapt granițe între est și vest.

Află mai multe pe alternative-cinema.com

Groaznicul accident de pe Mihai Viteazul: Momentul în care victimele sunt scoase dintre fiare de către trecători

Șoferii și pasagerii mașinilor făcute zob, după ce au ajuns într-un pilon, una peste alta, pe strada Mihai Viteazul, din Capitală au fost scoși dintre fiarele automobilelor de trecători, până la sosirea ambulanței, scrie Unimedia.info.

Momentul în care mai mulți trecători sar în ajutor a fost publicat de internauți pe rețele.

Accidentul a avut loc pe 23 aprilie, în jurul orei 21:00 pe strada Mihai Viteazul. Potrivit Poliției, o mașină de model Ford s-a ciocnit cu o Toyota.

Vedeți AICI Video.

https://t.me/unicamd/1056

Record de temperaturi în Spania. Câte grade s-au înregistrat

Spania se confruntă în aceste zile cu temperaturi neobişnuit de mari cu 15-20 de grade peste normalul lunii aprilie, scrie stirileprotv.ro.

De marți, în sudul Spaniei, temperaturile oscilează între 35 și 37 de grade Celsius spre disperarea localnicilor și a turiștilor deopotrivă. Fenomenul este cu atât mai alarmant cu cât Peninsula Iberică să confruntă cu o secetă istorică, iar specialiștii anticipează o nouă vară toridă și uscată.

Agenţia spaniolă de meteorologie anticipează că această lună va fi probabil cel mai călduros aprilie de la începutul măsurătorilor în Peninsula Iberică.

Asta după ce schimbările climatice au generat în 2022 cel mai mare număr de zile marcate de „stres termic ridicat”.

Turist din New York: ”E foarte cald. Aici am ajuns din Elveţia, unde am dat de viscol”.

În Valencia, marţi au fost 36,2 grade, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Spania în aprilie.

Primăria a instalat o pădurice de panouri fotovoltaice care să genereze energie pentru consumul acestei şcoli.

În Sevilla, au fost miercuri 35,6 grade Celsius, un vârf absolut pentru acest oraş din Andalusia. Şi în Cordoba s-au înregistrat cu aproape 15 grade mai mult decât normalul şi cu 3 grade mai mult decât recordul istoric.

Turist: ”În California, de unde sunt eu, nu suntem obişnuiţi cu temperaturi din astea. Ok, înţeleg în august, dar acum e copleşitor, mai ales că nici nu plouă şi avem mare nevoie. Până unde vor tot urca temperaturile?”

Valul de căldură timpurie survine pe fondul unei secete istorice, din cauza căreia suferă culturile de măsline şi grâne. Ca să nu mai vorbim de riscul incendiilor de vegetaţie.

În Barcelona, hotelurile caută soluţii să limiteze consumul de apă. Aici, patronii au instalat clepsidre cu nisip în baie, pentru ca oaspeţii să fie atenţi la durata duşului.

Dar tot în Europa găsim şi extrema cealaltă. Noaptea trecută a fost cea mai rece înregistrată de statistici, minus 2 grade, în regiunea belgiană Flandra. Fermierii care cultivă viţă de vie ori pomi fructiferi au făcut noapte albă monitorizând focurile din livezi.

Iar peste Ocean, în Evergreen – Colorado a nins serios, în timp ce statele Florida şi Texas s-au confruntat cu o straşnică furtună cu grindină.

Bucățile de gheață au atins mărimea unor mingi de tenis. Șoferii ghinioniști, surprinși pe șosele de vremea extremă, s-au ales cu mașinile avariate. Zeci de mii de oameni au rămas fără energie electrică din cauza grindinei.

Au rupt drapelul NATO și l-au stropit cu vopsea roșie. Cine a făcut gestul

Protest la sediul Centrului de informare NATO din Chișinău. Un grup de persoane cu deputații neafiliați, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au rupt drapelul NATO și l-au stropit cu vopsea roșie, unimedia.info.

„Astăzi ne-am adunat la sediul celui mai mare bloc militar din lume, care a purtat sute de războaie în diferite părți ale lumii în ultimii 70 de ani și a exterminat milioane de oameni din întreaga lume. Trăim într-o țară liniștită, dar chiar și așa, Moldova pașnică este atrasă într-un bloc militar și în ostilități. În ultimul timp simțim tot mai mult cum țara noastră se umple cu arme, iar problemele sociale sunt neglijate”, a spus Nesterovschi.

La 15 martie, socialistul Alexandru Nesterovschi a anunțat că pleacă din echipa PSRM și se alătură „Mișcării pentru Popor”. Totodată, acesta a declarat că va fi deputat independent în Parlament. Anunțul a fost făcut de către Nesterovschi pe pagina sa de Facebook.

La 25 martie, și deputata Irina Lozovan a anunțat că părăsește Partidul Socialiștilor. Aceasta a menționat că va activa în calitate de deputat independent. Totodată, Lozovan a declarat că se va alătura și ea „Mișcării pentru Popor”.

Foștii deputați ai Partidului Socialiștilor, Irina Lozovan și Alexandru Nesterovschi, care au părăsit recent formațiunea și au aderat la Mișcarea pentru Popor, au anunțat, într-o conferință de presă, că creează un nou partid politic de stânga.

 

Zincul și beneficiile sale asupra organismului. De ce nu trebuie să lipsească din dietă
Articolul anterior
Cumplit! O fetiță de 10 ani din Mexic s-a sinucis pentru a-şi face „mama fericită“
Articolul următor