Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu susține impunerea pașapoartelor de vaccinare pentru intrarea sau ieșirea din țară, pentru că încă nu există suficiente informații care să arate dacă vaccinările previn sau nu transmiterea virusului, dar şi ca urmare a unor temeri legate de echitate.
Margaret Harris, purtătoarea de cuvânt a Organizației, a adus în discuție problema persoanelor care, dintr-un motiv sau altul, nu pot fi inoculate cu serul anti-COVID, dar şi faptul că multe state nu au același acces la vaccin.
„La acest moment, nu avem suficiente informații care să arate că vaccinul previne transmiterea pentru a spune că aceasta ar fi o strategie eficientă.
În al doilea rând, este vorba şi despre problema echitații. În prezent, nu toată lumea are acces la vaccinuri şi există grupuri în societate care sunt excluse.
În multe ţări, spre exemplu, femeile însărcinate nu primesc vaccinul sau copiii sub 18 ani, există mulţi oameni care sunt imunocompromişi, mulţi oameni care nu-l pot primi şi, desigur, lipsa accesului la vaccin în multe ţări”, a precizat purtătorul de cuvânt al OMS, Margarest Harris.
Uniunea Europeană vrea să introducă certificatul verde digital de la 1 iunie. Documentul nu va fi unul discriminator, ci dorește să standardizeze certificatele eliberate la nivel european, fiind o dovadă de călătorie, a explicat comisarul european Adina Vălean, în martie.
Cu ajutorul certificatului verde digital oamenii pot face dovada vaccinării, a unui test PCR sau a trecerii prin COVID. Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie adoptată în unanimitate în Consiliul European şi în Parlamentul European.
Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să arate autenticitatea adeverinței.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că astfel va fi impulsionat turismul care a fost grav afectat de pandemie.
„Vrem să ajutăm statele membre să reinstituie libertatea de mișcare, într-un mod responsabil şi în care putem să avem încredere.
Am adoptat o comunicare comună către o redeschidere graduală a granițelor, ce subliniază punctele importante pe care trebuie să le avem în vedere, măsurile pe care trebuie să le luăm de la stare, tratamente şi vaccinuri.
Aceste puncte au scopul de a ne ajuta la redeschiderea granițelor, dar o precondiție pentru redeschiderea granițelor este vaccinarea. De aceea doresc să vă ofer câteva informații în legătură cu eforturile noastre de vaccinare.
Suntem cu două săptămâni înainte de finalul primului trimestru de la începutul vaccinării în UE. Aşa cum era de așteptat, debutul a fost dificil, dar am făcut progrese”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles, la mijlocul lunii martie.