Omenirea are un seif al Apocalipsei. Unde îl gasești, cum ne-ar ajuta dacă vine sfârșitul lumii

În adâncurile unui munte înghețat, pe o insulă deasupra Cercului Arctic, între Norvegia și Polul Nord, se află o resursă vitală pentru viitorul omenirii, scrie playtech.ro.

Nu este vorba de cărbune, petrol sau minerale prețioase, ci de… semințe.

Cum vrea omenirea să-și asigure „supraviețuirea”

Milioane din aceste semințe, provenind din peste 930.000 de soiuri de plante alimentare, sunt păstrate în Banca Globală de Semințe din ”Seiful Apocalipsei” de pe insula Spitsbergen, parte a arhipelagului Svalbard din Norvegia.

Este, practic, o cutie de depozitare imensă, care găzduiește cea mai mare colecție mondială de biodiversitate agricolă.

Banca Globală de Semințe a fost denumită și „banca apocaliptică”, o imagine care sugerează o rezervă de semințe pentru utilizare în caz de eveniment apocaliptic sau catastrofă globală.

„Există evenimente apocaliptice mari și mici care au loc în întreaga lume în fiecare zi. Materialul genetic se pierde peste tot pe glob”, a spus Marie Haga, director executiv al Crop Trust.

Seiful Apocalipsei este departe de locurile de pe Pământ unde există război și teroare, tot ceea ce poate să îți provoace teamă în alte locuri. Este situată într-un loc sigur”, a declarat Bente Naeverdal, manager de proprietate care supraveghează operațiunile zilnice ale băncii.

Singurul vecin al său este un depozit similar ascuns de pericolele lumii: Arctic World Archive, care își propune să conserve date pentru guvernele lumii și instituțiile private.

Intrarea duce către o încăpere mică, asemănătoare unui tunel, umplută cu zgomotul puternic al sistemelor de electricitate și răcire necesare pentru a menține temperatura constantă înăuntrul băncii.

Există trei încăperi care pornesc din această cameră, dar doar una este în uz în prezent, iar ușa îi este acoperită cu un strat gros de gheață, sugerând temperaturile subzero din interior.

Aici, semințele sunt depozitate în pachete argintii etanșe și tuburi de eprubetă în cutii mari, așezate cu grijă pe rafturi de la podea până la tavan. Acestea au o valoare monetară foarte mică, dar cutiile dețin cheile viitorului securității alimentare globale.

În ultimii 50 de ani, practicile agricole s-au schimbat dramatic, cu progrese tehnologice care au permis producția la scară largă a culturilor.

În timp ce randamentul culturilor a crescut, biodiversitatea a scăzut până la punctul în care acum doar aproximativ 30 dintre culturi furnizează 95% din necesitățile energetice alimentare umane.

Doar 10% din soiurile de orez folosite în China în anii 1950 sunt încă folosite astăzi, de exemplu. Statele Unite au pierdut peste 90% din varietățile de fructe și legume începând cu anii 1900.

Semințele aflate în adâncurile congelate ale băncii includ varietăți sălbatice și vechi, multe dintre acestea nefiind de uz general.

Multe nu mai există în afara colecțiilor de semințe de unde provin. Dar diversitatea genetică conținută în bancă ar putea oferi trăsăturile ADN-ului necesare pentru a dezvolta noi tulpini pentru orice provocări va întâmpina lumea sau o anumită regiune, în viitor.

Una dintre cele 200.000 de varietăți de orez din bancă ar putea avea trăsătura necesară pentru a adapta orezul la temperaturi mai ridicate, de exemplu, sau pentru a găsi rezistență la o nouă insectă sau boală. Acest lucru este deosebit de important în contextul schimbărilor climatice.

Aflat la Chișinău, comisarul european Johannes Hahn a fost decorat de Maia Sandu cu „Ordinul de Onoare”

Comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn a fost decorat, de președinta Maia Sandu, cu „Ordinul de Onoare”. Oficialului european i s-a acordat distincția pentru susținerea parcursului european și promovarea intereselor Republicii Moldova. Precizările au fost făcute de reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Delegația a menționat pe 9 mai că Johannes Hahn a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” de către Maia Sandu.

„Distincția a fost conferită în semn de recunoștință pentru contribuția semnificativă la consolidarea colaborării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. De asemenea, comisarul european a fost decorat pentru susținerea parcursului european și promovarea intereselor Republicii Moldova în cadrul instituțiilor comunitare, precum și pentru sprijinul substanțial acordat în consolidarea rezilienței economice a Republicii Moldova”, au precizat reprezentanții Delegației.

Comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn efectuează o vizită la Chișinău pe 9 mai, la invitația președintei Maia Sandu. Oficialul european a susținut un discurs în Piața Marii Adunări Naționale, alături de Maia Sandu, cu ocazia Zilei Europei. Detalii AICI. Hahn a mai fost la Chișinău, și în septembrie 2022. În ianuarie 2024, președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Johannes Hahn. Președinția anunța că au fost abordate prioritățile și viitorul asistenței europene pentru Republica Moldova. Detalii AICI.

sursa

Accident în capitală: un troleibuz cu 20 de pasageri s-a lovit puternic cu un automobil de model Skoda

Accident la Chișinău, pe 9 mai, cu implicarea unui troleibuz. Cel din urmă s-a lovit cu un automobil de model Skoda. În momentul impactului, în troleibuz se aflau circa 20 de pasageri. A suferit traumatisme șoferița automobilului de model Skoda. Ea a fost transportată la spital. 

Pentru NewsMaker, ofițera de presă a poliției capitalei Svetlana Scripnic a declarat că oamenii legii au fost informați despre accidentul rutier la ora 14:54. Accidentul s-a produs la intersecția str. Sf. Țării cu str. București. Un automobil de model Skoda s-a lovit cu un troleibuz de pe ruta 8, potrivit newsmaker.md.

În urma impactului, șoferița automobilului de model Skoda a suferit traumatisme și a fost transportată la spital.

Ofițera de presă a poliției capitalei a precizat că oamenii legii încă stabilesc circumstanțele accidentului.

Purtătoarea de cuvânt a Regiei transport electric Chișinău (RTEC) Felicia Rusu a declarat pentru NewsMaker că întreprinderea municipală s-a autosesizat. Accidentul a avut loc la ora 14:40.

Picturile unor eleve din Căușeni au ajuns în Parlament

Circa 30 de orașe și Capitale europene sunt prezentate de tineri în expoziția de pictură „Călătorie imaginară în Europa”, organizată de Parlament cu ocazia Zilei Europei.

Tablourile elevelor de la o Mănăstire din Căușeni au ajuns în ParlamentFoto: Studio-L

Autorii lucrărilor sunt tinerii din clasele cu profil de arte de la Liceul Teoretic „Grigore Grigoriu” de pe lângă mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus, raionul Căușeni, transmite studio-l.online.

Tablourile prezintă frumusețea orașelor și a capitalelor europene, diversitatea culturală a spațiului european, promovează mesajul de integrare europeană și de conservare a patrimoniului cultural comun al Europei. 

Exponatele reflectă complexe arhitecturale, locuri și clădiri de importanță istorică și de atracție turistică, monumente istorice și lăcașe de cult din diverse orașe europene. 

Selecția acestora a fost efectuată de tineri, aceștia optând pentru Bruxelles, Paris, Viena, Budapesta, Londra, Roma, Veneția, Vatican, Sofia, Târgu Jiu etc. Simbolic, este inclusă în acest circuit cultural și capitala Republicii Moldova, stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Tinerii propun o călătorie imaginară pe la Turnul Eiffel din Paris, Bazilica „Sfântul Petru” de la Roma, clădirea Parlamentului din Budapesta, Muzeul Louvre din Paris, ansamblul sculpturilor lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, Biserica „Sfântul Carol” din Viena, Podul Londrei, Primăria din Bruges, Castelul Alcazar din Segovia, Spania ș.a.

Lucrările sunt executate de 20 de tineri, sub îndrumarea profesorilor Efrosinia Mocan și Radu Gorodenco. Elevii au îmbinat diverse metode, folosind acuarelă, creion, grafică și tehnică mixtă. 

„Este o ocazie frumoasă să prezentăm la Parlament munca și talentul elevilor noștri și să-i încurajăm să se perfecționeze. Lucrările acestor tineri sunt apreciate în cadrul mai multor concursuri și festivaluri naționale și internaționale, ocupând adesea locuri de frunte pentru originalitate”, a spus Efrosinia Mocan, profesoară de pictură. 

Expoziția este deschisă pentru vizitatori până pe 17 mai, în zilele de luni până vineri, între orele 8.00 – 17.00.

”Spărgătorul de Nuci” aduce feeria basmelor în pași de dans la Chișinău!
Articolul anterior
Un depozit vechi de cereale din Drochia, cuprins de flăcări
Articolul următor