O adolescentă de 16 ani este cea mai tânără victimă a coronavirusului din Franța

Julie, 16 ani, este cea mai tânără victimă a coronavirusului din Franţa. Acum o săptămână, ea avea doar o mică tuse, aparent benignă, scrie Mediafax.

separator
foto: Le Parisien

„Nu vom primi niciodată un răspuns”, spune mama ei. La vârsta de 16 ani, Julie A. a murit de coronavirus la Paris, devenind cea mai tânără victimă franceză a pandemiei, despre care se crede că afectează în principal persoanele în vârstă sau vulnerabile, relatează L’Express.

„Este un moment de netrăit”, spune Sabine, mama fetei. Vorbind cu viteză maximă, ea evocă „şocul pierderii unui copil”, „sensul vieţii”, obligaţia de a „continua”. „Ar fi trebuit să avem o viaţă clasică”, spune ea, contactată telefonic de AFP, joi, la domiciliul său din suburbiile Parisului. „Avea doar o tuse”, repetă Sabine. O tuse mică, benignă, care a apărut acum o săptămână, pe care a încercat să o trateze cu sirop, plante şi inhalaţii.

Sâmbătă, Julie începe să simtă dificultăţi de respiraţie. „Nimic înspăimântător, îi era greu să-şi tragă răsuflarea”, îşi aminteşte mama ei. Apoi vin crizele de tuse, care o împing luni să-şi ducă fiica, fără probleme de sănătate deosebite, la medic.

Medicul generalist găseşte o insuficienţă respiratorie „acceptabilă”. El decide să cheme ambulanţa, în cele din urmă pompierii sunt cei care sosesc. Costume complete, măşti, mănuşi, „ca din filmele SF”, spune mama. Ei o duc pe fată, purtând o mască de hârtie pe sub masca de oxigen, la cel mai apropiat spital, în Longjumeau, Essonne.

Sabine se duce acasă. Când sună la spital puţin mai târziu, i se spune despre o tomografie, o opacitate pulmonară, „nimic grav”. Un test la Covid-19 este în curs de desfăşurare. Dar în timpul nopţii, Julie, care suferă acum de insuficienţă respiratorie, este transferată la Spitalul de Copii Necker din Paris. Încă două teste la Covid-19 sunt în curs de desfăşurare.

Julie este internată în terapie intensivă marţi. Este instalată într-o cameră mică, cu ursuleţi pictaţi pe pereţii albaştri. „La 16 ani, mergi încă la pediatrie, eşti tânăr”, spune Sabine. Când vine pentru a-şi vizita fiica după-amiaza, aceasta este anxioasă, vorbeşte, dar oboseşte rapid: „Mă doare inima în piept”, spune ea.

Dar rezultatele ultimelor două teste de Covid-19 aduc veşti bune: negativ. „Deschidem uşa dormitorului, asistentele nu mai pun echipament special, doctorul ridică degetul mare pentru a-mi spune că totul este în regulă”, spune Sabine. Julie pare să fi evitat ce e mai rău. E târziu, Sabine pleacă acasă, promite că se va întoarce a doua zi.

Târziu în noapte, un apel: rezultatul primului test făcut la spitalul din Longjumeau tocmai a sosit, Julie este pozitivă la Covid-19 şi starea ei se deteriorează, trebuie să fie intubată. „Nu-ţi vine să crezi. Credem că s-au înşelat. Şi de ce aceste rezultate vin atât de târziu?”, întreabă Sabine. „Încă de la început, ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi”, spune Manon, sora mai mare a lui Julie.

În jurul orei 0:30, un alt apel telefonic: „Veniţi, repede!” „Atunci m-am panicat. Sunt cuvinte care te fac să înţelegi”, explică Sabine. Potrivit directorului general al Sănătăţii, profesorul Jérôme Salomon, care a anunţat moartea fetei joi seara, Julie a fost victima unei forme severe a virusului „extrem de rară” la tineri. „Era deja cenuşie”, spune Sabine.

De asemenea, este imposibil să recupereze lucrurile fetei, totul trebuie ars. Cu greu, reuşesc să păstreze un lănţişor de botez, o brăţară. Corpul lui Julie e în camera mortuară de la spitalul Necker. Nu va fi eliberat înainte de înmormântare, în câteva zile. Ca măsură de precauţie, nu va fi nici o ceremonie, doar zece persoane vor fi prezente la cimitir.

„A trebuit să aleg între cei dragi, care va fi acolo”, spune Manon. „Chiar în ziua morţii ei, trebuia deja să alegem un sicriu.” Acesta va trebui să rămână închis, iar Julie „nu va fi machiată, nici îmbrăcată, nu avem dreptul”, spune sora ei. „Este greu de înţeles”, spune ea, aproape odată cu mama ei.

Potrivit ultimului bilanţ, 1.696 de decese de Covid-19 au fost înregistrate în spitalele din Franţa de la începutul epidemiei. De joi seara, pe burtierele de la televiziuni circulă în buclă informaţia că o fată de 16 ani a murit de coronavirus. „Este oribil, pentru că ştiu că este vorba de copilul meu”, spune Sabine.

