Peste zece persoane își caută dreptatea, după ce un invitat beat criță a intrat cu mașina peste ei în preajma unui restaurant din Drochia

O petrecere organizată în satul Sofia, raionul Drochia, s-a transformat într-un coșmar în doar câteva clipe. Unul dintre invitați a urcat beat la volan și a intrat cu mașina direct în oamenii aflați în preajma restaurantului. Accidentul s-a soldat cu zece victime.

Trei oameni au ajuns în stare gravă la spital, iar un bărbat de 36 de ani a murit. Acum, victimele își exprimă nedumerirea față de verdictul instanței, care, după părerea lor, a fost mult prea blând pentru șofer. 

În cadrul emisiunii „Aici Moldova” de la One TV, oamenii au spus că sunt nemulțumiți de faptul că până în prezent nu au primit compensații pentru sechelele care le-au rămas pentru tot restul vieții, raportează www.stiri.md, conform sursei.

Tragedia a avut loc pe 4 august 2022, la o dublă cumetrie, unde s-au adunat peste 100 de oameni.

O tânără s-a simțit rău și a ieșit afară, iar câteva persoane s-au apropiat de ea. În acel moment, o mașină care circula cu viteză excesivă a pierdut controlul asupra volanului și a dat peste oameni, accidentând și un alt automobil care pur și simplu a strivit două persoane oameni, una dintre care a murit pe loc.

Șoferul era beat criță, fiind invitat și el la cumetria respectivă, însă plecase până în sat cu mașina. La întoarcere însă a pierdut controlul asupra volanului și, astfel, s-a produs tragedia. Șoferul nu era la prima abatere de acest tip, întrucât fusese amendat și sancționat de nenumărate ori pentru condus în stare de ebrietate. Acum, bărbatul ispășește o pedeapsă de cinci ani de închisoare – prea blândă, spun persoanele rămase vii.

„Eram tare mulți și ne-am îngrămădit în jurul fetei, pe iarbă, între mașini. Timp de două minute s-a întâmplat totul, foarte repede, o șuierătură puternică de roți, nici nu poți spune că a frânat. A fost ca-n filmele strașnice: faruri sparte, sânge. Eu în timpul acesta am și uitat că eram cu soțul alături, am fugit în sală să strig să chemăm ambulanța. Nu vă pot reda ce am tras”, a povestit o martoră.

O altă victimă, o tânără mămică de doar 24 de ani, a rămas cu sechele. Ea e nevoită toată viața să ia pastile și mai urmează multe proceduri de recuperare, însă la moment nu își permite din punct de vedere financiar acest lucru.

„Organele interne – ficatul, stomacul și splina – mi-au fost crăpate. Bazinul a fost în fracturi și am avut cinci coaste rupte. Nu țin minte ce anume m-a lovit, nici măcar cum am stat la masă, cum am dansat – am avut comoție cerebrală. Această comoție mi-a tăiat din memorie. M-am trezit a treia sau a patra zi, în reanimare, țin minte doar că era totul alb, asistente medicale, mâinile mele în picurători, nu înțelegeam în care lume sunt. Unica mea întrebare era unde sunt copiii mei și unde este soțul meu. 

Par că arăt bine, însă doar eu știu cum calc și cum respir. Din cauza fracturilor la bazin am piciorul drept afectat, la un moment pot să cad și să nu îmi simt piciorul. Am nevoie de reabilitare și cheltuieli pe care nu mi le pot permite.

Am stat la pat patru luni de zile, nemișcată, nici măcar în fund nu puteam sta sau să ridic capul, soțul meu a avut grijă de mine în acest timp.”

Șoferul a fost pedepsit cu închisoare pe timp de cinci ani, anularea dreptului de conducere și încasarea sumei de 428.000 de lei drept prejudiciu moral și material. În cazul a trei victime, care au suferit traume grave, șoferul trebuie să achite câte 70.000 de lei, iar pentru alte trei victime care au vătămări corporale ușoare de la șofer s-au încasat sume de 12.000, 10.0000 și 7.000 de lei.

„La ai mei 24 de ani eu deja pe viață stau pe pastile de durere. Eu am doi copii mici care trebuie ajutați. Soția șoferului vinovat mi-a transmis o cutie de pamperși în care a pus și bonul cu cât a achitat. Nu am auzit nicio scuză”, susține o victimă. Acum, familiile persoanelor rănite cer mărirea compensațiilor din partea șoferului vinovat.

