Povestea unei familii cu 16 copii din Ceadâr Lunga: ,,Ne ajută dragostea, tandrețea, maternitatea”

O familie cu 16 copii din Ceadâr Lunga sunt un exemplu demn de dragoste și armonie ce poate exista între părinți copii, dar și între frați.

În familia preotului Lazarev din Ceadâr Lunga, cresc și sunt educați 16 copii, inclusiv unul adoptiv. Pentru ca să facă față treburilor cotidiene, fiecare membru se implică în activități casnice. „Altfel nu ne-am descurca”, mărturisește Ludmila, mama celor 16 copii.

„Chiar din momentul în care am format familia, noi am decis că vom avea atâția copii cât ne va fi dat  să avem. Dar nu am crezut că vor fi chiar atâția. Am tratat apariția fiecărui copil ca pe un dar de la Dumnezeu (…). A fost dificil atât moral, cât și fizic”, a povestit Ludmila într-un interviu pentru portalul gagauzinfo.md.

În familia Lazarev sunt foarte mulți școlari. Nadia este în clasa a doua, Alioșa – în a treia, Iulia și Varia – în a cincea, Colea și Irina sunt în clasa a șaptea… Trei dintre copii, Afanasie, Elizaveta și Maria studiază la colegii. Tit și Sergei sunt în clasa a XII-a. Trifon și Vania merg la grădiniță, iar Aniuta, Olia și Kiriușa stau acasă cu mama.

Fiecare dintre membrii familiei își aduce aportul în organizarea vieții cotidiene.

Mama celor 16 copii spune că scopul principal e să le ofere tuturor o educație și studii bune, iar mai departe ei trebuie să conteze mai mult pe forțele proprii. „Cei mari deja au înțeles acest lucru, ei se străduie să câștige singuri”, spune Ludmila.

Mama copiilor a povestit că, de exemplu, pentru terciul de la micul dejun au nevoie de 3,5 litri de lapte. La prânz se prepară, în medie, trei litri de borș și e nevoie de 5 kg de cartofi pentru „felul doi”. Pentru a unge câte două tartine pentru fiecare membru al familie e nevoie de un pachet de unt și două pâini.

„Cea mai mare provocare este să găsesc forțe și timp pentru a reuși să le citesc și să discut cu copiii, să le acord măcar câte in pic de atenție fiecăruia. Să reușesc să le zic în parte că este cel mai bun și cel mai iubit copil”, mai spune Ludmila Lazareva.

Potrivit ei, este important ca să ai încredere în copil, să-l respecți, să-i vorbești și să-i explici mereu.

sursa

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi. Aceștia îi cinstesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În această zi, credincioşii  merg la biserică şi aprind câte o lumânare care le va fi „lumina de veci” în lumea de apoi. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi ocrotitori şi călăuze ale sufletelor spre Rai, informează unica.md.

În viziunea biblică, Arhanghelul Gavriil are misiunea de a vesti tainele dumnezeieşti. Anume el a fost trimis la Fecioara Maria să-i aducă vestea despre naşterea lui Iisus. Iar Arhanghelul Mihail este considerat voievodul oştilor cereşti.

În popor se spune că el poartă cheile Raiului.

Tradiţia populară spune că cei doi sfinţi sunt patroni ai oilor şi aduc ultimele zile calde din an.

Potrivit calendarului popular, în perioada dintre sărbătoarea celor doi Arhangheli şi Crăciun sunt câteva zile succesive de vreme frumoasă, numite “vara iernii”.

Peste o sută de mii de moldoveni îşi marchează astăzi onomastica, iar în aproape 200 de localităţi este sărbătorit hramul.facebook sharing button

Prima ninsoare face deja accidente

Pe traseul M5, în apropierea localității Bravicea din raionul Călărași, camioanele se deplasează cu dificultate, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La moment o bandă de circulație este blocată.

Polițiștii se află la fața locului și acordă suport șoferilor.

Ninge abundent în mai multe regiuni ale țării și în Capitală. Poliția vine cu recomandări către șoferi

În mai multe regiuni ale țării cad precipitații sub formă de ploaie și ninsoare. În Capitală este prina ninsoare din acest sezon. În acest ccontext, oamenii legii vin cu recomandări către conducătorii auto, informează unica.md.

Șoferii care ei nu au reușit încă să își echipeze mijloacele de transport cu pneuri pentru sezonul rece sunteți îndemnați să o faceți:
– utilizați luminile de întâlnire și pe timp de zi;
– reduceți viteza atât pe drumurile naționale, cât și pe cele locale;
– păstrați o distanță mai mare între mașini;
– semnalizați fiecare manevră;
– fiți atenți la pietoni.

O fetiță a ajuns în stare gravă la spital după ce a înghițit 23 de magneți
Articolul anterior
Raioanele în care s-a instituit cod roșu și portocaliu de alertă epidemiologică Covid-19
Articolul următor