Pentru cinci zile, oraşul Cahul devine capitala muzicii clasice, unde va avea loc Festivalul Internațional „Crescendo”

Pentru cinci zile, oraşul Cahul devine capitala muzicii clasice. Festivalul Internațional „Crescendo” va aduna pe aceeaşi scenă muzicieni din Germania, Statele Unite al Americii, România, Israel, dar şi orchestre consacrate din Republica Moldova. Festivalul a ajuns la cea de-a zecea ediție.

Muzica clasica actioneaza precum un analgezic | Moldova Suverană

Startul festivalului a fost dat de orchestra, corul și soliștii Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chişinău, relatează www.tvrmoldova.md.

Dirijorul Rotilă Ilie Croitoru a evoluat pe cele mai mari scene ale lumii, iar acum câțiva ani a revenit la Cahul, unde a pus bazele Filarmonicii Municipale Cahul. Şi Festivalul din sudul Republicii Moldova a fost organizat la inițiativa sa.

ILIE ROTILĂ CROITORU dirijor, Directorul Filarmonicii din Cahul: „Primele 5 ediții au fost la Chișinău. Am avut evenimente deosebite, dar după o pauză de câțiva ani, m-am gândit să mutăm acest festival la Cahul. A fost o idee riscantă, şi mulți nu înțelegeau de ce un festival care merită atenția unei capitale să vină undeva în provincie.”

În pofida riscurilor despre care vorbeşte dirijorul, festivalul s-a bucurat de un mare succes.

NICOLAE DOHOTARU director artistic și prim dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”: „Pe drept, publicul este familiarizat cu arta academică, cu cele mai frumoase opere care pot fi aduse în scena la acest festival. Eu consider că cahulenii sunt setoși de artă, de frumos, cu atât mai mult că toți știu că la Chișinău se organizează cele mai mari evenimente culturale, dar iaca că se poate de organizat și în alte orașe a Moldovei.”

NICOLAE DANDIȘ primarul municipiului Cahul: „Credem că prin aceasta investim în cultura regiunii, a cetățenilor, instituțiilor care sunt responsabile cum ar fi școlile educaționale, muzicale, instituțiile de artă, care prin evenimentele care le organizează promovează în rândul societății lucrurile frumoase.”

Festivalul Internațional de Muzică Clasică „Crescendo” se va încheia în data de şase septembrie, cu o gală. Spectacolele au loc la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul, iar intrarea este liberă.

Comandantul mercenarilor ruși Wagner a fost ucis în Ucraina. El a mai luptat în Cecenia, Siria, Libia și Georgia

Comandantul mercenarilor Wagner, Alexei Nagin (indicativul „Terek”), a fost ucis în Ucraina. El a fost eliminat lângă Bahmut la 20 septembrie, anunță numeroase surse ucrainene.

El era un apropiat al lui Evgheni Prigojin, afaceristul care a înființat gruparea Wagner. Nagin a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Federației Ruse.

Moartea mercenarului Alexei Nagin în Ucraina a fost confirmată de presă din Rusia.  Evgheni Prigojin a participat de altfel la înmormântarea să.

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina și a recunoscut prezența lui în special în Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Într-o postare pe rețelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanți competenți în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

”La acel moment, 1 mai 2014, a luat naștere un grup de patrioți care și-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a explicat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulți ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operațiuni, ceea ce Moscova a dezmințit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale și de media ruse de finanțarea grupului Wagner, ai cărui combatanți au fost văzuți mai ales în Siria, Libia, Ucraina și Republica Centrafricană.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

sursa

Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

soldati ucraina

Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni, ca parte a unei contraofensive uimitoare a trupelor ucrainene în nord-estul ţării, conform presei străine.

Unele trupe ruse au rezistat pe malul estic al râului Oskil, peste un pod rutier distrus.

Civilii au fugit pe teritoriul ucrainean în timp ce bombardamentele continuau zi şi noapte.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Preşedintele Ungariei va întreprinde o vizită la Bucureşti, la invitaţia lui Klaus Iohannis
Articolul anterior
Nikita Mihalkov l-a criticat pe Maxim Galkin. ,,Și-a distrus viața și viitorul”
Articolul următor