Ne mândrim! 50 de selecții, 7 nominalizări și 6 premii la festivalurile internaționale în 2018, pentru regizorul moldovean Dumitru Grosei

Regizorul moldovean Dumitru Grosei ne duce faima peste hotarele țării, fiind declarat cel mai selectat regizor moldovean la festivalurile internaționale de film în anul 2018. Anul trecut, cinci dintre filmele lui Dumitru Grosei și un proiect de lung-metraj în lucru au adunat 50 selecții oficiale în 23 țări de pe toate continentele, ca Italia, Marea Britanie, Germania, Elveția, Grecia, SUA, Canada, Rusia, Estonia, China, Brazilia, Maroc, Taiwan, Nigeria, Liban ș.a.

separator
Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni, R. Moldova. Între anii 1992-94 a studiat la Facultatea de Drept, Universitatea din Iași, iar în 1999 a absolvit facultatea de Regie Film la UNATC București. În 1995 a fost regizor secund al faimosului regizor francez Bertrand Tavernier, la filmul CAPITAINE CONAN.

În prezent, Dumitru Grosei locuiește la Chișinău și este președinte și fondator al Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova ,,Alternative Cinema”. Între anii 2016 și 2017, a deținut funcția de director al Arhivei Naționale de Film a Republicii Moldova. Din 2015, este directorul evenimentului cinematografic anual ”Zilele Filmului Românesc la Chișinău”, unde sunt proiectate cele mai importante și recente filme românești.

,,Ecouri” (Moldova, 2015) este un film experimental de scurt metraj, ficțiune, în regia lui Dumitru Grosei. Filmul a avut în 2018 șapte selecții oficiale, dintre care două nominalizări și un premiu. Din cauza viciilor sale, o tânără femeie își strică relația cu bărbatul, dar ea luptă cu viciile și nu-și pierde speranța că într-o zi îl va readuce acasă.Selecții oficiale:
– Atlanta Playhouse Film Festival (Georgia, SUA);
– Indie Best Films Festival (California, SUA);
– Constanta International Film Festival 2018 (Constanța, România);
– AltFF Alternative Film Festival (Toronto, Canada);
– CineKasimanwa: Western Visayas Film Festival (Roxas, Filipine);
– International Short Film Festival Pune (Pune, India).
– Inshort Film Festival (Lagos, Nigeria).

Nominalizări:
– Semi-finalist (Indie Best Films Festival, California, SUA);
– Best Light Designer – Dumitru Grosei (International Short Film Festival, Pune, India).

Premii:
– Best Poster (AltFF Alternative Film Festival, Toronto, Canada).

,,Cadoul” (Moldova/România, 2015) este un film de scurt metraj, ficțiune. În 2018, producția a acumulat 16 selecții oficiale, dintre care 2 nominalizări și un premiu. Un copil primește de la tatăl său drept cadou de Crăciun un binoclu, dar băiatul vrea mai mult, el vrea să meargă cu tatăl la vânătoare.

,,Today artist, tonight taxist” (2018, Moldova/România), este un film de scurt metraj ficțiune, care, în 2018, a obținut 5 selecții oficiale, dintre care 1 nominalizare.

Filmul este despre ultimele ore din viața unui tânăr ratat din Chișinău, care nu este nici rocker, nici șofer de taxi, nici măcar un prieten. În consecință, el face un accident, în care moare cu un client german, care a venit să caute mormântul bunicului său, mort în cel de-al II-lea război mondial.

,,Călărași – un ținut la poarta raiului” (Moldova/România, 2018) este un film documentar de lung metraj, în regia lui Dumitru Grosei. În 2018, filmul a avut 6 selecții oficiale, dintre care 4 premii.

Premii:
– Cel mai bun film pe tema „Etnoecologie – natură și oameni indigeni” (International Ecological Film Festival TO SAVE AND PRESERVE, Khanty-Mansiysk, Russia);
– Trofeul festivalului ”Cel mai bun film etnografic” (Zlatna International Ethnographic Film Festival, Zlatna, România);
– Cel mai bun film documentar (Constanta International Film Festival, Constanța, România);
– Premul I – DOC SECTION, Categoria: Istorie și Patrimoniu (Amorgos Tourism Film Festival, Amorgos, Grecia).

,,Dante Cafe” (Moldova, 2018) este un scurt metraj experimental cu durata de 2 min. 25 sec. În 2018, filmul a acumulat 8 selecții, printre care se include și o nominalizare. Momentul când ajungi la sfârșitul vieții și constați că ai mers pe un drum greșit, dar nu mai poți schimba nimic.

Nominalizări:
– Best Experimental Film (Alternative Film Festival, Toronto, Canada).

,,Călătorie în timp – de la Bonn la Speia” (Moldova) este un proiect de film documentar de lung-metraj, aflat în etapă de producție. Proiectul a fost selectat la 6 forumuri importante dedicate finanțărilor proiectelor industriei cinematografice europene.Stefan Koch, un bărbat din orașul Bonn, descoperă în sertarul mamei sale decedate o scrisoare a bunicului său, adresată tatălui și niște documente oficiale, care atestă moartea bunicului în cel de al Doilea Război Mondial, în Moldova, la câteva mile mai la nord de satul Speia. Stefan se pornește în căutarea mormântului bunicului său. Inițial el are dificultăți în căutările sale, din cauza barierelor lingvistice și culturale. Mai târziu el întâlnește niște oameni deschiși, care îl fac să înțeleagă că nu există de fapt granițe între est și vest.

