Oamenii de știință au examinat creierul unui călugăr budist decedat. Rezultatul i-a uimit

Călugării budiști ridică multe întrebări în rândul oamenilor obișnuiți. Iar acestea au legătură cu modul în care clericii reușesc să trăiască secole întregi chiar și… după moarte. Una dintre poveștile care dovedesc acest lucru s-a întâmplat în Tibet în mai 2020. Creierul călugărului a continuat să funcționeze chiar și la două luni după moarte. Se crede că secretul se află în tukdam (fenomenul de a fi clinic mort, dar viu), practica de meditație efectuată în prezența unui maestru budist pe moarte, scrie alephnews.ro.

Se crede că, în această stare, profesorul poate trăi în stare de meditație după moarte. Una dintre poveștile care dovedesc acest lucru s-a întâmplat în Tibet în mai 2020. În acel moment, inima călugărului-șef a încetat să mai bată după ce acesta și-a asumat postura lotusului și a început să mediteze. Discipolii săi i-au supravegheat corpul în fiecare zi, dar nici după două luni acesta nu s-a descompus. Articulațiile erau mobile, pielea era netedă, iar părul a continuat să crească. Se părea că Lobsanga Tseringa pur și simplu a adormit.

Între timp, oamenii de știință au sosit la templu pentru a face câteva encefalograme. Rezultatele i-au șocat la propriu pe medici. Creierul călugărului a continuat să funcționeze chiar și la două luni după moarte. Impulsurile erau slabe, dar erau acolo. Călugării au fost, de asemenea, studiați, inclusiv în timpul meditației profunde. S-a constatat că, în acel moment, corpul reacționa mult mai puțin la stimuli externi.

Nu se știe cu siguranță de ce se întâmplă acest lucru. Poate că creierul, în care rămâne o anumită activitate, menține tonusul întregului organism. Pe de altă parte, sub influența meditației, la moarte sunt secretate anumite substanțe care protejează celulele de descompunere. Oricum ar fi, fenomenul călugărilor budiști rămâne nedovedit pe deplin, dar extrem de interesant atât pentru lumea științifică, cât și pentru oamenii obișnuiți.

Ce este de fapt tukdam?

Este o stare de meditație supremă practicată de unii călugări. Potrivit budiștilor tibetani, sufletul nu dispare odată cu trupul, iar spiritualul se păstrează chiar și după moarte. Acest lucru este evidențiat de tukdam, care începe cu meditația luminii clare”, mintea este eliberată treptat și conștiința este păstrată, obținându-se controlul asupra gândurilor și a corpului. Doar după acest proces de meditație profundă, corpul este eliberat pentru a muri”. Astfel, călugării tibetani care practică tuk-dam după moarte par a fi încă în viață, dar adormiți, sau mai degrabă într-o stare de meditație. Ei nu trebuie să fie deranjați – nu trebuie să se facă zgomot în jurul lor și nu trebuie atinși, pentru ca această călătorie a spiritului” să nu fie perturbată.

Fenomenul prin ochii științei

Potrivit lui Dalai Lama, cel mai mare maestru al școlii budiste Gelug, religia și știința sunt legate, nu sunt în conflict, dar ajung la adevăr pe căi diferite, cu abordări diferite, și trebuie să meargă mână în mână. El a fost cel care a făcut apel la oamenii de știință cu dorința de a găsi o explicație științifică pentru fenomenul observat în cazul morții călugărilor tibetani.

Numeroși oameni de știință, printre care neuroștiințificul Richard Davidson, s-au ocupat de această sarcină dificilă. El a început să facă cercetări pe această temă după moartea unui prieten apropiat, Geshe Sopa, un călugăr tibetan care practica tukdam. Davidson și-a revăzut prietenul la cinci zile după ce a fost constatată moartea clinică a acestuia, iar în exterior călugărul nu se schimbase, ca și cum ar fi fost încă în viață. Acest lucru îl intrigă foarte mult pe neurolog și este hotărât să rezolve misterul.

Richard Davidson este unul dintre fondatorii Centrului pentru o minte sănătoasă de la Universitatea Wisconsin-Madison. Unul dintre proiectele de la centru se numește tukdam” și studiază această stare ultimă.

Davidson este cercetătorul principal al proiectului. El și colegii săi fac un studiu care implică 13 călugări tibetani despre care s-a constatat că au fost în moarte clinică timp de cel puțin 26 de ore și care au practicat tukdam. Studiul a folosit electroencefalografia, iar rezultatele au arătat că niciunul dintre călugări nu a prezentat activitate cerebrală. Acest lucru ridică întrebarea despre ce este de fapt conștiința; se caută semne de conștiință dincolo de minte, dar deocamdată misterul rămâne nerezolvat.