Articol preluat integral din L’Express.

S-a dat drept femeie și a ademenit un cetățean străin pe rețelele de socializare. Ulterior, l-a răpit și l-a lăsat fără bani

Un bărbat de 29 de ani a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de tâlhărie, răpirea unei persoane și răpire de automobil.

Suspectul, locuitor al satului Chetrosu din raionul Drochia ar fi găsit o modalitate simplă de a face bani. Şi-a făcut un cont de facebook fals, în care s-a dat drept femeie şi a intrat în conversaţie cu un bărbat din altă țară, cu care a avut o înțelegere prealabilă de a se întâlni în Republica Moldova, în Drochia. 

Astfel, la data de 4 mai, bărbatul de  28 de ani, a venit de peste hotare în orașul Drochia unde a fost întâlnit de suspect care s-a dat drept verișorul femeii, cu pretextul că îl duce la ea. Acesta a urcat pe motocicleta suspectului și s-au deplasat într-o direcție necunoscută.

Ajunși în extravilanul satului Zgurița, la o clădire abandonată, suspectul a speriat bărbatul cu o armă asemănătoare celei de vânătoare, de model necunoscut, efectuând un foc vertical, după care a îndreptat arma în direcția victimei, cerându-i să-i predea toate bunurile și banii pe care îi are la el. Astfel, bărbatul a fost deposedat de bunuri și bani ce constituie echivalentul a 30 606,27 de lei. Apoi, l-a dezbrăcat de geacă și cu forța l-a dus în subsolul clădirii, unde l-ar fi legat la mâini și picioare de un pilon din beton, după care a plecat într-o direcție necunoscută. 

După câteva ore, victima a reușit să se dezlege și a ajuns într-un sat, unde a apelat după ajutor la săteni, aceștia anunțând imediat Poliția. 

Ca urmare a măsurilor speciale de investigație efectuate de ofițerii de  investigație ai INI, în comun cu Inspectoratul de poliție Drochia, sub conducerea procuraturii raionului, suspectul a fost identificat. Mai mult, oamenii legii au stabilit că acesta ar fi implicat și  într-un caz de  răpire de automobil, în noaptea de 6 spre 7 mai. Acesta ar fi pătruns într-o  gospodărie din satul Șuri, de unde ar fi sustras un Mercedes Vito.

În baza unei informații operative precum că suspectul se ascunde  în Chișinău, la 8 mai oamenii legii l-au reținut pe o stradă din capitală.  De asemenea a fost ridicat și autoturismul răpit. La fel, s-a stabilit că bănuitul intenționa  să  părăsească ilegal țara. 

Acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru  furt și jaf, iar în martie 2024, a fost  eliberat din instituțiile penitenciare ale Franței și deportat în Republica  Moldova. 

În continuare membrii grupului de lucru  întreprind măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală,  pentru întărirea bazei probatorii, precum și depistarea armei de foc folosită la comiterea infracțiunii.

Aeroportul nu va putea fi privatizat

Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” ar putea fi inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Anunțul a fost făcut de către deputatus PAS, Radu Marian care susține că „această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului”, scrie unimedia.info.

„Am înregistrat un amendament prin care vom include Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.

Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice (APP) să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase. De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în  lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare.

Gruparea criminală șor încă controlează anumite spații comerciale la Aeroport și trebuie alungată de acolo. Vom crea condițiile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a declarat Radu Marian.

Deputatul PAS Radu Marian salută intenția Agenției Proproetăți Publice de a relansa licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase.

Cătălin Măruță a ajuns de urgență la spital

Cătălin Măruță a ajuns de urgență la spital, noaptea trecută, după un incident casnic. Îndrăgitul prezentator TV a fost nevoit să-și facă trei vaccinuri, pentru a se asigura că sănătatea nu-i este amenințată, scrie realitatea.net.

Măruță a ajuns de urgență la Spitalul „Matei Balș” din București, după ce a fost mușcat de propria pisică. Chiar dacă animalul este vaccinat, acesta a preferat să se supună tratamentului preventiv în astfel de situații.

Prezentatorul TV a fost nevoit să-și facă trei vaccinuri, două de antirabic și unul de antitetanos, și să ia tratament cu antibiotice, potrivit BZI.

El le-a transmis și telespectatorilor să fie atenți când se joacă cu animalele de casă, dacă vor să evite astfel de situații neplăcute.

„Să vezi ce înseamnă joaca cu pisica. Aveți grijă oameni buni, că dintr-o glumă ca asta… (…) chiar dacă aveți pisica dumneavoastră acasă sau câinele, cel mai bine este să mergeți la doctor dacă sunteți mușcați”, a spus Cătălin Măruță.

Sute de suspecţi de coronavirus, supravegheaţi de la distanță prin holtere
Articolul anterior
Mii de ucraineni se întorc pe jos în Ucraina din Polonia. Foto!
Articolul următor