Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție după ședința Consiliului Suprem de Securitate

Procuratura Anticorupție a venit cu o reacție după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate(CSS), la finele căreia șefa statului Maia Sandu a remarcat că schimbările făcute anterior la instituție nu au dat rezultate”, comunică MOLDPRES.

Într-un mesaj publicat de instituție, se spune că „Procuratura Anticorupție salută mesajul CSS privind impulsionarea procesului de fortificare și capacitare a procuraturii atât structural, cât și legislativ”.

„Amintim că în rezultatul ultimilor modificări legislative intrate în vigoare în martie 2024, Procuratura Anticorupție nu mai este competentă de a investiga corupția electorală, însă Guvernul ar putea lua în calcul experiența Procuratura Anticorupție de a investiga astfel de cazuri și de a combate acest flagel antisocial care erodează sistemul securității naționale. Avem convingerea că măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale ale Procuratura Anticorupție în volum deplin, conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și a partenerelor externi”, se spune în mesaj.

Procuratura Anticorupție reamintește că, pentru moment, instituția duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și a tehnicii speciale de investigație), fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral, precum și alte instituții internaționale, inclusiv Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Șefa statului, Maia Sandu, a convocat în această dimineață ședința CSS. La finele acesteia, președinta a subliniat că este foarte importantă crearea Curții Anticorupție. Totodată, oficialul a remarcat că schimbările făcute la Procuratura Anticorupție „nu au dat rezultate”.

„Avem nevoie de instituții în care se regăsesc oameni corecți și onești și ați văzut că o parte dintre judecătorii corupți au fost deja eliminați din sistem și e important să continuăm acest proces de reforme instituționale. Am discutat încă o dată despre nevoia de a adopta în lectură finală legea cu privire la crearea Curții Anticorupție. Parlamentul urmează să aibă în această săptămână consultări publice pe marginea acestei legi, astfel încât să avem procese clare transparente și mai ales eficiente pentru a crea o curte anticorupție puternică care să se ocupe în special de cazurile de corupție mare, inclusiv cazurile de corupție politică și trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Sugestia CSS către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, întrucât am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice. Procuratura Anticorupție trebuie să fie o instituție eficientă care reușește să combată corupția mare”, a spus Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a anunțat că la finele acestei săptămâni va invita la consultări publice reprezentanți ai partidelor politice, dar și reprezentanți ai altor categorii din societatea civilă pentru a avea discuții privind acțiunile ce necesită întreprinse pentru a combate corupția politică.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Macron cheamă liderii Europei la un summit de urgență, după provocările lansate de Administrația Trump

Președintele francez Emmanuel Macron convoacă liderii europeni pentru un summit de urgență la Paris, luni, potrivit ministrului polonez de externe Radosław Sikorski, aflat sâmbătă la Conferința de securitate de la München, informează Politico.

„Sunt foarte bucuros că președintele Macron i-a chemat pe liderii noștri la Paris”, a spus Sikorski, adăugând că se așteaptă ca liderii europeni să discute „într-un mod foarte serios” provocările prezentate de președintele american Donald Trump. „Președintele Trump are o metodă de operare pe care rușii o numesc – razvedka boyem – recunoaștere prin luptă: împingeți și vedeți ce se întâmplă, apoi vă schimbați poziția. Și trebuie să răspundem”, a spus ministrul polonez.

Întâlnirea va avea loc luni, potrivit a doi oficiali UE, dar nu este clar dacă întâlnirea va implica toți liderii UE sau doar un grup mai mic de țări și dacă vor fi invitați și alți lideri europeni precum premierul britanic Keir Starmer.

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, care a făcut parte din panelul de discuții cu Sikorski la München, nu a confirmat sau infirmat summitul de urgență. Sikorski a declarat ulterior că premierul polonez Donald Tusk va călători luni la invitația lui Macron la întâlnire. „Trebuie să ne arătăm puterea și unitatea”, a spus Sikorski într-o postare pe rețelele de socializare.

Caz tragic la Briceni: Două persoane au murit intoxicate cu gaze emanate de la încălzitorul de apă conectat la o butelie de gaz
Articolul anterior
Mai mulți motocicliști băuți în trafic, depistați de polițiști în weekendul trecut
Articolul următor