Cine este Miss America 2025. O tânără de 22 de ani, învingătoarea dintre 52 de frumoase

Abbie Stockard, în vârstă de 22 de ani, a fost desemnată Miss America 2025, aducând un nou titlu de prestigiu statului Alabama, scrie CNN, citat de peroz.ro.

Majoretă și studentă la Universitatea Auburn, unde învață pentru a deveni asistentă medicală, tânăra a fost de-a dreptul șocată când a fost anunțată câștigătoare a concursului de frumusețe.

Într-un video postat pe pagina de Instagram a Miss America, Stockard apare vizibil uimită în momentul în care a fost încoronată câștigătoare. Îmbrăcată într-o rochie strălucitoare, Abbie era cu brațele pline de flori și cu lacrimi pe obraji.

În proba de talente, Stockard a făcut un dans contemporan, în timp ce discursul său a fost axat pe importanța încurajării forței de muncă în rândul persoanelor cu vârste între 25 și 54 de ani, o problemă accentuată de pandemia de Covid-19.

Într-un video postat pe pagina de Instagram a Miss America, Stockard apare vizibil uimită în momentul în care a fost încoronată câștigătoare. Îmbrăcată într-o rochie strălucitoare, Abbie era cu brațele pline de flori și cu lacrimi pe obraji.

În proba de talente, Stockard a făcut un dans contemporan, în timp ce discursul său a fost axat pe importanța încurajării forței de muncă în rândul persoanelor cu vârste între 25 și 54 de ani, o problemă accentuată de pandemia de Covid-19.

Evenimentul a inclus o probă de fitness, care a înlocuit tradiționala probă de costume de baie încă din 2023, iar concurentele au defilat în ținute sport roșii și aurii, formate din topuri și pantaloni scurți. De asemenea, au avut loc rundele de talent, ținute de seară și interviuri.

În competiția din Orlando, Florida, Abbie Stockhard a câștigat în fața altor 51 de reprezentante ale statelor din SUA, plus Washington DC și Puerto Rico, fiind apreciată atât pentru carisma ei, cât și pentru inteligența și autenticitatea de care a dat dovadă.

Tupeu rusesc: După ce Moscova a lăsat Transnistria fără gaz, Zaharova acuză Chișinăul pentru criza energetică din regiune

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, acuză Chișinăul că a blocat livrările de energie electrică către Transnistria și vorbește despre practici „neo-naziste” ale autorităților din Republica Moldova. Chișinăul a arătat însă în repetate rânduri că s-a oferit să ajute Tiraspolul după ce Gazprom a tăiat gazele, însă autoritățile din Transnistria au refuzat orice ajutor. Între timp, sute de mii de oameni îngheață de frig în case, după ce livrările de gaze rusești către Transnistria au încetat la începutul anului, scrie digi24.ro.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat la radio Sputnik că blocarea de către Moldova a livrărilor de energie electrică către Transnistria este o batjocură la adresa locuitorilor din stânga Nistrului. „Acest lucru se întâmplă cu întregul set de instrumente neo-naziste, atunci când intimidarea și hărțuirea încep pe baza naționalității, a factorilor socio-culturali. Se utilizează întregul arsenal, întreaga trusă de instrumente, deoarece vorbim despre o aplicare absolut nelimitată, permisivă a întregii game a ceea ce ar fi trebuit să se scufunde în uitare. De la hărțuirea bazată pe limbaj până la deconectarea de la resursele vitale. Aceasta este bătaie de joc în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Maria Zaharova la radio Sputnik, potrivit agenției TASS. Agenția de presă de stat rusă TASS mai scrie că livrările de gaze către Moldova au fost sistate la începutul lunii ianuarie, ca urmare a interzicerii tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și a refuzului Chișinăului de a plăti o datorie pentru combustibilul consumat, pe care Rusia o estimează la 709 milioane de dolari.

Liderul de la Tiraspol acuză Chișinăul că minte

Declarațiile Mariei Zaharova sunt în concordanță cu ale autorităților de la Tiraspol, care a aruncat vina pentru criza energetică tot pe Republica Moldova. Autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a negat că autoritățile de la Chișinău și-au oferit sprijinul pentru regiunea transnistreană, în contextul crizei energetice provocate de sistarea livrărilor de gaze naturale din Rusia. „Este acum o informație potrivit căreia Moldova ar vrea să ne ajute și noi refuzăm. Este o minciună, nicio propunere către președintele regiunii transnistrene din partea Moldovei sau altor țări nu au fost. Să ne arate măcar o scrisoare unde mi s-au adresat cu propunerea de a ne oferi ajutor”, a spus Vadim Krasnoselski într-un mesaj video pe Telegram, potrivit TV8.md.