Un nou val de praf din Sahara ajunge în regiunea noastră! Va ajunge tot mai des la noi

Din nordul Africii vor ajunge în România în seara zilei de marți, dar și miercuri, mase de aer ce aduc și praf saharian, anunță ANM. Ca urmare a ploilor prognozate în România, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în mai multe zone din țară, scrie presa română.

Un episod intens de praf din Sahara a putut fi observat în România în 24 aprilie.

În perioada 21 – 22 mai circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei.

În seara zilei de marți (21 mai) și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice, în timp ce miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României.

Ca urmare a ploilor prognozate în țara noastră, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate mai sus.

Praful ajunge tot mai des pe la noi

Datele colectate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE arată că în ultimele luni au fost multe episoade în care masele de aer din nordul Africii au adus cantități de praf din Sahara.

În general în anotimpul rece erau mai rare aceste transporturi din nordul Africii, însă iarna 2023-2024 a fost ieșită din comun din multe puncte de vedere. Seceta din zona Mediteranei și din Maghreb – dar și schimbările intervenite în caracteristicile circulației maselor de aer – par să fi contribuit la o tot mai intensa prezență a nisipului saharian în Europa.

”O seară în parc”! Concert uimitor, de care avem cu toții nevoie! Pe 6 iunie, la Teatrul Verde

Muzica ne unește, ne alină sufletele și ne oferă acea stare de armonie, de care avem cu toții nevoie. Din acest motiv, grandiosul concert ”O seară în parc” din acest an este mult mai așteptat și cu o semnificație extrem de profundă. 

La mijloc de vară, îți dăm din nou întâlnire în inima Chișinăului, la a 6-a ediție, a celui mai mare concert de muzică simfonică din țară.

Vom petrece împreună momente de vis, ghidați de notele muzicale ale celor mai frumoase și selecte piese. 

Pe scenă vor răsuna vocile unor artiști remarcabili, de talie internațională, precum:  

– Eugen DOGA

– Monica Anghel

– Paula Seling

– Mariana Bulicanu

– Bogdan Mihai

– Alin Stoica

– Iana Novac

– Natalia Barbu

– Cătălin Josan

– Dumitru Mâțu

– Cristina Scarlat

– Lilia Istrati

Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra Extinsă a Teatrului Național de Operă și Balet, dirijor Dumitru Cârciumaru.

Te așteptăm pe 6 iulie, începând cu ora 19:30 la Teatrul Verde (renovat), să te bucuri de „O seară în parc” absolut magnifică.

Cumpără bilete AICI!

Vezi cum a fost ”OSP 2018”, ”OSP 2019”, ”OSP 2021”, ”OSP 2022”, ”OSP 2023

Organizator: iTicket

Parteneri Generali: Mastercard|maib

Parteneri: Primăria Municipiului ChișinăuCastel Mimi

Parteneri Media: TV8, KissFM

Prețuri:

Sector A – 490 lei

Sector B – 390 lei
Sector B ”Family” (2 adulți + 3 copii până la 12 ani) – 790 lei

Sector C – 290 lei

*Copiii până la 5 ani intră gratuit. Loc pe scaun nu este inclus.

**Pensionarii au 30% reducere la procurarea biletului în oficiul iTicket (str. Vl. Parcalab 27) (la prezentarea carnetului de pensionar cu prezenta posesorului de carnet – obligatorie, biletul cu reducere este pentru Sectorul B sau C). Reducerea este valabilă până la 3 iulie.

***Accesul va fi permis începând cu ora 17:30.

Republica Moldova, prima țară care a semnat un acord de securitate cu UE

Prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles, au semnat Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Premierul a menționat că documentul ne va ajuta să consolidăm domeniul apărării, să sporim securitatea cibernetică și să contracarăm tentativele Rusiei de a interveni în procesele noastre democratice. 

În context, premierul a reiterat că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cel mai bun mecanism pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova. 

„Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău, adăugând că astfel va fi sporită alinierea țării noastre la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi  consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană. 

„Alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova devine mai puternică și mai rezistentă atât din punct de vedere politic, cât și economic. Ne bucurăm să vedem aceeași deschidere și din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a conchis Dorin Recean. 

Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Dorin Recean efectuează, în perioada 20 – 21 mai, o vizită de lucru la Bruxelles, unde va conduce delegația națională la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană. 

Rușii au bombardat orașul Kramatorsk. Mai multe persoane sunt căutate sub dărâmături
Articolul anterior
Sute de protestatari, mulţi dintre ei emigranţi ruşi, s-au adunat în oraşe din Europa: Sunt îngroziți în urma morții opozantului Alexei Navalnîi
Articolul următor