Oligarhii ruşi sunt bineveniți în Turcia, pentru turism sau investiţii

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat sâmbătă că îi va primi pe oligarhii ruşi sancţionaţi în ţara sa, atât ca turişti, cât şi ca investitori, atâta timp cât oricare relaţii de afaceri sunt menţinute în sfera dreptului internaţional, transmite CNBC.

Turcia a fost în centrul atenţiei săptămâna aceasta, după ce două super-yachturi, care costă sute de milioane de dolari, aparţinând, se pare, oligarhului rus Roman Abramovici, au sosit în apele sale de coastă, ocolind literalmente sancţiunile occidentale.

Fiecare dintre yahturi valorând aproximativ 600 de milioane de dolari sau mai mult, Abramovici plasează practic 1,2 miliarde de dolari în Turcia, ţara non-UE, încercând să-şi mute bunurile în afara razei de acţiune a guvernelor din SUA, Regatul Unit şi UE, care vizează cu sancţiuni elita bogată a Rusiei.

Turcia a spus că este o mişcare legitimă – atâta timp cât iahturile rămân în afara apelor teritoriale ale ţărilor care sancţionează, care se extind pe 12 mile marine de coastă.

Vorbind cu Hadley Gamble de la CNBC la Forumul de la Doha, Qatar, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a spus că orice activitate trebuie să fie legală.

”Implementăm sancţiuni aprobate de ONU, aşa că dacă cetăţenii ruşi doresc să viziteze Turcia, desigur, pot vizita Turcia. Acum ruşii vin să viziteze Turcia, asta nu este nicio problemă”, a spus el.

Întrebat dacă acest lucru se extinde la investiţii şi afaceri, Cavusoglu a răspuns: ”Deci, dacă vrei să spui că aceşti oligarhi pot face orice afacere în Turcia, atunci, desigur, dacă este legal şi nu este împotriva dreptului internaţional, voi lua în considerare”.

”Dacă este împotriva dreptului internaţional, atunci aceasta este o altă poveste”, a adăugat el.

Turcia a criticat ferm invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, dar se opune, în principiu, sancţiunilor impuse de aliaţii săi din NATO.

Având în vedere legăturile sale diplomatice şi economice cu Rusia, în special în ceea ce priveşte importurile de gaze ruseşti, şi relaţia sa uneori volatilă cu partenerii occidentali, este puţin probabil ca atitudinea Turciei să se schimbe în curând.

Turcia s-a poziţionat ca un mediator neutru şi apreciat în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina, premierul olandez Mark Rutte lăudând recent ţara pentru că ”a făcut tot ce poate face”.

Aceasta a făcut-o o destinaţie pentru ruşii care doresc să-şi păstreze bogăţia şi să facă investiţii pe o piaţă globală din ce în ce mai neprietenoasă.

Cavusoglu a fost prezent când miniştrii de Externe ai Rusiei şi Ucrainei, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, s-au întâlnit în staţiunea turcă Antalya, la începutul lunii martie.

Discuţiile respective nu au reuşit să producă niciun rezultat clar.

Cavusoglu a călătorit, de asemenea, atât în ​​Rusia, cât şi în Ucraina, mai recent, pentru discuţii atât cu Lavrov, cât şi cu Kuleba, spunând reporterilor că a avut loc ”o apropiere în poziţiile ambelor părţi pe subiecte importante”.

Turcia a creat legături strânse cu Rusia de-a lungul anilor în domenii precum apărare, energie şi comerţ şi se bazează, de asemenea, pe turiştii ruşi. Dar Ankara a vândut şi drone Kievului, ceea ce a înfuriat Moscova.

În 2020, administraţia Donald Trump a impus sancţiuni Turciei pentru achiziţia unui sistem rusesc de rachete, S-400, în valoare de mai multe miliarde de dolari.

Sâmbătă, Cavusoglu a spus că ţara sa are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană şi a refuzat să excludă să cumpere mai multe de la Moscova.

”Preferăm să le cumpărăm din Statele Unite şi de la aliaţii noştri. Iar dacă nu putem cumpăra de la aliaţii noştri, atunci trebuie să găsim o altă sursă”, a spus el pentru CNBC, exprimându-şi regretul faţă de durata unui acord între Turcia şi vecinii săi europeni.