Află mai multe pe alternative-cinema.com

Episcopul Marchel, obligat de instanță să plătească prejudicii morale de 20.000 de lei 

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, cu numele laic Nicolae Mihăescu, ierarh al Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, structură bisericească subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost obligat de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, să achite prejudicii morale în folosul a doi membri ai comunității LGBTQI+ pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale, scrie stiripesurse.md.

Centrul de Informaţii GENDERDOC-M anunță că ierarhul va trebui să achite câte 10.000 de lei fiecărui reclamant după ce acum doi ani el a făcut declarații homofobe înainte de Marșul Pride din 2022. Mai exact, pe 12 iunie 2022, episcopul Marchel a publicat o înregistrare pe YouTube cu o adresare către creștini (n.r. – ulterior, adresarea a fost  ștearsă).

În această adresare, Marchel a spus că „sodomiții vor să petreacă parada rușinii în municipiul nostru”, vorbind despre orașul Bălți. După un discurs homofob, Marchel a îndemnat bălțenii să vină la Catedrala din Bălți „pentru a petrece drumul crucii și ca să respingem, să ținem piept acestei invazii fără de rușine, care se vrea defilată prin centrul orașului nostru”.

El a numit membrii comunității LGBTQI+ „sodomiți”, „rătăciți”, „păcătoși” etc. Pe 3 noiembrie aceluiași an, a avut loc ședința Consiliului pentru asigurarea egalității, în care Centrul GDM a depus o plângere împotriva lui Marchel.

La ședință, episcopul a prelungit discursul de ură, iar administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov, a părăsit ședința în semn de protest. Ca urmare, doi membri ai comunității l-au acționat pe Marchel în judecată pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale.

În iunie 2024, instanța a hotărât ca Marchel să achite prejudiciul moral și să compenseze cheltuielile de judecată. În total, acesta va trebui să scoată din buzunar peste 20.500 de lei.

Cunoscut pentru părerile sale radicale despre străini, alte confesiuni religioase și femei, Marchel este și unul dintre cei mai influenți ierarhi din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Episcopul Marchel este un militant cunoscut împotriva Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. De asemenea, el insistă că nu vorbește limba română, ci „moldovenească”, perpetuând astfel teza sovietică conform căreia moldovenii și românii nu sunt același popor.

Numele episcopului este asociat cu o serie de campanii politice în Moldova, adesea legate de așa-numitele „valori ale familiei”.

O nouă tragedie pe terenul de fotbal. Un bărbat a fost strivit de o poartă pe un stadion din Telenești

Un bărbat a murit, după ce i-ar fi căzut în cap o poartă de fotbal. Tragedia a avut loc ieri-seara, în jurul orei 19:40, pe stadionul din localitatea Ciulucani, din raionul Telenești, susțin sursele PulsMedia.MD din teritoriu, scrie pulsmedia.md.

Potrivit datelor preliminare, victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 38 de ani. Dânsul juca un meci de fotbal cu alți consăteni, când în cap i-a căzut poarta de fotbal de pe teren.

În urma traumatismelor grave, bărbatul a murit pe loc până la venirea ambulanței, iar medicii din nefericire au putut doar să constate decesul.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Ministerul Educației vrea să interzică telefoanele mobile în şcoli

Ministerul Educației și Cercetării urmează să stabilească în septembrie anumite reguli privind utilizarea telefoanelor mobile în școli. Decizia a fost anunțată de ministrul Dan Perciun şi a fost luată după ce majoritatea respondenților unui chestionar au pledat în favoarea unei astfel de reglementări, scrie stiripesurse.md.

„Noi am avut o discuție de lucru, săptămâna trecută, cu mai mulți directori de școli și vom prezenta o statistică în sensul în care avem destul de multe școli care fac asta de sine stătător. Se fac în diferite moduri, sunt provocări cu care ne confruntăm avem, dar avem o practică națională. Mai ales că la nivel internațional devin tot mai răspândite astfel de reglementări”, a menționat ministrul Educației.

Dan Perciun a precizat că aproape 13.000 de persoane au răspuns la întrebările din chestionarul inițiat de Ministerul Educației, iar aproximativ 78 la sută dintre acestea consideră că trebuie reglementată utilizarea telefoanelor mobile în școli.

De asemenea, din cei care consideră că trebuie să existe reguli, 48 la sută susțin că elevilor trebuie să le fie permis să aibă telefoane în instituțiile de învățământ, dar acestea să fie păstrate în boxe sau cutii, iar 30 la sută consideră că ar trebui interzis sau limitat accesul acestora cu telefoane mobile.

Zincul și beneficiile sale asupra organismului. De ce nu trebuie să lipsească din dietă
Articolul anterior
Cumplit! O fetiță de 10 ani din Mexic s-a sinucis pentru a-şi face „mama fericită“
Articolul următor