Cei care doresc să emigreze în Regatul Unit vor trebui să îndeplinească, din 2021, un set de condiţii. Măsurile sunt parte a unor reglementări privind graniţele naţionale, cele mai importante de când Marea Britanie a aderat la Piaţa Comună (1973).
Persoanele care doresc să se stabilească în Regatul Unit vor avea nevoie de un venit egal sau mai mare de 25.600 de lire sterline, calificări profesionale şi de asemenea vor trebui să vorbească engleza. Astfel, doritorii vor acumula punctele de care au nevoie pentru a îndeplini cerinţele noului sistem de imigrare post-Brexit, care tocmai a fost anunţat în presa britanică.Conform noilor reglementări, publicate de dailymail.co.uk, migranţii din Uniunea Europeană care doresc să muncească în Regatul Unit vor trebui să cunoască limba engleză şi să aibă o ofertă de muncă.
Persoanelor slab calificate le va fi imposibil să îndeplinească cerinţele noului sistem care se implementează. Migranţii europeni vor avea aceleaşi şanse de a obţine permise de muncă asemenea aplicanţilor din restul lumii. Vor avea nevoie de cel puţin 70 de puncte, vor primi puncte în plus pentru cunoaşterea limbii engleze, pentru ujn salariu egal sau mai mare de 25.600 de lire sterline anual şi calificări profesionale.
Lucrătorii înalt calificaţi, cum ar fi cercetătorii, vor putea emigra în Marea Britanie fără să aibă o ofertă de muncă.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie, dar până la 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie, în care se produc puţine schimbări comparativ cu perioada ante-Brexit.
”Noul nostru sistem de imigraţie va închide robinetul pentru forţa de muncă ieftină, slab calificată”, a scris duminică ministrul de interne britanic Priti Patel în cotidianul The Sun.
”Începând de anul viitor, toţi lucrătorii calificaţi vor trebui să obţină puncte suficiente pentru a munci în Regatul Unit. Ei vor trebuie să vorbească engleza, să aibă o ofertă fermă de muncă şi să îndeplinească cerinţele salariale”, a adăugat Patel.
În prezent, cetăţenii UE pot circula liber între statele membre, ceea ce i-a determinat pe unii britanici să voteze pentru Brexit la referendumul din 2016, într-o încercare de a reduce numărul străinilor care sosesc în Regatul Unit.
2,7 milioane de europeni au cerut drept de reședință în Marea Britanie post-Brexit. Printre ei, și 435.000 de români.