”Regiunea noastră nu este un refugiu sigur… aşa că în acest caz încă lucrăm la alternative”, a spus el. ”Ţara mea este o ţară suverană şi trebuie să-mi protejez ţara şi trebuie să cumpăr ceea ce avem nevoie din orice ţară posibilă”, a adăugat el.

sursa: www.g4media.ro

Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro

Un studiu realizat de două centre europene de cercetare dezvăluie că Turcia a devenit o ţară cheie pentru reexportarea produselor petroliere ruseşti în valoare de miliarde de euro către Uniunea Europeană (UE), eludând astfel sancţiunile impuse de Bruxelles şi de G7, informează EFE, citată de Agerpres. De la aplicarea sancţiunilor din februarie 2023 până în februarie 2024, UE a importat produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti (Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin), potrivit unui studiu al Centrului Finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) din Bulgaria.

În această perioadă, 86% din produsele petroliere importate de Turcia au venit din Rusia, potrivit studiului.

Raportul subliniază că, în 2023, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător de produse petroliere ruseşti din lume, importând 18% din totalul exporturilor ruseşti.

De la intrarea în vigoare a interdicţiei UE şi G7, din februarie 2023 şi până în februarie 2024, Turcia a importat produse petroliere ruseşti în valoare de 17,6 miliarde de euro, generând 5,4 miliarde de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

UE a importat 5,16 milioane de tone de produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti: Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin, dintre care niciunul nu are rafinării, potrivit documentului.

Studiul indică faptul că produsele petroliere ruseşti sunt reexportate din Turcia către UE, profitând de lacunele legale care permit amestecarea ţiţeiului în terminalele de depozitare şi export a acestor produse.

Documentul mai precizează că consumul intern de produse petroliere în Turcia a crescut cu 8% în 2023. Însă importurile maritime de produse petroliere au crescut cu 56%, ceea ce ar sugera că Turcia reexportă aceste mărfuri, dincolo de satisfacerea cererii interne.

Un exemplu notabil din raport este un caz din mai 2023, când terminalul petrolier Toros Ceyhan din portul Ceyhan a primit 26.923 de tone de motorină din portul Novorossiisk din Rusia. Zece zile mai târziu, terminalul a trimis un volum similar de motorină către rafinăria MOH Corinth din Grecia, profitând de o lacună care permite intrarea produselor petroliere ruseşti amestecate.

Cele cinci state membre ale UE cu cele mai mari importuri de petrol din Turcia între februarie 2023 şi februarie 2024 sunt Grecia, Ţările de Jos, Italia, Spania şi România, scrie EFE, citat de Economedia.

Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

„Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovceansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră, informează AFP, preluat de Agerpres.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian

În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei în devenire, scrie protv.ro.

Andra: „A fost atât de bine. Doamne, ce frumos poți să cânți! Talentul nu te-a dezamăgit. Ești extraordinară!”

Mihai Bobonete: „Ai niște calități ieșite din comun. Cred că vei deveni o mare cântăreață”.

Mia Rusu are 12 ani și este din Chișinău, Moldova. Tânăra a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă, pasiunea pentru muzică descoperind-o la vârsta de cinci ani, atunci când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea.

​Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică.

Părinții ei, tatăl jurnalist și mama contabilă la un salon de frumusețe, au susținut-o în această călătorie. Mia a participat la toate concertele și festivalurile la care a avut ocazia, dorind să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.

Pasiunile Miei, însă, nu se opresc la muzică. În timpul liber, ea învață să creeze animații pe calculator și studiază programarea, lucrând cu determinare, pentru a înțelege toate aspectele acestui domeniu fascinant. Cu toate acestea, visul ei cel mare este să devină cântăreață de operă.

„Este o fată foarte curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. Ai atins toate notele! Bravo!”, a spus Andra, în timpul audițiilor.

„Mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Cred că ești făcută pentru muzică! Ai în față un drum lung, dar o să reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a mărturisit Dragoș Bucur, la audiții.

Mii de ruși au manifestat în capitala Cehiei împotriva regimului Putin
Articolul anterior
Oscar 2022 își desemnează azi câștigătorii. Un actor cere boicotarea premiilor, dacă Zelenski nu e invitat să vorbească în timpul galei
Articolul următor