Picturi murale pe ambele maluri ale Nistrului

În urmă cu 75 de ani, la 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, un document de referință în istoria drepturilor omului.

Pentru a marca această aniversare, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a invitat doi artiști locali să realizeze picturi murale care să celebreze drepturile omului. O pictură murală a fost realizată în Dubăsari, pe malul stâng al Nistrului, de artista Alexandra Novac, iar cealaltă a fost realizată în Chișinău, pe malul drept, de către artistul Radu Dumbravă.

Deși separate geografic, picturile murale sunt legate între ele, la fel ca și personajele și mesajele redate în ele. Ambele picturi murale au rolul de a ne reaminti că trăim într-o lume în care fiecare persoană are o valoare egală, indiferent de locul în care se află.

Picturile murale sunt pictate pe pereții a două ONG-uri de pe cele două maluri ale Nistrului. La Chișinău este vorba de organizația ”AVE-Copiii” situată pe strada Constantin Stere 1, iar la Dubăsari organizația „Accolada” situață pe strada Lenin 110.

Alexandra Novac, artistă de pe malul stâng al Nistrului:

”Copiii trebuie să fie în siguranță și să aibă totul pentru dezvoltarea lor, precum și pentru cultivarea valorilor morale înalte, frumoase. Aici copilul este în siguranță. Desenează totul în culori pozitive. Este relaxat și creează.”

Radu Dumbrava, artist de pe malul drept al Nistrului:

”Plecând de la ideea că fiecare persoană are dreptul să se manifeste. Respectiv, copiii sunt cei mai degajați, în comparație cu maturii, în unele cazuri. Fetița care este pictată cum ar fi că e urcată pe gard și pictează, dă dovadă de curaj. Dă dovadă de manifest. Faptul că ea pretinde la drepturile sale și dreptul de a fi în comunicare, în unitate cu alți copii.”

Bea Ferenci, Șefa Biroului ONU pentru Drepturile Omului:

”Picturile murale, deși se află în locații diferite din punct de vedere geografic, sunt totuși interconectate. Ele exemplifică o lume care respectă, protejează și îndeplinește pe deplin drepturile omului. Este ceea ce fiecare persoană, indiferent unde locuiește, indiferent de vârstă, indiferent de abilități sau dizabilități, indiferent de statut sau origine, ar trebui să beneficiem de setul complet de drepturi ale omului.”

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, prezent în Moldova din 2008, oferă consultanță tehnică instituțiilor de stat și desfășoară activități de dezvoltare a capacităților pentru o serie de instituții de stat, organizații ale societății civile și instituții naționale pentru drepturile omului, în vederea consolidării protecției, respectării, realizării și integrării drepturilor omului pentru toți, inclusiv pentru cei mai marginalizați din țară. De asemenea, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului colaborează îndeaproape cu echipa de țară a ONU și cu alți actori pentru a integra o abordare bazată pe drepturile omului în activitatea lor de sprijinire a păcii durabile și a dezvoltării incluzive în Republica Moldova.

Norvegia oferă Republicii Moldova un ajutor de 30 de milioane de euro

În cadrul vizitei pe care o întreprinde la Oslo, Președinta Maia Sandu a avut o întâlnire cu Prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Støre. Șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea pe care Norvegia a arătat-o în ultimii doi ani și pentru sprijinul financiar suplimentar în valoare de 30 de milioane de euro, anunțat astăzi. 

Președinta a precizat că acest ajutor nerambursabil va contribui la consolidarea securității energetice și la îmbunătățirea sectorului educației.

„Moldova apreciază generozitatea poporului norvegian, care ne-a sprijinit în momente cruciale pentru a depăși multiplele provocări cu care ne-am confruntat și ne ajută să ne consolidăm reziliența”, a subliniat șefa statului.

Doi colonei ucraineni plănuiau să îl asasineze pe Volodimir Zelenski. Anunțul Serviciului de Securitate al Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene în vederea asasinării președintelui Volodimir Zelenski.