Chișinăul s-a oferit să ajute

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău l-a contrazis însă pe liderul separatist transnistrean și a prezentat la postul de televiziune moldovenesc TV8 un document oficial prin care Chișinăul a înștiințat Tiraspolul, mai precis pe ministrul de externe din Transnistria, Vitalie Ignatiev, despre disponibilitatea de a ajuta regiunea. „Este o scrisoare în limba rusă emisă pe data de 11 decembrie. Prin scrisoare, Chișinăul se adresează Tiraspolului și amabil îi vorbește despre căutarea de soluții comune pentru oamenii de pe malul stâng și drept, inclusiv cooperarea cu partenerii internaționali. A fost și un răspuns la această scrisoare peste câteva zile, pe data de 16 decembrie pe mai multe pagini, semnată de domnul Ignatiev, unde se spune printre altele despre amestecul în treburile interne… cu alte cuvinte, se refuză orice colaborare. O scrisoare prin care se oferă ajutor a fost ridiculizată, cu alte cuvinte”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, potrivit sursei citate. De asemenea, la începutul acestui an, companiile moldovenești Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ajute Tiraspoltransgaz să cumpere gaze de pe orice platformă europeană, pe baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice. Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că Tiraspoltransgaz a refuzat însă ajutorul Chișinăului. Într-un răspuns trimis pe 2 ianuarie, autoritățile transnistrene au respins oferta, susținând că aceasta ar implica achiziționarea de gaze la prețuri „mai mari și instabile”. Tiraspolul a mai declarat că se așteaptă ca Gazprom să reia livrările de gaze conform contractului care expiră în 2026, potrivit agenției de presă IPN.md. 

Sute de mii de oameni din Transnistria se confruntă cu o iarnă grea, fără încălzire, după ce regiunea a rămas fără gazele furnizate de Gazprom. Transnistria primea gaz rusesc via Ucraina de decenii, folosindu-l pentru a genera electricitate din care o parte era apoi vândută restului Republicii Moldova, care îşi asigura astfel 80% din consum. 72.000 de gospodării au rămas fără gaze, iar 1.500 de blocuri de locuit nu au încălzire şi apă caldă din cauza încetării livrărilor de la Gazprom, conform autorităţilor locale. Centrala de la Cuciurgan a trecut la producţia de curent electric pe bază de cărbune, însă, începând cu 3 ianuarie au loc zilnic deconectări „în evantai” din cauză că producţia este depăşită de consumul de energie electrică.

O femeie a zăcut moartă trei zile în toaleta unui restaurant, în timp ce oamenii oamenii mâncau și beau

Trupul unei femei de 47 de ani a zăcut timp de trei zile în toaleta pentru persoane cu handicap a unui restaurant din Anglia, acolo unde a murit. Fiica îndurerată se întreabă cum e posibil ca nimeni să nu fi sesizat că înăuntru se afla o persoană, scrie adevarul.ro.

Sabrina Marlynn Lyttle a fost găsită moartă în toaleta pentru persoane cu dizabilități a unui local din Blackpool, Lancs, a povestit, potrivit Daily Mail Online, Jade Casey, 27 de ani, fiica femeii.

Tînăra și bunica sa – mama victimei –  sunt intrigate că, timp de trei zile, nimeni din restaurant nu și-a dat seama că femeia era înăuntru.

„Poliția ne-a spus că unii clienți se plângeau că nu pot intra în toaletă, dar au presupus că s-a întâmplat ceva cu încuietoarea. (…) Au găsit-o sâmbătă dimineața. Ar fi putut fi găsită mai devreme, ar fi trebuit să facă verificările obișnuite la toaletă” a declarat Jade.

„S-ar putea să se fi zbătut”

Fiica s-a declaratfurioasă că nimeni nu s-a deranjat să verifice ce s-a întâmplat atunci când clienții au constatat că ușa e blocată:

„Știu că era moartă, dar e vorba de faptul că era acolo în timp ce oamenii mâncau și beau. (…) S-ar putea să se fi zbătut și să fi avut nevoie de ajutor, iar apoi ar fi putut fi salvată”.

Femeia e fusese eliberată din închisoare cu o zi înainte

Jate, care a vizionat imaginile de pe camerele de supraveghere, spune că mama sa a intra în restaurant pe 28 noiembrie, anul trecut, apoi a mers în toaleta pentru persoane cu handicap.

Nu se știe de ce femeia a intrat în clădire, dar fiica sa bănuiește că pentru a se încălzi, deoarece fusese eliberată din închisoare cu o zi înainte și nu avea unde să locuiască.

 „A suferit de dependență și din cauza lipsei de adăpost în ultimii 25 de ani, dar a fost o persoană foarte drăguță. Era amuzantă și amabilă”, a mărturisit fiica.

 La fața locului nu au fost găsite droguri. Poliția a precizat că moartea nu este tratată ca fiind suspectă.

10 alimente bogate in calciu
Articolul anterior
Sucul de urzici face minuni!
Articolul următor