Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate(CSS), la finele căreia șefa statului Maia Sandu a remarcat că schimbările făcute anterior la instituție nu au dat rezultate”, comunică MOLDPRES.
Într-un mesaj publicat de instituție, se spune că „Procuratura Anticorupție salută mesajul CSS privind impulsionarea procesului de fortificare și capacitare a procuraturii atât structural, cât și legislativ”.
„Amintim că în rezultatul ultimilor modificări legislative intrate în vigoare în martie 2024, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală, însă Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuratura Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale. Avem convingerea că măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale ale Procuratura Anticorupție în volum deplin, conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și a partenerelor externi”, se spune în mesaj.
Procuratura Anticorupție reamintește că, pentru moment, instituția duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și a tehnicii speciale de investigație), fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral, precum și alte instituții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.
Șefa statului, Maia Sandu, a convocat în această dimineață ședința CSS. La finele acesteia, președinta a subliniat că este foarte importantă crearea Curții Anticorupție. Totodată, oficialul a remarcat că schimbările făcute la Procuratura Anticorupție „nu au dat rezultate”.
„Avem nevoie de instituții în care se regăsesc oameni corecți și onești și ați văzut că o parte dintre judecătorii corupți au fost deja eliminați din sistem și e important să continuăm acest proces de reforme instituționale. Am discutat încă o dată despre nevoia de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea Curții Anticorupție. Parlamentul urmează să aibă în această săptămână consultări publice pe marginea acestei legi, astfel încât să avem procese clare transparente și mai ales eficiente pentru a crea o curte anticorupție puternică care să se ocupe în special de cazurile de corupție mare, inclusiv cazurile de corupție politică și trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Sugestia CSS către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, întrucât am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice. Procuratura Anticorupție trebuie să fie o instituție eficientă care reușește să combată corupția mare”, a spus Sandu.
De asemenea, Maia Sandu a anunțat că la finele acestei săptămâni va invita la consultări publice reprezentanți ai partidelor politice, dar și reprezentanți ai altor categorii din societatea civilă pentru a avea discuții privind acțiunile ce necesită întreprinse pentru a combate corupția politică.