„Agenții de contrainformații și SBU au zădărnicit planurile FSB de a-l elimina pe președintele Ucrainei și alți reprezentanți ai celei mai înalte conduceri militaro-politice a statului. Planurile urmau să fie implementate de o rețea de informații care a fost expusă în prealabil de către Serviciul de Securitate al Ucrainei, cu asistența conducerii Administrației Securității Statului”, afirmă reprezentanții SBU, transmite Hotnews.ro

Potrivit acestuia, „rețeaua, ale cărei activități au fost supravegheate de FSB de la Moscova, includea doi colonei ai UDO care „au scurs” informații secrete către Federația Rusă. Astfel, inamicul dezvolta în mod activ planuri de eliminare a președintelui Volodimir Zelenski”.

Administrația Securității Statului (UDO) este serviciul de securitate ucrainean însărcinat cu organizarea pazei și protecției demnitarilor de rang înalt, echivalentul Serviciului de Pază și Protecție (SPP) din România.

„Una dintre sarcinile rețelei de informații a FSB a fost să caute executanți în rândul militarilor apropiați de securitatea președintelui, care să-l ia ostatic pe șeful statului și apoi să-l omoare”, notează SBU.

Agenții de informații ucraineni afirmă de asemenea că, în afară de Zelenski, rețeaua plănuia să îi elimine pe șeful SBU Vasili Malîuk, șeful GUR, generalul Kirilo Budanov, „și alți oficiali de rang înalt”.

Ce spune SBU despre rețeaua care intenționa să îl asasineze pe Zelenski

Vasili Malîuk afirmă că un cerc restrâns de oficiali ucraineni știa despre această operațiune de demascare a agenților recrutați de FSB și că el a supervizat personal progresul anchetei.

Malîuk spune de asemenea că atacul terorist plănuit de rețeaua organizată de FSB trebuia să fie „un cadou pentru Putin pentru inaugurarea sa”. Potrivit serviciului de securitate de la Kiev, agenții plănuiau să îl „lichideze” pe generalul Budanov înainte de Paște.

„Planul inamicului era următorul: mai întâi, agentul recrutat trebuia să observe mișcarea persoanei aflate în pază și să transmită informații inamicului. Era planificat să fie lansată o lovitură cu rachete la coordonatele casei în care ar fi trebuit să se afle ofițerul superior de informații. Apoi urmau să atace cu o dronă oamenii care au rămas la locul loviturii. După aceasta, rușii au plănuit să lovească cu o altă rachetă, inclusiv pentru a distruge urmele de utilizare a dronei”, notează SBU.

Aceeași sursă afirmă că unul dintre cei doi colonei ai UDO s-a ocupat personal de procurarea de drone FPV, explozibili și alte echipamente necesare loviturilor.

Cei doi colonei ai UDO au fost arestați sub suspiciunea de trădare și complicitate în vederea comiterii unui atentat terorist. SBU nu a făcut publică identitatea celor doi ofițeri de rang înalt însă a publicat mai multe fotografii din momentul arestării lor.

Un șofer a fost salvat de carabinieri dintr-o mașină care ardea

O zi obișnuită de serviciu pentru angajații DR „Sud” s-a transformat într-o operațiune de salvare pentru un șofer în municipiul Comrat. În timp ce patrulau în zona respectivă, aceștia au fost martorii unui incendiu.

Un șofer, salvat de carabinierii din Comrat dintr-o mașină care ardea

Potrivit Inspectoratului General de Carabinieri, un automobil a fost surprins de flăcări, cu șoferul încă înăuntru.

Drept urmare, fără să mai stea pe gânduri, carabinierii au acționat cu determinare, extrăgând șoferul din mașină și acordându-i primul ajutor medical. Eforturile lor au fost susținute de un echipaj de salvatori și pompieri, alertați imediat să intervină. 

În ciuda provocărilor și a pericolului iminent, echipa de intervenție a reușit să localizeze și să stingă focul, prevenind astfel extinderea acestuia și minimizând daunele colaterale.

Cauza exactă a incendiului urmează să fie stabilită în urma investigațiilor, dar astăzi, eroismul și promptitudinea carabinierilor și pompierilor au fost factorii decisivi care au salvat nu doar un automobil, ci și o viață umană.

Premii de două ori mai mari pentru elevii și profesorii cu rezultate remarcabile la olimpiadele școlare
Articolul anterior
Decizia UE care cere renunțarea la centralele din apartamente. Ce vor face oamenii
Articolul următor